Šta je novo?

Cene nekretnina

Odlicno zapazanje! Doduse ovi stanovi 2000-2499 EUR /m2 2023. su sigurno na losijim lokacijama nego 2022 ? Ili to mozda vazi vise ako uporedimo sa 2021. godinom?

Malo lošijim lokacijama sigurno jer smo i u 2022. imali rast u toku godine. Sigurno dosta lošijim ako uporedimo s ponudom iz 2020-2021. Već je u 2021. ludilo krenulo.

Evo ovog dečka koji ne veruje “nekim” privatnim firmama, da pitam koja je tvoja percepcija korupcije u srpskom društvu i ko su relevantne institucije bilo drzavne, ja nemam problem da budu i privatne, kojima se veruje, a koje korupciju u Srbiji ocenjuju nisko?
Ne znam na koje institucije mislis konkretno, pretpostavljam neke pravne institucije ili skupstinu. Ta rec `institucija` je jedna od najrabljenijih na opozicionim medijima, predstavlja se kao neka magicna rec koja sve probleme resava i postoji u svim normalnim drzavama sem Srbije, samo primecujem. Korupcija postoji u svakoj zemlji, kao i parlament. Jel stvarno verujes da je Evropski parlament nesto kvalitetniji od Srpskog?

P.S. Deco nikad nikom ne verujte, samo se obrazujte i pratite sto vise izvora, kako biste mogli imati svoje kompetentno i relavantno mišljenje 😉 to isto i kad kupujete nekretninu
Apsolutno (y)

Poslednja izmena:
Sta se desava sa unosom ugovora u registar kupoprodaja? Od 01.01.2024 nema unet nijedan ugovor na Novom Beogradu.

Nego ovde se stalno prica da nema pada cena i da je ponuda mala. Ono sto mene raduje je pad prometa, a svi dobro znate sta to znaci. Smanjenje od ~35% u 2023 znaci isto toliko manje u dzepovima "agenata". Iskreno se nadam da ce 2024 isto toliko biti manja u odnosu na 2023...

Koliko godina ti imaš, jel se uopste sećaš 2008 godine na koju se konstatno pozivas? Recimo da je tada istorijski bio dobar momenat da se kupi nekretnina, kakve to veze ima sa nekim ko je tada bio u osnovnoj školi i spremao prijemni da upiše željenu gimnaziju i nije imao pojma o tržištu nekretnina niti bio u ikakvoj poziciji da kupi stan? Danas taj osnovac iz 2008 ima 30+ godina I mozda ima sopstvenu porodicu, mozda ne , ali svakako treba sa živi samostalan i nezavistan život za sta mu treba sopstveni stan. Medjutim, da se ne bi osećao da kupuje u istorijski najgorem periodu, bolje da sačeka XX godina pa da tada kupi jer ko normalan želi da se zivotno zaje*******e i preplati nekretninu. Znaci, taj 30+ lik koji nije iskoristio 2008. godinu da se stambeno obezbedi jer je tada bio u osnovnoj školi treba da ostane u roditeljskom stanu i sačeka neku 2038 kada prođe Expo, investicioni ciklus, kada se završi BW faza 15 i kada najzad cene budu počele da padaju na "realne" vrednosti. Medjutim, problem je što tada već neće biti 30+ nego blizu 50 i što će razmišljati kako i gde penzionise ili kako da školuje decu, itd. Dakle različite faze života donose potpuno različite prioritete. Da li bi radije kupio stan po istorijski najgorim uslovima, ili ostao kod roditelja do 50. godine? Ako je ovo drugo, tu sve pare sveta ne pomažu jer je kvrc u glavi...
Ili jednostavno se spakuješ i odeš iz države (Kao Vradovic i ovaj iz Holandije) jer ne želiš da do kraja života otplaćuješ stan bez kanalizacije u prigradskom naselju “metropole” koja još fabriku za preradu otpadnih voda ne može da sagradi, a kamoli metro, al se zato po svemu sudeći pola naroda loži na ambijentalna svetla Beograda na Vodi i papreno skupe kvadrate.

Ili jednostavno se spakuješ i odeš iz države (Kao Vradovic i ovaj iz Holandije) jer ne želiš da do kraja života otplaćuješ stan bez kanalizacije u prigradskom naselju “metropole” koja još fabriku za preradu otpadnih voda ne može da sagradi, a kamoli metro, al se zato po svemu sudeći pola naroda loži na ambijentalna svetla Beograda na Vodi i papreno skupe kvadrate.
Ali se posle 10-15g setiš da bi eto mogao da kupiš stan u omraženom BG da izdaješ domaćoj sirotinji (bez poreza) pa još i da ostvariš povrat PDV-a za "prvi stan" iako uopšte ne živiš ovde, nemaš boravište, i oštetiš sve nas pa i našu decu kroz umanjene budžetske prihode jer su našli rupu u zakonu.. Ili kupiš na dete ili supružnika, slična gimnastika. Mozda pravno jeste dopušteno ali da li je moralno, to je pitanje. Pritom ništa lično, samo napred, ali to je paradoks koji zakonski treba da se reguliše
Podseća me na one gastose što su za vreme korone zabrinuto pitali gde je njihovih 100e (kad je država delila naše pare) i da li mogu da ih podignu 2022-3 kad dodju u Srbiju (iako žive u npr DE gde su dobili tipa 800e pomoći. Imaju naše LK, ne žele da se vraćaju al ubili bi se za dinar pa makar i od ove sirotinjske države) 😀

Poslednja izmena:
Ne krivi ljude koji rade sebi u korist, krivi sistem koji je nekretnine pretvorio u investicije, a ne krov nad glavom.
I napisao sam: ne krivim ljude što koriste situaciju. Sistem ne valja. Isto kao i povlašćene kategorije bezbednosti koje su kupovale stanove za 500e pa posle godinu dve izdavali.

Ali se posle 10-15g setiš da bi eto mogao da kupiš stan u omraženom BG da izdaješ domaćoj sirotinji (bez poreza) pa još i da ostvariš povrat PDV-a za "prvi stan" iako uopšte ne živiš ovde, nemaš boravište, i oštetiš sve nas pa i našu decu kroz umanjene budžetske prihode jer su našli rupu u zakonu.. Ili kupiš na dete ili supružnika, slična gimnastika. Mozda pravno jeste dopušteno ali da li je moralno, to je pitanje. Pritom ništa lično, samo napred, ali to je paradoks koji zakonski treba da se reguliše
Podseća me na one gastose što su za vreme korone zabrinuto pitali gde je njihovih 100e (kad je država delila naše pare) i da li mogu da ih podignu 2022-3 kad dodju u Srbiju (iako žive u npr DE gde su dobili tipa 800e pomoći. Imaju naše LK, ne žele da se vraćaju al ubili bi se za dinar pa makar i od ove sirotinjske države) 😀
Svaka ti ka u Njegosa.
Jos nas odande ubedjuju kako nama nije toliko lose, jer nemamo pojma koliko se oni zlopate na tom trulom zapadu.
Evo nek veceras izadju malo na ulicu u BGu i pocnu da nas ubedjuju kako nama nedostaje samo Expo, stadioni, Kule.... Bukvalno ne moze da se dise.
Totalna distorzija mozga.

Ima li neko neki savet za gospodina :)

1000029182.jpg

Ima li neko neki savet za gospodina :)

Pogledajte prilog 187849
Jel moze link od vesti? Volim da citam komentare, tamo vrlo cesto mozes da vidis informacije kojih cak ni na ovom forumu nema. Ovde se sve uglavnom svodi na prepucavanje i razlicite prognoze, a u komentarima zaista mozes da procitas neke informacije tipa koja zgrada je zavrsena, a nisu prodati stanovi ili su prodati a zgrada je i dalje prazna ili koliko dugo se neki stanovi prodaju po kojoj ceni i sl.

Kad se nesto proda u inostranstvu u zemlju udju evri ali se i oni moraju pretvoriti u dinare.
Ne moraju. Firma može da drži devize na deviznom računu.

Iskreno ja sam u raspravi na pola puta između Defketa i vas nekoliko.

Defke je u pravu za kurs, tim pre jer evro nije čvrsta valuta kao nekada. Zapravo, dinar je obarao svoju vrednost prateći evro. Uvozno smo zavisni od nafte do računara i potpuno je besmislena priča o precenjenom kursu.

Sa druge strane, slažem se sa vama da je i kod nas kriza počela. Država je podigla minimalac i zaštitila javni sektor, ali kod privatnog, mahom, plate nisu ispratile inflaciju.

I u mojoj firmi je prodaja podbacila, a smanjenje porudžbina za sledeću godinu ne ohrabruje. Prestao sam da razmišljam o kupovini nekretnine.

Spoljnotrgovinski deficit i robna razmena
Pokrivenost uvoza izvozom je oko 80%. Zato kazem oko 15% (manje od 20% zbog kumulativa itd)
Pokrivenost uvoza izvozom je poslednjih nekoliko godina na istorijski visokim nivoima od 1945 do danas,

Osim spoljnotrgovinske razmene postoje i direktne strane investicije, turizam, doznake iz inostranstva....

Jel moze link od vesti? Volim da citam komentare, tamo vrlo cesto mozes da vidis informacije kojih cak ni na ovom forumu nema. Ovde se sve uglavnom svodi na prepucavanje i razlicite prognoze, a u komentarima zaista mozes da procitas neke informacije tipa koja zgrada je zavrsena, a nisu prodati stanovi ili su prodati a zgrada je i dalje prazna ili koliko dugo se neki stanovi prodaju po kojoj ceni i sl.

Zaboravio sam koja je, neka na N1, vidi šta je poslednje izašlo. Ima dosta komentara, ali razočaraću te - većina su gluposti :)

Ma to bi bilo idealno, srpski san je da svi zive u Njemacku.
Isto tako sam cuo da svi nemci sanjaju da dodju u Srbiju na leto da poprave zube, 20e komad.

Zato
Uvek ti sa ekstremima. Ispadaš smešan.
Zato što nismo velika zemlja, nezavisna sa resursima, vojna supersila nego bedna mala zemlja u razvoju. Uvozničkom lobiju ne odgovara promena kursa. Da prevedem, mi plaćamo u rsd uvozne stvari kao da je kurs 140-150rsd a nije. Razlika ide kao ekstra profit uvoznicima. Sa povećanjem kursa, ne bi mogli da naprave toliku razliku u ceni jer tražnje ne bi bilo.

Iz koje sirotinjske zemlje ćemo da uvozimo vozače autobusa i kamiona kad pobegnu i ovi domaći što voze za 100.000 dinara, kad im plata bude vredela još manje?

I u mojoj firmi je prodaja podbacila, a smanjenje porudžbina za sledeću godinu ne ohrabruje. Prestao sam da razmišljam o kupovini nekretnine.

Ja sam negde na 50/50 da li da prestanem da gledam. Previše je precenjeno sve, nema mi smisla ni da pregovaram po ovim cenama. Odem, pogledam, shvatim da to koliko ja mislim da to vredi i koliko vlasnik ceni su nebo i zemlja, i odustanem.

Možda ima smisla sačekati jedno godinu dana, ali se bojim ovih predskazanja po temi da će opet da skače i da ću zažaliti zbog odluke.

Ja sam negde na 50/50 da li da prestanem da gledam. Previše je precenjeno sve, nema mi smisla ni da pregovaram po ovim cenama. Odem, pogledam, shvatim da to koliko ja mislim da to vredi i koliko vlasnik ceni su nebo i zemlja, i odustanem.

Možda ima smisla sačekati jedno godinu dana, ali se bojim ovih predskazanja po temi da će opet da skače i da ću zažaliti zbog odluke.
Ljudski je grešiti. Ako i zažališ onda pošteno reci sebi pogrešio sam. I idi u potragu po novim cenama. Svaka škola se plaća. Nekad profitiraš nekad izgubiš. Ako sačekaš možda dobro porfitiraš a možda izgubiš pa budeš morao plaćati 10-tak % više... Ili uzeti manji stan. U svakom slučaju moraš biti načisto sa sobom. Svaka je odluka dobra ali ima i posledice!

Mislim.da je ključ zašto prodavac prodaje stan? Ako usitnjava u više nekretnina ili kupuje drugu nekretninu, nema tu ništa od spuštanja ...

Iz koje sirotinjske zemlje ćemo da uvozimo vozače autobusa i kamiona kad pobegnu i ovi domaći što voze za 100.000 dinara, kad im plata bude vredela još manje?
E pa za ove domaće smo sami krivi. Država uvela pre par godina dosta nekih stvari (licence, obuke, dodatne namete itd) ako ne grešim i nakon toga svi prebacili firme u EU gde to nije bilo potrebno (mahom Slovenija). I od tada nemamo vozače 🙂. Prava i obaveze lepo pričam.
Mi imamo taj urodjeni sadizam mikromenadzment oporezivanja-regulacije koji tera ljude iz zemlje 🙂. Samo se pitaš koje godine je tvoj red da te najure. Druga, treća i četvrta decimala u poslu gde ti prave problem. Non stop se ganjaš da ostvariš osnovna prava i to. Rigidan zakon o deviznom poslovanju (ne sme 1evro da izadje iz zemlje). I tako gušiš sam sebe.

Pa ima ih još uvek mada se broj zemalja smanjuje kako vreme ide. Baš smo na glasu što se tiče uslova rada 😂:

"Oni kažu da 11 radnika koji rade težak fizički posao 10 sati dnevno, šest dana nedeljno, za 700 dolara – što bi po računici ispalo manje nego što je po zakonu – dobiju jednu kokošku ili dva jajeta da podele tokom dana"

Poslednja izmena:
Vrh