[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881265#p881265:267zyn9e je napisao(la):Hunchback » Sub Sep 18, 2021 2:15 am[/url]":267zyn9e]Pre bih rekao da su ti tvoji doktori nauka stipse pa nece da plate dobru skolu za svoje dete. Naucili da je skola dzabe pa tako misle da prodju i tamo sa svojom decom. Na tom Zapadu se debelo placa ono sto vredi, zato si i ti otisla da tamo radis kao i ti doktori nauka. To kako si ih opisala tacno znam profil takvih ljudi. Uspesni u svom poslu, ali ujedno misle da su popili svu pamet ovog sveta i da su njihova deca nesto posebno. Te price im prolaze u tim nekim svojim krugovima dok kod drugih izazivaju nagon za povracanje.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881081#p881081:267zyn9e je napisao(la):bushwick » Pet Sep 17, 2021 2:58 pm[/url]":267zyn9e][url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881068#p881068:267zyn9e je napisao(la):vladanet » Pet Sep 17, 2021 7:27 am[/url]":267zyn9e]
Drugoj grpi,smisao zivota nije u parama, nego u kvalitetu zivota, kao i da cu cenjeni u drustvu.Trude se da im deca idu u najbolje skole,da zavrse jake fakultete, da steknu znanje od koga sutra mogu da rade,bilo gde,u bilo kojoj zemlji.
Ovoj grupi,nekretnine u otazbini,nisu nikakv smisao, niti motiv ulaganja.
najbolje skole i fakultete, eh? znaci spadam u tu vasu obrazovanu grupu, skoro da i nemam prijatelje koji i sami nisu doktori nauka, mnogi sa najpoznatijih univerziteta u svetu. obrazovanje dece je tema o kojoj mozda i najvise pricamo i jos nisam naisla na nekog ko nije duboko nezadovoljan sta mu deca uce i na sta to lici - razvodnjeni besmisleni programi, deca smorena do bola, svakodnevno iscudjavanje na kakve gluposte trose vreme, koliko su im konfuzne lekcije i kako nista ne znaju. obrazovanje je razlog za srbiju, za povratak pa i kupovinu nekretnina sto su suprotno vasim teorijama mnogi i uradili...
s druge strane, svi ljudi koje u srbiji znam da su jos uvek u fazonu skolovanja u inostranstvu "na najboljim skolama" i "jakim fakultetima koji se svuda priznaju" su obicni skorojevici koji niti imaju nekakve impresivne kvalifikacije niti bilo kakvo iskustvo sa tim najboljim skolama niti bilo kakav osecaj sta se gde uci. vi kao da zivite u nekom filmu od pre 30 godina, jednostavno nemate pojma o cemu pricate.
Skolovanje ovde, i kod nas se uci gomila bespotrebnih gluposti, osnovno obrazovanje preopterecuje decu. Sto se fakulteta tice tehnicki imaju nekog smisla jer su priznati i lako se nalazi posao van dok za ostale treba nostrifikacija pa ko uspe da izdrzi radeci nesto levo dok ne sredi diplomu.
Ono sto je Boza naveo su sve sami itijevci koji zive u Srbiji, a primaju svetske plate ili su se vec namlatili para van pa dosli ovde i u tom slucaju je Srbija dobra opcija. Lepo je da tako moze i oni su srecni ljudi, ali su ujedno i operisani od realnosti. Oni samo fizicki zive u Srbiji, njih ne zanima dal je jaje 10 ili 20din komad. Svako opisuje grupu ljudi koja je njemu bliska, ali to ne daje potpunu sliku.
pare uopste ne kupuju kvalitet skola u USA, to samo neobavesteni laici tako misle. one samo kupuju demografski profil djaka. obilazili smo mi dosta privatnih skola, pricali sa decom i roditeljima, proucavali kurikulume, znamo dosta tih porodica (amerikanaca, jer se samo sa njima i druzimo tamo, a ne sa srbima, kao vecina emigracije). njihove osnovne a cesto i srednje skole nemaju odvojene predmete poput biologije, geografije, strani jezici su na veoma primitivnom nivou, nikad ne rade matematicke dokaze sa kojima se kod nas krece od petog razreda... oni u ludilu ne bi mogli da poloze nase prijemne ispite za fakultete (njihovi ispiti su testovi inteligencije). takodje, "dobre" drzavne skole, iako tehnicki besplatne, su itekako skupe jer zahtevaju da se kupi nekretnina ogromne vrednosti da biste bili u zoni tako da tu i nema neke razlike sustinski i nema govora o nekom besplatnom skolovanju. i sa sve tim, skole su djubre. amerikanci skole placaju jako puno (diretno, ili preko cene nekretnina) ne zbog onoga sto se u njima uci nego zato da njihova deca ne bi isla u skolu sa crncima. it's really that simple.
ne znam zasto se i uvlacim u ovo jer odavno znam da ne vredi objasnjavati te stvari ljudima koji pojma nemaju o cemu pricaju. u svako slucaju, nasa deca su sad u nasoj skoli, gde nauce za mesec dana vise nego tamo za godinu dana, i neupodivo zadovoljnija. a mi inace nismo otisli u USA zbog para i dobrih poslova, sto bi bilo totalno jadno i gubitnicki, nego zbog znanja i ucenja, pa normalno da tako razmisljamo i kad su nasa deca u pitanju.