[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=882139#p882139:2x5pokk8 je napisao(la):
moodboy » Uto Sep 21, 2021 12:41 pm[/url]":2x5pokk8]
pelješiš svoje sunarodnike i šalješ ih da ginu, da bi se oligarhija koja sve to kontroliše, bogatila i uvek imala nekog neprijatelja da malo straši narod.
Bukvalno si opisao modus operandi SPS-SRS-SNS vlasti od 90 na ovamo. Ali da ne trujemo temu. Pri tome mene prilicno zabole za to sta amerikanci rade - time nek se bavi vradovic on tamo placa porez. A ovi ovde me zanimaju jer direktno uticu na moj zivot - pa i na cene nekretnina.
Bukvalno je to prvi opisao Platon 300-400 godina pre nove ere i ista šema i dalje prolazi na raznim meridijanima.
To što Amerikanci rade direktno utiče na naš život- pa i na cene nekretnina.
Kolaps Lehman Brothersa je izazvao prestanak rasta cena nekretnina u celom svetu, pa i u Beogradu i naknadno njihov pad. Valjda je to neka činjenica oko koje se slažemo? QE- eufemizam za nagli skok štampanja novca je omogućio nove kredite i rast cena nekretnina od 2016.
Odluka američke centralne banke da smanji kamatne stope je direktno, mada posle izvesnog vremena, smanjila cene zaduživanja u Srbiji. To je toliko jasno, da ne znam da li je potrebno da objašnjavam? Nije tu stvar samo o cenama kredita za kupovinu nekretnine. Država Srbija se sada zadužuje po smešnim stopama u odnosu na stanje od pre deset godina, kao i ostale zemlje. Zato može da se gradi i da bdp raste i pored korupcije.
Kada Srbija (država, banke preduzeća) bude morala da se zadužuje po stopama koje su bile neposredno posle izbijanja krize 2008, a to je bilo 7-8 % onda će početi biznisi da propadaju, banke da animiraju štediše sa većim kamatama, država da štedi, itd. Slično će se dešavati i u drugim državama. Tada će cene nekretnina početi da padaju. U stvari, u međuvremenu je nastalo toliko biznisa na jeftinom novcu da i mnogo manje kamate mogu da izazovu svetsku krizu.
E, sad, moguće je da su cene u BGD-u dostigle neki trenutni maksimum i da cene uspore rast ili stanu da rastu trenutno, ali čim dođe nova tura kreditnog novca, cene će da rastu.
Bajdenova administracija najavljuje nove hiljade milijardi trošenja (mahom naštampanih para) i osim ako se ne desi ne znam šta, to će značiti rast cena nekretnina u Evropi generalno, pa i u Beogradu.
Šta znači u Evropi generalno? Pa neće rasti cene ako se negde zarati, u Ukrajini recimo, ali pri ovoj stopi rasta štampanja novca i to je moguće.
Ono što je meni zanimljivo je šta će kineska vlast uraditi sa ovom propalom firmom za gradnju nekretnina. Ako će da ih spašavaju, onda će dugoročno biti još gorih situacija. Ako ih puste da propadnu....videćemo.