Šta je novo?

Cene nekretnina

Izračunao za januar 2022 za starogradnju.

Beograd: 13.9 godina

Pogledajte prilog 183320Pogledajte prilog 183321
Nisam sigurna koliko su ova poređenja relevantna, jer obuhvataju delove grada u bg koji nemaju ni osnovnu infrastrukturu i kanalizaciju, pa je tamo cena kvadrata značajno niža. Stockholm i Prag sigurno nemaju takva naselja.

Adekvatno poređenje može da se napravi tek ako isključiš gore navedene delove grada. Da ne govorim o štelovanju cena da bi porez bio manji.

Nisam sigurna koliko su ova poređenja relevantna, jer obuhvataju delove grada u bg koji nemaju ni osnovnu infrastrukturu i kanalizaciju, pa je tamo cena kvadrata značajno niža. Stockholm i Prag sigurno nemaju takva naselja.
U tim delovima grada je i plata niža.

Što se muljanja sa cenom tiče ne znam koliko to može da utiče na prosek cena. Koliko je to uopšte masovno?

Mene interesuje sta ce biti sa kreditima i cenama nekretnina kad svi ostanu bez posla zbog AI-ja?
Neće svi, uglavnom low Skill Jobs, programeri početnici, oni sa slabijim znanjima iz it sektora (postoje roboti koji sami dizajniraju npr.), administrativni radnici...

Što je složeniji posao, manje su šanse da ga robot zameni. Ostali će imati posla, ali manje, jer je to sistem spojenih sudova. Kad gore navedeni izgube posao, manje je novca u opticaju i to se odražava na sve. Farmaceutska industrija će uvek imati posla. Proizvodiće hranu sve goreg kvaliteta, tipa onog đubreta koje Vučić reklamira i tako će sprečavati glad.

Poslednja izmena:
Neće svi, uglavnom low Skill Jobs, programeri početnici, oni sa slabijim znanjima iz it sektora (postoje roboti koji sami dizajniraju npr.), administrativni radnici...

Što je složeniji posao, manje su šanse da ga robot zameni. Ostali će imati posla, ali manje, jer je to sistem spojenih sudova. Kad gore navedeni izgube posao, manje je novca u opticaju i to se odražava na sve. Farmaceutska industrija će uvek imati posla. Proizvodiće hranu sve goreg kvaliteta, tipa onog đubreta koje Vučić reklamira i tako će sprečavati glad.
Isteklo vreme za edit.
Farmaceutska industrija će imati posla jer će sve više ljudi upotrebljavati anksiolitike i antidepresive.

Prehrambena industrija će proizvoditi sve gore đubre. Građevinska industrija će doživeti fijasko. Bivši agenti za nekretnine će raditi dostavu za supermarkete, taman dobro dođe prethodno iskustvo jer poznaju delove grada.

Potreban mi je savet. U procesu sam kupovine stana u novogradnji. Placanje u standardnim etapama (30% po potpisivanju predugovora, 20% na koti 0, 20% na 50% izgrađenosti, 20% na 80% izgrađenosti, 10% po dobijanju upotrebne dozvole). Ono što me zabrinulo je da je projekat trenutno jedna giganstka rupa, a rok zavrsetka naveden u predugovoru 31.12.24, što je naravno nemoguće. Investitor tvrdi da je realan rok za završetak 30.06.25., ali ono što me brine je da nikakvi ugovorni penali nisu predviđeni za eventualno kašnjenje. Da li je to standardna praksa za novogradnje danas? Investitor je Ecstatika, projekat Central Palace. Da li neko ima iskustva sa njima, naručito u smislu poštovanja rokova? Hvala!
Ja ne mogu da pomognem oko ugovora i penala ali evo par info za zgradu pa mozda ce znaciti.
Glavni problem na koji su naisli i zbog cega se vec u startu oduzilo su podzemne vode, tzv. Bulbulderski potok koji se spusta otprilike gore od Laze Dokica, niz Mraovica sokace ka Dimitrijali. Deluje da su problem resili, vec dugo im ne izbija nikakva voda na gradilistu i poceli su opet s nekim radovima. Ali isli su po kraju i raspitivali se koje zgrade eventualno imaju problem s vodom, i osim one napustene zgradurine izmedju Vojvode Brane i Dalmatinske koja je kazu poplavljena dole, i zgrada na uglu Dalmatinske i Mraovica sokaceta isto ima problem s vodom u podrumu, kao i jos neke zgrade nize.
Inace, ljudi su skroz "komsijski" korektni. Sanirali su i ojacali zidove na okolnim parcelama dok su kopali, svima koji imaju parking s te strane su ponudili da se parkiraju u onoj novoj zgradi iznad gradilista, mada su sve zavrsili veoma brzo, tako da, skroz korektno s njihove strane. Tada su se raspitivali i za vodu. Prema njihovom planu, trebalo je da bude 5 podzemnih nivoa garaze, ali mislim da su sad od toga odustali. Ne vidim ni da nastavljaju da kopaju dublje. Na platou iznad garaze su planirali veliku zelenu povrsinu sa zadnje strane zgrade. Inace, hteli su da kupe i onaj plac sa udzericama pored ali je negde zapelo pa to tu ostaje kao ruglo do daljeg.
Koliko znam, vaze za ozbiljnu firmu, cini mi se da su zidali i Palatu Cvijiceva. I tamo su dosta oduzili pa mozda mozes da vidis na toj temi kako je funkcionisalo s ugovorima i penalima.
Srecna kupovina svakako i dobrodosao u kraj.

Isteklo vreme za edit.
Farmaceutska industrija će imati posla jer će sve više ljudi upotrebljavati anksiolitike i antidepresive.

Prehrambena industrija će proizvoditi sve gore đubre. Građevinska industrija će doživeti fijasko. Bivši agenti za nekretnine će raditi dostavu za supermarkete, taman dobro dođe prethodno iskustvo jer poznaju delove grada.
Sto ne iskoristis te prorocke sposobnosti za neki Loto?

Posle te ne zanima ova tema, kupis gde hoces.

Potreban mi je savet. U procesu sam kupovine stana u novogradnji. Placanje u standardnim etapama (30% po potpisivanju predugovora, 20% na koti 0, 20% na 50% izgrađenosti, 20% na 80% izgrađenosti, 10% po dobijanju upotrebne dozvole). Ono što me zabrinulo je da je projekat trenutno jedna giganstka rupa, a rok zavrsetka naveden u predugovoru 31.12.24, što je naravno nemoguće. Investitor tvrdi da je realan rok za završetak 30.06.25., ali ono što me brine je da nikakvi ugovorni penali nisu predviđeni za eventualno kašnjenje. Da li je to standardna praksa za novogradnje danas? Investitor je Ecstatika, projekat Central Palace. Da li neko ima iskustva sa njima, naručito u smislu poštovanja rokova? Hvala!
Na 3-4 projekta koje znam nije bilo penala u ugovoru.

Gde dijaspora najviše kupuje nekretnine...planine i centar u žiži interesovanja

e kad se samo setim ponekad kako prosecni Srbin zamislja Kenjadu :)))))))
Zikra znači. Na šta je spala obećana zemlja. Medicinske sestre i električari spavaju po parkinzima.

By the way. Iznad u temi su razni grafikoni affordability-ja, a slučajno nešto videh u vezi Numbeo-a pre 2 dana. Pa samo da pomenem za ostale, koji poput mene nisu znali, Numbeo sajt je osmislio i napravio Srbin, valjda je sada u Beogradu.

Poslednja izmena:
Kako se ne mogu napraviti pare, ako kupiš za 20k eura a prodaš za 40k?
Po mom mišljenju ima ih dosta, samo se ne hvale na sva usta da su zaradili. Imš ove koji kukaju na sva usta kako su izgubili jer su sa 100e hteli da zarade 10000e za dva meseca i na kraju izgubili 50e, a imaš i ove što niti su ulagali niti znaju nešto oko toga ili čak kukaju za propuštenom zaradom ali znaju da svima sole pamet kako je to loše.

On gleda lokacije blizu fakulteta jer deca imaju ishranu u menzi praktično besplatno (sva tri obroka, od toga dva kuvana koštaju manje nego jedna kafa u kafiću). Da ih preseli na periferiju verovatno bi jeli fast food, jer niti znaju da kuvaju, niti imaju vremena.
Dakle deca studenti, dobrostojećeg advokata koji ima para da kupi stan za keš u centru najskupljih opšina u Srbiji, će se hraniti isključivo u menzi? Veoma pohvalno.

Pođi od sebe, nisi došao tu gde si sada jer ti je to životni cilj, to ti je samo usputna stanica. Moji roditelji, kao i stotine hiljada drugih ljudi su došli u ovaj grad jer su istinski želeli da budu baš ovde, to čini dinamiku potpuno drugačijom i neuporedivom.
100% si u pravu, slažem se. Ja sam bio, najiskrenije, dosta uplašen od promene - ne toliko zbog sebe (jer sam već radio i živeo godinu dana u kontinuitetu na Floridi i u samoj sam boravio 15ak puta u zadnih 10god), već zbog porodice. Ispalo je dosta bolje nego što sam se nadao, a to me je sprečavalo pre 5gpd da uradim istu stvar - bukvalno sam odlučio da ostanem u Bg-u zbog supruge i pre svega straha (a ona podnela super preselenje).
Da li ćemo se vratiti ne znam, ali razmišljamo o tome u budućnosti - međutim čisto sumnjam da će to biti grad, verovatno ćemo u neko prigradsko mesto sa dobrom putnom povezanošću do grada (a nadam se, tada, i železničkom)

Dodao bih i to da se ovde stvarno mnogo mešaju pojmovi i upoređuje nešto što se ne može upoređivati.

Svi smo mi različiti i svako gleda na život nekim svojim očima. Ponovih 100x, ponoviću i 101 - ljudi putujte i obrazujte se. Kada putujete, gledajte da posvetite vremena i nekim lokalnom stvarim, a ne samo turističkom ponudom.
Nema savršenog mesta na svetu, nikada ga nije bilo i nikada ga neće biti

Mnogo smo tvrdoglavi (svi Balkanci) i većinski imamo problem sa realnim procenama i uopšte shvatanjima. Nismo voljni uopšte da sagledamo neke stvari kako treba, nego su svi uvek u pravu 😊

A u stvari 99% ovde nema tih 300k, ni za kucu u Tallahassee-u, ni za stan u centru Bg i nikad nece ni imati. Mnogi odu vani da bi ovde mogli da kupe kucu u okolini Kragujevca, a i to jednog dana, niko vise u "obecanu zemlju" ne veruje. Kad radis za manje od 50k dinara u unutrasnjosti, i nemozes da ustedis 100e mesecno, postane ti vrlo jasno sto idu ljudi na "truli zapad". I jako su duhoviti ljudi koji sire first world probleme ovde, da bi objasnili kako nije sjajno u Kanadi :)

A u stvari 99% ovde nema tih 300k, ni za kucu u Tallahassee-u, ni za stan u centru Bg i nikad nece ni imati. Mnogi odu vani da bi ovde mogli da kupe kucu u okolini Kragujevca, a i to jednog dana, niko vise u "obecanu zemlju" ne veruje. Kad radis za manje od 50k dinara u unutrasnjosti, i nemozes da ustedis 100e mesecno, postane ti vrlo jasno sto idu ljudi na "truli zapad". I jako su duhoviti ljudi koji sire first world probleme ovde, da bi objasnili kako nije sjajno u Kanadi :)

privelegija je biti blizu stare srpske prestonice

Da li neko ovde ima info, čemu služi osiguranje kredita kod NKOSK? Razumem da je to da bi banka dobila svoje potraživanje putem osiguranja ukoliko klijent ne može da plati, ali šta je onda podsticaj za klijenta da plati ovo osiguranje? Da li banke insistiraju u praksi na ovom osiguranju i odbijaju da odobre kredit bez toga, ili podižu kamatnu stopu toliko da se ne isplati da se ne osigura kredit?

Podignu malo kamatu, ja sam računao da mi dodje na isto sa NKOSK-om i bez (razlika je u početnom trošku), pa sam uzeo sa jer banka brže i lakše odobrava kredit.

Vrh