ViktorViktor
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 29.02.2016.
- Pohvaljen
- 2.427
Rečeno je u ironiji: Rusi koji su dolazili 1918 jesu oplemenili tadašnji palanački duh,Naravno da nisu to isti Rusi, sve si pomešao. Rusi iz 1918 su tzv beli Rusi, veoma obrazovan svet među kojima je bilo puno arhitekata koji su dosta onih lepih predratnih zgrada napravili po centru, doprinevši da Beograd još pre 2 svetskog rata od kasabe preraste u pravi grad. O tim arhitektima, inženjerima, doktorima, advokatima je napisano možda desetine knjiga i organizovano dosta izložbi. I ne samo što su bili obrazovani već su bili i tradicionalno i verski pismeni...za razliku od onih iz 1948 koji su ustvari bili tzv crveni rusi - sovjeti. Ovi što sada dolaze su daleko onima iz 1918, ovi što su sada došli su uglavnom radili za firme po svetu, došli zbog sankcija i mogu se verovatno podvesti pod ekonomske migrante.
Stanovi u tim lepim predratnim zgradama sa ukrasima i dan danas imaju veliku vrednost
Rusi 1948 da su došli tvoj (a i moj) bi deda vozio Moskviča posle 10 godina čekanja a otac video Mađarsku i Bugarsku kao inostranstvo.
Ovi Rusi danas možda donose pare ali sigurno neće doprineti napretku društva isto kao oni iz 1918. Uostalom imaju nezavršena posla kući, neko treba da makne njihovu diktaturu, a to nismo ti i ja. Mi kao država smo im prolazna stanica.