Morate da razdvojite ono što biste želeli da se desi od onoga što je realno da se desi. Ta ideja da će da se desi nešto, i da će cene stanova da se srozaju, je ne previše verovatna. Pod srozaju mislim da se spuste 30%, ne mislim da se spuste 10%.
Još uvek nema naznaka da se smanjuje tražnja, niti da usporava gradnja u Beogradu. Znači trend koji postoji će se zadržati, blagi rast cena kroz vreme. Ja konkretno smatram da će ostati takav trend bar u naredne dve godine.
Masovna gradnja o kojoj pričate nije preterano verovatna takođe. Moguća je ako bi se uvezla strana radna snaga, što je sve češći slučaj kod izgradnje puteva, jer je tamo jednostavnije, u stanogradnji ima mnogo više različitih zanimanja, uprošćeno krovopokrivači ti ne trebaju za nbgd-surčin ali za zgradu u južnom bulevaru trebaju. Pritom, većina investitora ide po sistemu da ti kupi materijal, i da ti zaradu uplaćuje na paušalca. Ako dovedeš turčina, treba mu smeštaj, hrana, alat, papiri, sporazumevanje, pa će svi radije raditi jednu po jednu zgradu sa svojom ekipom ljudi, nego se maltretirati s turcima da bi uradio dve.
Pritom, i sada i tada će dinamika izgradnje da prati dinamiku prodaje, što da zarobljavam svoje pare ako ne moram, pa nisam lud. Jedna po jedna lamela, cena veća jer nema previše stanova, a i ako padne, mogu da sačekam da gradim drugu lamelu, i slično. Banja.
To da će neko da kupi desetine hiljada stanova, neće, naročito ne u Srbiji. Može da se desi lupam u Engleskoj, gde imaju socijalni stanovi, kao Del Boj što je živeo u jednom takvom, i da od jednog subjekta kupiš sve stanove, ali to da će Bil Gejts da lista halooglase i kupuje jedan po jedan stan, izvinite na izrazu ali je smešno.
Ajde da uzmemo čak i u obzir da padnu cene stanova za dve godine. Znači da mi danas kao sa sigurnošću znamo da će to da se desi, i rešimo da sačekamo to, da ne kupujemo sad stan. Za stan od 1800e po kv, ako kupujemo neki tipičan stan od 35 kvadrata, sad bismo platili 63k, a tad 57k, malo preko šest hiljada ušteda. Kirija za takav stan, dve god. po 250e recimo plaćamo dok čekamo sniženje, 6 000. Pa šta smo radili? Samo ćemo da plaćamo veću kamatu na kreditu nego da smo danas uzeli, jer kamata niža nego danas neće biti. Pritom, ljudi će jako teško da pristanu da prodaju stan koji su platili X, za 0,9X.
Ideja da će da spadnu cene 30% nema težinu. Može da se desi u ekstremnim situacijama, ako se zarati, pa ljudi prodaju za koju god cenu, samo da beže, ili da krene na vračaru da cepa 50 stepeni svaki dan, i slično. To što ste vi u pravu da je cena koštanja mnogo manja od cene kvadrata, i da se zgrće lova nenormalno, nema veze sa tim da će neko da kaže evo spustiću cene neću da uzmem više, iako mogu, jer neka drugima da imaju.
Šok koji bi mogao da bude izazvan masovnom legalizacijom objekata može da se uzme u razmatranje. Ipak mislim da država neće izaći jedan dan i reći evo sve legalizovano, pa da uđu u promet i ti objekti pa kao veća ponuda odjednom. I to bi bilo dozirano, i recimo da bi se razvuklo u narednih 3-4 godine. Inače, mislim da bi to dovelo do većih nestabilnosti po unutrašnjosti, sto novih stanova u vranju mnogo više utiče nego sto novih u beogradu.
Mogao bih da davim sa euriborom, pa nikad nižim kreditima, sa tim da veliki procenat kupaca ne kupuje prvi nego peti, šesti stan, i da ga briga da l je 2 soma ili 2,2 soma kvadrat, kad mu stoji višak keša, i hoće samo da ga ubaci negde, a ima neki biznis kojim može lagano da kupuje stan na godinu ipo, dve, da je dobar deo gastarbajtera krenuo da ulaže u stanove a ne više u kuće na selu, ili da neko koga su izbacili iz elektronske industrije, gde nije primio platu 4 godine, polako "ide u penziju", a sin završava etf i zarađuje 3x prosek iz mesta, ali već sam odužio s postom, izvinite.
Edit: Vidim da pominjete starbaks ili guči, štagod. Morate razdvajati matičnu firmu od franšiza. Kosta kofi kad je došao, nije došao on, nego Mišković kupio franšizu i radio. Isto tako starbaks, nije došao starbaks, nego neko kupio licencu za Srbiju. Za razliku od lidla, koji je došao, i koji je tu da ostane zauvek.
U svakom slučaju otvaranje radnje gučija u galeriji nema veze sa skokom cena kvadrata u dimitrijali. Ako se govori o investitorima poput čeha u marinu dorćol to je drugo, ali svejedno marina dorćol neće oboriti cene u Beogradu, nego će samo staviti cene znatno više nego što su prosečne.