Šta je novo?

Cene nekretnina

Za Kulu West je koliko znam 15% penal za raskid ugovora, tu je kupac jos vise destimulisan da odustane od ugovora, a tamo su takodje jako porasle cene od pocetka prodaje, mislim da su cak 4 puta dizali cene zbog velike potraznje i prodaje.

Mislim da Westu ne ide baš najbolje prodaja. Prema RGZ-u prodali su 42 stana u 2020 godini...

Ima ovde još zanimljivih podataka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875292#p875292:kz2xm7do je napisao(la):
Dart » Pet Avg 27, 2021 5:30 pm[/url]":kz2xm7do]Mislim da Westu ne ide baš najbolje prodaja. Prema RGZ-u prodali su 42 stana u 2020 godini...

Koji je ovo sajt?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875193#p875193:1425ok3o je napisao(la):
mariks » Pet Avg 27, 2021 10:46 am[/url]":1425ok3o]U Jakovu cena kuće od 120m2 200k? Mislim da si nešto pomešao. Svakako Jakovo je oko 30km od centra Beograda, 50km bi bio npr Mladenovac ili Golubinci ili ako hoćeš bliže može i Jakovo ili Obrenovac. U svakom od ovih mesta možeš naći kuću od 120m2 za oko 50k, u zavisnosti kakva je kuća i koliki je plac. Za 200k se već prodaju ovi bliže Beogradu i centru tj bliža periferija.

Мислио сам пропорционално више. Јаково је ближе центру града али ближе и аеродрому. Са друге стране Париз не неколико пута већи од Београда.
Слажем се са написаним, али опет када све узмемо у обзир, цене некретина код нас су нереалне.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875292#p875292:3gw4g94u je napisao(la):
Dart » Pet Avg 27, 2021 5:30 pm[/url]":3gw4g94u]Mislim da Westu ne ide baš najbolje prodaja. Prema RGZ-u prodali su 42 stana u 2020 godini...

Broj izgradjenih stanova u Srbiji 2020. godine: 25.326 (izvor: https://www.stat.gov.rs/sr-latn/oblasti ... o/stanovi/)

Ukoliko su podaci iz tabele tacni, u svim navedenim opstinama Beograda, koje cine glavni fokus i obim traznje na trzistu Srbije prodato je 4.294 stana, sto je cirka 17% od ukupnog broja izgradjenih stanova.
Toliko o nenormalno velikoj traznji koja gura cene na gore.

Vrlo lepo i prijatno se izrazava.

Hvala sto si podelio video.

I na kraju zakljucak: Treba da kupis nekretninu sad, ali ja nisam kupio nego iznajmljujem jer mislim da se vise isplati :D

Mnogo reci, malo toga receno... I mali perica kog zaustavis na ulici bi mogao sve ovo isto da ti isprica.

Veoma zabavan video koji u suštini ne otkriva ništa novo niti nudi neku dublju analizu. Vradovic daje dublje i detaljnije analize od ovih, pa čak i smelu tvrdnju o prosečnoj ceni kv. od 5k. Video više ima vrednost za vlasnika istog koji ovim putem prodaje usluge finansijskog savetovanja.

Na osnovu uzorka od citavog 1 stana kod arene izvukao zakljucak koliko % moze da se izvuce od izdavanja. plus nije obratio paznju sa koje strane ulice kod arene se prodaje/izdaje stan, velika je razlika, lokaci znaju zasto :D Da moze skoro 5% bruto da se izvuce, bilo bi vrh. Sve u svemu, jako povrsno, bez jasnog zakljucka na kraju.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=875991#p875991:1b0ye0e6 je napisao(la):
gamblerNBG » Pon Avg 30, 2021 11:33 am[/url]":1b0ye0e6]Na osnovu uzorka od citavog 1 stana kod arene izvukao zakljucak koliko % moze da se izvuce od izdavanja. plus nije obratio paznju sa koje strane ulice kod arene se prodaje/izdaje stan, velika je razlika, lokaci znaju zasto :D Da moze skoro 5% bruto da se izvuce, bilo bi vrh. Sve u svemu, jako povrsno, bez jasnog zakljucka na kraju.

Zaključak da protagonista video pod hitno treba da kupi i sredi stan, a ne da živi u iznajmljenom.

Ne znam da li je neko kacio ranije
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... _id=325805

Svi agenti i analiticari isto kao i sada ne veruju u pad. Cena pada, svetska kriza, Micheal Burry lupa u dobos, a oni i dalje ne veruju. Uvek se misli da je ovaj put drugacije, sada je to zbog suludog stampanja. Desice se jaca inflacija u narednim godinama, ali pre toga bice i dobrog otresanja "investitora", sto na berzi, sto u nekretninama.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=876097#p876097:2zulyfu4 je napisao(la):
Hunchback » Pon Avg 30, 2021 4:35 pm[/url]":2zulyfu4]Ne znam da li je neko kacio ranije
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... _id=325805

Svi agenti i analiticari isto kao i sada ne veruju u pad. Cena pada, svetska kriza, Micheal Burry lupa u dobos, a oni i dalje ne veruju. Uvek se misli da je ovaj put drugacije, sada je to zbog suludog stampanja. Desice se jaca inflacija u narednim godinama, ali pre toga bice i dobrog otresanja "investitora", sto na berzi, sto u nekretninama.

Super članak, izdvajam interesantne komentare. Dakle komentari su skoro isti kao i u naše vreme. Uživajte:

Na cenu stanova utice ponuda i potraznja.
Kako su vecinom izvori placanja iz kredita i kod kupaca i kod investitora, pored smanjenog broja kredeitno sposobnih kupaca, pojavice se i smanjeni broj investitora. Moje skromno ,misljenje je da ce se smanjiti neznatno samo cene na periferiji grada, gde postoji i veca mogucnost jeftinije gradnje, za centralne gradske opstine takve tendencije nisu bile velike cak ni u vreme ratnih godina.
Ne treba cekati ,, smak'' nekretnina u Beogradu, barem ne u narednih par godina. Bolje placati ratu kredita nego velike cene zakupa.
(vera, 29. oktobar 2008 09:23)

Mnogo ste proizvoljni i svojim nestrucnim tekstovima ugrozavate promet nekretnina u gradu Beogradu.Sagovornici su nestrucni za ovu oblast,tu mislim na ekonomiste,jer na cenu nekretnina u Beogradu ekonomska situacija nikad nije bitno uticala.Bolje ne pisite nego sto objavljujete te gluposti.Beograd je specifican i takav ce i ostati.
(predrag jakovljevic, 19. novembar 2008 13:20)
agencije ne dizu cene nekretnina,nego sami kupci.svi bi hteli u centar,NBGD.normalno,mala ponuda(poslovno-stambene zgrade su skuplje nego stambene(cisto).niko nece na periferiju.treba da shvatite da taj deo NBGD,nije za stanovanje prosecnih ljudi,pa vam cena nece biti velika.
(zoran, 18. novembar 2008 15:01)

Evo zelim i ja da nesto kazem o ovoj temi jer se vec dugo bavim nekretninama i u poslu i kao kupac.Cene nekretnina u Srbiji su realne i u Beogradu i u Provinciji.Svi bi zeleli da one padnu ali to ce biti za vrlo mali procenat pa onda opet nagore.Postoje ljudi u BG koji imaju novac i oni kupuju i postoje ljudi koji nemaju novac i oni iznajmljuju ako nemogu da kupe.Priblizavamo se Evropi, tako da ce cene morati biti evropske ne samo nekretnina nego i svega ostalog nazalost i hrane i stuje.Tako da kome treba stan neka trazi, neka pritisne malo prodavca i neka ga kupi suta a od cekanja nema apsolutno nista.Cekamo vec decenijama i sve je isto.
(zelja, 2. novembar 2008 13:52)

Cene će verovatno samo kratko biti "zamrznute" na ovom nivou +- 2% kratko vreme.Jer dok ljudima treba stan oni će morati da plate tržišnu cenu.Pokušaj da nekupovinom oborite cene je smešno probajte da netelefonirate da li će telekom da pojeftini ili nemojte kupovati meso i hleb moguće da će te proizvodjače i trgovce naterati da obore cene.Probajte pa ako tu uspe uspeće i kod cene stanova.
(zoran, 29. oktobar 2008 20:22)
Ovo je da covek ne poveruje.

Pa stanovi u BG-u ce tek poskupljivati.

Nema ih dovoljno,
nema dovoljno cak ni placeva
a kamoli stanova.

Kod nas se 80% stanova kupuje za kes, tako da krediti ne uticu puno na cenu.

Kupovina stana je jedino sigurno
jer oni koji su kupili deonice su se gadno zeznuli
oni koji drze pare u bankama takodje
jer dobiju kamatu 8 ili 9%
a kad kupis stan
za godinu dana dobije na vrednosti 40%
(Marsovac, 29. oktobar 2008 19:31)

Stanova na trzistu je malo pogotovo kvalitetnih i zato je cena bila ovakva ali zbog krize gde neec biti kredita i cene stanova ce padati. Pre samo 11 meseci cene su bile 50 posto manje zasto je odjednom skocila cena ? Pa miskovic je trebao prodati univerzitetsko naselje p 2000evra. stvarno je mag radi sa ovom zemljom sta mu je volja a dupelisci za par hiljada dinara loze ceo narod i navode ga da veruje u sve sto je miskovicu i ostalim u interesu. sem lopurdi i kriminalaca i diskutabilnih gradjanskih kredita nema drugih paar za nekretnine, obican narod ne kupuje stanoev jer nema od cega male plate i mala mogucnost kredita i to je razlog krize u svetu nema srednjeg staleza a ima previse lopurdi ipljhackasa
(Goran, 29. oktobar 2008 03:14)

A ovaj je moj favorit:
BEOGRADJANI,

NEMOJTE KUPOVATI NEKRETNINE U SLEDECIH SEST MESECI. VI STE TI KOJI OBARAJU I PODIZU CENE. NEMOJTE IH KUPOVATI I KROZ POLA GODINE CE SVI SPEKULANTI ISPASTI IZ POSLA. ONI ZIVE OD PROTOKA NOVCA, BEZ PROTOKA NEMA NI NJIH. NAPUMPANO TRZISTE NEKRETNINA JE JEDINI IZVOR ZDRAVOG NOVCA IZ KOGA SE HRANE BIVSI KRIMINALCI, POLITICARI SUMNJIVOG KAPITALA I SVE ONO STO STRCI I IRITIRA U NASEM GRADU.
(John Stefanovic, 29. oktobar 2008 12:39)

Cini mi se da ce doci do usporavanja rasta i malog pada. Cak su i u bnv precenili kolicinu punišića koji kupuju stanove, jer su ocigledno morali da uvedu i jako pristupacne kredite za obican narod, koji ranije nisu bili opcija.
A ovi tekstovi su agencijski, njima je jedino cilj da sto vise ima prometa jer tako uzimaju proviziju. U tim tekstovima u poslednje vreme je stalno neko pozurivanje. Ako misle da ce cene da rastu, onda je pozurite da kupite dok nisu porasle. A ako predvidjaju da ce da padnu, onda je pozurite da prodate dok su cene jos visoke. Zapravo njima je samo bitno da trenutno kreiraju sto vise kupoprodaje.

Баснословне суме се "врте" у Београду – најскупља кућа коштала пет милиона евра, гаража чак 40.000

У првих пола године у Србији се трговало са скоро 90.000 станова. Најскупљи квадрат продат је у "Београду на води", а најскупља кућа на Савском венцу – коштала је чак пет милиона евра. Некретнинама се најчешће тргује за кеш, у 63 одсто случајева.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/stor ... -cene.html

sad se već malo promenila ona statistika iz poslednjeg kvartala 2020. kada je 80% prometa bilo u kešu, verovatno zbog smanjene aktivnosti u prvoj polovini godine

Imao sam sreću da upoznam tu ekipu u Berlinu 2018. Sjajni ljudi, nadam se uspehu referenduma. Oni su inače izgurali ograničenje kirija koje je posle poništio sud, pa su prešli na ovo. Za sada po anketama imaju preko 50% podrške, ali ko zna kako će to izaći. Odlično isplanirana i vođena kampanja, a i Berlin je generalno levičarski grad. Mada je to takođe druga priča, kod nas 85% ljudi su vlasnici nekretnine a kod njih toliki procenat iznajmljuju stan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877960#p877960:dm2zb1nq je napisao(la):
jovanovm » Pon Sep 06, 2021 6:51 pm[/url]":dm2zb1nq]Imao sam sreću da upoznam tu ekipu u Berlinu 2018. Sjajni ljudi, nadam se uspehu referenduma. Oni su inače izgurali ograničenje kirija koje je posle poništio sud, pa su prešli na ovo. Za sada po anketama imaju preko 50% podrške, ali ko zna kako će to izaći. Odlično isplanirana i vođena kampanja, a i Berlin je generalno levičarski grad. Mada je to takođe druga priča, kod nas 85% ljudi su vlasnici nekretnine a kod njih toliki procenat iznajmljuju stan.
Nerealno je očekivati komunističku revoluciju u Nemačkoj. Najveća firma, koja se bavi izdavanjem stanova poseduje 585.000 stanova širom Nemačke.
Sistem iznajmljivanja stanova je solidno funkcionisao, sve do pre 6-7 godina, a od tada počinje da se urušava. Sve je manje slobodnih stanova, a cene idu u nebo. Zemlje, u kojima su velika većina građana, vlasnici nekretnina u kojima žive, imaju jedan problem manje. Rast cena stanova, nikada ne ide na ruku običnim ljudima, naročito ako nije paralelan sa rastom plata.

Vrh