Šta je novo?

Cene nekretnina

Nešovanović (CBRE): Cene stanova i dalje će rasti, potreban nam je novi Novi Beograd

Više od 30 godina mi ne gradimo dovoljno. Potreban nam je jedan novi Novi Beograd, potpuno novi deo grada, koji bi dozvolio gradnju 15.000 stanova godišnje, što bi za pet do 10 godina moglo da zadovolji potrebe građana Beograda, odnosno tražnju u glavnom gradu, kaže za N1 Nebojša Nešovanović, direktor za savetovanje i procene u regionu Jugo-istočne Evrope u kompaniji CBRE. On ističe da nas očekuje porast cena stanova u narednom periodu - bar u naredne dve, tri godine, i savetuje onima koji planiraju da kupe stan za život to učine - što pre.

https://rs.n1info.com/biznis/nesovanovi ... i-beograd/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878000#p878000:41e3kdw9 je napisao(la):
moodboy » Pon Sep 06, 2021 9:25 pm[/url]":41e3kdw9]Nešovanović (CBRE): Cene stanova i dalje će rasti, potreban nam je novi Novi Beograd

Više od 30 godina mi ne gradimo dovoljno. Potreban nam je jedan novi Novi Beograd, potpuno novi deo grada, koji bi dozvolio gradnju 15.000 stanova godišnje, što bi za pet do 10 godina moglo da zadovolji potrebe građana Beograda, odnosno tražnju u glavnom gradu, kaže za N1 Nebojša Nešovanović, direktor za savetovanje i procene u regionu Jugo-istočne Evrope u kompaniji CBRE. On ističe da nas očekuje porast cena stanova u narednom periodu - bar u naredne dve, tri godine, i savetuje onima koji planiraju da kupe stan za život to učine - što pre.

CBRE Group, Inc. is the world’s largest commercial real estate services and investment firm, with 2020 revenues of $23.8 billion and more than 100,000 employees (excluding affiliate offices).

Nisam stručnjak, čime se bavi ova kompanija, investicije u nekretnine?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878000#p878000:2jfoe7wv je napisao(la):
moodboy » Пон Сеп 06, 2021 8:25 pm[/url]":2jfoe7wv]Nešovanović (CBRE): Cene stanova i dalje će rasti, potreban nam je novi Novi Beograd

Ето биће ускоро ИМТ, па лука Београд са околним Вилиним водама и бродоградилиште на НБГ са оним приобаљем где су сад грађевинске фирме.

Agencija za nekretnine. Lepo je napisao i objasnio covek da “pranje novca” ne utice na rast cena nekretnina. Ovaj rast dolazi i lz nenormalne potraznje.

Mislim da je realno ocekivati da de pravi jos nekoliko projekata kao BNV. Makis, Blok 18, tamo kod CT i slicno. Sve to treba pretvoriti u zgrade i naselja sto pre da bi sprecili nenormalan rast cena koji nam dolazi. Koliko god neko mislio “pa raste” zasto bi se to smatralo lose? Problem je sto ce to da povuce cene osnovnih zivotnih troskova i postace sve skuplje i skuplje. To moze da izazove poremecaje na trzistu i da jedan veliki broj ljudi koji sada rentiraju zauvek ostavi bez sanse za svoj krov nad glavom. Po meni treba da daju dozvole za izgradnju kao sto je BNV na barem 2-3 lokacije u gradu. Nadam se da nadju jos pr tako slicnih velikih investitora kao sto je Eagle Hills a ne da idu na sitno pa da prave zgrade kako je mali Perica zamislio da se to radi. Na kolena pred Karica i da ga mole da uzme Makis i da pravi. Besplatno zemljiste 30% drzavi i lex specijalis da mu daju da kad prolazi ulicom da svi moraju da stanu da on prodje.

jovanovm":1al1cjyf je napisao(la):
Imao sam sreću da upoznam tu ekipu u Berlinu 2018. Sjajni ljudi, nadam se uspehu referenduma. Oni su inače izgurali ograničenje kirija koje je posle poništio sud, pa su prešli na ovo. Za sada po anketama imaju preko 50% podrške, ali ko zna kako će to izaći. Odlično isplanirana i vođena kampanja, a i Berlin je generalno levičarski grad. Mada je to takođe druga priča, kod nas 85% ljudi su vlasnici nekretnine a kod njih toliki procenat iznajmljuju stan.
Zanimljivo, u Beču npr. postoje ta ograničenja visine kirije, i lično poznajem osobu koja je na sudu tužila i dobila povrat prekomerno plaćenih para za kiriju.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока

Ništa od nije objasnio, nego je ponovio iste mudrosti koje svi vi iz centralnog komiteta ponavljate,
od vas botova na forumima i portalima do Kaće Lazarević.
Ako imate viška par stotina hiljada, nema druge no da uložite u nekretnine. (Ma nemoj. Kakav finansijski savetnik.)
Tržište nekretnina u Srbiji je tržište kapitala. (Po ovome vidim da je doktorirao ekonomiju na megatrendu vrv. Bot kome nije jasno šta je tržište kapitala neka pogleda u vikipediji).
Ulaganje prljavog novca u izgradnju nekretnina - potpuno neosnovano, možda neka divlja gradnja i par kuća u Borči. (ha ha. Pa vaš BNW je najveća veš mašina za prljavu lovu iz svih sfera kosmosa. Već smo zaboravili da je od strane kriminalaca srušen deo grada u saradnji sa policijom koja se nije javljala i potpunim idiotima iz vrha vlasti, što reče Vođa. Da nije Alabar nazvao policiju i rekao im da ne izlaze dok braća u fantomkama ne sruše sve bagerima jedne sada eminente firme koja radi sve, od gasifikacije do uskoro slanja ljudi na mesec, ali samo ako država to plaća).
Još da je pomenuo štampanje para i propadanje evra pomislio bih da je jedan od ovih sa foruma.
Sve se u srbiji zna i ko hoće da vidi jasno mu je.
Da je država htela da utiče na cenu i da obezbedi da mladi ljudi kupe nekretninu i da se zaustavi divljanje cena,
gradila bi se naselja kao što se grade za vojsku i policiju.
Na galenici za pandure i vojsku može za 500 evra kvadrat a kilometar dalje za papane 1.800.
E pa, braćo, nećete im vi trebati jednog dana nego baš ta kamarila.
Iz gostovanja ovog odlikaša kao i iz svih naručenih tekstova na raznim portalima jasno je da se targetiraju ljudi koji žele da kupe stan ali su u nedoumici ili čekaju da se nešto desi. Bože moj, svi ti dobročinitelji se brinu da li ćete moći da kupite stanove kada odu na 15.000 evra po kvadratu. Mice malene. U celoj toj marketing kampanji učestvuju svi, od botova na portalima i forumima,
preko uspešnih agenata za nekretnine koji su tako uspešni ipak uzimali finansijsku pomoć države,
ćata iz opština koji odobravaju dozvole za svakakve ćuskije zbog kojih se seče ono malo drveća koje imamo,
do političara koji u svoj toj izgradnji i sami učestvuju.
Diksi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877974#p877974:1du8yw58 je napisao(la):
Navip » 06 Sep 2021 06:56 pm[/url]":1du8yw58]
Nerealno je očekivati komunističku revoluciju u Nemačkoj. Najveća firma, koja se bavi izdavanjem stanova poseduje 585.000 stanova širom Nemačke.
Sistem iznajmljivanja stanova je solidno funkcionisao, sve do pre 6-7 godina, a od tada počinje da se urušava. Sve je manje slobodnih stanova, a cene idu u nebo. Zemlje, u kojima su velika većina građana, vlasnici nekretnina u kojima žive, imaju jedan problem manje. Rast cena stanova, nikada ne ide na ruku običnim ljudima, naročito ako nije paralelan sa rastom plata.

Pa sad, ne mislim da je nacionalizacija jednog broja stanova od Deutsche Wohnen, i to u jednom gradu, komunistička revolucija. Slažem se da do revolucije neće doći, ali društveno vlasništvo dela stambenog fonda nije baš ultra revolucionarno. Mislim da i sa ovom nacionalizacijom bi bili i dalje iza Beča po broju stanova u društvenom vlasništvu. Jeste long šot što bi rekli Ameri, ali ako negde može da uspe u Nemačkoj to je Berlin.

Za sve ostalo se slažem. S tim što mislim da Istočnoj Evropi, u kojoj je zbog socijalizma visok nivo vlasništva stanova, preti proces promene vlasništva kroz razne prisile - ukidanje javne infrastrukture, privatizaciju javnog prostora, promenu oporezivanja imovine, povećanje komunalija itd. Ne verujem da ćemo pasti na nivo Zapadne Evrope, ali je kod nas primetan pad dok se u Bugarskoj to već odavno zahuktalo.

Румунија је на врху земаља по стопи власништва над некретнинама, и ми смо високо.

Ако у Немачкој то са киријама стварно тако изгледа - да цене лете у небо - њихов систем и друштвени консензус могу да буду угрожени, јер велика већина изнајмљује. А плате нису баш ко у Норвешкој.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878093#p878093:2xfapm4c je napisao(la):
vradovic » Uto Sep 07, 2021 5:56 am[/url]":2xfapm4c]Agencija za nekretnine. Lepo je napisao i objasnio covek da “pranje novca” ne utice na rast cena nekretnina. Ovaj rast dolazi i lz nenormalne potraznje.

Mislim da je realno ocekivati da de pravi jos nekoliko projekata kao BNV. Makis, Blok 18, tamo kod CT i slicno. Sve to treba pretvoriti u zgrade i naselja sto pre da bi sprecili nenormalan rast cena koji nam dolazi. Koliko god neko mislio “pa raste” zasto bi se to smatralo lose? Problem je sto ce to da povuce cene osnovnih zivotnih troskova i postace sve skuplje i skuplje. To moze da izazove poremecaje na trzistu i da jedan veliki broj ljudi koji sada rentiraju zauvek ostavi bez sanse za svoj krov nad glavom. Po meni treba da daju dozvole za izgradnju kao sto je BNV na barem 2-3 lokacije u gradu. Nadam se da nadju jos pr tako slicnih velikih investitora kao sto je Eagle Hills a ne da idu na sitno pa da prave zgrade kako je mali Perica zamislio da se to radi. Na kolena pred Karica i da ga mole da uzme Makis i da pravi. Besplatno zemljiste 30% drzavi i lex specijalis da mu daju da kad prolazi ulicom da svi moraju da stanu da on prodje.

Uvek se setim jedne romantične priče u vezi sa dotičnom porodicom kada je grupu srpskih veroučitelja, koji su bili gosti Ruske pravoslavne crkve, neko iz te altruističke porodice pozvao na ručak u njihov ekskluzivni restoran u Moskvi. Oduševljeni tradicionalnim sprskim gostoprimstvom naivni i dobrostojeći veroučitelji otišli su na taj famozni ručak. Nakon ručka, grupa veroučitelja je, po starim srpski običajima, dobila podebeo račun koji je porodica zahtevala da plate. Sva sreća, pa su pripadnici porodice, istinski vernici i pravoslavci, ipak učininili dobro delo i "dozvolil" imućnim veroučiteljima da plate iznos pola računa... Isto tako se, verujem, ponašaju i u velikim poslovnim poduhvatima, kao što je stanogradnja.... Znamo njihova ekskluzivna naselja u Minsku, Izgled rendera i ono što se pojavilo u realnosti... dakle nisu oni baš najbolji izbor.

Ех, човек који напише "На колена пред Карића" је свакако трол, треба тако и третирати његово писаније.

Vradovic sto zna da iziritira delom posta, ne zna niko :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878118#p878118:1g696yd1 je napisao(la):
Пантограф » Uto Sep 07, 2021 9:05 am[/url]":1g696yd1]Ех, човек који напише "На колена пред Карића" је свакако трол, треба тако и третирати његово писаније.

Na kolena, i pasi zelene salate :D

Traznja verovatno postoji, deo podstanara bi zeleo da ima sopstvenu nekretninu, ali vecina njih nisu osobe koje su u stanju ili ne zele da za dvosoban stan izdvoje 150000 evra + 15000 za garazno mesto za lokacije koje se pominju u gornjim porukama.

BNV je prosle godine prodao 490 stanova, a sada prodaje toliko dobro ide da reklame iskacu iz frizidera o rati od 499 evra za novi stan, iako je pocetna cena od 2950 evra sa PDV-om vec sada neki prosek za bolje lokacije.

Laz je da je trziste nekretnina jedino dostupno resenje za ulaganje slobodnog novca, neke od opcija su:
- ko zeli da trguje na berzi: Interactive Brokers,TradeWin24, Kombank...
- crypto
- poljoprivreda + dostupni ipard fondovi

Resenje je planska gradnja 40000-100000 stanova sa cenom ~ 1000-1300 evra po kvadratu koju prate odgovarajuca infrastruktura i javni objekti - kao sto je receno novi Novi Beograd. Dodatne mere bi bile: povecanje poreza na imovinu i striktna primena i kontrola placanja poreza na izdavanje nekretnine.
https://biznis.rs/vesti/skoro-niko-u-sr ... ekretnina/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878125#p878125:2982gog0 je napisao(la):
Pegasus » 07 Sep 2021 08:19 am[/url]":2982gog0]Vradovic sto zna da iziritira delom posta, ne zna niko :)
A ja bas mislim da najslikovitije predstavim situaciju da bi zaintrigirao sto vise citalaca. :)
Naravno da je jedan deo toga karikiranje u postovima da bi ljudi shvatili da moramo da se ophodimo mnogo lepse prema na primer Eagle Hillsu ili Peri Matijevicu ali opet ne treba ici ni u krajnjost koju ja zagovaram :sesir:
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878148#p878148:2982gog0 je napisao(la):
Doka_1 » 07 Sep 2021 09:50 am[/url]":2982gog0]
BNV je prosle godine prodao 490 stanova, a sada prodaje toliko dobro ide da reklame iskacu iz frizidera o rati od 499 evra za novi stan, iako je pocetna cena od 2950 evra sa PDV-om vec sada neki prosek za bolje lokacije.

Laz je da je trziste nekretnina jedino dostupno resenje za ulaganje slobodnog novca, neke od opcija su:
- ko zeli da trguje na berzi: Interactive Brokers,TradeWin24, Kombank...
- crypto
- poljoprivreda + dostupni ipard fondovi

Resenje je planska gradnja 40000-100000 stanova sa cenom ~ 1000-1300 evra po kvadratu koju prate odgovarajuca infrastruktura i javni objekti - kao sto je receno novi Novi Beograd. Dodatne mere bi bile: povecanje poreza na imovinu i striktna primena i kontrola placanja poreza na izdavanje nekretnine.
https://biznis.rs/vesti/skoro-niko-u-sr ... ekretnina/

Naravno da iskacu reklame. Pa i treba da iskacu reklame! Tako se to zapravo radi. Oni treba u tom delu grada da izgrade jos 50 zgrada. Sto vise reklama/kupaca brze se gradi. Mislim da je dobro sto rade agresivan marketing.

Za ove opcije ulaganja se ne slazem. Ovo sto si naveo prvo je uglavnom trgovina derivatima i to bi trebalo zaobilaziti u sirokom luku. Cak i NBS vec 10 godina upozorava da se to zaobilazi jer su to sve prevare. Ne kupujes nikakve akcije vec se kladis na te akcije ulazuci u firmu a oni kad se zatvore ne duguju ti nista.

Ulaganje u kripto-valute je relativno slabo razvijeno u Srbiji zbog loseg pristupa menjacnicama i visokim provizijama.
Rudarenje je nepopualrno jer je cena struje u ovom delu sveta previsoka. Cak i industrijska.
Ovo za poljoprivredu se ne razumem.
Iskreno nisu ti bas neke opcije za investiranje bolje da se drzim nekretnina :D

Po meni ako se ne krene sa agresivnom izgradnjom jos barem 2-3 lokacije u Beogradu kao sto je BNV cene ce biti previsoke.
U narednih 5 godina nas ocekuje totalni poremecaj na trzistu zbog toga. Sve vise novca ulazi u sektor nekretnina.
https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlj ... -9700-evra

Kao da ja ne bi voleo da Blok 18 bude samo park ili da Makis preurede u nesto drugo a ne samo zgrade. Negde moraju da se grade citava naselja kao BNV i da se zdravom konkurencijom podigne kvalitet usluge izgradnje i da se amortizuje rast koji dolazi.
Da BNV nije poceo sa izgradnjom Vracar bi bio 5k eura odavno. Srecom malo su ublazili rast sa BNV ali nedovoljno.
Treba jos hladjenja trzista. Mogu ili da dignu porez na imovinu 30-40% pa da to dovede do hladjenja ili da isplaniraju jos 2-3 lokacije kao sto je Beograd na vodi sto pre.
Makis, Blok 18, Kod CT parka ili tako nesto.

Kod nas kad bi usla samo jedna firma kao pomenuta iz Berlina ili ova jedna iz Londona totalni dzumbus bi napravili na trzistu. Pokidali bi sve zivo. Zamisli dodje ti firma kupac kupuje 10k stanova :) mislim da nema toliko ni u ponudi. Zbog sve veceg pristupa jefitinom kapitalu mora brze i vise da se gradi. Svet se menja pa mora i kod nas ta logika dali smo BNV dosta je da se menja.

Ja moram da se ogradim posto nekima ocigledno nije jasno - apsolutno se ne slazem sa tekstom koji sam podelio - ali mi je potpuno razumljivo da neko ko radi u agenciji za nekretnine gura pricu da treba sada kupiti nekretninu - pa nece prodavac jabuka da vas savetuje da ne kupujete jsbuke sada jer su precenjene, bolje da kupite kruske.

Cela ta prica o potraznji koja je ogromna i koja nece prestati je smesna - potraznja trenutna je kao i za sve ostalo na svetu trenutno - posledica anomalije izazvane globalnim dogadjajem (pa i za toalet papirom je bila nenormalna potraznja - nicim izazvana). Niti imamo znacajan rast populacije, niti masovnu migraciju u Bg, niti rast plata, niti pad fiksnih kamata…

Anomalija koja ce se ispeglati. Kao sto se ispeglala i za sve ostalo. Kao sto se ispeglala i 2008. samo izazvana drugacijim razlozima.

Jedini problem je licna korist donosioca odluka u nasem slucaju - koji ce uciniti sve u njegovoj moci da ocuva trenutnu situaciju. Ali o tome razmisljajte do aprila sledece godine.

što se tiče Berlina, situacija je specifična jer je bilo dozvoljeno da kompanije otkupljuju državne stanove, umesto kao kod nas i u većini ostalih istočnoevropskih zemalja gde su stanari otkupljivali stanove u kojima su se već nalazili. Ovde ima jedan interesantan tekst koji spominje između ostalog i netransparentnost kupovine https://www.exberliner.com/features/peo ... ns-berlin/
A kad razmatramo ulaganje u nekretnine kod nas, ono trenutno ima potencijal samo u špekulantskom smislu, jer se zarada može ostvariti samo u pogledu porasta vrednosti neke jedinice pa da se investira po principu kupi-prodaj-kupi-prodaj jer su prinosi od izdavanja beznačajni. Ovo se ne odnosi na kirije u npr Bg na vodi ili recimo stanovima na Dedinju koji se izdaju službenicima stranih ambasada, govorim o prosekui velikoj većini stanova koji se izdaju

Ono što je "baja" iz CBRE rekao je u stvari sledeće:

Ako hoćete jeftinije stanove neka vam država masovno napravi iste na levoj obali Dunava po ceni koju priželjkujete. A mi ćemo da nastavimo da investiramo u lux gradnju u centralnim opštinama(uključujući i NBGD) i da dižemo cene stare gradnje u nebesa, jer nam se tako isplati.

Prilažem i dokaze: https://www.lobi-info.rs/leva-obala-pos ... i-beograd/

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878109#p878109:19k1qqnn je napisao(la):
jovanovm » Uto Sep 07, 2021 8:44 am[/url]":19k1qqnn]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=877974#p877974:19k1qqnn je napisao(la):
Navip » 06 Sep 2021 06:56 pm[/url]":19k1qqnn]
Nerealno je očekivati komunističku revoluciju u Nemačkoj. Najveća firma, koja se bavi izdavanjem stanova poseduje 585.000 stanova širom Nemačke.
Sistem iznajmljivanja stanova je solidno funkcionisao, sve do pre 6-7 godina, a od tada počinje da se urušava. Sve je manje slobodnih stanova, a cene idu u nebo. Zemlje, u kojima su velika većina građana, vlasnici nekretnina u kojima žive, imaju jedan problem manje. Rast cena stanova, nikada ne ide na ruku običnim ljudima, naročito ako nije paralelan sa rastom plata.

Pa sad, ne mislim da je nacionalizacija jednog broja stanova od Deutsche Wohnen, i to u jednom gradu, komunistička revolucija. Slažem se da do revolucije neće doći, ali društveno vlasništvo dela stambenog fonda nije baš ultra revolucionarno. Mislim da i sa ovom nacionalizacijom bi bili i dalje iza Beča po broju stanova u društvenom vlasništvu. Jeste long šot što bi rekli Ameri, ali ako negde može da uspe u Nemačkoj to je Berlin.

Za sve ostalo se slažem. S tim što mislim da Istočnoj Evropi, u kojoj je zbog socijalizma visok nivo vlasništva stanova, preti proces promene vlasništva kroz razne prisile - ukidanje javne infrastrukture, privatizaciju javnog prostora, promenu oporezivanja imovine, povećanje komunalija itd. Ne verujem da ćemo pasti na nivo Zapadne Evrope, ali je kod nas primetan pad dok se u Bugarskoj to već odavno zahuktalo.

Ne postoji društveno vlasništvo tamo. Postoji nedovoljan broj državnih stanova. Postoji i WBS sistem za siromašne, opet nedovoljno. Cene rastu ubrzano, a država ništa ne preduzima da zaštiti građane.
Ni u Srbiji država ništa ne preduzima ozbiljno, ali su se građani sami bolje snašli. U Srbiji srećom ne vlada nestašica nekretnina, a stanovi se grade, bar 10 puta više nego u Nemačkoj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878112#p878112:12r9k0ib je napisao(la):
Пантограф » Uto Sep 07, 2021 8:54 am[/url]":12r9k0ib]Румунија је на врху земаља по стопи власништва над некретнинама, и ми смо високо.

Ако у Немачкој то са киријама стварно тако изгледа - да цене лете у небо - њихов систем и друштвени консензус могу да буду угрожени, јер велика већина изнајмљује. А плате нису баш ко у Норвешкој.
Ne da je ugrožen, nego se raspada. Oko 40 posto građana poseduje nekretnine, dobar deo iznajmljuje stanove u kojima su više decenija i nemaju nameru da ih napuštaju za života. Oni koji pokušavaju u ovom trenutku da nađu stan su u problemu, uglavnom u većim gradovima, oko njih i u bogatijim delovima zemlje.
Kriza se pogoršala prilično, nakon primanja ogromnog broja izbeglica 2015., za koje nisu izgrađeni stanovi, već je sve prepušteno stihiji.

Ne postoji društveno vlasništvo tamo.

Mislim, jeste, u pravu si ne postoji nigde ako ćemo u sitan crevca. Ali predlog te ekipe, i po našim razgovorima kako sam ih ukapirao, je upravo socijalizacija stanovanja, tj. uklanjanje određenog broja stanova iz tržišnih tokova i njihovo upravljanje posebnim fondom koji će biti pod društvenom kontrolom. Evo i šeme kako bi to bilo organizovano. Citiram: "Die Überführung in eine demokratische Struktur unterscheidet die Vergesellschaftung von Verstaatlichung oder einer reinen Enteignung." Znači razlikuje se sistem od obične nacionalizacije jer u njegovom upravljanju učestvuju sami stanari-vlasnici kojima je interes očuvanje kvaliteta stambenog fonda, a ne državni aparat koji može to da rasproda ili zapostavi.

Niti je razvijanje društvenog vlasništva neka novina u Nemačkoj.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=878519#p878519:9jooaub0 je napisao(la):
PetarPetrovic » Sre Sep 08, 2021 11:07 am[/url]":9jooaub0]Da li je rastu cena kvadrata došao kraj?
Nakon nekoliko meseci intenzivnog rasta cene kvadrata i tražnje, čak i u letnjim mesecima, novi podaci za avgust pokazuju promenu u dosadašnjem trendu.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1919291

Moguće je da usporava lagano, ali to najbolje znaju oni koji sada traže stan. Poznajem ih dosta koji su odustali od potrage za stanom zbog trenuntnih cena. Ne otvaraju oglase. Takođe znam jedan primer gde su prodavci spustili cenu sa 170000e na 140000e. Kao što je Kiosaki, po njegovoj priči, spuštao cene nekretnina za 50% i blamirao agente da daju takve ponude prodavcima :) A inače naši agenti se snebivaju da prenesu ponude potencijalnih kupaca ukoliko oni ocene da su "nepristojne".

Tintoreto":1aq83pkg je napisao(la):
Da li ima ikakava novogradnja na NBg ili Zemunu da se moze kupiti za 2000e sa pdv om?
NBG nema, Bežanija i dalji delovi Zemuna verovatno može nešto da se nađe za 2000+-10%

Na nbg nema sigurno, jedva ces i za 2500 naci. U Zemunu tesko da ima u centralnoj zoni, po obodima verovatno ima ponude.

Vrh