[/quote]
Imamo sve zablude, samo i dalje nemamo objasnjenje sto rastu cene? Cinjenica je da rastu...Govori se o ogromnim kolicinama novca koji se pere u Srbiji, meni nisu najjasniji mehanizmi kako se to radi, investitoru se dokapitalizuje projekat i onda se novac kroz prodaju stanova vraca...sve to bez papira...drugi svet
Kada ce ovo da stane i usledi korecija je moje pitanje?
[/quote]
Ono sto se moze zakljuciti sa visokim nivoom verovatnoce
-sistemom eliminacije,
-po osnovu u mojem prethodnom i u ranijim postovima na konkretnim brojevima iz pouzdanih izvora testiranih hipoteza,
...je da su kljucni uzroci rasta cena nekretnina u Srbiji:
A) Povlacenje sa trzista vise stotina hiljada nekretnina (zakon iz novembra 2018) i time vestacko smanjenje ponude, sto povecanje novoizgradjenih objekata nije uspelo da nadoknadi.
B) Nevidljivi izvori finansiranja (najverovatnije nelegalni jer izlistani legalni iz navedenog nemaju dovoljnu inkrementalnu dinamiku)
+"poduprto" kampanjom "jos malo pa nestalo" od interesnih strana koja imaju vezu sa prodajom.
A i B su faktori koji su u odgovornosti drzave i koje ona treba da regulise.
Iz svega toga proizilazi u root cause analizi da rast cena nekretnina u Srbiji nije ekonomski vec politicki fenomen.
Jedino drzava kontrolise i moze promeniti trenutnu situaciju i resenje je politicko, a ne ekonomsko i odgovor na Vase pitanje bi bio da od volje drzave zavisi kada ce se desiti korekcija.
Verujem da bi neko sa ekspertizom u domenu politike bio u stanju preciznije odrediti taj trenutak.
Napomena:
Analize ne tvrde da nemamo kupaca iz navedenih legalnih izvora, vec da (kako brojke kazu) njihova masa nije dovoljno velika da moze znacajnije uticati na rast cena.
Oni doprinose sa odredjenim "sumovima", medjutim pokretac rasta se nalazi u gore pomenuta 2 faktora (A i B).