Mali update. Ovo sam planirao da uradim vec neko vreme, pa nekako imam osecaj da je sad pravi trenutak za to. Ovo je moja poslednja poruka na forumu. Nakon ove poruke menjam sifru u nesto random, izlogumem se i vise necu pisati ovde. Vec sam jednom ovo radio, ali sam se vratio, ali sad se ne vracam. Dolazicu samo da i dalje pratim situaciju, ali bez naloga, necu vise pisati, cak i da me neko pominje.
Pre nego sto se izlogujem, nekoliko komentara. Planirao sam da pisem jos dosta toga, ali i ovo sto cu ovde napisati je mozda previse.
Smatram da je ovaj forum super stvar za informisanje o trzistu nekretnina i da je koristan za razmenu informacija i misljenja. Iako verovatno ima i botova, agenata, investitora, ljudi povezanim sa njima, sve mi je to Ok dok je u domenu normalne komunikacije. Imao sam jako konstruktivne diskusije cak i sa ljudima sa cijim misljenjem se ne slazem i koji imaju totalno drugacije zelje, interese i stavove od mene. Ne volim da imenujem ljude, ali ajde ovom prilikom hocu. Od svih ljudi sa kojima se "ne slazem", vradovic je nekako najvise kul. Covek ima firmu, investira u nekretnine, ali nikad nikog nije uvredio, napao, prozivao, provocirao, izvrtao cinjenice,... Iznosi svoje stavove, ako se ne slozis sa njim, on ti lajkuje komentar i to je to. Gospodin covek. Od ostalih (Defke, Analiticar,...), sa vecinom sam imao normalnu komunikaciju, konstruktivnu diskusiju, nekad su iznosili jake kontraargumente mojim tvrdnjama sto je davalo vrednost celoj diskusiji, nekad su malo ignorisali neke cinjenice ili ih tumacili na svoj nacin, ali sve to mi je bilo manje-vise Ok. Jedino sto sam mrzeo, to je tzv "ad hominem", tj. pokusaj da se diskredituje neka tvrdnja direktnim napadom na licnost, mislim da nema potrebe za tim, i ja sam se time sluzio mozda samo kao odgovor na tudje ad hominem napade. Od ostalih, bilo je i dosta njih na "mojoj strani" koji takodje veruju u pad cena i koji su dodavali vrednost diskusiji poput diplomirani_ekonomista, Sale85, Guest, Dzo, centarfor,... Izvinjavam se ako sam nekog propustio, ali hteo bih sve da vas pozdravim. Ako sam nekad nekog mozda uvredio, to je bilo slucajno, nesvesno ili kao odgovor na neku provokaciju, a nekad se neko nasao uvredjenim i kad nije direktno prozvan i kad je samo pogresno protumacio ono sto sam pisao, ali nebitno. Ali ako sam nekad nekog uvredio ili povredio, izvinjavam se.
Sto se tice samih cena nekretnina, moj stav znate. Ja licno smatram da su u Srbiji, a pogotovo Beogradu, cene previsoke. Razloga zbog kojih verujem u to ima vise. Pre svega, cene su previsoke u odnosu na plate. Iako je taj odnos poslednjih godina uvek bio los prema numbeo sajtu, ono sto ja licno vidim u realnom zivotu mi govori da je taj odnos mnogo losi danas nego pre samo par godina, sto zbog samog rasta cena, sto zbog rasta kamatnih stopa. Jednostavno, znam da su ljudi iz mog okruzenja do pre par godina kupovali nekretnine, a poslednjih par godina niko ne kupuje, svima je preskupo. Dalje, cene su toliko porasle da danas manje-vise za isti novac mozes kupiti stan u Beogradu i mnogim drugim evropskim metropolama, sto mislim da ranije nije bio slucaj, ili to mnogi nisu znali, a sad mnogo vise njih zna. Takodje, vise nema stampanja novca, kolicina novca u opticaju se smanjuje, a hype/fomo vezan za kupovinu nekretnina mislim da je jako splasnuo. Za Ruse verujem da su privremeni faktor. Sto se tica gastarbajtera, mislim da je njihov znacaj prenapumpan, ima gastarbajtera koji kupuju, ali mislim da ih ima mnogo manje nego sto se potencira u medijima, jer je lakse reci da kupuju gastarbajteri nego pricati ko stvarno kupuje vecinu stanova. Naravno da ima i privrednika, lekara, advokata, ali ne zeli svako da kupi lux novogradnju, a obican covek tesko moze da priusti i raspalu starogradnju na periferiji. Ne znam, ali ja mislim da ovo stanje nije izdrzivo i da balon mozda nece puci, ali ce sigurno malo ispustiti. Ja licno verujem da kamatne stope nece skoro ici dole, a i kad budu isle nece biti mnogo nize od trenutnih. Sto se tice cena nekretnina ne znam koliko ce padati, kojim tempom, ali ocekujem tokom narednih godina i nominalan i realan pad. Ocekujem nominalni pad od 10-20% tokom narednih 3-4 godine, a onda lagani rast i vracanje na sadasnji nivo recimo negde 2030. Naravno da svako ima svoju percepciju toga sta koliko vredi, i te percepcije se medjusobno razlikuju, ima tu i interesa i wishful thinkinga i mnogo toga, ali eto, u mom sistemu vrednosti stanovi u Beogradu ne vrede toliko koliko kostaju, i pre bih kupio stan u nekoj evropskoj metropoli nego u Beogradu. Ko smatra da Beograd vredi toliko koliko kosta, nek kupi, njegova stvar. Ja verujem da je trziste i dalje zagrejano, ali da se polako hladi, samo je potrebno jos malo vremena da sve dodje na svoje mesto. Za sad prva 3 kvartala barem meni govore da idemo u pravcu koji ja ocekujem. Ovde nisam izneo nista novo, i naravno da svako moze da iznese kontraargumente Mozda je moje razmisljanje ispravno, mozda nije, ali eto, cisto da iznesem, pa cemo videti za nekoliko godina da li sam bio u pravu.
Sto bi rekao Boris Tadic "Vidimo se u nekom drugom filmu". Pozdrav za sve.