Za vikend stan se jesam sprdao. Da zelim da izbegnem placanje kirija kad god mogu i to je tacno. Naravno da sad nema smisla kupiti stan gde god ides na odmor da ne bi placao smestaj, ali ja sticajem okolnosti imam jako puno kontakata u Beogradu i potrebu da cesto dolazim, ali bas zato sto nemam svoj stan, izbegavam. Kad bih kupio stan, dolazio bih cesce, pa bi mi se vise isplatilo nego da nekom placam kiriju. Sto se tice kategorzacije ljudi, nisam siguran na sta mislis. Kog ja to kategorizujem i gde sebe preskacem? Mislis na ovo?
Ja sam se prvi cudio ko kupuje i onda su mi ovde odgovarali da postoje ljudi koji imaju para da plate i 10k e / m2, ja sam samo prihvatio taj narativ, Naravno da medju onima koji imaju para postoje i posteni i lopovi, postenima svaka cast. Ali da sad ne zalazimo u to ko je stvarno posten, ko izdaje sve racune i sl. Ne pratim mnogo sta pises, koliko se secam, pominjao si da imas neku svoju firmu, da nemas veze sa politikom, da si sav novac stekao posteno i da tim novcem kupujes nekretnine, Ako je tako, svaka cast, ali ja nigde nisam rekao da ne postoje slucajevi kao sto si ti. Ali i ti se moras sloziti da ima puno novca sumnjivog porekla koji zavrsi na trzistu nekretnina, i za taj novac cene nisu bitne.
2020. jesam razmatrao i kupovinu stana u Beogradu kao opciju, ali sam se ipak odlucio za Nis jer za kupovinu stana u Nisu nisam morao da uzimam kredit, a i generalno jesam vise vezan za Nis. Ali nije tacno to sto ti pokusavas da imputiras da se ja sad kao nesto kajem jer nisam kupio tad 2020. u Beogradu ili nesto slicno. Meni kupovina stana u Beogradu jeste opcija, ali ne sada i ne po ovim cenama. Po trenutnim uslovima, ako nekad budem odlucio da idem iz Nisa, mnogo mi je blize inostranstvo nego Beograd. Naravno da se sa platom od 3k evra moze kupiti stan, ali kad neko ima tu platu i uporedi Beograd i neku uredjeniju zemlju, kupovna stana u Beogradu po ovim cenama deluje kao pomalo losa odluka, barem meni.
Vise puta sam na forumu napisao da ne zelim da kupim stan kao investiciju, niti planiram da nekom izdajem, nego za sopstvene potrebe. To nesto kesa sam ustedeo u poslednje 2 godine, tako i da sam hteo da kupim ranije, nisam mogao jer nisam imao ni za ucesce. A sada iako imamo inflaciju verujem da cene nekretnina nece rasti pa cu sa istom kolicinom kesa moci u narednih X godina da kupim istu ili cak i vecu kvadraturu, tako da tu ne vidim neki gubitak, osim propustene kirije, ako kao sto rekoh, ne planiram da izdajem. Takodje, pitanje je da li je to uopste i gubitak, s obzirom da smatram da su nekretnine preskupe, a i kamatne stope dosta visoke, morao bih da uzmem bas ogroman kredit reda velicine 150k evra minimum, sto je nenormalno. Mozda gresim, ali sam cvrsto uveren u to sto pricam. Kao sto su ranije mnogi kupovali jer su se kladili na rast cene, ja se sad eto prakticno kladim na pad cene. Cak i da nisam u pravu, bitno mi je da nisam rob kredita za stan u Beogradu.