Niske kamatne stope blizu nuli, jednake nuli ili cak negativne su poznate kao "Zero Interest-Rate Policy" (
https://www.investopedia.com/articles/investing/031815/what-zero-interestrate-policy-zirp.asp). Tu politiku je prvo primenio Japan 1990-tih nakon 2 decenije sporog rasta i kolapsa balona na trzistu nekretnina, i verovao ili ne, i dan danas je tamo kamatna stopa negativna (-0.1%). Slicno se desilo i 2008. sa SEKOM kad smo imali krizu i deflaciju, tj. kolaps balona nekretnina. Cilj ove mere je bio da se spreci deflacija i podstakne privredna aktivnost. Ova mera u Japanu nije izazvala inflaciju, iako se primenjuje vec 30 godina, ali im je i rast spor, a ova mera pored potencijalnog efekta na inflaciju ima i rizik tzv "zamke likvidnost" koja oznacava da ispod odredjenog nivoa kamatne stope ne mogu uticati pozitivno na privredni rast i razvoj, a po Kejnzu (poznati ekonomista koji je "resio" svetsku ekonomsku krizu 1930-tih) sve ispod 2.4% je prenisko (
https://www.makroekonomija.org/0-dragovan-milicevic/srbija-u-zamci-likvidnosti/). Ovo je vrlo kontroverzna mera i ja ceo prethodni period od 10-ak godina posmatram kao veliki socijalni eksperiment. Jednostavno su hteli da niskim kamatnim stopama rese negativne efekte SEKE.
Ocigledno je po privredu jako stetno kad nastane balon nekretnina koji zatim prirodno pukne. To se desilo i u Japanu, i u EU i u SAD-u. SEKA 2007-2008 je nastala zbog balona na trzistu nekretnina koji je pukao (
https://sr.wikipedia.org/sr/Svetska_finansijska_kriza_2007.). Pritom to nije bas vezano samo za trziste nekretnina, nego za hipotekarne kredite i razlicite finansijske instrumente, ali u svakom slucaju mislim da je do balona doslo jer je trzistu previse dozvoljeno da "divlja". Nakon toga, oni su uveli neke mere koje su banke i druge finansijske institucije morale da postuju kako bi potencijalno sprecili slican scenario u buducnosti, a niskim kamatnim stopama su pokusali da dignu privrednu aktivnost. S obzirom da je nakon toga privreda krenula da se oporavlja i na svu srecu to nije uticalo na inflaciju neko vreme. Pitanje je sta je bio problem. Problem je bio spor rast i deflacija Da li je problem resen? Pitanje je, zavisi kako posmatras i tumacis stvari. Mislim da i sami ekonomisti drugacije tumace. Moze se i reci da je "resen" u smislu da su ljudi u godinama nakon krize pomalo zaboravili na krizu i poceli da zive normalnije i opustenije. Ali je pitanje ove sadasnje krize da li je ona posledica toga sto prethodna kriza nije "resena" kako treba ili je to samo normalan privredni ciklus.
Naravno da ne, to zna i onaj ko nije studirao ekonomiju i otisao je u banku da uzme recimo potrosacki kredit, ali poenta price jeste da su za privredu dovoljno stimulativne i kamatne stope vise od nulte. Mi ne znako kako ce se kretati kamatne stope u buducnosti, ali ako ponovo budu nekad bile niske, pitanje da li ce uopste biti recimo cak i ispod 2%, a morace da postoji debeo razlog za to. Poenta price jeste da su ekstremno niske kamatne stope izuzetak, a ne pravilo, Exception koji je throw-ovala Seka. Ne bih voleo da znam sta sledece moze da throw-uje isti Exception.
Obrnuto, ponuda se smanjuje jer se ocekuje pad cena.