Šta je novo?

Cene nekretnina

Znači slazeš se sa mojim viđenjem da radnička klasa u Stokholmu ne živi lagodno, zahvaljujem se.

A gde se onda presele, ako im je najjefitniji kraj Stokholma skup?
Ovo tvoje pitanje samo pokazuje da nisi ni procitao moj poslednji post, a onda trazis da pratim sta si sve napisao. Znam samo da si jedan od onih koji se iz petnjih zila trude da ospore ocigledne dokaze. Pokazem vam katastar, a onda pisu ma nije to tako, evo vam tamo neke statistike, migranti, bombe...

@Defke Nisam bas upoznat sa tim krajem pa ne bih da nesto tvrdim samo da bih "bio u pravu", sta kazu komentari na redditu? Samo sam prolazio, bas danas sam isao jos juznije da nesto pokupim pa sam prolazio pored. Recimo da je odlicno povezana sa centrom i da ima daleko vise sadrzaja. Östberga nema nista posebno, samo zgrade i parkovi.

Ja ovde nisam ni pisao o Stokholmu sa ciljem da pisem sta kupuje bogatija klijentela, al ajde. Samo sam se usput nasmejao za sta se kod nas daje 5600e/m2 pa na vise.
Prvi glavni post koji je bas uzdrmao jednu grupu ovde je bio o cenama od 2600e/m2 u Östbergi koja samo u teoriji moze da se uporedi sa blokom 70 i Stora Ursvik sa svojim novogradnjama od oko 4000e/m2 pa i nize, jeftinija od kvadrata u Novom Dorcolu.
Ukazao sam na ocigledne nelogicnosti na nasem trzistu.

Sve u svemu stabilizovaćemo se na oko 1000 jedinica mesečno kako mi se čini... (+/- 50 kom)
BW još i dalje vodi po prodaji i to baš se lepo prodaje moram da priznam. (Čak i bez Victoria-e)

U Novom Sadu, gde podaci obicno ne kasne, imamo 87,7% YoY pad prometa u odnosu na 2022. kad smo imali 5.9% YoY pad prometa u odnosu na 2021. Primera radi, septembra 2021. je bilo 607 ugovora u Novom Sadu, a ovog meseca je do sad unet samo 71 ugovor. Novi Sad je uvek bio azuran, cak i avgusta kad su odmori, moguce da kasne u nekoj meri, mada imamo i ugovore od 20.09.2023., ali ovo je bas ekstremno mali promet, bice dobro ako YoY pad prometa bude bio manji od 60%.
U Nisu isto 84.6% pad prometa YoY, ali tu je ocigledno da promet kasni, mada je opet jako slab promet. narocito ako se ima u vidu da je jos prosle godine septembra YoY pad prometa bio 32%, a tad je bio YoY pad od 8.3% u odnosu na 2020.. Poredjenja radi, sepbembra 2020. je bilo 218 ugovora, a ovog septembra je do sad unet 21 ugovor. Bukvalno imamo 90% 3YoY pad prometa. Naravno, mesec nije gotov, i ocigledno je da podaci kasne, ali ako YoY pad prometa bude bio manji od 50% u odnosu na 2022. moci ce da se kaze da je promet bio dobar.
Sto se tice Beograda, jasno je da podaci dosta kasne, tako da je rano za neko zakljucivanje, ali deluje da ce Q3 biti evidentiran kao kvartal u kome smo imali stagnaciju cena i pad prometa. Prosecna cena svih stanova u Q3 za trenutno unete stanove je 2.330 EUR, a u Q2 je bila 3.219 EUR. , dok je trenutni pad prometa 47%, ali to ce se verovatno spustiti na oko 30%, s obzirom da podaci kasne i da je toliki prosecan YoY pad prometa za jul i avgust. Pritom treba imati u vidu da je YoY pad prometa u Q1 bio 17%, a u Q2 26%.

Meni će veći utisak biti ako bude značajan pad prometovanih ukupnih cena stana u obe kategorije, jer bi to značilo da slamarice presušuju.

Ili kao što negde pročitah, zaplenjena silna droga po Španiji i Južnoj Americi će biti veliki problem za srpsko tržište nekretnina.

Da, pogledajmo vesti za blok 45
Pogledajmo...
1695327144317.png

Jel zna neko koji je ovo "projekat" novogradnje?
1695327555448.png

Ovo tvoje pitanje samo pokazuje da nisi ni procitao moj poslednji post, a onda trazis da pratim sta si sve napisao. Znam samo da si jedan od onih koji se iz petnjih zila trude da ospore ocigledne dokaze.
Hvala na karakterizaciji. Nisam tražio da pratiš šta sam pisao, radi šta želiš.

Što se tiče tvog posta, pročitao sam bio i danas, ali pošto je besmislen, nisam shvatio. Pa sam opet sad čitao da probam da shvatim tvoju zamisao.

Dakle, tvoja je ideaja da Šveđani nemaju za ratu u stanu koji košta 2600, što je sa njihovim kamatama mozda 500e mesečno. Pa onda prodaju svoj stan da bi ziveli za 400e mesečno privatno u socijalnim stanovima.

Odakle onda tih tolikih slobodnih socijalnih stanova? Gde su otišli prethodni siromašni stanari?

Meni će veći utisak biti ako bude značajan pad prometovanih ukupnih cena stana u obe kategorije, jer bi to značilo da slamarice presušuju.

Ili kao što negde pročitah, zaplenjena silna droga po Španiji i Južnoj Americi će biti veliki problem za srpsko tržište nekretnina.
Pogledaj sta se desava sa poljoprivredom i 500k registrovanih gazdinstva... Na vecini ratarskih kultura ostvareni su ozbiljni minusi i pitanje je kako ce se zasnovati novi proizvodni ciklus, jeftina ukrajinska roba cirkulise, na 2500 farmi je prisutna kuga svinja, jako losa godina za malinare...

Ja sam odavno rekao da ce pad cena ici relativno sporije, zato sad i ne pratim toliko pad cena koliko to sto ce dovesti do njega, a to su visoke kamatne stope, pad prometa, pad hype, pad "bezanja iz kesa", kriza, smanjen pritisak zbog dolaska Rusa, zasicenje trzista,... Sad neko moze da negira ove faktore, kao sto neki negiraju kamatne stope u smislu da ocekuju da ce uskoro ponovo biti niske i slicno, ali one su samo jedan od faktora. Ja ovako kad gledam neku siru sliku, prilicno sam uveren da nas narednih godina ceka ili pad cena a zatim spori rast, ili dugorocna stagnacija cena. Naravno da ce uvek postojati traznja i oni koji zele da kupe, planiraju da kupe, mogu da kupe i koji kupuju, ali to ne menja sustinu price da su proteklih par godina bili anomalija u svakom smislu. Naravno, mozda nisam u pravu, neko ce pokusati da opovrgne neke od ovih stavova, ali nemam nista protiv razmene misljenja. Ako neko misli da ce kamatne stope pasti, cene rasti i da vredi kupiti, neka kupi. Ja licno nisam u moguicnosti da kupim stan u kesu, mogao bih ili iz kredita, (i to velikog, pitanje je da li imam dovoljno i za ucesce) ili da prodam postojeci, dodam kes, pa bi mi i onda mozda falilo, tj. i onda bih morao da uzimam kredit, samo manji. Ali po sadasnjim cenama, ja licno ne bih voleo da se zarobim kreditom za stan u Beogradu, Zarobio bih se kreditom mozda za stan u Becu, ali u Beogradu ne.

Pocinje iz provincije. Vec sam rekao da je u leto bio oglas u Somboru za mlade bracne parove od 10% a parove s decom 15% popusta. Sad eto u Vrnjackoj Banji daju 10k eura popusta sto opet slicno ispadne oko 10-15%... Sad jedino da vidimo kako ce se to odraziti na BG.

Vrnjačka Banja je najbolje turističko mesto u zemlji, daleko je to od provincije...

I ja sam čuo da se javio zastoj u startovanju novih kredita, ali je valjda proceduralne prirode.

Vrnjačka Banja je najbolje turističko mesto u zemlji, daleko je to od provincije...
Nije to ništa pogrdno već realno. BG je centar sve ostalo je provincija uključujući i NS i Niš i sve ostale gradove. Ali provincija nije u negativnom smislu reči. Već jednostavno geografska činjenica. Nisi glavni grad već si periferija, provincija ili mesto na 300km od BGa... nazovi to kako hoćeš. Na obodima se uvek prvo vidi problem. Dok dodje do kruga dvojke...

Evo za Peru Žderu malo o Švedskoj. Kod nas +32 a gore pola metra snega!!!

Pa da daju kvadrat za 10 e mnogo je.
Ko voli zimu i sivilo super. Sve ostalo džabe!

Vrh