Šta je novo?

Cene nekretnina

59m2 je npr oko 3380 po m2. Zasto odmah gledamo minimum od 50m2 da bi uzeli najvecu cenu po m2 kada sam rekao pedesetak kvadrata.
Evo lastavice npr. To je poslednje pomenuto na forumu. Koliko bi tamo kostao trosoban stan sa garazom. Ako znate cene iz 2016, znacete i ovo sigurno. Npr 82-85m2 + garaza.

Opet odbijas da mi odgovoris - I sta smo zakljucili na kraju je l bitna prosecna plata ili nije? :) Da li je korektno od mene sad da ti u odgovoru na ovaj post navodim Mumbaj kao primer, pa eto zasto niste mogli da kupite? btw, u tvom kraju stan sigurno nije bio 1200, npr u Pancevu je bio 500.
Pa mogao je da bude i dzabe, mi kao porodica ni to dzabe nismo imali😀
Naravno da je bitna plata.
Ja ovde poredim platu kroz vreme na istom mestu u istoj drzavi.
U Mumbaju i Svedskoj odnos m2 i zarade je diktiran pritiskom stanovnistva na centre, tu je razlika. Njihove prosecne plate se ne mogu porediti sa nama jer su sve druge okolnosti drugacije nego nase.

4k novogradnja nisu vile sa bazenima i penthausi od 300m².

Pričamo npr. o zgradi pored divljeg naselja sa jedne i dimnjaka od toplane sa druge strane. Zašto bi to bilo neuhvatljivo za društvenu elitu. Top 5% stanovništva.
Ali nije neuhvatljivo. Ta zgrada je manje od 4k kvadrat, a i 4k kvadrat nije neuhvatljiv za 3k mesecna porodicna primanja (sto mislim da u Bg ima vise od 5% 'elite', btw).

Ali nije neuhvatljivo. Ta zgrada je manje od 4k kvadrat, a i 4k kvadrat nije neuhvatljiv za 3k mesecna porodicna primanja (sto mislim da u Bg ima vise od 5% 'elite', btw).
Pa i jeste i nije. Imaš i kod mene i kod wolfa ugovore koji su i preko 4k u toj zgradi.

A bilo bi zanimljivo videti koji procenat domaćinstava ima 3k+ mesečne prihode.

Jel postoji ova statistika negde? Neko?

Pa i jeste i nije. Imaš i kod mene i kod wolfa ugovore koji su i preko 4k u toj zgradi.

Nisam video 4k u toj zgradi, bas sad pretrazujem, i uglavnom su 3200-3700. Bar u poslednjih 3-4 meseca.

Nisam video 4k u toj zgradi, bas sad pretrazujem, i uglavnom su 3200-3700. Bar u poslednjih 3-4 meseca.
Nije bitna ta zgrada. Pričamo načelno. Pa sve zgrade na placu IMT će biti 4k takođe.

Screenshot_2023-09-20-13-19-38-608-edit_com.android.chrome.jpg

Imas zvanican podatak za septembar 2022 da 10ti decil zarada u Srbiji počinje sa 1000e tj ako imas 1000evra platu, spadas u 10% najplaćenijih zaposlenih.

Nije bitna ta zgrada. Pričamo načelno. Pa sve zgrade na placu IMT će biti 4k takođe.

Pogledajte prilog 173750
Mislim da ti ne oduzimas cenu garaze od cene stana pa na tako malom stanu moze dici cenu kvadrata dosta.

Uglavnom, sad sam pretrazio ugovore za novogradnje na NBg za poslednja 4 meseca, i nijedan nije preko 4k. Zapravo vecina ih je ispod 3k. Naravno, tu ima mnogo cena koje su dogovorene jos pre godinu-dve, ali ima i aktuelnih projekata u izgradnji.

To za IMT, sta ce biti i koliko ce biti videcemo. Vec se Lastavice ozbiljno slabije prodaju sad. Mada je sve oko tog bloka 64 specificno jer je to sad prakticno poslovni downtown.

Imas zvanican podatak za septembar 2022 da 10ti decil zarada u Srbiji počinje sa 1000e tj ako imas 1000evra platu, spadas u 10% najplaćenijih zaposlenih.
Plate su ove godine nominalno vece po 15%, tako da je septembar '22 slabo relevantan.

Bruto ili neto?

A 1500e? Imaš li link?
Neto. Izvoli:

@Defke Morao sam da izmenim komentar. Ne, nisu 15% vece. Vece su samo zarade u drzavnom sektoru koji je imao povecanje zbog inflacije. To se odnosi na nize decile a sigurno ne na top 10%. Sa privatnim sektorom gde su ogromni pritisci da se ostvari usteda, u najboljem slucaju je oko 5% zbog pritiska na budzet koji mora da se smanji.

59m2 je npr oko 3380 po m2. Zasto odmah gledamo minimum od 50m2 da bi uzeli najvecu cenu po m2 kada sam rekao pedesetak kvadrata.
Evo lastavice npr. To je poslednje pomenuto na forumu. Koliko bi tamo kostao trosoban stan sa garazom. Ako znate cene iz 2016, znacete i ovo sigurno. Npr 82-85m2 + garaza.

Lastavice zadnja informacija koju imam je 3200-3600 EUR + PDV.

Međutim, treba reći i da Lastavice poslednja 3 meseca nisu prodale više od 5 stanova, a približavaju se 80% jako brzo. Oni su dobar reper za NBG novogradnju zato što na svom sajtu obeležavaju šta je prodato, i situacija je već nekoliko meseci tragikomična.

Hahaha, obicni ljudi kupovali nekretnine 2010. Prosecna plata bila 330e. Evo ja sam tada bio u "obicnim" ljudima, reci cu ti sta su tada obicni ljudi radili.

Prvo su skoro svi po manjim gradovima u prethodnih 10 godina ostali bez posla jer su sve vece fabrike pozatvarane, onda su se dovijali da prezive kod privatnika koji su koristili tu situaciju na maks. Bilo je srece ako u porodici radi i jedna osoba.
U celom mom naselju vladala je camotinja, ljudi nisu imali da uloze da ofarbaju dotrajalu ogradu, kakve nove nekretnine...

Opet to moze biti moja mikrosredina iz koje izvlacim zakljucke, a da je zapravo vecini bilo mnogo bolje.
Isto i danas tvoja sredina moze biti mikrosredina u kojoj si ti ispod vecine. Ako si ostao sa primanjima u 2010, danas su te mnogi presisali. Ali ti 2010 ocigledno nisi bio u obicnim ljudima.
Pa ok, bolje je tebi i tvom naselju.
A koji su to gradovi gde je vladala čamotinja, i koje su to kompanije koje su izvukle ta mesta iz čamotinje i donele blagostanje i veću dostupnost nekretnina?

@sutraw Eto: 3500 po m2.
82m2 su 287.000. Sa garazom 310 npr.
62k učešće
248k Kredit
30 godina po 1500evra 😂😂😂
Hahahahah, realno skroz. 3 minimalca 😂.
+ porez na imovinu oko 100e mesecno
+ komunalije 300evra
Oko 2k mesecno te kosta takav stan na kredit od 30 godina. Nismo alavi uopšte 😂.
Ovo teško da može da uzme i defketova fiktivna elita na kredit 🙂.

Ovo teško da može da uzme i defketova fiktivna elita na kredit 🙂.
Pa nije moja fiktivna elita, vec tvoja fiktivna elita. 3k mesecno u Beogradu nije 'elita'. A cak i u ovom tvom fiktivnom primeru, toj 'eliti' ostane 1000e, nakon isplacenih racuna poreza i rata, i nije bas prezivljavanje. A nece sigurno biti na 3000 primanja sledecih 30 godina.

@Defke Morao sam da izmenim komentar. Ne, nisu 15% vece. Vece su samo zarade u drzavnom sektoru koji je imao povecanje zbog inflacije. To se odnosi na nize decile a sigurno ne na top 10%. Sa privatnim sektorom gde su ogromni pritisci da se ostvari usteda, u najboljem slucaju je oko 5% zbog pritiska na budzet koji mora da se smanji.
Nisu vece samo u javnom sektoru, razbijena je statistika po mestu zaposlenja, pa pogledaj istu i za proslu godinu.

Pri tom, u Bg su sve te cifre jos jedno 20-30% vece.

Da zaokružimo na 60%. Mislim da je to ok. Ljudi iz primera zaradjuju 3k i imaju na kraju za potrošačku korpu od 100k dinara (podatak kraj 2022). Nema more, banja, zimovanje, auto i to. Ok, ako malo prištede, uz parizer i to, stave glavu u torbu i rizikuju da ce ostati zdravi da mogu da rade ceo životni vek i da ce ta plata samo da raste onda moze 🙂.

E nisam napisao najbolji deo. Na 30k evra kredita na 30 godina vracas banci 72k evra kredita 😂.
Tj prosecan trosoban stan koji moze da kupi elita sa 60% povecanja i koji kosta inicijalno 310k evra, na kraju otplate ako ostanu ove ili slicne stope i provizije banke kosta:
62k učešća + oko 560k+ evra 🙂
Ovo sam grubo racunao na osnovu primera sa sajta banke

Poslednja izmena:
Pa nece kamate biti ovolike 30 godina. Ako budu, inflacija ce svakako biti veca pa ce taj stan opet vredeti vise nego sto si platio.

Ljudi iz primera zaradjuju 3k i imaju na kraju za potrošačku korpu od 100k dinara (podatak kraj 2022). Nema more, banja, zimovanje, auto i to. Ok, ako malo prištede, uz parizer i to, stave glavu u torbu i rizikuju da ce ostati zdravi da mogu da rade ceo životni vek i da ce ta plata samo da raste onda moze 🙂.
Pa ostane im malo vise i posle potrosacke korpe. I mislim da je vrlo realno ocekivati da ce plata dugorocno rasti. Pogotovo u uslovima visoke inflacije kao sad. Prosecna se nominalno maltene duplirala za nekoliko godina. Cak i sa jako konzervativnom procenom od rasta prihoda od 2% godisnje, na kraju otplate tog kredita ce im rata uzimati daleko manji procenat zarade.

Poslednja izmena:
Lastavice zadnja informacija koju imam je 3200-3600 EUR + PDV.

Međutim, treba reći i da Lastavice poslednja 3 meseca nisu prodale više od 5 stanova, a približavaju se 80% jako brzo. Oni su dobar reper za NBG novogradnju zato što na svom sajtu obeležavaju šta je prodato, i situacija je već nekoliko meseci tragikomična.
Konkretno za Lastavice mogu da kažem da su prodale od maja do sada 5 stanova (u grupi 1,5 soban). To znam jer pratim taj deo redovno. U maju je bilo 13 kom, danas ima 8 slobodnih stanova u toj grupi (do 50kvm).
Ne pratim veće kvadrature pa ne mogu da komentarišem, ali sam se iznenadio da i prodaja ovih manjih kvadratura ide tako sporo.
Inače cena je tačna!

Grešiš Defke. Mnogo grešiš. Ništa sada ne možeš da tvrdiš .
Pa nece kamate biti ovolike 30 godina. Ako budu, inflacija ce svakako biti veca pa ce taj stan opet vredeti vise nego sto si platio.
Uz sadašnji makro....jedino što možemo da očekujemo je stagflacija. Nadam se da ti je poznato sta je to. Ali ne ova naša alava i fiktivna (provizije banaka i investitora, trgovinskih lanaca, akcize drzave na naftu itd) nego stvarna.
Mislim se samo da ne prodjemo kao npr Japan 70-tih. Tada se ocekivalo da ce da prestignu USA, nekretnine su bile rasle, suludo je sve bilo i onda je sve puklo.....danas pricaju o izgubljenim decenijama. Pošto smo mi već imali mnogo izgubljenih decenija, ja svakako ne zelim jos nekoliko

Vrh