Preterivanje.
Sad neko citajuci ovo pomisli da vecina ljudi nema kanalizaciju, i da gradski prevoz ne postoji.
Metro nema i to je legitimna zamerka, koja se doduse previse ponavlja i preuvelicava.
Infrastruktura i parking je problem sa kojim se nosi gotovo svaki evropski grad.
Ne kaže se za džabe ko o čemu….Ja stvarno ne razumem šta je loše u investiranju I ostvarivanju pasivnog prihoda? Jel postoji nešto negativno ili amoralno u vezi sa tim?
Nesto slicno vazi i za rast cena stanovaIma Beograd još mnogo mesta za rast. Pišljivi Beč je od 4 do 8 hiljada kvadrat, ali zato Minken počinje od 10,000 ako gledaš kvalitetnije vonunge.
da, zaista preuvelicavanje kako neki dokoni ljudi tu smaraju tebe sto im je saobracaj u k..atastrofi, prava sitnica.Metro nema i to je legitimna zamerka, koja se doduse previse ponavlja i preuvelicava.
Izuzetan odgovor Mislice! Bas tako. Ljudi podcenjuju vrednost koju uzimaju zdravo za gotovo a to je znanje jezika, pravnog sistema, ljudi, kulture i svega ostalog. Ajde da kažem.i da neko kupi u Štokholmu stan-KO će vam taj stan menadzovati? Agent za nekretnine? Ha ha. Uzimace keš dok je sve u redu, a kad se nešto pokvari vi ćete zvati majstora, kad se mora kreciti vi ćete to morati uraditi. Ko će da izbacuje tog stanara ili šta već? VI! A sad na sve to dodajte da ne znate jezik, pravni sistem, ljude i onda ti se useli neki Švedjan koji to sve zna a vi ste u BGu?! Good luck...Zasto je uopste toliko bitno kako se Bg kotira spram Stokholma ili nekih razvijenijih gradova? Pa nisu oni sad postali bolji od Bga, bili su i ranije pa je cena stanova ovde i dalje rasla.
Gledano u vakuumu, da smo svi repe bez korena, vrlo verovatno da bih ulozila u stan negde drugde jer je odnos cena-kvalitet bolji. Ili npr. Da planiram da zivim u nekom drugom gradu, tamo bih kupovala.
Ali sam resila da zivim u Bgu, kao i mnogi drugi, i onda mi je logicno da gledam da izvucem najbolje iz opcija koje se tu nude- zato sto ovde imam uslova za kredit, kad budem izdavala ne treba mi agencija, znam pravila igre kad je u pitanju izdavanje, porezi i ostalo, a ako sutradan zatreba mom detetu da se osamostali ima taj stan da u njemu zivi.
Tako da meni stanje nekretnina u EU moze da bude neka ilustracija situacije, ali na kraju dana, mene i ljude oko mene zanimaju samo nekretnine tu gde zivimo kolikogod da kostaju, doklegod mozemo da ih platimo, najplasticnije objasnjeno.
Drugačije gledano to produžava vreme povrata novca. Ako je sada bilo potrebno 30 godina za povrat uloženog, to će se produžiti za još 4.5 godina što celo ulaganje čini još manje privlačnim.Ljudi vi pričate kao da se radi o skandinavskim porezima. Pa radi se o 15% poreza!!! E pa to je super u odnosu na bilo koju EU državu!! 15% poreza državi, sve ga legalno prijaviš i koji ti upravnik šta može?! Jel to njegov stan?!
Ja bih još na ovo dodao i malu neizvesnost - setimo se devedesetih, i koliko je lako bilo dobiti vizu... a ako su nam devedesete daleko, potražite sveže vesti kako su "zlim" Rusima zabranili da u EU udju na svom autu, unesu svoj mobilni, laptop, kozmetiku, toalet papir, šampon... 2020 su mnogi bili u problemu kad nisu po godinu-dve mogli da obidju svoj jeftino kupljen stan npr u Španiji... Savko ko bez državljanstva ulaže u stranoj zemlji je potencijalno u problemu.Mislim da to svi koji propagiraju kupovinu stana na drugim lokacijama treba da ubace u jednačinu! Nije samo cena kvm, već sve ostalo što sam nabrojao....gde je da ti moraš otići 1-2x godišnje da obidjes stan (računaj avion, hotel sve)!!! Gde je tvoje vreme, itd...
Izuzetan odgovor Mislice! Bas tako. Ljudi podcenjuju vrednost koju uzimaju zdravo za gotovo a to je znanje jezika, pravnog sistema, ljudi, kulture i svega ostalog. Ajde da kažem.i da neko kupi u Štokholmu stan-KO će vam taj stan menadzovati? Agent za nekretnine? Ha ha. Uzimace keš dok je sve u redu, a kad se nešto pokvari vi ćete zvati majstora, kad se mora kreciti vi ćete to morati uraditi. Ko će da izbacuje tog stanara ili šta već? VI! A sad na sve to dodajte da ne znate jezik, pravni sistem, ljude i onda ti se useli neki Švedjan koji to sve zna a vi ste u BGu?! Good luck...
Mnogi naši ljudi imaju idiličnu sliku o Zapadu i kao potpišeš ugovor i to je. A ustvari nije. Većina tih agenata nema pojma nista. Samo imaju lepe košulje i kravate. Išao sam lično na razgovore sa par njih i kad god sam ih pitao otvoreno - ko će da popravlja ako se šta pokvari? Ja!!! Ko će da izbaci stanara? Ja ( jer odgovor je pa on će sam da izadje kad mu ja pošaljem mail) a reko šta ako ne izadje? Onda on kao pa ne znam?
I za to sve uzima 10% renta svaki mesec + PDV!! Dok je sve dobro! A kad nešto nije onda peru ruke! Tako da u se i u svoje kljuse!!!
Ili će da predaju slučaj advokatima koji naplaćuju 1 SAT 250 eura plus PDV!!! Tako da ne nasedajte na priče! Da li je nešto jeftinije ili skuplje je dosta individualno! A ima dobar engleski izraz TOTAL COST OF OWNERSHIP!! Mislim da to svi koji propagiraju kupovinu stana na drugim lokacijama treba da ubace u jednačinu! Nije samo cena kvm, već sve ostalo što sam nabrojao....gde je da ti moraš otići 1-2x godišnje da obidjes stan (računaj avion, hotel sve)!!! Gde je tvoje vreme, itd...
Gledao sam i ja, mislim da novim zakonom upravnici će morati da prijave izdate stanove, zatim notari pri overi ugovora o zakupu, gledaće prijave boravka zakupaca i prijave poreza...kad budu odlučili da i tu uzmu porez razrezaće velike kazne i sl.
Taj ‘uredjen sistem’ je cesto i dosta nepotrebna i preterana birokratija, al gastosi vole da je nekriticki glorifikuju kao odbrambeni mehanizam.zvini, lupas malo u vezi ovoga.
Zasto pokusavas projektovati probleme koji postoje u Srbiji u uredjen sistem, gde je sve unapred definisano, gde je nivo usluge visi nego u Srb. i gde postoji pravna drzava koja stiti ugovor, kao i mitigacioni modeli.
I kod nas ko investira u stan i stanar prestane da placa kiriju i racune moze samo bombom da ga izbaci tj. cineci krivicno delo ili da ceka 10 godina da se presudi. E sad, ako se potegnu politicke veze onda je drugo, ali za obicne ljude ne vazi.Izuzetan odgovor Mislice! Bas tako. Ljudi podcenjuju vrednost koju uzimaju zdravo za gotovo a to je znanje jezika, pravnog sistema, ljudi, kulture i svega ostalog. Ajde da kažem.i da neko kupi u Štokholmu stan-KO će vam taj stan menadzovati? Agent za nekretnine? Ha ha. Uzimace keš dok je sve u redu, a kad se nešto pokvari vi ćete zvati majstora, kad se mora kreciti vi ćete to morati uraditi. Ko će da izbacuje tog stanara ili šta već? VI! A sad na sve to dodajte da ne znate jezik, pravni sistem, ljude i onda ti se useli neki Švedjan koji to sve zna a vi ste u BGu?! Good luck...
Mnogi naši ljudi imaju idiličnu sliku o Zapadu i kao potpišeš ugovor i to je. A ustvari nije. Većina tih agenata nema pojma nista. Samo imaju lepe košulje i kravate. Išao sam lično na razgovore sa par njih i kad god sam ih pitao otvoreno - ko će da popravlja ako se šta pokvari? Ja!!! Ko će da izbaci stanara? Ja ( jer odgovor je pa on će sam da izadje kad mu ja pošaljem mail) a reko šta ako ne izadje? Onda on kao pa ne znam?
I za to sve uzima 10% renta svaki mesec + PDV!! Dok je sve dobro! A kad nešto nije onda peru ruke! Tako da u se i u svoje kljuse!!!
Ili će da predaju slučaj advokatima koji naplaćuju 1 SAT 250 eura plus PDV!!! Tako da ne nasedajte na priče! Da li je nešto jeftinije ili skuplje je dosta individualno! A ima dobar engleski izraz TOTAL COST OF OWNERSHIP!! Mislim da to svi koji propagiraju kupovinu stana na drugim lokacijama treba da ubace u jednačinu! Nije samo cena kvm, već sve ostalo što sam nabrojao....gde je da ti moraš otići 1-2x godišnje da obidjes stan (računaj avion, hotel sve)!!! Gde je tvoje vreme, itd...
Prvo Tine ne znam čemu vređanje!Izvini, lupas malo u vezi ovoga.
Zasto pokusavas projektovati probleme koji postoje u Srbiji u uredjen sistem, gde je sve unapred definisano, gde je nivo usluge visi nego u Srb. i gde postoji pravna drzava koja stiti ugovor, kao i mitigacioni modeli.
Ja zivim na tom trulom zapadu, tako da te price piju vodu kod nekoga ko ceo zivot sedi u Pinosavi i gleda Happy.
Isto, kao i Defketov downplaying infrastrukturnih problema Beograda.
On mora da svoje (ako ih ima) bebe i nepokretne roditelje u kolicima gura po nekim zamisljenim trotoarima u Beogradu koji nisu zatrpani parkiranim vozilima...
To nije slucaj sa gradovima na zapadu.
Glorifikuje SAMO onaj koji nije seo da popriča sa advokatima i kako to izgleda u praksi! Ja ne glorifikujem već gledam kako jeste. Isto i teže nego u Srbiji. Zato smanjiti rizik.Taj ‘uredjen sistem’ je cesto i dosta nepotrebna i preterana birokratija, al gastosi vole da je nekriticki glorifikuju kao odbrambeni mehanizam.
To sto mislis da podstanaru u Srbiji mozes da iskljucis struju ili tek tako zamenis bravu je netacno i prolazi samo kod onih koji ne znaju svoja prava. Sud bi ti po hitnom postupku nalozio da o svom trosku vratis sve na predjasnje stanje.
Ko god misli da će sud po hitnom postupku da uradi bilo šta u Srbiji je u opakoj deluziji. U domaćim sudovima se čak i u WC ne može otići po hitnom postupku, ako si stranka u npr. Drugom osnovnom sudu i potera te, moraš da se spuštaš do prizemlja. Šalu na stranu, jedno je što piše u zakonu, drugo je njegova primena, a treće su mogućnosti da se isti zakon izvrda i uslovno rečeno zloupotrebi. Ako je istekao ugovor a npr. vlasnik zamenio bravu, nijedan sud ne može rešiti ništa hitno (čak i da "hoće" i može shodno slobodnim resursima) ako npr. vlasnik kaže da su se sad već bivši stanari iselili. Što bi rekli, batina ima 2 kraja...To sto mislis da podstanaru u Srbiji mozes da iskljucis struju ili tek tako zamenis bravu je netacno i prolazi samo kod onih koji ne znaju svoja prava. Sud bi ti po hitnom postupku nalozio da o svom trosku vratis sve na predjasnje stanje.
I baš da vidim koji bi to policajac iselio mene kao vlasnika ako mu ja promenim bravu, a uselio podstanara (koji, by the way NE plaća rent)....To sto mislis da podstanaru u Srbiji mozes da iskljucis struju ili tek tako zamenis bravu je netacno i prolazi samo kod onih koji ne znaju svoja prava. Sud bi ti po hitnom postupku nalozio da o svom trosku vratis sve na predjasnje stanje.
Ovo je sve tacno (isto je tako i u US) ali ima fora za podstanare u Srbiji kako moze brzo i efikasno da se resi ZakonskiKo god misli da će sud po hitnom postupku da uradi bilo šta u Srbiji je u opakoj deluziji. U domaćim sudovima se čak i u WC ne može otići po hitnom postupku, ako si stranka u npr. Drugom osnovnom sudu i potera te, moraš da se spuštaš do prizemlja. Šalu na stranu, jedno je što piše u zakonu, drugo je njegova primena, a treće su mogućnosti da se isti zakon izvrda i uslovno rečeno zloupotrebi. Ako je istekao ugovor a npr. vlasnik zamenio bravu, nijedan sud ne može rešiti ništa hitno (čak i da hoće i može) ako npr. vlasnik kaže da su se sad već bivši stanari iselili. Što bi rekli, batina ima 2 kraja...