Tako je isto neko kupio Bitcoin za 50 USD pre 10 godina, pa ga prodao za 50k USD pre 2 godine. Da li se sad isplati kupiti Bitcoin?I bolje, da ti kazem. Sudeci po strucnjacima s foruma, sto manje znas i razumes pre ces i lakse kupiti stan. I gurati nekom svojom logikom i tempom, i na kraju izgurati kao i vecina ljudi. Jer koliko vidim, na ovom forumu sve ekonomski eksperti s brojkama, formulama i strucnim izrazima, a i dalje zive kod mame i tate. Daleko su i od sopstvenog, a kamoli investicionog stana.
Moj muz je takodje ekonomista. Na moj pomen kupovine drugog stana 6 meseci nakon prvog je poceo da me gadja strucnim izrazima, brojkama i excel tabelama a glavna recenica je bila "to nikad nije bilo da stan moze sam sebe da otplacuje, nemoj da fantaziras"...evo danas se svima uokolo hvali kako je ispao pametan sto je kupio drugi stan.
Ne kazem da je kupovina stana losa odluka (o kupovini za zivot ne vredi pricati, podrazumeva se da treba kupiti ako ti treba i ako si u mogucnosti, ali pricamo o investicijama), samo kazem da su se okolnosti promenile i da zarada mozda nece biti tolika koliko neki racunaju. Mozda i hoce, ali to niko ne zna.
A vezano za komentar "sto manje znas i razumes pre ces i lakse kupiti stan", sta cemo sa onim koji se lose preracunaju, pa ne mogu da otplacuju stan jer im je rata kredita postala previsoka zbog rasta kamata. Lako je kupiti stan, ali valjda treba imati neki plan sta raditi u slucaju ako rata kredita poraste, ako ostanes bez posla,...
Kao sto rekoh, stan treba kupiti ako ti treba za zivot, ali i kao investicija moze da bude Ok. Ali nije svaki trenutak pravi trenutak da se kupi po bilo kojoj ceni.