Šta je novo?

Cene nekretnina

Neće banka uzeti stan za kasnjenje jedne rate, a iz prodaju je potrebna sudska odluka (valjda ne treba spominjati koliko je pravosuđe sporo).
Tako ko sada zapadne u probleme , stan mu verovatno neće biti prodat pre kraja 2024 godine.

Inače zvanični sajt za javne prodaje https://eaukcija.sud.rs/#/
PS užasno je nepregledan, bez filtera za lokaciju, sortiranje itd.

Da bi pad cena krenuo treba da se gleda povecanje nekretnina kod banaka. Jer to je jedina realna naznaka ako ce pad da krene. Sve ostalo su oscilacije.
Foreclosures.

ovo je samo deo. Ima takvih primera jos

Nema ni pomaka. Kao da niko nema problem sa placanjem kredita.
Cak sta vise rekao bi da se smanjuje broj.
Banka ne konfiskuje stanove odmah. Nije to ni banci u interesu. Prvo mora dužnik da ne plati rate 3 meseca, onda Banka zove šta se dešava, pa gledaju neki modus kako da se dogovore, npr. da iduće dve godine plaćaju samo kamatu banci a da se ne otplaćuje glavnica... Pa ako ni to ne upali, onda banka leže na platu i skida svu platu, pa onda na žirante, pa ako ni to ne upali, TEK ONDA se ide na izvršenje i deložaciju. To je min 1,5-2 godine u realnosti.
Znači ni dužnik ni niko od žiranata da nemaju da plaćaju ratu ni da reprogram ne uspe ide se na izvršnu prodaju.
Daleko smo od te situacije dok je ekonomija relativno dobra i poslova ima na svakom koraku.
Ja još nisam video kod nas da ljudi rade po dva posla što je u USA više manje standard. Ovde je to toliko retko da ne znam ni da li postoji. Mislim bukvalno da posle npr. rada u fabrici ide da radi u pekari ili slično...
S takvim radom isplaćuje se stan bez problema. Plus zaboravljate da ako zagusti mnogi naši odu u EU 3 meseca nešto rade, zarade za 6 meseci vrate kredite i tako dalje se nastavlja.
Na izvršne prodaje ne treba računati da će one doneti pad cena.
Pre će mali promet doneti pad nego izvršne prodaje.

Sudska prodaja (izvršni postuapak) ili prodaja od strane javnog izvršitelja nema veze sa prodajom po osnovu hipoteke banke/ radi nevraćanja kredita. To su dvije različite stvari.

Analitičar,
Šipak je prosječna plata u Beranama 800 €. Možda u imaginarnoj statistici jedino.

Ja još nisam video kod nas da ljudi rade po dva posla što je u USA više manje standard. Ovde je to toliko retko da ne znam ni da li postoji. Mislim bukvalno da posle npr. rada u fabrici ide da radi u pekari ili slično...
Mnogo češći slučaj je da ljudi muljaju nešto sa strane, npr. prodaja parfema na crno preko instagrama, monetizacija youtube kanala i slično. Mada je to i dalje kap u moru kada se uzme u obzir ukupan broj zaposlenih. Čisto sumnjam da ima nekog da radi na izdavanju pasoša od ponedeljka do petka, pa onda cepa Wolt ili Glovo vikendom. Nema te hustle kulture kod nas.

Mislim da ne treba gledati broj stanova na dobosu vec procenat nenaplativihih kredita (NPL), jer on pokazuje koliko ljudi kasni i ima problema sa otplatom. Velika vecina ce se snaci nekako i nece doci do odpaskanstana na dobos, ali je opet dobar indikator kreditne ipterecenosti stanovnistva. Taj procenat je u Martu bio na minimumu (3%) ali ne mogu da iskopam sveziji podatak. Banke su izjavile da ocekuju skok od oko 2.5-3% ove godine.

Poredjenja radi, 2013. je bio 24.5%.

Inace, euribor je dosta usporio sa rastom, 12m ce uskoro pasti na nivo iz Marta ove godine, 6M jos uvek nije dosao na 4% (3% je presao pocetkom Februara, a 2% krajem Oktobra). Izgleda da je 4% ocekivana granica za sad.

Mislim da ne treba gledati broj stanova na dobosu vec procenat nenaplativihih kredita (NPL), jer on pokazuje koliko ljudi kasni i ima problema sa otplatom. Velika vecina ce se snaci nekako i nece doci do odpaskanstana na dobos, ali je opet dobar indikator kreditne ipterecenosti stanovnistva. Taj procenat je u Martu bio na minimumu (3%) ali ne mogu da iskopam sveziji podatak. Banke su izjavile da ocekuju skok od oko 2.5-3% ove godine.

Inace, euribor je dosta usporio sa rastom, 12m ce uskoro pasti na nivo iz Marta ove godine, 6M jos uvek nije dosao na 4% (3% je presao pocetkom Februara, a 2% krajem Oktobra). Izgleda da je 4% ocekivana granica za sad.
E pa to kad bi imali te svezije podatke bilo bi zanimljivo znati da se prati situacija.

Zanimljivo da je Jul manji po obimu starogradnje 30M u odnosu na prethodnu godinu. Znaci agentima manje 1M+ evra prethodnog meseca, idemooooo. Moze to jos bolje ali svidja mi se trend :D

Našao sam sličan stan na Halo oglasima:
Ovo sam nasao na oglasima:

https://www.halooglasi.com/nekretni...-id2699/5425643195439?kid=1&sid=1691744188751

Dok BW dnevna akcija je:
1691745384617.png

Ne znam jel to taj stan. Ali opet se zavrsava na 888... i razlika izmedju HO i Dnevne ponude je 8k eura. ili oko 5%. U procentima nije nesto ali s povratom PDVa i tih 8k imas garazu za DZ.
Hteo sam samo pokazati da i ljudi koji vec imaju para čekaju i gledaju! Taj ko ima 149 ima i 157k - taj nece da odustane zbog 8k razlike. Ali video je da može da ustedi i da čeka...

Našao sam sličan stan na Halo oglasima:
Ovo sam nasao na oglasima:

https://www.halooglasi.com/nekretni...-id2699/5425643195439?kid=1&sid=1691744188751

Dok BW dnevna akcija je:
Pogledajte prilog 169702

Ne znam jel to taj stan. Ali opet se zavrsava na 888... i razlika izmedju HO i Dnevne ponude je 8k eura. ili oko 5%. U procentima nije nesto ali s povratom PDVa i tih 8k imas garazu za DZ.
Hteo sam samo pokazati da i ljudi koji vec imaju para čekaju i gledaju! Taj ko ima 149 ima i 157k - taj nece da odustane zbog 8k razlike. Ali video je da može da ustedi i da čeka...
U ovom oglasu jasno piše šta se dobija-stan na III spratu, orijentisan ka reci. U ovoj specijalnoj ponudi ništa ne piše o spratnosti i orjentaciji stana. Ako se dobija stan u prizemlju orjentisan ka Savskoj onda tih 8k eur nije nikakva ušteda jer ovaj stan iz oglasa vredi više.

U ovom oglasu jasno piše šta se dobija-stan na III spratu, orijentisan ka reci. U ovoj specijalnoj ponudi ništa ne piše o spratnosti i orjentaciji stana. Ako se dobija stan u prizemlju orjentisan ka Savskoj onda tih 8k eur nije nikakva ušteda jer ovaj stan iz oglasa vredi više.
Sve se slažem. Ne zna se šta se dobija... Treba zvati i videti, ali dobro je da ima barem akcija... Ako se ovaj trend pada prometa nastavi, biće ih još više.

Da bi pad cena krenuo treba da se gleda povecanje nekretnina kod banaka. Jer to je jedina realna naznaka ako ce pad da krene. Sve ostalo su oscilacije.
Foreclosures.

ovo je samo deo. Ima takvih primera jos

Nema ni pomaka. Kao da niko nema problem sa placanjem kredita.
Cak sta vise rekao bi da se smanjuje broj.
Kvalitetne nekretnine kod banaka su nezvanično već rezervisane i prodate pre same objave prodaje - koja je najobičnija formalnost. I to smo razotkrili, ajmo dalje.

Evo podatak i za jul za BW. Od 26/39 novoprodanih stanova je kupljeno na specijalnoj dnevnoj akciji. Znači 2/3 ljudi čeka akciju da bi kupilo stan! (gledao sam samo novoprometovane stanove u BW, a ne preprodaje).
Tako da ona prica da se nudi samo jedan stan kao navlakusa ne pije vodu?

Pre 15 godina su Srbi mnogo lakše uzimali kredite, valjda je bila novotarija i trend, pa im je bilo zanimljivo.

Plaćali su kamate po 30%+ godišnje, da bi kupili nepotrebni kauč, komodu i veliki televizor, karikiram. Setite se sami, koliko poznajete, ili ste čuli, za žirante koji su plaćali tuđe dugove. Danas da pitate nekoga da vam bude žirant, samo bi se jako nasmejao :)

Drugo je vreme danas, mnogo se opreznije ulazi u kredite, srbi su se malo obrazovali, upoznali sa funkcionisanjem kredita, kapitalizmom. Takodje, zaposlenost pre 10-15 godina je bila mnogo manja nego danas(SEKA+nasleđe), pa je teže bilo naći posao, u slučaju gubitka.

Od nečega se mora početi, pa će doći i ovi infrastrukturni planovi na red. Mi smo u fazi rapidne inflacije tako da je osnovni zadatak svake vlasti ili bilo koga ko pretenduje da bude vlast, da povećava plate i penzije, ali realno i suštinski ne nominalno, kako bi standard građana bio viši. Šta vredi ljudima u St. Peterbugu metro kada je prosečna zarada 650 eur, a u mojim Beranama 800 eur. Treba postaviti stvari u odgovarajući kontekst.
U St. Peterburgu je prosečna zarada 800 dolara, što je zbog trenutnog nepovoljnog kursa evra za dolar 730 evro. Dizel je 0,55 evra. Za platu se natoči 1327 litara dizela.

U Beranama se za 800 evra natoči 555 litara po ceni od 1,44 evra. I neke druge stvari su jeftinije, tako da u stvarnosti Rus ima dva puta bolji standard.

Uostalom, zato je po paritetu kupovne moći Rusija postala veća ekonomija od Nemačke, a uskoro će i od Japana.

Po onoj reklamiranoj ceni od 2950e/m2 + PDV nema nijedan prodat stan, tako da ipak pije vodu.
Imas stanove u BgH2O koji su prodavani za 3.300-3.400 EUR/m2 (i sa garazom i bez), sto je priblizno toj ceni od 2950 + PDV. Zbog racunice se ne pokplapaju brojke bas u decimalu (mislim da Wolf ima posebnu racunicu sa stanove sa garazom, a nisam siguran ni PDV u kojoj meri ulazi u cenu, zavisi od toga da li je prvi stan ili ne i koliko je oslobodjenje u zavisnosti od broja clanova domacinstva), ali cinjenica je da ima takvih stanova.

Nevezano za odgovor na prethodni komentar:
Broj nenaplativih kredita je trenutno jako mali, ali se ocekuje rast u narednom periodu. Tokom prosle krize bio je ogroman broj tih nenaplativih kredita, oko 20% 2012. godine. Mali broj jeste otisao na dobos, mozda nekih 100-nak stanova. Pisalo se o tome ovde na temi. Mi i danas imamo stanove na dobosu, tako da se slazem da je broj nenaplativih kredita mnogo vazniji pokazatelj celokupne situacije od broja stanova na dobosu. Kao sto je vec i pisano, nenaplativ kredit je kredit gde postoje problemi sa otplatom i gde se trazi resenje kako da se korisniku kredita omoguci da ipak nastavi da placa kredit putem nekog reprograma i sl.

Inace, sto se tice promena kamatnih stopa i deviznog kursa u narednom periodu, sve je moguce. Ali ono sto je jako bitno kod tih mera jeste komunikacija. Poenta monetarne (i fiskalne) politike jeste da odredjenim merama izazove zeljene efekte na trzistu. Nekad se te mere saopstavaju unapred, a nekada ne. Od cega zavisi? Pa ukratko, cilj je da se privreda blagovremeno pripremi na promene, a da se sprece spekulacije. Pa recimo, trenutno centralne banke unapred najavljuju da ce verovatno povecavati kamatne stope. To rade sa ciljem kako bi dali vremena privredi i stanovnistvu da se pripreme na promene koje dolaze kako ne bi dosle u situaciju bankrota. Medjutim, kad bi recimo Narodna Banka Srbije htela da smanji kurs dinara u odnosu na evro (mnogi vec godinama smatraju da je kurs dinara precenjen), ona to verovatno nece komunicirati unapred (kako bi se sprecile spekulacije), nego ce samo pustiti kurs da pliva ka svojoj realnoj vrednosti i reagovace samo kako bi suzbila vece oscilacije i troskove. Proslog puta je devizni kurs sa 80 na 120 otisao u periodu od 2008 do 2012. Pritom treba imati u vidu da je Euribor vec 2009. bio dosta nizak (sa 5.5% krajem 2008. je pao na 2% u roku od samo 3-4 meseca pocetkom 2009, a do kraja 2009. je bio 1%). Dosta zavisi i od javnih finansija, ako one budu bile u problemu, mozda ce manje novca trositi na odbranu kursa. Dosta toga verovatno zavisi i od MMF-a, kao i od politike vezane za EU. Naravno, niko ne zna ni da li ce NBS menjati devizni kurs, tj. dozvoliti trzistu da samo odredi devizni kurs bez intervencija, ni kada, ni kojim tempom ce to biti, ali ne treba iskljuciti ni tu opciju. A ako se to bude desilo, to ce sigurno uticati negativno na cene.

Poslednja izmena:
Imas stanove u BgH2O koji su prodavani za 3.300-3.400 EUR/m2 (i sa garazom i bez), sto je priblizno toj ceni od 2950 + PDV. Zbog racunice se ne pokplapaju brojke bas u decimalu (mislim da Wolf ima posebnu racunicu sa stanove sa garazom, a nisam siguran ni PDV u kojoj meri ulazi u cenu, zavisi od toga da li je prvi stan ili ne i koliko je oslobodjenje u zavisnosti od broja clanova domacinstva), ali cinjenica je da ima takvih stanova.
Pa priblizno je ali nije ta cena, nije cak ni ona visa 2975+PDV koja se pominjala. Mislim da pdv svakako ulazi u cenu i ako ima odbijanja, jer taj PDV se placa, samo se kasnije dobije refundacija od drzave. Svakako ako ne ulazi u cenu to znaci da je prava cena samo jos veca. Wolf koliko znam garazu racuna kao neki umnozak sa cenom kvadrata u toj zgradi, mislim da to u slucaju jeftinijih BnV zgrada smanjuje prikazanu cenu kvadrata jer je odnos cena garaze/cena kvadrata veci. Mozda gresim, nek @Wolf kaze kako se njemu cini.

Pre 15 godina su Srbi mnogo lakše uzimali kredite, valjda je bila novotarija i trend, pa im je bilo zanimljivo.

Plaćali su kamate po 30%+ godišnje, da bi kupili nepotrebni kauč, komodu i veliki televizor, karikiram. Setite se sami, koliko poznajete, ili ste čuli, za žirante koji su plaćali tuđe dugove. Danas da pitate nekoga da vam bude žirant, samo bi se jako nasmejao :)

Drugo je vreme danas, mnogo se opreznije ulazi u kredite, srbi su se malo obrazovali, upoznali sa funkcionisanjem kredita, kapitalizmom. Takodje, zaposlenost pre 10-15 godina je bila mnogo manja nego danas(SEKA+nasleđe), pa je teže bilo naći posao, u slučaju gubitka.
Mislim da je celokupna privreda bila nezrelija tad. Em nam je GDP bio naduvan parama od privatizacije em je stanovnistvo bilo naivnije. Zato se nadam da ako bude recesije u Evropi, kod nas to ovaj put ne mora biti gore i duze.

Mislim da je celokupna privreda bila nezrelija tad. Em nam je GDP bio naduvan parama od privatizacije em je stanovnistvo bilo naivnije. Zato se nadam da ako bude recesije u Evropi, kod nas to ovaj put ne mora biti gore i duze.
Pitanje je koliko je danas stanovnistvo manje naivno. 90-tih su ljudi verovali Jezdi i Dafini, a danas veruju u kriptovalute, NFT, kladionicarske dojave, MLM,..., ko kaze da su racionalnije ulazili u kupovinu stanova :) Ne kazem da je kupovina stana greska, ali kazem da mnogi prilikom kupovine stana nisu uzimali u obzir sve rizike, narocito rizik moguceg povecanja rate kredita.

U St. Peterburgu je prosečna zarada 800 dolara, što je zbog trenutnog nepovoljnog kursa evra za dolar 730 evro. Dizel je 0,55 evra. Za platu se natoči 1327 litara dizela.

U Beranama se za 800 evra natoči 555 litara po ceni od 1,44 evra. I neke druge stvari su jeftinije, tako da u stvarnosti Rus ima dva puta bolji standard.

Uostalom, zato je po paritetu kupovne moći Rusija postala veća ekonomija od Nemačke, a uskoro će i od Japana.
Ja nisam bio u St. Peterburgu ali sam poreklom iz Berana i mogu ti reći, uz sav lokalpatriotizam, da veće vukoje*******ine teško da ima. Ako je plata tamo veća nego u metropoli od 5+ miliona stanovnika onda mislim da je ta metropola u velikom problemu. Drugo, ne znam šta je komparacija sa dizelom treba da ilustruje, jer prosečan vozač teško da potroši više od 50-60 litara dizela mesečno. Pošto se ovde govori o paritetu kupovne moći manifestovane u cenama stanova, jel za očekivati da centar u centru Berana košta više nego stan na Nevskom Proslepktu?

Pa priblizno je ali nije ta cena, nije cak ni ona visa 2975+PDV koja se pominjala. Mislim da pdv svakako ulazi u cenu i ako ima odbijanja, jer taj PDV se placa, samo se kasnije dobije refundacija od drzave. Svakako ako ne ulazi u cenu to znaci da je prava cena samo jos veca. Wolf koliko znam garazu racuna kao neki umnozak sa cenom kvadrata u toj zgradi, mislim da to u slucaju jeftinijih BnV zgrada smanjuje prikazanu cenu kvadrata jer je odnos cena garaze/cena kvadrata veci. Mozda gresim, nek @Wolf kaze kako se njemu cini.
Definitivno nema puno tih stanova za 2950 ili 2975... Kad sam ja zvao bila su 2 u prizemlju i s pogledom na Savsku ulicu i veće kvadrature oko 60kvm... Ali postoje ti stanovi . E sad da li nekom odgovara prizemlje ili ne je druga priča. U svakom slučaju sve se proda ili se prodalo.

Vrh