Šta je novo?

Cene nekretnina

Zato sto su skupi za ono sto nude. A i oni su bili odgovor na Analiticarevo pitanje da mu nadjem stan za 2k e / m2, makar u ruiniranom stanju. Moj poznanik je kupio stan na visokom prizemlju na toj lokaciji, ali u dosta boljem stanju. S obzirom da je stan kupio za potrebe svoje firme, njemu odgovara prizemlje, a delio je slike na drustvenim mrezama, stan je trenutno u lux stanju (nakon njegovih dodatnih ulaganja).
Tako je, znači nije dobar ni povoljan, ioako je na ok lokaciji. Meni deluje kao neka dogradnja, ulazi se iza zgrade sa rešetkama na prozorima, a deluje i da je malo ukopan. Na sve to ko zna koliko ti treba da ga renoviraš i opet će biti to što jeste.

Prošle nedelje samo 201 novi ugovor u BG. Ove nedelje predviđam još manji broj.

Nisu se džabe uskomešale agencije. One znaju par meseci unapred kako će se kretati tržište. Pre nego što mi vidimo na wolfovom sajtu.
Nema likvidnosti, a kakvo li će tek biti stanje kada centralne banke još više podignu kamatne stope. Bukvalno armagedon.

Lično sam bio skeptičan da će biti dodatnog podizanja kamatnih stopa, čak sam očekivao da će krenuti da spuštaju u julu. Međutim, vrlo moguće da učesnici na tržištu pokušavaju da odrade "front run the fed" i poslednjih par nedelja kupuju naftu i špekulativne AI akcije u nadi da će centralna banka napraviti okret od 180 stepeni i krene da obara kamate, i da je "higher for longer" samo blef, ali izgleda da nema naznaka da je u pitanju blef. Verovatno će morati cene drastično da padnu pre nego što se obaranje kamata uopšte uzme u razmatranje.

Tako je, znači nije dobar ni povoljan, ioako je na ok lokaciji. Meni deluje kao neka dogradnja, ulazi se iza zgrade sa rešetkama na prozorima, a deluje i da je malo ukopan. Na sve to ko zna koliko ti treba da ga renoviraš i opet će biti to što jeste.
Slazem se, konkretni stanovi ne vrede toliko koliko su oglaseni. Kao sto ni oni oglaseni za recimo 3k ne vrede toliko osim ako nisu lux renovirani. Moj poznanik je kupio na visokom prizemlju za 2k e/m2, ali pravo visoko prizemlje, u dobroj zgradi, renoviran, i uz njegovo dodatno lickanje je sad to lux lokal, video sam na slikama. Nisam bio tamo, ali priroda posla kojim se on bavi jeste takva da mu dolaze imucniji klijenti, i verujem da, iako je zeleo da kupi sto jeftiniji stan (kao sto svako zeli), sigurno je kupio nesto sto ostavlja utisak i na takve klijente, kako u pogledu samog stana, tako i u pogledu lokacije, zgrade, ulaza u zgradu, pristupa stanu,...

Mene je iznenadilo to da sam prekjuče na Rock radiju slušao vesti(možeš da zamisliš da Rock radio ima vesti) i da je jedna od vesti bila da je sada najzad potvrđeno da se oseća kriza zapošljavanja u IT sektoru. Ej, na Rock Radiju to javljaju. Poslednje mesto na kome bih očekivao da čujem takvu vest.
Osetno je da je losija situacija, ali treba imati u vidu da je prethodni period bio pregrejan.

Neke firme su zaposljavale sve sto ima puls i ume da koristi tastaturu. Pa su drzali takve mesecima ma bencu jer im se moglo.
Seniorima si morao da se udvaras i licitiras platama kao da su fudbaleri.

Sada je vec situacija normalnija. Opet je tesko naci dobre ljude ali nije nemogice. Ja sam intervjuisao 60 ljudi, zaposlio sam 3. Od toga nijedan nije bio bez posla vec su presli kod nas na bolje i ostavili mesta za neke nove.

Dolazili su mi i neki seniori sa po 10-15 god iskustva iz tih velikih firmi koje su zaposljavale i sakom i kapom, pa podelile gomile otkaza i iskreno svi su bili katastrofa. Ne da se ne cudim sto su dobili otkaz nego se pitam kako su uopste zaposljeni. Ispratio sam ih po linkedinu i posle odbijanja i iskreno svi su nasli posao na kraju, na moje veliko cudjenje.

Verujem da je ovaj potres bio potreban domacem (a i svetskom) IT-u, da se malo probere zito od kukolja. Cenim da cemo iz ovoga izaci jos jaci 💪🏻

Osetno je da je losija situacija, ali treba imati u vidu da je prethodni period bio pregrejan.

Neke firme su zaposljavale sve sto ima puls i ume da koristi tastaturu. Pa su drzali takve mesecima ma bencu jer im se moglo.

Sada je vec situacija normalnija. Opet je tesko naci dobre ljude ali nije nemogice. Ja sam intervjuisao 60 ljudi, zaposlio sam 3. Od toga nijedan nije bio bez posla vec su presli kod nas na bolje i ostavili mesta za neke nove.

Dolazili su mi i neki seniori sa po 10-15 god iskustva iz tih velikih firmi koje su zaposljavale i sakom i kapom, pa podelile gomile otkaza i iskreno svi su bili katastrofa. Ne da se ne cudim sto su dobili otkaz nego se pitam kako su uopste zaposljeni. Ispratio sam ih po linkedinu i posle odbijanja i iskreno svi su nasli posao na kraju, na moje veliko cudjenje.

Verujem da je ovaj potres bio potreban domacem (a i svetskom) IT-u, da se malo probere zito od kukolja. Cenim da cemo iz ovoga izaci jos jaci 💪🏻
Sve je to tacno. A sad samo to primeni i na trziste nekretnina :)

Samo da još ljudi ukapiraju šta je lux i onda smo na konju.
Ako je suditi po oglasima, svaki drugi renoviran stan se vodi kao lux, a losi stanovi ne postoje :)
Evo kako npr. izgleda oglas za stan na 5. spratu u zgradi bez lifta, nerenoviran, u starogradnji, moguce i da je nadgradnja, sa kosinama, 2.000 e/m2 u Nisu.
1690474353207.png

Ako je suditi po oglasima, svaki drugi renoviran stan se vodi kao lux, a losi stanovi ne postoje :)
Evo kako npr. izgleda oglas za stan na 5. spratu u zgradi bez lifta, nerenoviran, u starogradnji, moguce i da je nadgradnja, sa kosinama, 2.000 e/m2 u Nisu.
Pogledajte prilog 168553
5. sprat bez lifta ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. Živeo sam na 4. bez lifta i bukvalno progledao od kada sam se odselio.

Ako je neko radio i opstao 10-15 godina u velikoj firmi, onda mi je neverovatno da je "katastrofa". Tu ne mislim samo na suštinsko znanje nego i na "socijalnu intaligeniju" i sve ostalo što je neophodno za višedecenijski korporativni staž. Slažem se za ljude koji su radili nešto peto, pa upisali boot camp i nakon 3 meseca postali "programeri" - za takve teško da ima mesta na trentnom tržištu, a takvih je najviše.

Mene interesuje da li su ti oglašivači ikada zapravo videli "lux", "premijum", "extra" "top" ili kako god se već zove stan. Kako može stan (ma kako napucan) u nekom soc naselju ili zgradi biti "lux"?
To me podseća i na klasifikovanje smeštaja. U čemu je razlika između malog, boutique, dizajn, concept, signature... hotela, a niču po Bg svaki dan i to po stambenim zgradama?
Znam da postoji razlika smeštaja (ne znam da li TO Bg poznaje tu neku klasifikaciju) ali eto svi se frljaju pomodnim izrazima ne bi li dodali na vrednosti.

Mene interesuje da li su ti oglašivači ikada zapravo videli "lux", "premijum", "extra" "top" ili kako god se već zove stan. Kako može stan (ma kako napucan) u nekom soc naselju ili zgradi biti "lux"?
To me podseća i na klasifikovanje smeštaja. U čemu je razlika između malog, boutique, dizajn, concept, signature... hotela, a niču po Bg svaki dan i to po stambenim zgradama?
Znam da postoji razlika smeštaja (ne znam da li TO Bg poznaje tu neku klasifikaciju) ali eto svi se frljaju pomodnim izrazima ne bi li dodali na vrednosti.
Mislim da su sve te ocene relativne i odokativne. Ako realno pogledas recimo starogradnju, 90% stanova su recimo u izvornom stanju, 9% je renovirano da bude pristojno, a 1% je renoviran tako da se vidi da je malo vise ulozeno od proseka. Taj 1% gde je malo vise ulozeno od proseka u neko renoviranje objektivno nije lux, ali ako pogledas ostatak ponude, on je premija u odnosu na ostalih 99% oglasa. Kad su kriterijumi niski, i ono sto nije lux postaje "lux"

Možda idu na kartu da ljudi jednostavno ne znaju šta je lux, i ovde ljudi stanove u starogradnji sa forma ideale nameštajem smatraju lux. Uglavnom, ako nije podrum u izvornom stanju, to je lux. Meni je bio smehotres kada sam 2016/2017te tražio stan da iznajmim, svaki drugi je bio lux ako ima lcd tv, a nameštaj se raspada.

Ako je neko radio i opstao 10-15 godina u velikoj firmi, onda mi je neverovatno da je "katastrofa". Tu ne mislim samo na suštinsko znanje nego i na "socijalnu intaligeniju" i sve ostalo što je neophodno za višedecenijski korporativni staž. Slažem se za ljude koji su radili nešto peto, pa upisali boot camp i nakon 3 meseca postali "programeri" - za takve teško da ima mesta na trentnom tržištu, a takvih je najviše.
I meni je bilo verovatno, ali nazalost desava se i to nije bio jedan izolovan slucaj. CV prsti, ex-cto, architect, ja se pitam sta ce ovaj kod mene za obicnu inzenjersku poziciju, a onda zabode na bazicnom OOP problemu.

Hajde da pitam neke bas specificne stvari nego bas ono neke fundamentalne inzenjerske principe. Mozda zardjaju ljudi na menadzerskim pozicijama ali mi je neverovatno bas toliko.

Slažem se da 95% ljudi ne zna šta je "lux. Često obiđeš stan koji na primer u izvornom stanju košta 100K a prodavac ga napucao i traži 135K jer je uložio 35K u "lux".
Pričamo o starogradnji.
Prosečan kupac će uvek reći "jeste sređeno ali eto ja ne bi žute pločice nego plave i zašto je ova tuš kabina od proizvođača A a ne od B, što si stavio ovu stolariju a ne onu, itd".i evo ja ti nudim 115 a ti uzmi ili ostavi
Po meni, sređivanje radi prodaje je bacanje para jer ti tih 35K koje si dao nećeš nikad izvući nazad, jer sto ljudi sto ćudi.
Možda ima i kupaca bez nekog izgrađenog ukusa i želje pa mu je i sve što vidi "premijum", ali su takvi retki
Šta je za jednog lux za drugog je prosek ili kič. Zato treba prodati u izvornom stanju (ako već nije ulagano do tada) bitno da je iole pristojno, a kupac neka stavlja i roze keramiku i gipsane ornamente iznad kreveta, njegov izbor.

Poslednja izmena:
Meni interesantno kako samo cena na Paliluli raste a ostalo manje više stagnira, a onda se setim da je Palilula od Tašmajdanskog parka i crkve Sv Marka pa do preko Dunava

Slažem se da 95% ljudi ne zna šta je "lux. Često obiđeš stan koji na primer u izvornom stanju košta 100K a prodavac ga napucao i traži 135K jer je uložio 35K u "lux".
Pričamo o starogradnji.

Mene stvarno interesuje kako se može potrošiti 35.000e u RENOVIRANJE stana od ~50m2

Pričamo o starogradnji.
Prosečan kupac će uvek reći "jeste sređeno ali eto ja ne bi žute pločice nego plave i zašto je ova tuš kabina od proizvođača A a ne od B, što si stavio ovu stolariju a ne onu, itd".i evo ja ti nudim 115 a ti uzmi ili ostavi
Po meni, sređivanje radi prodaje je bacanje para jer ti tih 35K koje si dao nećeš nikad izvući nazad, jer sto ljudi sto ćudi.
Možda ima i kupaca bez nekog izgrađenog ukusa i želje pa mu je i sve što vidi "premijum", ali su takvi retki
Šta je za jednog lux za drugog je prosek ili kič. Zato treba prodati u izvornom stanju (ako već nije ulagano do tada) bitno da je iole pristojno, a kupac neka stavlja i roze keramiku i gipsane ornamente iznad kreveta, njegov izbor.
Poenta renoviranja za potrebe prodaje jeste da ulozis tipa 10k-20k i dignes cenu tipa 50k-70k, mislim tako vecina radi da bi sto vise zaradili. Ne kazem da ne treba energije, vremena i zivaca za majstore, ali oni koji renoviraju stan za potrebe prodaje to toliko naplacuju.

A vezano za promet za jul 2023, deluje da ce biti rekordno nizak.

Poslednja izmena:
Mene stvarno interesuje kako se može potrošiti 35.000e u RENOVIRANJE stana od ~50m2
https://eurodomsaloni.rs/ na primer tako što uradiš kupatilo i sanitarije ovde. Samo to će td izaći više od 35k eur. Lako se može potrošiti i 1000 eur/m2 za renoviranje i opremanje stana ako sd govori o istinskom luksu. Problem je sto "lux" novogradnje od 4k eur po m2 nemaju ovakvu opremu, nego ljudi kupe nov stan pa ga opet rade iz početka.

Vrh