Šta je novo?

Cene nekretnina

I meni je bilo verovatno, ali nazalost desava se i to nije bio jedan izolovan slucaj. CV prsti, ex-cto, architect, ja se pitam sta ce ovaj kod mene za obicnu inzenjersku poziciju, a onda zabode na bazicnom OOP problemu.

Hajde da pitam neke bas specificne stvari nego bas ono neke fundamentalne inzenjerske principe. Mozda zardjaju ljudi na menadzerskim pozicijama ali mi je neverovatno bas toliko.
Ima seniora koji su 15, 20 god radili samo legacy projekte. Home made web servise, MFC desktop aplikacije, pa 5,6 godina samo neke spaghetti baze... Kada posle toliko godina zivota u proslosti dodju na intervju za seniora 2023, pogube se nacisto. Verovatno na kraju i nadju posao opet na nekom legasiju, nesto sto klinci nece da rade.

Podaci za jul su ažurirani na cenenekretnina.rs!

Inace, sto se prodaje na NBG tice, mislim da smo konacno dosli do momenta kada se sve sto je valjalo prodalo, ostali su apslolutni krsevi po evropskim cenama. Cudi me da je i ovih 66 stanova u starogradnji otislo, jer ne mogu da nabrojim ni 30 stanova iz oglasa koji su licili na nesto za pare koje traze. Ne znam koliko je ce se jos stanova uneti do kraja meseca, al bice cudo ako pad na kraju bude manji od 35% u odnosu na proslu godinu.

na primer tako što uradiš kupatilo i sanitarije ovde. Samo to će td izaći više od 35k eur
Ako naručiš zlatnu wc šolju, može i više, ali imaćeš nevrovatan osećaj prilikom olakšavanja
2019 sam renovirao kupatilo, skidanje starih pločica, zamena vodovodnih cevi, podno grejanje, geberit, grohe slavine, huppe kabina, italijanska sanitarija i iznelo je sa sve rukom ispod 6000e

Priča je bila o starogradnji cene 100.000e gde je kao + uloženo 35000eur u sređivanje. 100000 e ti je stan od 50m2 pravljen 70-90 godina sa prosečnom cenom 2k e/m2,
Pominješ nekih 4k e/m2 što ti je 25m2 , a to je za renoviranje nekih 1400e/m2!!!
Da izvineš, je*******$š taj "lux" u 25m2.

Mi smo tek sad zavrsili proces sa bankom i potpisali ugovor za stan na Nbgu koji smo kaparisali jos u martu, a pustanje kredita je u avgustu. Mozda ima jos slicnih slucajeva koji tek sad sklapaju ugovore za ranije dogovorene stanove.

Mi smo tek sad zavrsili proces sa bankom i potpisali ugovor za stan na Nbgu koji smo kaparisali jos u martu, a pustanje kredita je u avgustu. Mozda ima jos slicnih slucajeva koji tek sad sklapaju ugovore za ranije dogovorene stanove.
Na to sam mislio kad sam rekao da agencije znaju bolje od nas šta će biti par meseci unapred.

Nisu se džabe raskokodakali.

@max Pusti šta je bilo 2019:
Evo za primer stana od 70m2 komplet renoviranje je u januaru 2023 koštalo 24K.
Plus preduzimač 10% da se ne bi za..bavao sam sa time jer nemaš vremena, moraš da radiš, i to je 27k.
U međuvremenu inflacija i poskupelo sve i nema majstora, ali da je zanemarimo, uostalom OK, ovde je stan od 70m2 a ne od npr 50m2 pa da apstrahujemo poskupljenje to je opet cca 23-25K. I jedno dva tri meseca zezanja
Dodaj na tih 23-25K za 50m2 još "lux" elemente iz gornjeg linka za opremanje doma (plus eventualno osnovne kuhinjske elemente i plakare) i eto ti 35K.

Poslednja izmena:
Ima seniora koji su 15, 20 god radili samo legacy projekte. Home made web servise, MFC desktop aplikacije, pa 5,6 godina samo neke spaghetti baze... Kada posle toliko godina zivota u proslosti dodju na intervju za seniora 2023, pogube se nacisto. Verovatno na kraju i nadju posao opet na nekom legasiju, nesto sto klinci nece da rade.
Bitno jeste šta je senior sve radio, ali još bitnije je kapacitet seniora da i dalje ima "juniorski um", odnosno želju i volju da uči i savladava nove stvari. Sa takvim stavom i prethodnim iskustvom takav senior je idealan.

Official kaze ovako, dive, dive, dive!

Screenshot_20230728_132049.jpg

@max Pusti šta je bilo 2019:
Evo za primer stana od 70m2 komplet renoviranje je u januaru 2023 koštalo 24K.
Plus preduzimač 10% da se ne bi za..bavao sam sa time jer nemaš vremena, moraš da radiš, i to je 27k.
U međuvremenu inflacija i poskupelo sve i nema majstora, ali da je zanemarimo, uostalom OK, ovde je stan od 70m2 a ne od npr 50m2 pa da apstrahujemo poskupljenje to je opet cca 23-25K. I jedno dva tri meseca zezanja
Dodaj na tih 23-25K za 50m2 još "lux" elemente iz gornjeg linka za opremanje doma (plus eventualno osnovne kuhinjske elemente i plakare) i eto ti 35K.

Ok. Jeste inflacija, ali nisu duple cene, a da je renoviranje potrošač vremena/živaca,tu se slažemo i na kraju ko želi ključ u ruke i to ima svoju cenu.

U tekstu su date cene sa priličnim luftom i sa takvim inputom su stigli do 333e/m2 što oko 15000e i za to lux dodaj još 5000 dođemo do 20000e, a ne 35000e tj 700e/m2 za 50m2 ili 1400e/m2 za 25m2

Bila je priča da je renoviranje stana od 100000 u lux oko 35000e, što je 1/3 vrednosti stana.

koji je to lux za 5000e? Pa samo ugaona iz lux varijante košta više. To je ono što pričamo, svako ima drugačiji pojam luxa.

You can't teach an old dog new tricks.
IT nije nikakva nauka, najobičnija virtuelna bauštela. Sadašnji IT-jevci nisu nikakvi genijalci, možda jesu bili u početku, sa početkom razvoja informacionih tehnologija. Alati i tehnologije toliko napreduju toliko da sve ide na klik, virtuelizacija, kontejnerizacija, gotove klase, K8s.... ChatGPT već piše gotov kod. Ko zna šta će još AI doneti, ne smem ni da zamislim. Ja bih uvek preporučio sadašnjim klincima da gledaju da grade karijere u nekoj drugoj branši. Dolazi vreme kad će tržište biti preplavljeno kadrom. Već se dešava.

Tako da može da se nauči bilo šta, samo ako se hoće. Naručito nove tehnologije koje su pravljene za debile.

koji je to lux za 5000e? Pa samo ugaona iz lux varijante košta više. To je ono što pričamo, svako ima drugačiji pojam luxa.
Samo alu drvo uskočno klizna balkonska vrata malo većih dimenzija sa el.roletnama koštaju 7.000 €. Jedna, doduše dupla. Samo dobra sobna vrata koštaju cca hiljadu €, a ima ih 5-6. Samo modularna el.galanterija sa malo luksuznijim maskama i prekidačima za stan košta nekoliko hiljada €. Sve zavisi šta je kome lux.

Baš tako, retko ko uočava razliku izmedju iverice i punog hrasta. Trpezarisjki sto sa punim hrastom košta oko 1000e, ako dodamo još neki epoxy detalj ode cena.

Ok. I tu se slažemo, sve zavisi šta je kome lux.
Lux može biti ~200m2 penthaus, nova kuća sa više od 5ari dvorišta i da komšije nisu sakupljači sekundarnih sirovina.

Ko traži najbolje- isklučivo pozlaćene slavine, naravno u kombinaciji sa automatizovanom pozlaćenom wc šoljom radi neizmernog feelinga.

Lux ne može biti stan od 100000 e u socijalnoj zgradi iz 70-tih, pa makar spucao u renoviranje dodatnih 35000 i dalje će to biti socijalna zgrada iz 70tih, za lux moraš da imaš 50m2 po ukućanu.

Poslednja izmena:
Tako je, koliko god uložio, opet je to stan u upitno održavanoj starogradnji i malom kvadraturom. Ja bih rekao da neki lux počinje od 90m2 za tročlanu porodicu. I to mi je smešno, kad vidim "lux" u novogradnji, a 50m2, dve spavaće, kupatilo jedva da se okreneš.

Ok. I tu se slažemo, sve zavisi šta je kome lux.
Lux može biti ~200m2 penthaus, nova kuća sa više od 5ari dvorišta i da komšije nisu sakupljači sekundarnih sirovina.

Lux ne može biti stan od 100000 e u socijalnoj zgradi iz 70-tih, pa makar spucao u renoviranje dodatnih 35000 i dalje će to biti socijalna zgrada iz 70tih, za lux moraš da imaš 40m2 po ukućanu.
Slažemo se. Ne može u soc zgradi/naselju prosečan stan biti lux nikako.

Poenta prvog posta je da sam rekao da neko tih 35K (ili već koliko) od napucavanja gajbe od 100K neće nikad izvući nazad jer je napucao za sebe a ne za prodaju.
Pričam o ljudima koji su sredili sebi za život, ne preprodavcima.

Kupac će reći jes sređeno je to sve al nije po mom ukusu baš, evo ti 115K oćeš nećeš.

Druga tema: Ono što meni nije jasno je da li zaista postoje dileri (majstori, agenti, preduzimači) koji kupuju krš gajbe od 100K, napucavaju za 15-20K i prodaju nekome za npr 140K (teško ostvarljivo al ajd da uzmemo kao primer)?
Ok, ostaje mu čisto 20K ali ima od toga da plati agenciju, proviziju, porez 2%, plus kapitalnu dobit na 40K to jest 6K (15% na razliku između 100K i 140K), ako ne kupuje dalje nekretnine u narednih godinu dana.

Poslednja izmena:
Ima ali ne ako košta 100.000 €, a da se poslije komplet renoviranja može prodati za 140.000 €. Mora veća razlika biti između te dvije cifre. Obično se u te svrhe kupuje kada ima puno suvlasnika (tada cijena ide dolje), ako prodaje izvršitelj, ako je nekome baš hitno da proda...

Ok. Jeste inflacija, ali nisu duple cene, a da je renoviranje potrošač vremena/živaca,tu se slažemo i na kraju ko želi ključ u ruke i to ima svoju cenu.

U tekstu su date cene sa priličnim luftom i sa takvim inputom su stigli do 333e/m2 što oko 15000e i za to lux dodaj još 5000 dođemo do 20000e, a ne 35000e tj 700e/m2 za 50m2 ili 1400e/m2 za 25m2

Bila je priča da je renoviranje stana od 100000 u lux oko 35000e, što je 1/3 vrednosti stana.
Druže, vrlo su rastegljivi kriterijumi i percepcije luksuza. Suprotno onome što ti smatraš, luksuz nije staviti zlatne kvake i dijamansktku WC šolju. Svaka čast za italijansku keramiku i Grohe baterije, ali mašiš poentu. Samo da kupiš osnovnu belu tehniku u lux izvedbi košta lagano 50k EUR. Naravno da će neko ko je placao kvadrat stana 2000 eur će kupiti Beko, Vox ili eventualno Bosch i smatrati da je to lux, ali ljudi koji plaćaju kvadrat 20k+ evropskim ili američkim gradovima će pre kupiti ovako nešto: https://www.bestbuy.com/site/viking...frigerator-cast-black/6384187.p?skuId=6384187 i samo za jedan artikal potrositi više nego što si ti za celo renoviranje. Tako da sve je relativno i zavisi od konteksta o kome govorimo.

Ok kapiram. Dakle kupi raspali salonac u predratnoj zgradi u centru (više naslednika, hitna prodaja, izvršitelj..) za 100K (svakako ispod realne cene), sredi ga za 35K i uvali "eliti" za 200K.
Jasno, margina mu mora biti veća, neće da se zeza za sitnu lovu.

Druže, vrlo su rastegljivi kriterijumi i percepcije luksuza.........., ali ljudi koji plaćaju kvadrat 20k+ evropskim ili američkim gradovima će pre kupiti ovako nešto: https://www.bestbuy.com/site/viking...frigerator-cast-black/6384187.p?skuId=6384187 i samo za jedan artikal potrositi više nego što si ti za celo renoviranje. Tako da sve je relativno i zavisi od konteksta o kome govorimo.

Da i staviti u ovo

A ne u ovo

Da i staviti u ovo

A ne u ovo

Zanimljiv je property history price za ovu kuću u LA, ovako nešto treba kod nas zakonski da se uvede.

Property price​

DateEventPrice
05/26/2023Listed$185,000,000
01/30/2014Sold$10,700,000
11/14/2013Price Changed$8,800,000
05/06/2013Price Changed$12,500,000
03/07/2013Listed$12,900,000

Vrh