milos.tro
Professional
- Učlanjen(a)
- 24.12.2013.
- Pohvaljen
- 21.859
stanislaw":36xfl9sy je napisao(la):Ja nemam apsolutno ništa od agitovanja protiv vlasti, u životu nisam bio član političke stranke i ceo život radim u privatnom sektoru.
Mislim da je forumaš belka još davno najjezgrovitije uhvatio suštinu svega. BW Residences i ceo BNV su spoj racionalnog i iracionalnog razmišljanja i delanja. Racionalnog sa strane investitora, a iracionalnog sa strane nekoga kome je sujeta još veća hrana nego materijalne stvari, koji pritom ima psihičke probleme, a brani se tako što mobiliše ceo sistem da neistomišljenike optužuje za patološku mržnju.
Samo da podsetim na jedan od poslednjih postova forumaša Belke na temi savski amfiteatar:
viewtopic.php?f=21&t=197&p=353158#p353158[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=353158#p353158:36xfl9sy je napisao(la):belka » Thu Oct 08, 2015 2:04 pm[/url]":36xfl9sy]Nisam nimalo preterao kada sam rekao da ćemo u slučaju raskida ugovora morati da platimo milijardu evra. To je najmanje što ćemo morati da platimo, ukoliko bi ga raskinuli sada. kasnije za recimo 10 godina, to bi glat mogle biti i 2 do 3 milijarde evra. AlAbar već sad može da donese stotine ugovora sa stotinama banaka, gde je podigao kredite za gradnju Bnv i opteretio neku svoju drugu imovinu tim kreditima. To je oko direktne materijalne štete, pa plus izmakla dobit. Sve ovo što će sad raditi, gde će naduvanim fakturama izvlačiti pare iz privrednog društva BW, tako će na arbitraži dokazivati da sve te usluge mogu u njegovoj režiji pri savesnom poslovanju u najboljem interesu društva, da koštaju recimo 20 puta manje. Pa puta 20 godina izgubljene dobiti. Ali to je manje bitno, zato i ne analiziram svaku pravnu tezu koju je izneo IvanNBG, koji je dragoceni novi član foruma.
Neshavtljivo mi je nešto drugo. Arbitraža je sudska formacija dogovornog karaktera. Ovde je reč o stranoj arbitraži. Pred našim očima se zadnjih 20 godina odvijaju razni oblici međunarodnog pravosuđa. I mi to gledamo (da ne komentarišem sad kako se usput odnosimo sa nipodaštavanjem našeg pravničkog obrazovanja i glorifikacijom stranog) i komentarišemo šta bi bilo na arbitraži. Stranoj arbitraži. To je neverovatno. Srbija ni na kojoj arbitraži stranoj nema nikakve šanse. A kod ovakvih ugovora, odlazak na arbitražu je čist suicid. Ponavljam suicid, ludilo. Ugovor se ne sme raskidati nikako, već se mora pokusati arlauk. Valjda ćemo jednog dana naučiti da ne valja arlaukati. Da je svako arlaukanje za nas kao narod pogubno. Mnogo je bolje da ćutimo i trpimo, nego da arlaučemo, jer kad god smo to uradili, prošli smo kao bosi po trnju.