Šta je novo?

"BW Quartet" - Beograd na vodi

Cao! Da li neko moze da mi odgovori kolikom tezinom mogu opteretiti krovnu terasu u zgradi koja je iznad celog stana. Zgrada je sazidana 2017. Pitam zbog bazena. Naime, nekoliko godina sam imao bazen 305x183, koji ima oko 1t vode i nije bilo problema, mada su mi neki govorili da je i to rizik. Sad bi da uzmem nesto vece, ne mnogo, tipa okrugli 305 ili 376 precnik, ali oni sadrze dosta vecu kolicinu vode 3,4t i zato me strah... Pozdrav
Ma ništa strašno, šta rizikuješ? U najgorem slučaju direktni transfer u FK Bajbok i čukun unuci ima da se sećaju tebe kao najpametnijeg u familiji. Blago tvojim komšijama što imaju tebe u zgradi.

4 Meseca nakon pada nadstresnice u kojoj je poginulo 15 ljudi koja je bila previse opterecena rekonstrukcijom clan na forumu pita jel moze da optereti krov stambene zgrade sa bazenom u iznosu od 3-4 tone.
I jos pita ljude na forumu umesto da trazi staticara i strucno lice, od informacija imamo samo da je zgrada iz 2017 godine.

Ja stvarno ne znam...

Cao! Da li neko moze da mi odgovori kolikom tezinom mogu opteretiti krovnu terasu u zgradi koja je iznad celog stana. Zgrada je sazidana 2017. Pitam zbog bazena. Naime, nekoliko godina sam imao bazen 305x183, koji ima oko 1t vode i nije bilo problema, mada su mi neki govorili da je i to rizik. Sad bi da uzmem nesto vece, ne mnogo, tipa okrugli 305 ili 376 precnik, ali oni sadrze dosta vecu kolicinu vode 3,4t i zato me strah... Pozdrav
Šalu na stranu, molim te ko Boga nađi nekog građ. inženjera da ti uradi proračun statike. To što je izdržalo 1 tonu ne znači da nema negativnog uticaja na krov i zgradu. Nemoj da sebe i porodicu dovodiš u rizik, plati stručnu osobu, ako može da iznese težinu onda stavljaj. Inače svaka čast stambenoj zajednici kad je svima ovo.

Ajde mala pomoc, nosivost betonske ploce okvirno 200 kg/m2
precnik bazena je 3.76m
tezina bazena pun vode je 3400 kg
povrsina kruga je π × (d/2)²
Imamo dakle 3.14 x (3.76/2)²
dobijamo 11.098 kvadrata povrsine x 200 kg = 2219 kg nosivosti za tu povrsinu.

Cestitamo dobijate kartu u jednom pravcu za CZ!

PS: odmah da se ogradim, ovo je teoretksa racunica bez ikakvih relevantnih informacija o objektu. Obratiti se obavezno staticaru za ovakve eksperimente.

Poslednja izmena:
delulu brate moj delulu hahaha
PS ima tamo neki park u BG, Ćacilend se zove pa možeš njih pitati za detaljnije informacije...nismo ti mi ovde takvi stručnjaci

Vrh