Bejah pre dva dana u "Galeriji" prvi put posle šest meseci. Kako je prethodna poseta bila kratka (faktički sam samo stigao u bioskop), sada sam imao prilike da osmotrim ceo centar i izvučem neke zaključke.
TL;DR verzija:
1) Koncept nije toliko promašen u idejnom smislu, koliko je preuranjen, jer očito Kula mora da se dovrši da bi funkcionisao kako je zamišljen.
2) Oko 1/4, možda i 1/3 radnji i dalje zvrji prazno, a od toga neka četvrtina/petina je trenutno u priremi.
3) Monumentalnost objekta možda dovodi u zabludu da je posećenost slaba. Zapravo je solidna, mada svakako ne na nivou drugih centara.
E, sad, puna verzija.
Prvi utisak je - garaža. Podzemni nivoi su ogromni, ali opet, jedva sam pronašao mesto. Stoga, u prvom momentu mi se učinilo da će centar, naročito s obzirom na to da su praznici pred nama, biti krcat. Ali sam se ubrzo prevario. Bio je ponedeljak popodne, a prizemni nivo je bio pristojno popunjen, ali ni manje ni više od toga.
Nominalno, centar ima više
numerisanih ulaza, ali neki su faktički blokirani, odnosno, koristi ih samo osoblje, ili su, pak, preko njih prilepljene terase ugostiteljskih objekata.
Otprilike 3/4 radnji je popunjeno na tom nivou. Ugostiteljski objekti su poluprazni, da ne kažem, polupuni, zavisi koju stranu medalje više volite. Apsolutni utisak je monumentalnost objekta, hodnici su gotovo na nivou lavirinta. I toliki su nekako progutali taj solidan broj ljudi, pa se čini da je po određenim ćoškovima potpuna pustoš.
Prvi sprat je još slabije popunjen, rekao bih da je na neke 2/3. Ima nekoliko zanimljivih ideja, npr, i "Gigatron" i "Tehnomanija" otvaraju dodatne lokale koji će biti, stari srpski izraz, "experience store" za skuplje brendove. To jeste novo kod nas i pohvalno je.
Pošto je tek bilo popodne, posećenost bioskopu je takođe bila dosta slaba, iako se trenutno na repertoaru vrte i neki relativno jaki naslovi (loše kritike na stranu).
Malo me nervira i "zapostavljenost" nekih radnji, ili, bolje rečeno, standardno srpsko "boli me uvo za detalje". Recimo, u "Peak and Cloppenburg"-u stoji pult sa karticama za program lojalnosti, ali, nema nijednog flajera koji može da se popuni i da se registruje. Generalno, osoblje većine radnji je u fazonu "šta mi bi da radim ovde", jer je, generalno, posećenost osrednja, te samo gledaju da otaljaju kupce.
"Mekdonalds" se još gradi. Provirio sam kroz prorez između daščanih vrata i ragastola i video da će lokal biti prilično prostran (doduše, deo toga otpada na kuhinju).
Pohvalno je da ima podosta eskalatora i liftova, nešto što nije slučaj u drugim centrima (recimo, to mi smeta u "BeoShopping"-u, recimo, a naročito u "Ada Mall"-u).
Sve u svemu, posao je ovde tek negde napola završen, sa otvaranjem se poranilo dobranih godinu i po dana. Pretpostavljam da će centar ozbiljnije zaživeti tek kada se otvori Kula, preciznije, pasarela koja ih spaja. Bulevar Vudroa Vilsona je zaživeo, saobraćaj je prilično frekventan, tako da je razumno očekivati i više linija gradskog prevoza, kako bi se i posećenost centru povećala.
Post scriptum: Dok sam se spuštao ka garaži, primetio sam da je poseta donekle porasla, recimo da je dostigla "Ušće" u podnevnim satima radnim danom, barem je takav "subjektivni osećaj", jer je verovatno i veća, ali su hodnici široki, pa se to ne primećuje.