Šta je novo?

Bulevar Zorana Đinđića - produžetak ulice

Тротоар у Омладинских бригада код прилаза раскрсници са БЗЋ са леве стране сужавају, а са десне проширују:
IMG_20241025_184555.jpg
IMG_20241025_184557.jpg

IMG_20241025_184543.jpg

IMG_20241025_184603.jpg

Još jedan prilog tvrdnji da se ovo proširenje radi bez ikakvog projekta ili volje da se malo uključi mozak.

OK, dobili smo 2 trake za smer ka Tošinom bunaru u zoni raskrsnice sa Narodnih heroja.

I prođemo ulicu i naletimo na autobusko stajlište i pravimo gužvu, možda čak i blokiramo rasksrsnicu.

2 trake ili .png

A pazite ovo, već uništavamo zelenilo u dovoljnoj širini da smo umesto parking mesta mogli da uvučemo stanicu, pa čak i po cenu sečenja nekog drveta (štobi bilo opravdano jer smo uvukli autobusku stanicu)

Šta više, ovaj deo iza kontejnera nisu dirali, a mogli su i da taj deo iskoriste za uvučenu stanicu i za nišu za kontejnere.

uvuci stanicu.png

A pazite ovo, čak smo mogli da sačuvamo i drveće i malo ga razmestimo jer imamo Sadišu.

Ovo je bukvalno mogao da smisli samo Gangullah koji je rekao, "širi trake, dodaj parking, zabole me za autobuse i pešake i bicikliste".

Tu su još Titovi u SFRJ ispali slepci i magarci što nisu ostavili dovoljno prostora za nastavljanje široke saobraćajnice ka Bežanijskoj kosi i što su dopustili još tada izgradnju tako isturenih zgrada.

Generalno, nesposobnost i slepilo mnogih vlasti i upravnika od 1920. do danas da predvide rast Beograda i njegove potrebe, je fenomen o kome se može napisati nekoliko radova iz više naučnih disciplina i napraviti čitav serijal dokumentaraca.

Poslednja izmena:
Još jedan prilog tvrdnji da se ovo proširenje radi bez ikakvog projekta ili volje da se malo uključi mozak.

OK, dobili smo 2 trake za smer ka Tošinom bunaru u zoni raskrsnice sa Narodnih heroja.

I prođemo ulicu i naletimo na autobusko stajlište i pravimo gužvu, možda čak i blokiramo rasksrsnicu.

Pogledajte prilog 217160

A pazite ovo, već uništavamo zelenilo u dovoljnoj širini da smo umesto parking mesta mogli da uvučemo stanicu, pa čak i po cenu sečenja nekog drveta (štobi bilo opravdano jer smo uvukli autobusku stanicu)

Šta više, ovaj deo iza kontejnera nisu dirali, a mogli su i da taj deo iskoriste za uvučenu stanicu i za nišu za kontejnere.

Pogledajte prilog 217161
A pazite ovo, čak smo mogli da sačuvamo i drveće i malo ga razmestimo jer imamo Sadišu.

Ovo je bukvalno mogao da smisli samo Gangullah koji je rekao, "širi trake, dodaj parking, zabole me za autobuse i pešake i bicikliste".
IMG_1139.jpeg
IMG_1140.jpeg

Mislim da se i taj deo skracuje i stanica verovatno uvlaci ka unutra, vidim da su krenuli da lome, videcemo.

Ima li kraja radovima kad ce da zavrse
Заузећа: Радови под саобраћајем

Режим саобраћаја​
Радови под саобраћајем​
Наслов​
крајња десна саобраћајна трака и паркинг места​
Улица​
Булевар Зорана Ђинђића​
Од кућног броја​
До кућног броја​
Почетак радова​
1/10/2024​
Завршетак радова​
11/11/2024​
Извођач​
ЈКП „Београд пут“, из Београда, ул. Драгослава Срејовића бр. 8а​
Опис​
Измена режима саобраћаја, заузеће дела коловоза, крајња десна саобраћајна трака и паркинг места у Булевару Зорана Ђинђића од ул. Народних хероја до ул. Студентске, смер ка ул. Студентској, на територији општине Нови Београд, у Београду, ради извођења радова на обављању комуналне делатности одржавања улица и општинских путева на територији града Београда​
Линк​
Документ​
002783650 2024​

https://szsgis.beograd.gov.rs/porta...ndex.html?id=ed921b0d5e6a4b168f5215aa766423bb

заузеће_булевар зорана ђинђића.JPG

Da, diže se nivo trotoara jer je novi parking viši iz nekog razloga. Uporediću sa već gotovim delom (između blokova 1 i 33) da vidim da li su i tamo ovi ivičnjaci za parking viši od trotoara (tamo ima oko metar zelenila do trotoara)

bzdj dignuto 2.jpg
bzdj dignuto.jpg

Zamenili su i ivičnjake od NArodnih heroja do stanice 74-ke

bzdj novi ivicnjak.jpg

A da li će ovi kontejneri završiti u niši koju izgleda da grade i da li će rešiti i ovaj potez od stanice do novih parkinga, videćemo.

bzdj stari kontejneri.jpg

Nadam se isto kao postojeće, ali dublje.

Generalno su na mnogo mesta na NBG stavili ove veće kontejnere koji štrče. A na temi o Gradskoj čistoći smo već konstatovali da su mnoge kontejneri sklonili sa kolovoza na travu, pa se samo možemo nadati da je u planu pravljenje niša svuda gde treba.

Прекопута Душка проширују тротоар на месту где је пешачки да би смањили површину пешачког, тј. да би пешаци могли брже да га пређу, јер ће интервал за пешаке на семафору бити нехуман. Пресвлаче и асфалт на месту бившег лежећег:
IMG_20241031_181306.jpg
IMG_20241031_181313.jpg
IMG_20241031_181334.jpg

На скретању из Народних хероја у БЗЂ заменили ивичњаке:
IMG_20241031_183336.jpg

Meni se više čini da ovako prave nišu za kosi parking i u delu od prelaza nazad ka zgradi carine. Do sada je u tom delu iza stanice jgsp bilo samo paralelno parkiranje pa bi se sa kosim dobilo nekoliko mesta više a u tom delu ulice svakako nema potrebe za 3 trake.

Da ne pričam da su mogli da zasade nedostajuće drveće i tako dobijemo barem neki red (jedno parking mesto pa jedno drvo i tako celom dužinom)
Ja nisam mogao da verujem kad sam video da ce to tako da se uradi. Taj drvored je izgubio nekoliko mladih stabala pre jedno 7, 8 godina kada se duzinom celog bulevara kopao neki kanal na dole ka Beogradu na vodi, ne mogu tacno da se setim sta je bilo u pitanju. Elem kopanjem tik uz drvece na ovom potezu se osusilo par mladih stabala koje nikad kasnije nisu zamenili, i tako je stajao taj drvored na tom potezu sa supljinama svih ovih godina. (Da ne pominjem ona dva zombija sto stoje pred stanice 74, mrtva, vec 3 godine)
Ja sam pocetkom godine (optimisticno) pisao akciji Zeleni Novi Beograd (https://www.zeleninovibeograd.rs/) sugestije za sadnju u ovom delu, jer su imali kanal za komunikaciju pa cak i donacije sto je nama iz kraja isto bilo okej, i poslao im mail sa screenshotom i informacijama, na koji cak nisu nikad odgovorili, ali little did I know sta se sprema uveliko, pa mi je sad sve jasno.

I onda sada kada rekonstruisu ako vec moraju da sire i prave parkinge, totalno su iskuliiiirali gde fali drvece (jer je to planski drvored i travnjak pre svega od kojeg prave parking) i samo betoniraju gde ima random mesta, bez ikakve logike i reda, ono, bice dva mesta, pa jedno pa 4, pa 1 itd. Pakao pakla, ovaj deo bulevara cini mi se da ce najgore proci.

Kad bude samo upeklo leti u ona dva susna meseca na 40+ i usija se sva ta betoncina sada tu i refleksija vreline parkiranih automobila krene da przi ono relativno malo i mlado drvece tu koje se vec muci svakako, sada i sa osakacenim korenom, otici ce i to.
IMG_1540.jpeg
IMG_1541.png

Ja stalno pišem Zelenilu o takvim stvarima. Ovog leta sam im naveo par lokacija u gradu gde je dosta drveća osušeno i gde fale i predložio da njihova ekipa izađe na teren u utvrdi o čemu se radi.

Dobio sam relativno optimističan odgovor da će to da urade.

Što je najgore, aj da budem optimističan, oni su možda i imali u planu da dopune drvored ove jeseni pred zimu kada je vreme za sadnju, ali ovaj "projekat" je toliko pogrešan i površan i bez ikakvog plana da je to sada završena priča.

Apropo nedpstajućih stabala, da li je ikome palo na pamet da bude baštovanski gerilac?​

Ja kad sam pitao Zelenilo šta bi bilo najbolje da sam zasadim ispred zgrade - rekli su mi da ne smem to da radim.

Opet, treba mi kombi, lopata a i nisam hipster. Ostavljam njima da to rade i pokrenu neku new age bullshit filozofiju oko toga.

Razmišljao sam o tome, ali nije toliki problem sadnja novih sadnica koliko je problem zalivanje tih novih sadnica prvih 2-3 godine od sadnje. Svedoci smo koliko je ove godine mladih sadnica uvenulo od suše. Postoji u bloku 70. grupa građana koja je tokom leta zalivala sadnice u bloku i na savskom keju, i oni su uspešno spasili ta mlada stabla, ali za Beograd bi trebala mnogo masovnija organizacija građana kako bi pokrili sve delove grada.

Apropo nedpstajućih stabala, da li je ikome palo na pamet da bude baštovanski gerilac?​
Ja sam sa komšijama organizovao pre 3 godine sadnju ispred doma zdravlja u Silerovoj. Pitali smo samo dom zdravlja za dozvolu. 13 sadnica od par godina smo kupili, ali niko nazalost nije zalivao redovno, jednostavno nedostatak vremena, sad sam skoro prošao i pogledao, 4 su prezivela.

Vrh