Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

kakvo osveženje!!!!!

uporedite samo ovo i one apartmane u dunavskoj.

ako kvadrat bude do 1500 eura mogao bih tu da kupim jedan stan.

Prvi konceptualni render....polako...

Ово је урбанистички пројекат који је у складу са ПДР-ом тако да неће ни не може бити значајнијих промена што се спратности,позиције и габарита зграде тиче.

Рекао бих да је Заха испоштовала локацију и паметно решила проблем ограничења које захтева ова локација. Ово
ће са реке заклањати само део дорћолске падине и ако буде среће и димњак топлане. :)

Ишчекујем уторак и ексклузиву. :wink:

Е, сад треба, што би рекли Американци "проактивно" урбанистички размишљати, па учинити све да се ревитализује (запуштена) Душанова улица, која излази на овај комплекс, како би се центар Београда, после савске (Карађорђева) "спустио" и ка дунавској обали.
Потенцијал је добар, Душанова у принципу изгледа репрезентативно (ако не сасеку дрвореде), у њој је најстарија кућа у Београду, а на другом крају излази на Скадарлију и на Бајлонијеву пијацу - ако бисмо, којим случајем, добили нешто добро на месту пивнице, а од Бајлонија направили трг по земунском рецепту, ето једног потпуно обновљеног и васкрслог градског потеза!

Da konstatujemo samo trenutno stanje na terenu. Mislim da je korisno, naročito u jeku rasprava kako će Zahin projekat "trajno uništiti" ovaj prostor:

beko.png

Mislim da se pravi lažni izbor. Tj. predstavlja se kako je sada sve mnogo loše, a ovo što dolazi je odlično.
Kao prvo investitor je uništio fabriku, drugo po starom planu umesto fabrike je planiran park i izlaz na reku.
Isto tako nema nikakvog "trećeg" puta, već su sukobljene dve krajnosti.

Jos samo da kupe vono skladiste koje nije na prodaju i da rasciste ostatak imovinskih odnosa i mogu da krenu.Volio bi da islikam fabriku iznutra prije nego sto sve sruse

Za razliku od besmislenog Oblaka, ovo je lepo resenje koje jeste pravo osvezenje
Lici na veliki nasukani brod na Dunavskoj obali
Nadam se da ce uskoro dobiti svoju temu na BBu :)

BadMane, slažem se da se ovde ne radi o ili/ili situaciji. Razumem da su stari regulacioni planovi predviđali proširenje parka na ovaj prostor. Prema sličnim planovima su srušeni objekti u Donjem gradu na Kalemegdanu (neki tvrde da ti objekti nisu vredeli baš ništa, drugi se ne slažu). Ranije je planirano i rušenje Beton hale, kao i celog "trouglastog bloka" između Pariske, Karađorđeve i Velikih stepenica. Ali ranije je to bila i druga i drugačija država, drugačije okolnosti, drugačiji sistem.

Aktuelni Generalni plan je, to već znamo, promenio namenu ovog bloka ali mislim da je tačka na i stavljena 2004. godine kada je imovna "Beka" u Bulevaru vojvode Bojovića prodata grčkoj "Lamdi". I ovde moramo biti precizni - investitor nije uništio fabriku! "Lamda" nije kupila fabriku "Beko" već samo objekte na ovoj lokaciji (koji su već bili ispražnjeni pre toga). Tako je i oglas bio formulisan i u startu je objavljeno da će industrijski objekti biti srušeni i zamenjeni stambenim i komercijalnim prostorom. Mislim da je danas jako teško zamisliti situaciju u kojoj država kaže Grcima da dogovor više ne važi, raskine ugovor, isplati investitoru mnogo, mnogo novca iz budžeta kao odštetu i investira ne baš malu količinu novca u raščišćavanje ovog bloka i njegovo pretvaranje u javni prostor.

Tako da, koliko god to konzumerski, površno, snobovski i skorojevićevski zvučalo - meni se čini da je realizacija projekta Zahe Hadid na ovoj lokaciji u ovim okolnostima najbolje rešenje. Kada je već privatni investitor kupio lokaciju, kada su već grad i država svojim odlukama u poslednjih deset godina odredili sudbinu ovog prostora, kada su već pripreme za gradnju u završnoj fazi - onda se nadam da će do realizacije ovog projekta doći. I drago mi je što se investitor nije opredelio za najdosadnije i najjeftinije rešenje.

Ha, ha, samo da i ovaj fenomenalni projekat ne unisti turistima interesovanje za Kalemegdan.
A kakav bi to samo bio sok za one sto zagovaraju da Beograd izgleda ko preuredjena livada.

Zaha
Kalemegdan
Oblak
Bonus: Sportski Centar "Milan Gale Muskatirovic"

Kakav socan marshmallow. Najezih se od svih tih vetrova i sa istoka i sa zapada. Vec vidim kako http://www.architravel.com/ pravi app za Beograd.

Beograde - Here I come.

Ovaj render je mazanje ociju. Najbolje bi od svega bilo da tu prosire zooloski vrt!

Па да нам и пола Дорћола засмрди. Садашњи зо врт у овом облику је сасвим добар и примерен.Ширење би било сумануто из више разлога а пре свега финасијских. И овај мали зо врт се једва финансира а важи за једног од интересантнији вртова те врсте у Европи и налази се на можда и превише доброј локацији.

Овакав инвеститор и овакве архитекте се не баве мазањем очију.

Staklena
hajde pojasni malo . . . link pokazuje ,,loptu,, koju imamo poodavno u vidu muzeja na aerodromu
Imamo i vise zgrada koje su inspirisane brodskim dizajnom doduse ne ovakvim ,,kruzerom,,
jednostavno meni ide uz Dunavsku obalu ,pre nego ona u Makenzijevoj . . .
Ili sumljas da ce projekat ikada biti realizovan ?
Dorculu je neophodan takav jedan projekat da ga ozivi jer taj njegov deo je gotovo umro . . .

Vranac
na temi zooa i velikog blata imas argumentovane diskusije
koje su krunisane zakljuckom da jedina opcija nj. izmestanje. . .

промашена тема. потпуно ван контекста.

надам се да ће неко разумети о чему причам, а не да ће да се обруше сви као "је л ти мислиш да си бољи од захе" и сл.

против сам измишљених заштићених визура урбанистичког завода али овде се заиста говори о конкреним визурама које овај објекат грубо блокира.
облик - планина? ово је за мене одличан пројекат за бечиће нпр.

можда неко види контекст овде али ја га заиста не видим. радо бих да чујем образложена мишљења осталих форумаша о овоме

Naravno, kao i svi drugi, voleo bih da vidim puno detaljnije i iz razlicitih uglova ali moja prva reakcija je :kk: pogotovo ako ispostuju staru zgradu odmah pored i ne budu vrsili nasilje na njoj samoj.

Namece mi se pomisao o tome koliko je ovo svetlosnim godinama ispred one zalosti od starog mlina. Ona kula pored nesto pozira nekakvo uklapanje sa BIGZom :roll: , one krmacice iza da ne govorim. Ovo je odlican primer da kad je nesto u biti neuklopivo onda je najefektnije ici sa kontrastom, i onda na kraju to moze da izgleda najefektnije i (kontraintuitivno) uklopljeno.

I ovo je nekako primereno za dunavsku stranu gde nekako ima vise prostora i tu se i fizicki i nekako mentalno susrece i 25 maj, i Kalemegdan, i toplana i industrija, i relativno novi blokovi na obali Dunava, i luka i marina su u blizini, a i sam epicentar grada cijeg je Dusanova nekakva granica. Taj kraj bi zato po meni mogao biti kraj STAPANJA PUTEM (mozaicnog) MESANJA starog i novog, za razliku od prostora oko zeleznicke stanice na kome ce to biti jedan izraziti SUDAR/KONTRAST, u smislu da ce sa jedne strane biti ganc novo a sa druge staro.

A opet Savamala je treca prica i po meni tako treba da ostane. Tu su stvari mnogo gusce, Kalemegdan i Saborna crkva su se natkrilili (dok sa ove strane Kalemegdan polako izrasta kroz park) nad reku, i tu je senka spaljene biblioteke (rekonstruisali je ili ne), i tu stvarno nije mesto za konkurenciju gabaritom i napadnoscu oblika jedne spirale.

Sto se tice Zahe Hadid, naravno da je cenim kao uspesnu arhitekticu, ali me iskreno receno nista sto je napravila ne obara sa nogu. Zapravo vise toga sto dolazi iz Japana me impresionira, a onda ona eto napravi nesto za Bgd sto mi je jako pozitivno a iz Japana dodje nesto za sta iskreno molim Boga da se ne ostvari, bar ne u zamisljenom obliku (ultraminimalisticka verzija sa 2-3 staze bi mi bila OK). Sto ti je zivot...

AJ' videćemo. Poseta u sredu u 12h, pa pravimo izveštaj. :)

Ne znam zasto, ali ne volim velike kontraste izmedju stilova, a u ovom slucaju to bi bio ogroman kontrast, iako je dizajn sam po sebi lep...

Feanor":1xm80j1j je napisao(la):
Ne znam zasto, ali ne volim velike kontraste izmedju stilova, a u ovom slucaju to bi bio ogroman kontrast, iako je dizajn sam po sebi lep...

Pa kontrasti su nam sudbina, iz jasnih istorijskih razloga. Tako da se postavlja pitanje kako ih bar optimalno iskontrolisati (da se ne otmu) ako ne na njima cak i kapitalizovati, sto je po meni moguce. Beograd tu ima neverovatan potencijal, haotican je a to opet nekako funkcionise, i to moze jos i bolje.

Da se stalno nesto "faux uklapa" grad bi bio i dosadan i kicast i palanacki. Da se stalno ide djonom novim na staro je po meni i neukusno i amoralno. Zato sam za to da se pristup varira, u zavisnosti od konteksta. A time se i pruza sansa da se stvore celine/delovi grada sa jasnim fizionomijama upravo po pitanju toga kako se nosimo sa tim neminovnim kontrastom staro-novo.

Sto se tice "grada" priblizno omedjenog linijama Kelemegdan-Lastina stanica-Cvetni trg-Madera-Bajloni-Kalemegdan sam za postovanje starog (postojece gradjevine, mreza ulica, gabariti) ali gradnjom novoga koje je prepoznatljivo novo (a ne izmisljanje neceg novo-starog, sto mi je bljak), uz mogucu rekonstrukciju starih zdanja (cesto ne 100% literalnu da se ne foliramo da nije rekonstruisano) tipa Djumurkane, muske gimnazije, ili Narodne biblioteke. Tu sam recimo ohrabren gabaritima koji se pojavljuju u Karadjordjevoj 5, samo da fasada ne uprska utisak (drzim palceve).

Drugi pristup bi mi bilo hrabro a prosarano/mozaicno mesanje starog i novog. Potez od "grada" prema Dunavu i Karaburme ili oko Slavije ili Bulevara bi mi bio za to pogodan. Beograd je puno rusen, rastao je neplanski i toga ne treba da se stidi. Rupe se mogu popunjavati hrabro i bez pretvaranja da smo nesto sto nismo i to moze dosta dobro da izgleda, kao sto po meni potencijal ovog projekta pokazuje.

Na kraju, stara zeleznicka sanica moze da bude mesto jednog izrazitog sudara, ultramoderno sa jedne strane a "grad" sa druge. Time bi dobili grad sa delovima koji svi imaju svoj specificni "vajb" od Savamale, preko Kneza/Terazija, do Kalisa, Dorcola, Slavije, poslovnog amfiteatra itd. Ja kad se vozim metroom u Parizu, iako sam u istom vozu i tunelima koji su isti i monotoni, sama svest da sam sad ispod Monmarta, sad ispod Trokadera i sve misli koje idu sa tim mi daju tu varijaciju koja je neprocenljiva. Dok je vec u Londonu i Moskvi to puno manje izrazeno tako da je tamo cak i stvar kao sto je voznja metroom (realno dosadno i svugde isto) nekako depresivnije nego u Parizu :) ... a Beograd varijaciju i identitet razlicitih delova moze da obezbedi upravo time kako tretira taj, za Beograd posebno (u odnosu na vecinu evropskih glavnih gradova) izrazen, kontrast staro-novo. Od Novog Beograda gde je (gotovo) sve ako ne novo onda bar moderno do Kalemegdana gde je sve staro, sa raznim pristupima tom kontrastu u raznim delovima grada.

Feanor":3qndcftd je napisao(la):
Онда не волиш ни Београд.

Meni se svidja sto do nekle projekat svojom duguljasto - izduzenom - zakrivljenom formom postuje concept zatvorenog bloka koji je totalno prisutan na dorcolu.

Eh sad kako ce se to uklopiti sa starim jezgrom to je druga prica...

зграда као зграда ми се свиђа. али, локација за њу не. мислим да је она пре за Делта Планет на Аутокомадни него за Калиш

иначе, ево једног интересантног дела из Политике:

Али док је план детаљне регулације прошле године био на јавном увиду, део стручне јавности побунио се против градње на тој локацији. Предвођени Александром Бановић, архитектом и аутором претходног плана за тај блок из 1969. године,тврдили су да ће нове грађевине заклонити поглед на тврђаву са реке и да је недопустиво да се било шта зида на тој локацији, јер припада тврђави, споменику културе од изузетног значаја. Замерке су биле упућене и на Генерални план Београда из 2003. године, односно што су урбанисти дозволили да се он мења. Одговорни за тај плански документ сматрали су тада,као што мисле и данас, да индустрији на тој локацији више није место и пренаменили је у садржаје попут угоститељства, пословања, културе.

Противници градње,уместо нових квадрата предлагали су исто што и претходна планска документа, слободну површину за јавне садржаје, односно забавни парк са зеленим површинама, пешачким стазама и културним садржајима.

линк

е да, и Београду не требају хотели, јер је попуњеност капацитета 30%

Ako nisu vlazni snovi sta to ne odgovora od ponudjenog
Комплекс ће се простирати на 94.000 квадратних метара и чиниће га
1.резиденцијални,
2.комерцијални
3.пословни простор
4.хотел са пет звездица.
Постаће нови урбани центар града у коме ће бити места за различите садржаје:
1.туризам,
2.шопинг,
3.шетњу,
4.одмор.
5.отвориће 1.000 радних места

Edit
Cista suprotnost od Oblaka koj nista od ovog nije ponudio a st o jeste potreba Bgda :dil:

Е, Боцо, Облак нема ставке под 1. и 4. прве листе, остало има :)

а има ставку 5. подземни јавни паркинг.

Него, по оном једном рендеру који имамо, чини ми се да је Захин тим испоштовао једино место одакле се има икаква визура на Калемегдан, а то је окретница 79.

Такође, сама форма објекта би требало да онемогући будућу градњу иза Школе Петар Драпшин, на садашњем војном земљишту, па ето места и за парк, и сви срећни. :)

Boca-ice,
Ovaj link za app je samo moja simbolicna zelja da Beograd izadje na mapu arhitekture i privoli turiste nesto da vide, a ne samo da ugosti ljude zeljne djuskanja, muvanja i sljokanja. Sa takvom novom klijantelom i hoteli ce biti popunjeniji.
Nego sto ne spomenu i razliku u ceni kad si vec uporedjivao Oblak i Zahu? Mislim, dve razlicite namene mogu samo da se dopunjuju.

Naravno da ne treba posto poto podrzavati moderno, ali kad ono ima stila i reputaciju, onda ima smisla. Zasto vazda izmestate moderne objekte iz downtowna te na Novi Beograd, te u Becice? Manite se tih strahova. Treba graditi istoriju tako sto cemo oznaciti sadasnjost kao odraz naseg razvoja za neke buduce generacije da nas upoznaju. Kontrast ne moze da bude lepa odvazna karakteristika ako je ne isticemo na jasnim mestima. Ja se kontrasti i razlike ne stidim.

U gusto izgradjenom gradu bi trebalo sacuvati, svaku vecu povrsinu za prirodne sadrzaje i raniji urbanisticki planovi su to i zahtevali.
Ipak Beograd ima veliku srecu da ima velike prirodne celine, ciji je nedostatak samo to sto bi sa malo ulaganja trebalo povecati njihovu vrednost sa vise vrsta rastinja, boljim i raznovrsnijim poplocanjem i uklanjanjem suvisnih i neukusnih sadrzaja...

Tako da bi ovaj prostor i mogao da se zrtvuje, nacrt cak predvidja dosta zelenila, za sada nije sasvim jasno, ali mozda sacuva i vizure...

Ali ono sto je nedostatak je megalomanska jednolicnost, jer na tolikom prostoru bi mogla da se izgradi citava cetvrt, da ne kazem, mali grad, u kome bi svaku zgradu mogao da projektuje drugi znacajan arhitekta, po nekim osnovnim zadatim stilskim uslovima, da bi sve cinilo skladnu celinu.

Tako je nedavno u sred Jerusalima izgradjena citava ulica, u tradicionalnom stilu koja se uklapa u taj stari deo grada.

Vrh