Šta je novo?

Budući projekti - planovi, investicije i potrebe

Koliko me sjecanje sluzi mislim da je fabrika beko zasticena isto kao spomenik industriske arhitekture jesam li upravu :kafa:

Ne znam stvarno, druze. Ono sto se prica jeste da ce zgrada koja gleda na Cara Dusana biti sacuvana i da ce u njoj biti hotel, a one hale sto se nalaze iza ce najverovatnije biti srusene.

samo što se pored tog kompleksa nalaze njive PKB-a, i svakako je izgrađeno bez ikakvog urbanističkog plana... al' dobro, šta je tu je...:violina:

Plan detaljne regulacije za Kalemegdan

Izašla je u Službenom listu grada Beograda i odluka o izradi plana za Kalemegdan.
Obrati posebno pažnju na:
Član 2.
CiLj izrade Plana detaLjne regulacije je definisanje javnog interesa, stvaranje planskih mogućnosti za unapređenje korišćenja postojećih i izgradnju novih sadržaja, obezbeđivanje kapaciteta tehničke infrastrukture za postojeću i planiranu izgradnju, očuvanje i poboLjšanje uslova životne sredine.
iČlan 6.
Sredstva za izradu Plana detaLjne regulacije obezbediće preduzeće „Property Development”, d.o.o. iz Beograda, Bulevar vojvode Bojovića 6–8.

Skandalozno je da izradu javnog urbanističkog plana ne finansira grad nego proivatna kompanija. Jasno je u čijem interesu će se raditi plan.

Property Development je grčka firma. Rade šoping molove a izgleda da će na Kalemegdanu da šibnu hotel, mada se pominjao i šoping mol. Oni jednostavno nisu normalni.
Luxury Hotel Complex and Residencies, Serbia
Property Development DOO (100% LAMDA Development subsidiary) was the highest bidder in the open public tender for the sale of a property covering 43,000 sq. m., which is located in the centre of Belgrade. The plot is adjacent to the historic Kalemegdan castle in the centre of Belgrade, overlooking the junction of Sava and Danube Rivers, while it is just one kilometre away from Belgrade’s main shopping street. The total area of the project above ground is expected to exceed 90,000 sq. m. and the total size of the investment is expected to reach €190 million. The project is presently in the process of obtaining building permit.

http://www.lamda-development.net/on...duleTable=Real_Project&LevelNo=2&FirsttId=125

Evo i tog dokumenta u doc formatu.

http://www.speedyshare.com/files/20749875/planKalemegdan.doc

Sta kazete na ovo ljudi?

gde su to zamislili uopšte, nije mi jasno?

edit: na mestu marine dorćol?

Takodje mislim da je to,jer stoji u GUP da je to gradski centar u pitanju.

jel može za nas sa jeftinijim ulaznicama :) neko da obeleži šta to tačno obuhvata

eve0x3.jpg

i vučko šta je najgora stvar koja može da se desi tu? da izgrade nešto visoko?

Prostor je za hotel skroz ok ali soping mol nikako. Doduse ako to bude neki manji "ekskluzivni" soping centric u okviru hotela i sl onda i nije tako strasno ali ako bude nesto kao delta city i usce onda nedaj boze

Ovo nema veze ni sa Kalemegdanom ni sa Tvrđavom. Radi se o zgradi fabrike Beko na Dorćolu, tj pored Kalemgdana.
Trebalo bi prebaciti ili u "Buduće projekte", ....ili pod "Restituciju".

edit - zgradu bi trebalo spasiti, i mislim da je hotel pravo rešenje.

Po gup-u cije isecke imas ovde http://www.urbel.com/default.aspx?ID=uzb_Beograd2021&LN=SRL
taj ceo blok ce biti izgradjen kao gradski centar/komcercijalna zona osim naravno srednje skole koje ostaje u cosku bloka.Bilo je glasanje u gradskoj skupstini pred novu god u kojem su svi gradski odbornici osim DS-a glasali protiv dozvole da se tu pravi shopping mall a cak je i jedan iz DS-a bio protiv toga ali je bez obzira na to izglasan plan da se tu gradi.

Plasim se da ce tu da uvale neki shopping mall a tamo mu kao sto Igor kaze nije mesto.Samo kod nas u centru grada prave shopping mallove.Ako bude hotel bice superiska

- Komunisti su u centar nabili industriju (od nje se tada zaradjivalo), a demokrate ce da nabiju trzni centar (od trgovine-pljacke se danas zaradjuje). Potpuno se isto razmislja, samo je njihov interes umesto u beton, upakovan u staklo. Dizajnerski finije pakovanje.

Fabrika beko je sagradjena puno prije kumunista i zemljiste ce biti predmet restitucije fabrika je pripadala gradonacelniku beograda ILicu kao i fabrika valjda liftova filip dakic daka i jos dosta toga :vops:

Ranije su iz Lamde pominjali da ce hotel biti bas u staroj zgradi koja gleda na Vojvode Bojovica. Verovatno ce biti i dogradjivanja na ostatku placa. Takodje se za soping mol govorilo da se radi o ekskluzivnoj soping galeriji vezanoj za hotel (nesto slicno kao Plaza u Kneza Milosa ili soping galerija izmedju Delta Towera i Intercontinentala u Bloku 20). Projekat radi firma WATG (www.watg.com) koja je inace specijalizovana za ugostiteljske objekte. Jedva cekam da vidim planove. Lokacija ima neverovatan potencijal :)

Poslovno-stambeni kompleks vredan 200 miliona evra

Dok se većina investitora žali na pad tražnje za nekretninama u Srbiji, a Vlada subvencioniše stanogradnju, ima i ulagača koje kriza nije pokolebala. Branislav Grujić, predsednik kompanije „PSP Farman” i jedan od učesnika srpskog Davosa, kaže za „Blic” da planira da u narednih pet godina izgradi 160.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora u Novom Beogradu, vrednih 200 miliona evra.

Predsednik „Farmana” otkriva da će kompleks graditi u novobeogradskom bloku 65.
- Nadam se da će gradnja početi sredinom godine, do kada treba da dobijemo sve dozvole. Planiramo 160.000 kvadrata kombinovanog stambenog, poslovnog i prodajnog prostora sa hotelom. To će biti novi centar Novog Beograda. Projekat će ići po etapama zbog trenutne situacije jer na tržištu nema tražnje - ističe Grujić.
Zbog slabe tražnje i pada tržišta od oko 20 odsto u prošloj godini, država subvencioniše i kupovinu novoizgrađenih stanova, a poznato je da je građevina jedan od sektora koje je kriza najviše pogodila.
Grujić veruje da privrednici nemaju puno izbora ako hoće da rade.
- Imate dve mogućnosti - ili da sedite i čekate ili da se borite i radite jer čak i bez profita bolje je projekte završiti nego ništa ne uraditi - poručuje Grujić.
Naš sagovornik kaže da novi kompleks neće biti luksuz u punom značenju te reči.
- Pre bih rekao da će kvalitet odgovarati ceni - kaže on.
Izvor: Blic

A nasao sam i kako bi trebalo da izgleda taj kompleks.

2em1wef.jpg

Izvor: Danas*
*PDF fajl

Iako sam kompleks nije impresivan, dozvolite jedan "drool" na ovu kulu, kule Airport cityja i Campus 41...

Uvek sam za kule na NBG ,ali nekako ovaj kompleks ne ide pored ovakve kule,kao da je pala s marsa među retro starogradski šmek,a ima toliko slobodnih parcela evo recimo do Belvila tj.stanica Nbg ,idealno za kule...

Ne znam, nisam ljubitelj ovih ciglica (izgledaju kao neki londonski/amsterdamski stil na renderu), npr. zna ponekad uzasno da me nervira na sta lice one zgrade od Liona do Cvetka (koje su doduse crvenije od ovih na renderu), mada, s druge strane, takva fasada bolje trpi teret vremena nego goli beton. Btw vec slicna arhitektura postoji u jednom bloku na NBG (i ako je pomalo netipicna za NBG), novije zgrade, ne znam tacno gde, ali pored autoputa (s desne strane kada idete ka aerodromu).

Blok 29, zeleno-ciglasto-bele zgrade, koje izgledaju vrlo fino, jedino što im je raspored u prostoru baš klasika, ali ajde da ne smaramo tome.

blok%2029%20-%20b7.jpg

Inače, meni su te zgrade od crvene cigle, iznad Liona, genijalne i obožavam ih, a za milo čudo i rešenje samih stanova je super odrađeno.

Zanimljivo deluju ove ideje za blok 65, a kula sigurno neće biti građena u prvom mahu (ako uopšte ikad i bude izgrađena). No mene više zanima kako su oni tačno planirali da spakuju ovo u blok 65 tj. da li će taj kompleks biti između Omladinskih brigada i UMP-a?

Ako je adrsa tacna (Omladinskih brigada 86), onda je to na mestu ove zgrade:

t-20091225-031220091507-jpg-a91f.jpg

To je tacno izmedju ACB-a i buduce trase UMP-a. Po renderu izgleda da ce kula i ovaj komercijalni prostor ici ka Omladinskih brigada, a stambeni deo ce biti u unutrasnjosti bloka. Lik rece da ce projekat da se gradi fazno narednih pet godina, i trenutno izgleda najlogicnije da krenu od stanova.

Inace, sajt PSP-Farmana je: http://www.psp-farman.com

Jos nema nikakvih informacija o ovom projektu, ali stoji da imaju predstavnistvo i projektni biro u Beogradu. Ne znam da li se secate, ali ova kompanija je bila pominjana kao partner Cepterove PFZ grupe u razvoju nekretnina (koja je btw. preko noci nestala, a sajt im je neaktivan vec duze vreme).

Ambassador":7rrvqp26 je napisao(la):
To je bolesno normalno za velike gradove, takav neki fazon je i Liberskind predvideo za Luku Beograd. Jednostavno, to je buducnost gradova, veliki blokovi zelenila, sa vestackim vodenim kanalima i organskom arhitekturom u njima.

Neverovatno je koliko je Nbg projektovan kao novi grad po idejama velikog Le Korbizijea, i po njegovih 5 principa moderne arhitekture. "Stambene kosnice u moru zelenila" Problem je sto nasi mozgovi nisu predvideli da se "more zelenila" ne moze podici na pesku.
Takodje se urbani koncept Nbg-a potpuno unistava prodavanjem svake livadice i zidanje bez ikakvog plana i programa, vec sistemom "samo zidaj da narod vidi".....

19. 03. 2010.| 09:39
"Simpo" u 2011. počinje izgradnju mega centra za prodaju nameštaja na više od 15.000 m2 u Beogradu – do kraja godine još deset novih salona u Srbiji

Vodeći domaći proizvođač i izvoznik nameštaja, kompanija "Simpo", iz Vranja panira da u 2010. otvori oko 20.000 m2 novih prodajnih objekata u ukupno deset gradova Srbije. Kruna investiranja u širanje lanca salona nameštaja biće izgradnja modernog centra od 15.000 do 20.000 m2 u Beogradu, koja bi trebalo da počne 2011. godine, najavio je za "eKapiju" izvršni direktor trgovine Miroljub Milenković, prilikom sinoćnog (18. mart 2010. godine) otvaranja prvog specijalizovanog salona za kompletno opremanje kuhinja u Beogradu.

Novi objekat u Bulevaru kralja Aleksandra prostire čija se na više od od 900 m2 i jedan je u nizu od preko 100 maloprodajnih objekata koji "Simpo" ima na teritoriji bivše Jugoslavije.

...
Izvor: E kapija

Mozda to znaci da ce se krenuti u (bar delimicnu) realizaciju ovog projekta:

http://www.proaspekt.rs/1_10.htm

Taj render je dugo stajao na sajtu CEE grupe, upravo pod imenom Megacentar. Svojevremeno se spekulisalo da ce to biti prvi u lancu BiG CEE Retrail parkova u zemlji (kao sto znamo, ispostavilo se u medjuvremenu da je novosadski prvi). E sad, sta se dogodilo u medjuvremenu sa ovim projektm, da li Izraelci i dalje figuriraju kao suinvestitori ili je uskocio neko drugi, ili su pak ambicije projekta smanjene, ostaje da se vidi.

Vrh