Šta je novo?

Blokovi 25 i 26

Ja ne znam kako ti misliš da pravoslavna arhitektura može da napreduje i razvija se kada se svodi na kopi-pejst srednjevekovnih crkava.

O, arhitektura pravoslavnih crkava u Srbiji se radikalno menjala, imala je svoje trendove u 19. i 20. veku.
Nakon oslobodjenja od Turaka, crkve su se gradile u baroknom stilu, poput onih u Vojvodini, pa su nakon komunizma to promenilo u
tzv. vizantijski stil, jer je neko smatrao da je taj stil "kontinuitet" onoga sto je postojalo na ovim prostorima jos iz srednjeg veka.
To je uvek bila jedna politicka odluka. Najstarije crkve u skoro svakom gradu centralne Srbije su slicne Sabornoj Crkvi u Beogradu
(htedoh da izlozim primere, ali ih je mnogo, te zato ostavljam svakom da googla).

Ono sto je zanimljivo je kako su neke crkve kroz svoje rekonstrukcije bile "vizantizovane" u skladu sa modrnom ideologijom SPC.
Jedan takav primer je crkva u Cacku, a ima i upecatljivijih.

aa7bf8d266ef87a73819f7e86f190190.jpg
crkva-cacak.jpg


Ne samo spoljasnjost, vec i unutrasnjost. Setimo se ludog svestenika Nikanora iz Vrsca koji je unistio barokne slike i plastiku, jer mu nije dovoljno pravoslavno.
 
Овај пример из Чачка је грешка из 20.их година прошлог века када је рађена реконструкција након разарања у првом светском рату.
Отприлике је тренд неовизантијског стила код нас креће крајем 19. века и интензивиран је у Краљевини СХС и преовладава и дан данас.
 
Jel i dalje misterija koji se tačno projekat realizuje na ovom prostoru?
 
Bilo je jako davno. Zar je još uvek aktualan taj projekat.
 
То знају, ком си-ком са; а друкчије, монументалну зграду ту да направе - н'умеју. Није то ни лако.

Зграда на улугу Омладинских бригејд и Џорџа Гагарина - А блок, реинтерпретација Бигза, није ни лоше, само да се не мултипликује.
 
Ima li ikakva informacija ko radi zgradu, ko je investitor ili bilo koji drugi detalj?
 
Pa i na Studenici se nalazi fejk vizantijska kupola napravljena 80ih.

Pogledajte prilog 147128

Pogledajte prilog 147129
Ne nalazi se fejk vizantijska kupola, već je reč o tome da se veliki broj crkava i manastira do obnove naše države i još važnije nastanka relevantnih institucija obnavljao, rekonstruisao, krpio, popravljao potpuno proizvoljno (što je donekle i razumljivo) i veliki broj kupola, krovova i zvonika, kao i fasadnih radova koje vidite sa starih slika pre tkz. "vizantizacije" su čiste improvizacije i proizvoljnosti a ne nekakvi autentični izgledi manastira kakvi su bili i pre 800 godina. I ako danas možda i postoji nekakva takva tendencija kod dela crkve ili javnosti da je "vizantijski stil" (šta god to značilo) jedini požaljan i autentičan, to tada nije posmatrano na taj način, i veliki broj restauracija i rekonstrukcija manastira pod kraj 19. veka i početkom 20. veka je obavljen poprilično dobro, Đurđevi Stupovi, manastir Gradac, Sopoćani, Studenica, Gračanica itd... Jedan od promaša jeste restauracija manastira Banjske što je i sam čovek koji je radio na restauraciji Đurđe Bošković priznao da je pogrešio. Ali za većinu ovih manastira koje navodite pogotovo u centralnoj/južnoj/zapadnoj Srbiji ti barokni zvonici, kupole ili drugi delovi u 99% nisu originalni elementi tih manastira i crkava kao što mislite kad vidite neku sliku iz 19. veka. Druga priča je o crkvama i manastirima u Vojvodini, na kraju krajeva na ovoj crno beloj slici Studenice i njene kupole bez maltera, jasno se vide svodovi i originalni izgled kupole, koja sigurno nije bila niti mogla biti tada u Srbiji u tom kupstom obliku, to je bila čista improvizacija i nekakvo ad hoc rešenje u nekom trenutku koje se moglo napraviti, često rađena i bez pomoći države ili neposojećih institucija, već u privatnoj režiji lokalnih crkvenjaka, trgovaca i ljudi, bez ikakvih istraživanja ili nečeg sličnog.

Takođe ako ćemo da budemo pošteni treba reći da od početka 19. veka pa skoro do kraja crkve su građene u "zapadnom" stilu i baroknom, klasicističkom stilu i po centralnoj Srbiji i zapadnoj, Aranđelovac, Gornji Milanovac, Smederevo, Velika Plana, Kruševac gde god da pogledate, jer se tada išlo ka ozbiljnoj "deosmanizaciji" i "evropeizaciji" i to je prepoznato kao efikasno rešenje, i sve te crkve su takođe posmatrane kao pravoslavne kao i stari srpski manastiri. A tek pokraj 19. veka ( za vreme Obrenovića) dolazi do artikulacije i obnavljanja "vizantijskog" stila (koji se sa razlogom smatrao autentičnim na ovim prostorima) i prvo kroz svoju zapadnu varijantu poznatu kao "Hanzenautika" a zatim i kroz našu pravoslavnu interpretaciju vizantijskog nasleđa koje kulminira početkom 20. veka i između dva svetska rata kao svojevrsni nacionalni stil.

Samo je bitno napomenuti da je tu reč o 95% novim crkvama koje su bile izgrađene tada u tom stilu, a ne o navodno namernim i pogrešnim restauracijama i "vizantizaciji" Studentice, Gračanice ili bilo kog drugog manastira...
Za vreme turske vlasti tim manastrima u 99% slučajeva krovovi i kupole nisu preživele (barem ne u celosti), između ostalog jer su bile od olova i bakra koje su Turci posvećeno uzimali i otimali, i da bi se manastiri zatvorili i sprečili dalje propadanje kroz vekove i decenije bile su pravljenje desetine različitih "šklopocija" i improvizacija kako se kad moglo i prema tome te slike ne samo Studenice, već i Žiče, Mileševe i mnogih drugih nisu ORIGINALNI izgled kako bi neko nekad pogrešno i često pokvareno hteo da navede:)
Za određene tendencije u Vojvodini i odnos dela crkva i elite prema baroknom nasleđu tamo je posve druga tema koja nema previše dodira sa ovim.
 
Poslednja izmena:
Nema potrebe pokretati novu temu
 
Cudno je da o ovom projektu nigde nema nikakvih informacija. Danas se sve prodaje pre pocetka izgradnje, a ovde cak ni sajt ne postoji.
 
Zvao sam GP Napred par puta u proteklih par meseci, prvobitno su rekli da izlaze sa detaljima krajem godine da bih mi na kraju rekli da zovem u martu.
 
Jel postoji neka prodaja za ovaj objekat ili nesto posto nigde ne mogu da nadjem?
 
Vrh