Sviđa ti se zato što je čista suprotnost od onoga gde si ti odrastao i živeo. Zato što je zbijeno, bez zelenila, u kanjonima, pretrpano ljudima, bukom i prašinom.
Kao što ljudi koji nikad nisu živeli uz kaldrmu romantizuju istu.
Sve strano i drugačije od onoga na šta smo navikli je često mnogima privlačno. Egzotično, što bi rekli. To je u redu, samo dok čovek ima meru i dok se usidri u realnosti, te ne pusti da ga to odvede u neke deluzije i zablude. Problem nastaje kad neko ode u ekstreme pa sve na jednom kraju vidi kao divnoću i savršenstvo, a sve na drugom kraju kao čisto zlo i propast. Ja se vala dobro sidrim (jbg, trenirao vaterpolo a uz to i jesam onako kao sidro, ko barikada
) pa ne puštam da mi razne protuve i prodavci magle (mislim na kulture, medije, marketing, razne barone i druge s interesima) prodaju mooda za bubrege i da me oteraju u bilo koji ekstrem. Bilo to politički, kulturološki, ekonomski, socijalni, o čemu god da je tema, ne dam da me razni lupeži odvlače u ekstreme. Koliko god oni želeli i koliko god ljudi danas bilo sposobno da samo tako funkcioniše i razmišlja - granično. Sve na ovoj strani prekidača je blagoslov i sreća, a sve na drugoj strani prekidača je zlo i naopako. Pa neće baš biti. Pogotovu što ništa i nije na prekidačima, nego na skalama.
Što se Novog Beograda tiče, ti sanjariš o njegovoj IZGRADNJI (kako sam voliš da pišeš, sa sve all capsom) koja bi verovatno podrazumevala investitorsku izgradnju stambenih i poslovnih kulčina i behemota UZ gradsku izgradnju odnosno modernizaciju prateće infrastrukture.
U realnosti, pod pritiskom i pohlepom ovih prvih koje voliš da braniš i hvališ, izgradiće se samo ti kompleksi i kulčine, a infrastruktura će ostati ista. I rezultat će biti ovo:
Naravno, isto će biti odnosno isto jeste i sa ostalim delovima grada gde se sumanuto juri da se IZGRADI i UNIŠTE GROZNE ZELENE POLJANE... a ništa se od pratećih stvari ne priprema i ne prilagođava.
Doduše, ljude koji odlaze ili nameravaju da odu na selo (ili u Murike, Nemačke, gde god...) to ne mora da brine. S druge strane, mi koji ostajemo ovde... nama neka je Bog u pomoći.