Šta je novo?

Blokovi 25 i 26

За панораму града је складније да блокови 25 и 26 остану на БГ висини а да противтежа Ушћу буде Кампински.

za funkcionisanje grada, od njegove panorame, je vaznije da objekti sa puno kvadrata, bilo da idu u visinu ili sirinu, budu nadomak postojece ili planirane trase metroa.

usput, arena svojom arhitekturom (eksterijerom) ne zasluzuje da bude dominantan objekat ni u makiskom polju a ne na novom beogrdu, palata srbija sa blokovima 25 i 26 ima veze koliko i sa levom obalom dunava.

na kraju, koliko god mi tupili, blokovi 25 i 26 bice ovakvi kakvi su sada najmanje sledecih cetvrt veka

Палата Србије има и надам се добрим решењем блока 26 ће имати још више везе са истим.

НБГ нема нити је замишљен да има било какво тежиште у виду кула. Зато су оне у плановима распорстрањене по скоро свим блоковима..

Upravo tako Delija, ne samo da komunicira sa tim blokovima, nego je trebala da komunicira mnogo dalje od toga, ali izgradnjom arene, mnoge stvari su se promenile.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=369255#p369255:3ihgtgzb je napisao(la):
stf » 28 Jan 2016 12:18 pm[/url]":3ihgtgzb]За панораму града је складније да блокови 25 и 26 остану на БГ висини а да противтежа Ушћу буде Кампински.

+1 stf, upravo tako nesto.

Izvor: Beobuild.rs

Plan detaljne regulacije za blok 26
blok26b.jpg

Prošlo je skoro devet godina od kada je završen urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje bloka 25 i 26 na Novom Beogradu, a prvu nagradu je osvojio rad arhitekata Jovana Mitrovića i Dejana Miljkovića. Na osnovu ovog rešenja trebalo je pristupiti izradi plana detaljne regulacije, međutim taj korak nije bio napravljen do sada. Možemo samo da pretpostavljamo zbog čega je prolongirano usvajanje plana, ali je to jedan od razloga zbog kojih je centralni deo Novog Beograda i dalje neizgrađen.

Vlasnici zemljišta u bloku 26 su kompanije "Energoprojekt" i "Napred", pa oni imaju poseban interes da se usvoje planovi za ovu zonu. Po njihovoj inicijativi konačno se pristupilo izradi ovog plana i nacrt se trenutno nalazi na javnom uvidu u zgradi Gradske uprave. Sa usvojenim planom detaljne regulacije i izrađenim projektima ovo atraktivno zemljište postaje odlična ponuda za potencijalne investitore i partnere.

Celu vest mozete pogledati na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/plan-detaljne-regula ... p2598.html
blok26planb.jpg

Celu vest mozete pogledati na prvoj strani sajta ili na linku http://beobuild.rs/plan-detaljne-regula ... p2598.html

4 kule po oblicima napraviti da budu zaniljive i različite jedna od druge, ali da sve čine neku zajedničku celinu

nisu nam potrebne kocke tj. bliznakinje do 120m, ima ih dosta (uključujući ideje za Kempinski i Ušće 2)

Ove 4 kule postrojenje jedna iza druge definitivno podsecaju na urbanizam iz vreme socijalizma.

Planski osnov i jeste iz tog perioda :)

Sve mi je OK, ali ovakva crkva u ovako planiranom bloku mi je potpuno bezveze. Da je neki hrabriji dizajn pa bi se nekako uklopilo, ovako potpuno štrči naročito na ovoj slici (projekat koji je osvojio prvu nagradu)
B2526old06.jpg

Meni ta zajednicka osnova kula nekako bezveze i one zgrade oko arene od kojih se nadam se odustalo

Da kod arene nema nicega prakticno je u planu samo konstatovano postojece stanje zato se tim delom nismo ni bavili u tekstu.

Odlicno sto se odustalo da kazem od ogradjivanja arene

Надам се да планирају огромну подземну гаражу у блоку 26. И није ми баш јасно зашто убацују ову зграду до Антифашистичке борбе?

Katastrofalno, tipicno Novobeogradsko-socijalisticki urbanizam...
Ugaone blokovske lamele, jesu li oni normalni? Poslednja sansa da se nesto uradi od Novog Beograda...

Zeks da li bi mogao da izvuces planirane gabarite i da ih ubacis u ge da vidimo kako izgleda iz slicnih uglova.

blok26f.jpg

Visine, osnove 4 kule 31.5x31.5m visina 120m
blok26planb.jpg

Pre svega zgrada između dve već postojeće u bloku je rak-rana celog bloka, krmača takozvana. Ceo blok odiše napumpavanjem volumena da bi investitor što više zaradio iako bi taj blok trebao da bude naj atraktivniji i naj lepši pošto se nalazi preko puta jedinstvene zgrade kao što je SIV.

Zadovoljan sam ocuvanjem pesacke veze.
Nisam zadovoljan ovom zajednickom osnovom kula.

A i nesto se nadam da ce investitori pokazati malo vise kreativnosti prilikom svake od ovih pojedinacnih zgrada

Осетио сам трансфер блама када сам видео овако решен блок.

Najtužnije je što je eto to domet domaće struke kod jednog arhitktonsko - urbanističkog konkursa ...

Да, бедак. Зато за све важне локације, попут ове, треба расписивати међународне архитектонске конкурсе са високим степеном обавезности по инвеститора.

Nažalost, ni to ne obećava kvalitet, jer smo i takve konkurse imali. Uvek se progura barem na treće mesto neko domaće smeće koje će se na kraju i izgraditi ako se uopšte konkurs realizuje. Jer, stranci će ipak poslati manje više, avangardno rešenje koje će doživeti otpor u domaćoj javnosti kao što je to bio slučaj sa Oblakom i CPN-om ...

Znaš, da mi nismo imali konkurse pa da ne znamo kako se sve to završava, ja bih razumeo pozivanje na njihovu obaveznost od strane barem forumaša. ALi, jedino što ćemo na kraju dobiti jeste žal za izgubljenim i nove rendere za temu "Beograd koji je mogao biti" ...

gledam sve ove planove za blokove, da li se neko setio mozda da bar jedan blok bude izgradjen u formi 2 spratnih kuca, sa parkovima i sa malo humanijiim uslovima za zivot

Vrh