Sorry Boki, ne podsmevam ti se, ali prosto mi je neverovatno da zaista verujes da smo blizu realizacije ovog projekta. Voleo bih da imam trunku tvog optimizma (mada si precesto preoptimistican).
Ne brini, nije se odustalo od projekata u ovom bloku, bar kada je u pitanju strana ka Bulevaru Zorana Djindjica, tj Beogradskoj areni. Izraelci (CEE Group) ozbiljno rade na pripremi. Jedino ne moze da se potvrdi sa sigurnoscu onaj navod da je Norman Foster ukljucen u projekat (moguce je da je to namerno pustena buva).
Ozbiljan propust je sto za taj blok jos nije donet Plan detaljne regulacije. Ako je to vec najatraktivnije zemljiste u gradu, i ako vec postoji zainteresovan investitor, i ako vec postoji konkursni rad koji manje-vise definise buduci planski dokument - zaista ne znam zasto se sa tim toliko dugo ceka. Grad ispada traljav, nezainteresovan i nesposoban u ovom slucaju. A Plan detaljne regulacije je uslov da bi se uopste projekat zapoceo.
Dalje, prema navodima iz Energoprojekta (koji je domaci partner CEE-u) idejni projekat za kompleks u Bloku 26 je u izradi (nadam se da ne lazu za Fostera) i, prema njihovim recima, nece sigurno biti gotov pre kraja godine.
Takodje, projekat je preskup. Poslednja brojk koju pominje advokatska kancelarija
Trifunovic i Cvetkovic, koja zastupa CEE u ovom poslu, vrednost projekta je milijardu evra. Treba finansirati takav projekat u ovakvim uslovima. Imaj uz to u vidu da potraznja za poslovnim prostorom A klase u Beogradu opada, da se stanovi manje kupuju, a i u krajnjem, da ljudi manje idu u soping - sto su sve sadrzaji buduceg kompleksa u Bloku 26.
Zatim, cak i da je sve u redu, gledaj koliko se dugo u Beogradu ceka na dozvole - po 200, 300, pa i vise dana. Nadam se medjutim da ce danas usvojeni zakon, kao i nedavno osnovana beogradska kancelarija za velike investicije znatno ubrzati tu proceduru.
Ono cemu treba da se nadas narednih meseci, dakle, jeste usvajenje Plana detaljne regulacije u Skupstini grada i obelodanjivanje idejnog projekta. Do pocetka izgradnje cemo cekati jos dosta.