U trenutnoj poziciji ne možemo da ocenjujemo arhitekturu dva projekta na nivou estetike. Stvar je vrlo jednostavna - mi ne znamo kako će objekat CEE-a da izgleda.
Ono o čemu možemo da razgovaramo je koncept dva projekat i o tome sam već toliko prethodno razglabao da me sad mrzi da se ponavljam.
Lepo si rekao "ovde smo da razmenjujemo naša mišljena i konstuktivne stavove". Ali ja i dalje ostajem usktraćen za tvoje mišljene. Šta za tebe predstavlja monumentalan objekat dostojan Bloka 26??? OK, protiv tržnog centra si, Besix ti je malko simpatičniji, ali nije ni to ono što želiš.
I dalje nemaš zarez u rečenici. "Besix je bliži monumentalnosti" i tačka. Voleo bih da bar jednom posle toga sledi zašto je to tako. Odnosno koji Besix adut ima osim svoje visine?
Pomenuvši monotoniju, možemo i tome da razgovaramo. Mislim i da tu grešiš. Monolitni objekat visok kao tri trenutno najviše zgrade u BG-u nakalemljene jedna na drugu u sredini bloka mi deluje znatno monotonije, nego koncept javnog bloka sa trgom, tržnim centrima, kafeima, restoranima, multipleks bioskopima itd - pa makar se sastojao samo od tržnog centra i četiri identične kule - a biće mnogo, mnogo više od toga.
Često čekam autobus 17 na stanici kod Arene. Kada je noć i kada banke ne rade, i ljudi napuste kancelarije u okolnim poslovnim zgradama - sve deluje tako sablasno tiho. I onda samo malo motivišeš moždane ćelije da pogledaš u budućnost i vidiš tu reku ljudi koja cirkuliše od Arene do SIV-a. Vidiš parove koji se drže za ruke, šetaju pored bazena na trgu. Vidiš penzionere kako igraju šah na klupicama pored crkve. Vidiš drugarice kako prepričavaju najnovije tračeve ispijajući kofeinske napitke u kafeterijama, vidš klinca koji nervozno sa dve bioskopske karte u ruci čeka svoj prvi dejt, vidiš Blokove 25 i 26 kao jednu živu celinu - to je Grad, a ne samo zgrade kao zgrade.
Zato se meni sviđa koncept Bloka 26 kakav ćemo dobiti.
Zato mislim da je 10 puta bolji od usamljene kule, čijoj bi se visini svi divili, naravno... ali na Kalemegdanu.
Dok bi za mene koji čekam 17 na stanici kod Arene čitav Blok 26 delovao sablasno tih, prazan i samozadovoljan.
E sad, što se same arhitekture u užem smislu te reči (kao dizajna objekta) tiče, idem na slepo i imam apsolutno poverenje u tim ljudi koji stoje iza toga.
Trenutno je projekat u fazi izrade i polažem nadu da će posetioci Beobuilda biti prvi koji će imati prilike da se upoznaju sa njim. Doduše, za to moramo biti strpljivi jer će se verovatno prve slike pojaviti tek tokom 2009.
Do tada, toplo preporučujem sedeće linkove, čisto da biste naslutili rukopis onoga koji će napisati možda i najlepšu posvetu novoj beogradskoj arhitekturi:
http://www.fosterandpartners.com/Practice/Default.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Foster,_Baron_Foster_of_Thames_Bank