Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Ja ne vidim šta je tu dobro što NBG nije zamišljen kao Brazilija. Brazilija je urbanističko i arhitektonsko remek delo. Jedan od retkih primera 100% planskog grada koji je uspeo da zaživi i koliko toliko, u realnim uslovima, uspeo da očuva duh 'grada sunca'.
Verovatno sad to nije tako, ali Brazilija je planirana da ima apsolutno razdvojene pešački i kolski saobraćaj. Mogli ste da prepešačite grad sa jednog kraja na drugi a da ni jednom ne prelazite ulicu. Sve jače saobraćajnice su bile ukopane i praktično nevidljive u gradskoj panorami. Šta ima nehumano u tome? Veliki trgovi? Savršen javni prevoz? Brze saobraćajnice koje vas vode direktno u centar? Svako ko tu oseća 'višak' prostora ili ima malo poremećen odnos prema javnom prostoru, ili brka kvalitet javnog i privatnog prostora.
NBG je mogao da bude slično remek delo, samo da su tadašnji planeri i što je mnogo važnije vlast, imali malo više hrabrosti i napravili jedno beskompromisno rešenje i to doveli do kraja.

Проблем с "бескомпромисношћу" код нас обично настане због (недостатка) пара. Ко би изградио толике петље и укопао саобраћајнице. Мени је, међутим, драго што је тако, и што је НБ "негде између" Корбизјеовог "Озареног града" и "обичног" насеља. Можда је баш зато резултат бољи него што би било реално очекивати на овом поднебљу.

Bobb, ja bih mogao celu vecnost da fantaziram o tome cime je sve ta leprshava ideja potencijalno mogla da rezultira, ali pokusavam da ti prenesem cime je u realnosti rezultirala: otudjenim prostorom bez ljudi...koji su koliko sam uspeo da primetim uglavnom svi za volanom. Veliki javni prostor postoji, ali je prazan, covece dragi! I baj d vej, savrsen javni prevoz? U Braziliji?! Pa da, mozda je tako zamisljen. Ukoliko imas problem da to svaris, kapiram, imao sam i ja itekako. Toliko sam ocekivao od tog grada da sam na kraju zakljucio da se ocajnicki, bez potrebe drzim predubedjenja koje sam izgradio na osnovu toga sto sam procitao u teoriji ili video na slikama. E sad, ako ne verujes u moj sud, nemam pojma, probaj da izguglas misljenje drugih koji su tamo bili...Mogu ti reci da nisam sreo osobu u Brazilu koja je izrazila neku narocitu zelju da zivi u Braziliji! Ali, to je moje iskustvo, naravno da ima i ljudi koji razmisljaju drugacije.
Jasno je da bih bio opaljen kad bih smatrao da su Niemeyer i Costa diletanti (cak sta vise, jako mi se dopada pravac arhitekture koji su zastupali), ili da su to ne daj Boze oni koji su Braziliju uvrstili u UNESCO listu. Moj problem nije a priori visak prostora, vec neinspirativnost istog! Sta je dovelo do toga? Ja bih voleo da prodiskutujemo o tome, kao i kako to izbeci na NBg.
Ne kazem da je formula: velika razudjenost prostora = mala cirkulacija ljudi + dominacija automobilskog saobracaja nuzno primenljiva u svakom slucaju, ali je u Braziliji makar to tako. Eto, vi ste profi ljudi, ja sam ing elektrotehnike, objasnite mi gde stvari podju po zlu pa od lepe ideje dobijete neinspirativan prostor - sa izuzetkom od nekoliko, za mene velicanstvenih, Niemeyerovih ostvarenja? Dakle, jako gresis Bobb, remek dela su ta izdvojena, konkretna ostvarenja, a ceo grad- niposto!
I molim vas, nisam nicim implicirao da NBg treba da se upropasti na nacin na koji je to radjeno prethodnih 10 god i vise. Ili da se ode u drugu krajnost pa se gradi "zid uz zid". Ako se ja ne slazem sa konceptom kojim je originalno zamisljen to ne znaci da zagovaram da se on danas sizofrenichno menja iz korena. Stoga ne mislim da je resenje u uglavljivanju predratnih replika po sred NBg, vec naprotiv. Ali vam kazem: ne zelite da NBg lici na danasnju Braziliju. A vi meni recite kako to izbeci a ostati veran originalnoj ideji koju svesrdno zagovarate.

Na moju veliku žalost nisam lično posetio Brasiliju, to mi je na samom vrhu things-to-do-before-I-die liste, ali sam slušao mnoge koji jesu. Da je automobilski grad, jeste, ali većinom zbog velikih distanci. Ko hoće peške, može, ako mu se ne žuri. Nisam znao da je prevoz loš, ali to su čisto komunalni problemi. Niko od Brazilaca nema posebnu želju da živi tamo iz dva razloga: jedan je da se ona iz korena razlikuje od svih ostalih brazilskih gradova i njihovi ljudi jednostavno nisu navikli na takav ambijent, drugi je jer je to administrativni centar jedne ogromne zemlje u kome većina živi samo zato što radi u administraciji, a ne zato što su to sami odabrali.
Priznajem, jednom amerikancu će život u Braziliji biti puno bliži i prihvatljiviji od prosečnog brazilca i od tud generalna odbojnost koju ljudi osećaju prema njoj.
Isto, ne kažem da je sve savršeno, samo da se koliko toliko, obzirom na sve okolnosti (a pod tim najviše mislim na socijalnu segregaciju unutar Brazila, siromaštvo i visok stepen kriminala), pokazala kao uspešan projekat. Stopa kriminala je u Brasiliji dosta manja od ostalih južnoameričkih gradova, segregacija je i dalje veliki problem, ali očekuju da se to donekle ublaži novim metro sistemom.

Što se prostora tiče, više puta sam čuo od ljudi koji su bili tamo prilično oprečne stavove, ali generalni zaključak je da je to stvar koja vremenom 'sazri'. Nekome se odmah svidi, neko je u početku jako razočaran, kao ti, ali ako se duže zadrži u gradu, vremenom se utisak menja, češće nabolje.

U svakom slučaju, moj zaključak je, svideo se nekom grad ili ne, siguran sam da ga vredi videti, bar jednom u životu. Tako nešto ne bih mogao da kažem i za NBG, mada bih voleo. Toliko o ovom OT, da ne gušimo ovu ružnu temu nekim lepim stvarima.... ;)

Moja poenta je u startu bila da je Novi Beograd SLICNIJI (i u zamisli i u izvedbi) Braziliji nego gradovima istocnog bloka (jer ga je neko iznad mene zdudao u istu korpu) u kome su kilometrima i kilometrima gradili ISTU zgradu. I OK, mozda su oni malo omasili sa niskom gustinom ali mi se cini, i moje iskustvo je takvo, da Novi Beograd nije. A hvala Bogu da nije monoton kao ogromni delovi Kijeva ili Bukuresta.

Druga poenta je da ipak treba odvojiti utiske posetioca i stanovnika. Ja recimo OBOZAVAM Nju Jork i Menhetn kao POSETILAC i volim da svake godine odem bar jednom da "malo napunim baterije" ali da tamo zivim mi ne bi palo na pamet. Prevelika gustina, nedostatak svetlosti ili bilo kakve panorame za 80% stanovnika, itd. Puno radje (i ovo bi mi je malo blam da priznam :laugh: ) bi se vratio u LA da zivim. Mrzeo sam ga kad sam se tek doselio, i posetioci se pitaju "pa dobro gde je ovde grad?", ali sam se vremenom navikao a kad sam se odlselio poceo je cak i da mi nedostaje.

To kako se posetiocu/posmatracu nesto ucini ne mora da bude verna slika kvaliteta zivota i koliko su stanovnici tamo srecni. Po meni Novi Beograd arhitektonski i kako je zamisljen a ne sa dodacima je veoma prijatno okruzenje za zivot i odrastanje, a i za penzionere. Imas gde da prosetas i da se poigras a da ne udises izduvne gasove. Samo da se ovo drustvo malo sredi da se ne lome klupe, parkira na travi, ili nocu drogira i pravi buka ljudima pod prozorima.

Na kraju o Braziliji sa wikija:

The Brazilian capital is the only city in the world built in the 20th century to be awarded (in 1987) the status of Historical and Cultural Heritage of Humanity by UNESCO, an agency of the UN. It also holds the distinction of waiting the shortest amount of time to be designated a World Heritage Site of any UNESCO entry, which occurred just 27 years after its completion in 1960.

Današnje fotografije:

Ako vas je zalimalo gde će biti smešteni ugostiteljski objekti evo objašnjenja.
Poslovni prostor u izgradnji

sam5102-2.jpg

sam5107-2.jpg

Na sledećoj fotografiji su i novi autobusi GSP-a ( garažni brojevi 912 i 913 )

sam5108-2.jpg

sam5123-2.jpg

sam5110-2.jpg

Ovo vredja!
Znaci dodjes na vlast i radis sta god hoces, mogu da nam narede i da smemo da hodamo na jednoj nozi, da cupkamo od kuce do posla svaki dan

Bobb":w45rij2g je napisao(la):
Mene jesu. Ovo ispada nadralnije nego što sam se nadao. Da je Luis Buñuel živ, o ovome bi snimao film.

"Dom za vešanje II"

Da li ja to loše vidim ili objekte pokrivaju Tegolom? Autentično, nema šta.

pa posto su sve pravili od gipsanih ploca onda se Tegola sama po sebi namece:) sad jos samo i Lexan da stave
blagoje":m467gn5n je napisao(la):
Da li ja to loše vidim ili objekte pokrivaju Tegolom? Autentično, nema šta.

cyberserb":2baer6va je napisao(la):
pa posto su sve pravili od gipsanih ploca onda se Tegola sama po sebi namece:) sad jos samo i Lexan da stave

Jasno je to meni, ali se preko gipsanih ploča gletuje i kreči, a plus idu i ukrasni detalji pa to deluje koliko toliko autentično. Ako već toliko vode računa o autentičnosti kockaste kaldrme, fontani, ogradi od kovanog gvožđa i lampionima, mogli su da se potrude i oko pokrivanja objekata crepom.

blagoje":gju7o5b5 je napisao(la):
Jasno je to meni, ali se preko gipsanih ploča gletuje i kreči, a plus idu i ukrasni detalji pa to deluje koliko toliko autentično. Ako već toliko vode računa o autentičnosti kockaste kaldrme, fontani, ogradi od kovanog gvožđa i lampionima, mogli su da se potrude i oko pokrivanja objekata crepom.
Biber crep, koji bi bio autentican, ima jako veliku tezinu, pa bi krovna konstrukcija morala da bude dosta jaka, pogotovu za vece raspone. Eventualno su mogli da izaberu neku tegolu koja imitira biber crep.

Meni i dalje nije jasno zasto su svi objekti okrenuti naopacke????? :|

blagoje":1gwdp32h je napisao(la):

Pa i nije nešto autentično.
Kocka je bila drvena, bandere su bile drugačije (još nema stubova kontaknte mreže), ograde su bile od kovanog gvožđa a ne od zavarenih profila (OK, to mogu da razumem) a i fontana je bila kamena a ne od livenog betona.

Zar opštini Novi Beograd nije značajnije da ima funkcionalnu železničku stanicu, opremljenu i infrastrukturno primerenu Novom Beogradu?

Usput, železnička stanica je tu odmah, deset metara pored. Ne mora se raspravljati o Braziliji ili Briselu. Neka se moderni standardi u železnici primene odmah tu. Na Novom Beogradu. Možda će koštati više od 600.000 evra ali vredi. Usput, može da bude i arhitekstonski atraktivno.

Zaboga, zašto niko ne razmišlja o atraktivnoj železničkoj stanici na Novom Beogradu?

relja":1lpu1gzz je napisao(la):
Kocka je bila drvena, bandere su bile drugačije (još nema stubova kontaknte mreže), ograde su bile od kovanog gvožđa a ne od zavarenih profila (OK, to mogu da razumem) a i fontana je bila kamena a ne od livenog betona.

Nisam znao za drvenu kocku. Možda "autentično" nije najbolja reč. Više sam mislio da navedeni detalji odišu duhom tadašnjeg vremena. Čak i završna obrada livene fontane može da ima izgled kamena. Ono što za sada, osim okruženja, suštinski odudara je (neadekvatna) Tegola.

spatiotecte":1hojgv1u je napisao(la):
relja":1hojgv1u je napisao(la):
spatiotecte":1hojgv1u je napisao(la):
Meni i dalje nije jasno zasto su svi objekti okrenuti naopacke????? :|

Na šta tačno misliš?

Pa sve je zarotirano za 180 stepeni, zapravo bi trebala Moskva da bude na drugoj strani trotoara.

A, to?
Ako im ne smeta Beovoz i NBG soliteri, mislim da im ne smeta ni položaj Sunca i Meseca ;)

blagoje":36evly1g je napisao(la):
relja":36evly1g je napisao(la):

Nisam znao za drvenu kocku. Možda "autentično" nije najbolja reč. Više sam mislio da navedeni detalji odišu duhom tadašnjeg vremena. Čak i završna obrada livene fontane može da ima izgled kamena. Ono što za sada, osim okruženja, suštinski odudara je (neadekvatna) Tegola.

Da, drvena kocka je bila postavljena u periodu koji ova replika treba da predstavlja.
Mislim da je čak opstala do 1947, mada se na nekim fotografijama u delu prema "Albaniji" vidi i naliven asfalt preko tih kocki.

Šta god mi mislili o ovoj ideji, ovo ipak rade vrhunski majstori scenografije.
Ideja je da finalni "proizvod" može da zavara oko, da stvori iluziju a ne da bude verna replika.
Ko zna, možda kada se sve završi i ti krovovi izgledaju verno-pomalo rustično.
Scenografija "Čubure" u Barandi svakako izgleda kao "prava".
Realno, i taj "krov" od kulise treba da ispuni neke minimalne zahteve, osim da "glumi" krov...

brdjanin":7p14oril je napisao(la):
Zar opštini Novi Beograd nije značajnije da ima funkcionalnu železničku stanicu, opremljenu i infrastrukturno primerenu Novom Beogradu?

Usput, železnička stanica je tu odmah, deset metara pored. Ne mora se raspravljati o Braziliji ili Briselu. Neka se moderni standardi u železnici primene odmah tu. Na Novom Beogradu. Možda će koštati više od 600.000 evra ali vredi. Usput, može da bude i arhitekstonski atraktivno.

Zaboga, zašto niko ne razmišlja o atraktivnoj železničkoj stanici na Novom Beogradu?

Eh kad bi mi ziveli u jednom koliko-toliko racionalnom i uredjenom drustvu...

Vrh