Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Veliki Vracar":1thrqlpc je napisao(la):
Jedan pozitivan detalj uz ovu priču: u pogonu Remont u GSP-u u toku je farbanje dva predratna tramvaja tipa SKODA za postavku u tematskom parku!
Zar je moguce da ce postaviti orginale a ne kartonske kopije,to je vec progres..i ako dozvole oldtajmerimada obrcu krugove to je vec simpa..zasto onda ne bi Skoda tramvaji okretali oko trga :kafa:

spatiotecte":2abbroln je napisao(la):
Mozda bi Novi Beograd lepse izgledao da je ceo izgradjen od ovih predratnih zgrada umesto onih soc-realistickih solitera.

Novom Beogradu nista ne bi falilo samo kada bi se bolje odrzavao. A i kad se ne bi unistavao po receptu usavrsenom 90-tih a koji se nazalost jos uvek primenjuje. Originalni Novi Beograd mnogo vise lici na Braziliju nego na kilometre istih zgrada koje su gradjene po Istocnom bloku.

762430581_e41fa58ef7.jpg

bsb-aerea-12.jpg

A na sta sve vise lici sada ne mogu ni da opisem, mozda se najbolje moze opisati kao

perma-tarnzicionizam,

perpetu-tranzicija,

ili je mozda najbolje koristiti domace reci:
zakrmacizam (закрмачизам).

Zna li se ,sa li ce ove "zgrade" da imaju sve 4 strane .ili ce iza da ostanu ogoljeni skela-kosturi.To bi onda bila prava Potenkinova sela! :laugh:

"TEMATSKI park će ostati, čak i kada bude završena Železnička stanica Novi Beograd, pa i Autobuska stanica sa koje će polaziti autobusi ka Vojvodini i zapadnoj Evropi. Jedino će OTC, popularni "buvljak", biti iseljen, a sve ostalo ostaje."

Osim 2 predratna tramvaja "očekujemo tu i oldtajmere, ali tek kada rešimo problem kako da ih `sačuvamo` od posetilaca, kaže Nenad Milenković, predsednik Opštine Novi Beograd."

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:374399-Novi-Beograd-Kao-na-Terazijama-1930-godine

Replika-na-Novom-Beogradu.jpg

"Jesam ti obeć'o da će' živiš na TERAZIJAMA "

Xaxaxaxa, odlicna karikatura, jos samo fali dragan sa bagerom koji rusi barake..

Koliko sam video juce u prolazu ove zgrade bi trebale da imaju 4 strane a ne samo lice, jer su jednu poceli da rade i bocno... A i valjda moraju negde da budu ti kafici...
Ja sam uvek pricao da bi na nbgd-u trebalo uraditi trg kao italijanske pjace, znaci 4 strane okruzene zgradama i tu prodavnice kafici i velika fontana...

Novi Beograd je zasnovan na konceptu otvorenog grada, tako da su trgovi zatvorenog tipa, ali uopste trgovi, i zatvoreni blokovi, izbegavani.

Ali mesta uredjena kao trg, sa radnjama, plocnikom , vodoskokom, skulpturama i cvetnim lejama bi doneli toplinu i zivost u jednolicne predele Novog Beograda.

Eto dobicemo i jedan takvav trg u starom stilu kao dekor, a mogli bi da dobijemo i novobeogradsku repiliku sa druge strane stanice koja bi bila personifikacija Save.

Samo se vi zezajte, a ovi još malo pa napraviše ovo čudo.

Jel zna neko cenu projekta?

vucko":fkmmzhvj je napisao(la):
GOJE":fkmmzhvj je napisao(la):
Samo se vi zezajte, a ovi još malo pa napraviše ovo čudo.

Jel zna neko cenu projekta?

500 000 eura.

A izvodjenje? ;)

PS Veliki plus za "DJILASTAN"!

PPS Da li ce onda oni "jeftini" stanovi da budu u Dulicistanu? I jel' zna neko kako napreduje gradnja autoputeva u Mrkonjistanu? A i onaj centar za popularizaciju nauke u Djelicistanu? Nadam se da cemo sve to uzeti u obzir kada budu izbori u Tadicistanu...

razgradjevinar":1jiovo05 je napisao(la):
beli grade, ja nikako da provalim jel se ti zezas ili si ozbiljan

Mozda je, kao lepota, i najbolji humor nenameran. Namerno ili ne, ja vristim od smeha. Jedva cekam da dodjem na leto pa da ucestvujem u izgradnji grada i onda dobijem pasulj pa zastavicu da pozdravim nekakvu kolonu vozila. A u njoj ce valjda da budu lutke sa likovima Dji il Lasa, Tad i Cija, i drugih dostojanstvenika :rolleyes:

O uzivanju u mocvari i toplim asocijacijama na Savu pri prolasku tunelom ispod pruge da ne govorim. Jedino ne znam da li ce se to naplacivati, i ako hoce, kome ce se naplacivati? Da li ce neko placati te "turiste" da to obilaze ili ce turisti da placaju za taj dozivljaj?

Ma to je pocela transformacija Novog Beograda, u sledecoj fazi ce da ruse sve soc realisticne zgrade i prepravice ceo Novi Beograd u predratnom stilu.

Mislis samo ce da sruse zgrade i to je to :) Eventualno da uvezu bare iz madjarske :lol:

Ne znam da li je tuzno koliko nam je ovo sve smesno, il je smesno koliko je tuzno :notok:

a zasto ne naprave repliku NBG iz 1930. na mestu Miticeve rupe na Slaviji? dakle, mocvara, zivo blato, komarci, vodene zmije...!!! :)
P.S. bojim se da gradski vlastjahaci ovu shvate kao ozbiljnu ideju

cyberserb":2c3otat7 je napisao(la):
a zasto ne naprave repliku NBG iz 1930. na mestu Miticeve rupe na Slaviji? dakle, mocvara, zivo blato, komarci, vodene zmije...!!! :)
P.S. bojim se da gradski vlastjahaci ovu shvate kao ozbiljnu ideju

Sa sve aerodromom ili...? :D

Da ne shvatate sve pa i ovo malo preozbiljno, namera da se napravi replika je simpaticna, bolje i to nego ono sto je dosada tu bilo, a kakve zgrade dobijamo u ovom nasem 21. veku, mozda bolje da i ovo mesto saceka neko pametnije vreme.

Dok su po svetu nicale istorijske replike, ovde je nicala replika istorije, pa sad jedna tako uobicajena stvar u svetu izaziva ovakve ozbiljne rasprave, a sto je najgore imamo niz pokolenja za koje je beogradski nacin razgovora, uvek saljiv, postao kao strani jezik, tako je to kad se raste u replikama istorije.

Tematski parkovi imaju edukativni i zabavni znacaj, kako ih ko shvati i ne bi u tome trebalo da ima nista lose.

Ko god je malo upoznat sa ovim forumom, zna da ce najzesci kriticari biti tamo medu prvima u redu za sladoled iz 193oih ili da udju u tramvaj, videcete, samo ako uspete da ih prepoznate !

Naravno da je sve bolje od onoga kako je bilio+nema više prodaje na trotoraima/nego..mičekamo onu zgradu od 400+spartova ;)

@beli grad, da se ne lazemo, u tom bloku i jeste najbolje resenje da bude zelena povrsina, i to bas tematski park, ali mislim da je sama tematika potpuno promasena. Gradnjom ovakvog parka ispada kao da zalimo sto nemamo dovoljno sacuvanih starih objekata: Beograd je posle Minska grad sa najslabije ocuvanim arhitektonskim nasledjem u Evropi. I sad se vadimo postavljanjem filmske scenografije u deo grada gde se inace nalaze "biseri" moderne arhitekture poput televizorki. U isto vreme, veliki broj zgrada gradjenih krajem 19. i pocetkom 20. veka propada jer su fasade u ocajnom stanju, pogledaj samo Karadjordjevu ili Zetsku ulicu. Na kraju cemo da ostanemo i bez njih jer ce ih prigrabiti gramzivi investitori i na njihovom mestu podici bezlicne sestospratnice koje su za stari Beograd u estetstkom smislu isto sto su "televizorke" u novom. Da skratim: umesto da cuvamo i ono malo nasledja sto nam je ostalo, mi se glupiramo i podsvesno ismevamo jedan skoro izumrli svet od koga smo mogli mnogo da naucimo.

Ako cemo ozbiljno, sestospratnice iz tridesetih se smatraju u struci kao vredno nasledje beogradske moderne. Istina ove najnovije su daleko od toga, ali mozda i njih za 80 godina budu vise vrednovali. Sta cemo nivo ukusa verovatno pada tokom vremena. Tridesetih su i te sestospratnice mnogi smatrali uzas arhitekturom, jer su vaspitani na klasicnim stilovima koje vidimo u Knez Mihajlovoj.

A o izgledu fasada, daleko smo od belog grada. To je jedna od najslabijih tacaka naseg, inace lepog, po mnogo cemu grada. Na zalost, ali izgleda da nijedna prizemnica nece opstati u Beogradu, zato se i ne uredjuju njihove fasade, npr. u Karadjordjevoj, Crnogorskoj, Skenderbegovoj, Jovanovoj...ne samo zato sto jos uvek tutnje kamioni...

Nadoknada nedostajuce stare arhitekture nije sigurno bila zamisao, ali moglo je da se izabere neko neutralnije mesto.Mozda je bilo bolje da se Lastina stanica smesti tu , a replika na njeno mesto, pa bi jednim pogledom na gore svako mogao da proveri vernost originalu !

Nisi me dobro razumeo/la. Pominjao sam sestospratnice iz perioda 1990.- na ovamo. Naravno da i medju njima ima svetlih primera ali 90% su kic i sund koji oslikava vreme u kome su nastale i jos uvek nastaju.

Vrh