tragac
Expert
Tvoja teza o tome da ce danasnje zgrade za 80 godina biti arhitektonski zanimljive i vredne konzervacije je jako zanimljiva, ali nazalost mislim da velika vecina ovih zgrada ne zasluzuje nikakvu restauraciju jer deluju krajnje svedeno. mozda za tih 80 godina ponovo u modi budu barok, akademizam i secesija ali svedenu modernu niko nece zeleti da cuva jer ima najmanju umetnicku vrednost. Vreme brzine i konzumerizma u kome zivimo priznaju samo kvantitativne - dakle merljive funkcije: ekonomicnost gradnje, ekoloska i energetska efikasnost, organizaciona funkcionalnost prostora i sl. I dok se svet trudi da u toj funkcionalistickoj doktrini ubaci i dozu umetnosti mi stancujemo bezlicne kutijecak i na reprezentativnim lokacijama u strogom centru grada. U tim uslovima, umetnicka vrednost tih preostalih starih zgrada je uvecana, jer one udaraju kontrast ovovremenskoj arhitektonskoj ispraznosti. I sad sve to pokusavamo da nadoknadimo FILSKIM KULISAMA NA NOVOM BEOGRADU. Pa kako da me ne ludi, to me ludi vise nego kad vidim da se rusi neka lepa stara kuca, makar i jednospratna da bi na njenom mestu nikla rugoba na kojoj su sve prave linije i pravi uglovi.