Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Tvoja teza o tome da ce danasnje zgrade za 80 godina biti arhitektonski zanimljive i vredne konzervacije je jako zanimljiva, ali nazalost mislim da velika vecina ovih zgrada ne zasluzuje nikakvu restauraciju jer deluju krajnje svedeno. mozda za tih 80 godina ponovo u modi budu barok, akademizam i secesija ali svedenu modernu niko nece zeleti da cuva jer ima najmanju umetnicku vrednost. Vreme brzine i konzumerizma u kome zivimo priznaju samo kvantitativne - dakle merljive funkcije: ekonomicnost gradnje, ekoloska i energetska efikasnost, organizaciona funkcionalnost prostora i sl. I dok se svet trudi da u toj funkcionalistickoj doktrini ubaci i dozu umetnosti mi stancujemo bezlicne kutijecak i na reprezentativnim lokacijama u strogom centru grada. U tim uslovima, umetnicka vrednost tih preostalih starih zgrada je uvecana, jer one udaraju kontrast ovovremenskoj arhitektonskoj ispraznosti. I sad sve to pokusavamo da nadoknadimo FILSKIM KULISAMA NA NOVOM BEOGRADU. Pa kako da me ne ludi, to me ludi vise nego kad vidim da se rusi neka lepa stara kuca, makar i jednospratna da bi na njenom mestu nikla rugoba na kojoj su sve prave linije i pravi uglovi. :rolleyes:

Meni uopste nije jasno kakve veze arhitektura 30-ih, Novog Beograda, 90-ih, ili 200-ih ima sa ovom pizdarijom od ideje. Ljudi, o CEMU mi ovde pricamo?! Da li smo mi NORMALNI?

Dobro mesto za tematski park? Po kom to urbanistickom planu? KAKO smo dosli do ovoga i KO je ovo odlucio? I STA grad ili drzava uopste imaju da grade nekakve replike i tematske parkove? A u medjuvremenu ono sto TREBA da rade cista nula: infrastruktura, javne sluzbe, a o vladavini prava da ne govorimo. Pogledajte samo temu o stadionu na Vozdovcu. Ova zemlja je u HAOSU a oni nas zaje*******avaju sa nekakvim replikama.

I sad tim reketasima i je*******ivetrima treba aplaudirati "zato sto je ovo bolje od onoga sto je tu bilo ranije"?! JT pogubili smo se. Umesto da Srbija sve vise lici na neku NORMALNU zemlju gde se zna sta vlast radi, i Beograd i Srbija sve vise lici na Palminu Jagodinu. Gde volsebno nicu nekakvi tematski parkovi, a ko je za to dobio dozvole i kako, i ko to sve placa niko ne zna. I umesto da idemo da gledamo neku Palminu zirafu, sad cemo da idemo da blejimo u nekakvu imbecilnu repliku Terazija, a original nam izgleda tako kako izgleda samo par kilometara dalje? Jos samo da mi neko "da pasulj i zastavicu pa da pozdravim nakakvu kolonu vozila", ovo bre nema ni u Bunjuelovim filmovima.

I mi sad tu jos nagadjamo da li ce i kakvi ce lokali da budu. Ponizavajuce i da posizis. Pa ne radi to neko od svojih nego od nasih para i zauzima nekakvu parcelu koja pripada svim gradjanima ovog grada. I sad se mi k'o mladi majmuni lozimo da li ce neko od njih da nas udostoji i baci nam neku informaciju sta zapravo planiraju ili nekakvu koru od banane. Ne znam sta me vise deprimira, to da se jedno ovakvo sranje uopste radi, ili cinjenica da mi o njemu uopste ozbiljno raspravljamo na ovom forumu.

Dok god se u ovoj zemlji budu desavala i lako prolazile ovavke gluposti, a da niko ne odgovara ili sleti sa pozicije, ovde nema sanse da bude bolje. Ako se pokaze da su gradnjom ove gluposti ubili neki izborni poen onda ne samo da nece biti bolje nego i dalje tonemo velikom brzinom. Mozda se nekima cini da je to nemobuce jer smo vec na dnu, ali se izgleda sada zakopavamo u jako debele naslage mulja na dnu, znaci jos dublje se moze. A bice bolje tak kad ovakve stvari pocnu da nailaze na jednodusne osude, ismevanje, i demonstracije da se lopovi i lovci u mutnom pohvataju i kazne.

JohnyBgood":15qqk1c3 je napisao(la):
Dok god se u ovoj zemlji budu desavala i lako prolazile ovavke gluposti, a da niko ne odgovara ili sleti sa pozicije, ovde nema sanse da bude bolje. Ako se pokaze da su gradnjom ove gluposti ubili neki izborni poen onda ne samo da nece biti bolje nego i dalje tonemo velikom brzinom. Mozda se nekima cini da je to nemobuce jer smo vec na dnu, ali se izgleda sada zakopavamo u jako debele naslage mulja na dnu, znaci jos dublje se moze. A bice bolje tak kad ovakve stvari pocnu da nailaze na jednodusne osude, ismevanje, i demonstracije da se lopovi i lovci u mutnom pohvataju i kazne.

Izgleda da je "zaslužnima" već presudio sud njihove partije (nije zbog TP Terazije Blok 42, sigurno).
Koliko sam shvatio, predsednik Opštine neće biti kandidat na ovim izborima.

Nešto razmišljam, pa sam se setio kako je za potrebe prvog "Montevidea" u Barandi izgrađena scenografija koja bi trebalo da predstavlja Čuburu iz 30-ih:

23421_zabserija05-cubura-u-barandi_f.jpg

Pa, gledam da bi bilo mnogo bolje da su ove Terazije napravljene u Barandi, kao i stadion (koji je za potrebe filma napravljen u Donjem gradu na Kalemegdanu, iako je BSK tada igrao valjda na stadionu kod današnjeg ETF-a, pa se posle preselio u Humsku gde je danas JNA). Posle bi mogao od celog seta da se napravi jedinstven tematski park sa Terazijama, Čuburom, stadionom i možda još nekim eksterijerima i opstaje kao prava turistička atrakcija u malom mestu van grada.

Što se Bloka 42 tiče, možemo slobodno reći uskoro bivši predsednik opštine je prošle nedelje za "Novosti" rekao nešto zanimljivo:

"BUVLJAK" ĆE BITI ISELJEN

TEMATSKI park će ostati, čak i kada bude završena Železnička stanica Novi Beograd, pa i Autobuska stanica sa koje će polaziti autobusi ka Vojvodini i zapadnoj Evropi.

- Jedino će OTC, popularni "buvljak", biti iseljen, a sve ostalo ostaje - kaže Milenković.- "Terazije" će biti turistička atrakcija. Ovo je odlična lokacija za razne manifestacije. Stanica će biti po ugledu na evropske, neće zauzimati veliki prostor, nego će biti funkcionalna.

OK, jasno nam je da su nesinhronizovani o tematskom parku jer on kaže da ostaje, a u tenderu lepo piše da se radi o privremenom objektu (doduše i Staklenac je privremen, pa opstaje sve ove godine). Nego mene zanima ovo za autobusku stanicu - "ka Vojvodini i Zapadnoj Evropi". Je l' to znači da bi stara autobuska ostala za polaske ka ostalim delovima zemlje i kontinenta, ili bi bila izgrađena neka nova za tu svrhu, ili je u pitanju lapsus???

Isto tako, sama lokacija nove stanice je misterija jer svi tekstovi objavljeni prethodnih godina kažu da će se nova stanica nalaziti između ulica Jurija Gagarina, Antifašističke borbe i Milutina Milankovića - a taj prostor ne postoji kao jedinstven :D

Iz saopstenja JP Poslovni prostor
"Pozivamo sve zainteresovane koji prepoznaju svoj poslovni interes u Tematskom parku ili žele da podrže projekat na neki drugi način da nas kontaktiraju. Tematski park "Terazije iz 1930" raspolaže značajnim kapacitetima različitih namena kao što su komercijalni poslovni prostori i objekti za oglašavanje putem reklamnih panoa, a postoje i mogućnosti za postavljanje pokretnih objekata za prodaju različitih proizvoda"

Kako li će uklopiti sa "Terazijama iz 1930." reklame za recimo nove Opel automobile, ili za najnoviju ponudu mobilnih postpaid telefona, ostaje da se vidi...

Koliko sam skontao - ograda tematskog parka će zapravo biti bilbordi (ka Bulevaru Milutina Milankovića).

Ali ovu temu stvarno treba arhivirati i čuvati kao oči u glavi jer sam ubeđen da za 10 godina kada dođe neka multinacionalna korporacija da to poruši i tu sagradi kule, molove, hotele, kazina i trista drugih čuda, da će da se okupe ljudi i protestuju sa transparentima: "Ne damo naše Terazije!!!" :gobb:

Pozivamo sve zainteresovane koji prepoznaju svoj poslovni interes u Tematskom parku ili žele da podrže projekat na neki drugi način da nas kontaktiraju.

ili drugim rečima: ljudi, javite se ako vi imate neku ideju šta da radimo sa ovim s* što nam uvališe.

Homer Jay":lgvasmrj je napisao(la):
Nešto razmišljam, pa sam se setio kako je za potrebe prvog "Montevidea" u Barandi izgrađena scenografija koja bi trebalo da predstavlja Čuburu iz 30-ih:

23421_zabserija05-cubura-u-barandi_f.jpg

Pa, gledam da bi bilo mnogo bolje da su ove Terazije napravljene u Barandi, kao i stadion
Одличан предлог. Управо оно што сам ја на почетку теме рекао....тематски парк није споран као идеја, али јесте локација.
Ако је већ Баранда постала нека верзија филмског села, савршено је место за ово. Плус, се нешто даје и периферним местима .....
....али би то тамо представљало питање исплативости, јер би мрзело велике Београђане да се исцимају даље од Делта ситија (за многе најдаља дестинација до које су икада стигли).

Можда се на крају и наслућује разлог овог лудила....

Што сте тако негативни? Ево ја се нудим да сликам жене у дугу или кратку тематску сукњу испред хотел Москву...

Ako te tematske suknje isto nemaju ništa s druge strane, dolazim da gledam slikanje..

ne bih da prizivam zlu kob, ali u svetlu nedavnih dogadjaja prosto moram.

Kako ovaj "tematski park" stoji sa protivpozarnom zastitom? KafiCHi u drvenim kockama u kombinaciji sa mentaliltetom srpskog ugostitelja koji je tu dosao preko veze, ne zvuche preterano sigurno.

I da, da li je neko primetio postavljanje podnih plocha iza ovih kulisa?

Koliko sam shvatio - drvene letve služe samo da nose ove table, pa sve zavisi od nezapaljivosti tih tabli i od materijala od kojih će biti izgrađen taj zatvoren prostor iza kulisa. Kulise se nalaze samo sa strane "trga", ne obuhvataju i te prostorije iza?
Ceo prostor i nije nešto velik, posetioci će se uglavnom nalaziti na otvorenom, samo je pitanje kakvi će biti putevi za evakuaciju ka ulici.
"Park" je formiran oko fontane, tako da su položene cevi za vodu.
Možda dovedu i stari vatrogasni kamion? :p

Teoretski je manje rizično od kluba na 8. spratu stambene zgrade sa zaključanim stepeništem.

zamislite da nekome u Rimu padne na pamet da na 2 km od Spanskog trga napravi tematski park Spanski trg iz 17. veka npr. jedina dobra stvar vezana za ovaj idiotizam je to sto nece dugo trajati

Po gabaritima kulisa, deluje kao da je ovo period koji žele da predstave:

ur1926.jpg

(jednospratna zgrada svetlo plave fasade je prvobitna "Kasina")

Još jedan razlog da se čovek zapita: čemu ovo? Da nije "Moskve" i fontane, ovo bi mogla da bude i scenografija za "Više od igre"...

@2012:
Si bio nekad u Brasiliji? Na slikama izgleda super...
Ja recimo nemam nista protiv brutalizma, ali imam protiv tog kocepta razudjene, dehumanizovane gradnje koja deluje inspirativno samo iz pticije perspektive. Oprosti, ali sem pred nekoliko (zaista prelepih) Niemeyer-ovih remek-dela ja tamo niti jedan inspirativni momenat nisam dozhiveo. Da ne pominjem sto je to u kulturoloskom smislu jedan obican brisan prostor (kao i svaki drugi koji pretrpi prebrzu expanziju - sacuvaj me boze kakvih gradova ima po brazilu). Gradjen kao novo administrativno sedishte zemlje od skoro 200 miliona imao je za polaznu osnovu ideju koja po meni ne moze da rezultira skladom. Sto se mene licno tice, rezultat je neinspirativan prostor, obesmisljen idejom koja coveka ne stavlja u prvi plan, jedan neverovatan osecaj otudjenosti i osecaj da si u tkivu nekakvog tromog organizma. Apsolutno fascinantan fenomen ogromnih - a potpuno praznih javnih prostora.
Za mene je to estetski promasen koncept i zalim sto je N.Bgd podignut na temelju gotovo iste ideje. A pri tom o brutalizmu ne mislim nista lose, naprotiv. Samo se nadam guscoj gradnji u ostatku Nbg, naravno ne na skandalozan nacin kako je to radjeno oko arene npr.

alexa_ndar":7azpzzkx je napisao(la):
@2012:
Ja recimo nemam nista protiv brutalizma, ali imam protiv tog kocepta razudjene, dehumanizovane gradnje koja deluje inspirativno samo iz pticije perspektive. Oprosti, ali sem pred nekoliko (zaista prelepih) Niemeyer-ovih remek-dela ja tamo niti jedan inspirativni momenat nisam dozhiveo. Da ne pominjem sto je to u kulturoloskom smislu jedan obican brisan prostor (kao i svaki drugi koji pretrpi prebrzu expanziju - sacuvaj me boze kakvih gradova ima po brazilu). Gradjen kao novo administrativno sedishte zemlje od skoro 200 miliona imao je za polaznu osnovu ideju koja po meni ne moze da rezultira skladom. Sto se mene licno tice, rezultat je neinspirativan prostor, obesmisljen idejom koja coveka ne stavlja u prvi plan, jedan neverovatan osecaj otudjenosti i osecaj da si u tkivu nekakvog tromog organizma. Apsolutno fascinantan fenomen ogromnih - a potpuno praznih javnih prostora.
Za mene je to estetski promasen koncept i zalim sto je N.Bgd podignut na temelju gotovo iste ideje. A pri tom o brutalizmu ne mislim nista lose, naprotiv. Samo se nadam guscoj gradnji u ostatku Nbg, naravno ne na skandalozan nacin kako je to radjeno oko arene npr.

A koliko je humana "gusca" gradnja u kojoj je skoro svakome zaklonjeno sunce a deca nemaju gde da se igraju? I jos da pri tome ne udisu izduvne gasove direktno iz nekog auspuha? Ja sam odrastao na Novom Beogradu i to odrastanje ne bih menjao ni za sta. Niti sam se i najmanje osecao "otudjenim". Doduse, to su bila dobra stara vremena kada skolska dvorista i igralista nisu bila zagadjena spricevima od droge, to je doslo kasnije, sa "proguscivanjem" gradnje...

Ovaj "tematski park" je klasično Potempkinovo selo. Jeftina zabava za zaglupeli narod.
Meni je toliko odvratan taj kič i još da tu sramotu gledaju putnici iz voza koji dolaze u Beograd? Ja mislim da se treba organizovati i srušiti to ruglo. Neko konačno mora da preuzme odgovornost za ovaj grad :pob:

@ alexa_ndar

Проблем код сваког планираног "савршеног" града је наметнута концепција свега. ГРад је жив организам и њега стварају грађани својим кретањем и понашањем. Ако ти је све наметнуто, тј. роботизовано нема ту душе.

Наравно, потпуно друга крајност је тотални хаос који резултује насељима типа Калуђерица где се полуписмен и похлепан народ пита само за своје потребе па немамо ни тротоаре...

Нбг треба ревитализовати, али ово што се код нас ради, то је супротна крајност. Праве паланку. Зид до зида. Катастрофа.

gags for laughs

[video]http://www.youtube.com/watch?v=3td8iGAaZTI&feature=player_detailpage[/video]

BEOGRAD – Novi Beograd u maju će dobiti repliku centra Beograda iz tridesetih godina prošlog vela, a vrednost projekta procenjena je na 600.000 evra.

Ovaj zanimljivi projekat činiće deset autentičnih replika građevina tog vremena među kojima su hoteli “ Moskva”, “ balkan”, “ Kasina”.

Osim građevina park će dobiti i Terazijsku česmu, šine na kojima će tramvaje vući konji kandelabri, kaldrma, ograde, objavio je RTS.

Kako navodi RTS ovaj park će raditi tokom cele godine. U kafanama će goste služiti konobari u uniformama iz prve polovine 20. veka. Biće tu i suvenirnica i umetničkih radionica, u kojima će se negovati stari zanati.

"Trudićemo se da odvojimo jednu građevinu i to mesto damo studentima potpuno besplatno, da oni koji ne mogu da zakupe prostor tu organizuju izložbe, promocije knjiga. Da to bude jedna alternativna umetnička scena njima na raspolaganju", poručuje Živorad Anđelković iz Skupštine grada Beograda za RTS.

Na gradilištu rade majstori prekaljeni u izgradnji scenografija za filmove iz različitih epoha.
"Ovo će mnogo značiti i za turiste koji dolaze iz Srbije i celog sveta, ali i za Beograđane koji će imati prilike da se vrate u prošlost i uporede život na Terazijama danas i kako je to bilo pre mnogo godina", smatra Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda.

[box]Uskoro raspisivanje poziva za zakup

Ugledna ugostiteljska preduzeća zainteresovana su da zakupe prostor na starim Terazijama, pa nadležni očekuju žestoku konkurenciju kada javni poziv bude raspisan.[/box]

http://www.kurir-info.rs/uskoro-replika-terazija-na-novom-beogradu-clanak-191086

JohnyBgood":1bdsvjxx je napisao(la):
alexa_ndar":1bdsvjxx je napisao(la):
@2012:

A koliko je humana "gusca" gradnja u kojoj je skoro svakome zaklonjeno sunce a deca nemaju gde da se igraju? I jos da pri tome ne udisu izduvne gasove direktno iz nekog auspuha? Ja sam odrastao na Novom Beogradu i to odrastanje ne bih menjao ni za sta. Niti sam se i najmanje osecao "otudjenim". Doduse, to su bila dobra stara vremena kada skolska dvorista i igralista nisu bila zagadjena spricevima od droge, to je doslo kasnije, sa "proguscivanjem" gradnje...

Добићеш ти, Џони, за ово од мене један + :kk: - кад будем могао да их дајем.
Такође сам одрастао на Новом Београду и никада нисам могао да схватим ту причу у "нехуманом" граду. Чиста празна теорија, мудровање и квазиинтелектуална критика, без везе са стварношћу.

@stf:
Ja se slazem sa tobom: Brazilija je jedna krajnost, nisam rekao da treba bezati u drugu.
@Johny: zaklonjeno sunce, deca nemaju gde da se igraju??? O cemu ti to, leba ti? Pa Porto i Lisabon su naspram Brazilije otelovljenja urbanog haosa, ukoliko se rukovodis tim stavom. Tamo se u uzem urbanom jezgru klinci igraju na javnim parkovima, kojih je dosta, i super im je. U Braziliji neces videti jedno dete na ulici! Jel kapiras razliku? To je grad u kom ces videti puno vise automobila nego ljudi. Ako odlucis nekad da odes do Brazilije, skupljas utiske jedno nedelju dana, procitaj molim te ponovo post i potpisaces ga, garantujem ti.
I da se razumemo, iako postoje slicnosti u konceptu planiranja - Novi Beograd nije Brazilija i meni se licno nije dopalo velicanje tih slicnosti par postova unazad. Minus Niemeyer!
Tako da, uz puno postovanje prema tudjim uspomenama na detinjstvo, vise bih voleo da su se odlucili za malo gusci koncept gradnje i uz to na razne nacine stimulisali malo vecu cirkulaciju ljudi, makar u blokovima koji pretenduju da budu centar Novog Beograda.

alexa_ndar":1fu20mo9 je napisao(la):
I da se razumemo, iako postoje slicnosti u konceptu planiranja - Novi Beograd nije Brazilija i meni se licno nije dopalo velicanje tih slicnosti par postova unazad. Minus Niemeyer!
Tako da, uz puno postovanje prema tudjim uspomenama na detinjstvo, vise bih voleo da su se odlucili za malo gusci koncept gradnje i uz to na razne nacine stimulisali malo vecu cirkulaciju ljudi, makar u blokovima koji pretenduju da budu centar Novog Beograda.

Ово је тачно - Нови Београд није Бразилија и то је добро. Бразилија је планирана, чак, као град без раскрсница у нивоу, све су биле петље (сада има и семафора). Срећа па Нови Београд није тако замишљен.
"Мало гушћи концепт градње" је оно што је покушано на Новом Београду од осамдесетих година, уметањем зграда где им није било место - и градњом шиш-ћевап и сличних прчварница у Гоце Делчева, у једној од најхуманијих улица у граду. Такав урбанизам је претходио масовној дивљој градњи и један је од стубова деметрополизације београдског простора из новијих времена.
Када је реч о "стимулисању мало веће циркулације људи" у централним новобеоградским блоковима, урбанисти су своје урадили, планом центра НБ, са пешачком зоном и три градска трга између СИВ-а и железничке станице, са најатрактивнијим градским садржајима.
Али политичари то нису изградили...

Vrh