Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Staklena_Wool_nica":xbye75gl je napisao(la):
Ali zasto sve ovo dozivljavate tako brutalno i ozbiljno? Meni ovo deluje kao malo zabave za veoma malo novca. .....
Ovaj park bi trebalo da sluzi kao secerlema dok traje proces doradjivanja Novog Beograda u nesto zaista svojstveno modernom vremenu.

belka":xbye75gl je napisao(la):
Kad se pravilno razume motiv postavljanja ovog skandaloznog projekta, smisljen u glavi nekog nemoralnog coveka, onda je jako tesko shvatiti da postoji i jedan covek koji ovako nesto podrzava. Ovo je najobicnije sprdanje sa zdravim razumom. Usput je i bacanje para. I debilizam prve vrste. Pitam se sta se nalazi u glavi tog idiota koji je smisljao i mozgao: kako da onemogucimo naturalnu restituciju na Novom Beogradu, kad smo je vec zakonom onemogucili na 80% slobodnih lokacija? Kako a da se bas ne ponesemo prema zakonu kao toalet papiru? Lepo. POstavicemo tematski park Terazije iz tridesetih. Narod (verovatno misle da smo NLO) se nece setiti, a mnogi ce pomisliti: Boze kako divni ljudi sa osecajem za nostalgiju divnih tridetsetih, sa osecajem za tradiciju, za nesto lepo i staro, su se setili da na ovoj praznoj parceli (koju su njihovi prethodnici oteli od nekog, isteravsi ga motkom sa te iste parcele) postave jednu ovako divnu prezentaciju.

Nikada mi nece biti jasno zasto ljudi pristaju da, podrzavajuci ovakve ludosti, sami sebe diskredituju kao ozbiljne sagovornike uopste, pa i na ovom forumu.

Vozio bajs i svratio i uslikao ovo
389329_3518969047120_1058823626_3216639_51173562_n.jpg

tripko":311blaaa je napisao(la):
Vozio bajs i svratio i uslikao ovo
389329_3518969047120_1058823626_3216639_51173562_n.jpg

Sad mi je jasno zašto nema onih čuvenih Terazijskih stubova za kontaktnu mrežu.
Teslin san se ostvario - elekrične mašine koje se napajaju bežičnim putem!

nova":1zpc7czq je napisao(la):
Staklena_Wool_nica":1zpc7czq je napisao(la):
Ali zasto sve ovo dozivljavate tako brutalno i ozbiljno? Meni ovo deluje kao malo zabave za veoma malo novca. .....
Ovaj park bi trebalo da sluzi kao secerlema dok traje proces doradjivanja Novog Beograda u nesto zaista svojstveno modernom vremenu.

belka":1zpc7czq je napisao(la):
Kad se pravilno razume motiv postavljanja ovog skandaloznog projekta, smisljen u glavi nekog nemoralnog coveka, onda je jako tesko shvatiti da postoji i jedan covek koji ovako nesto podrzava. Ovo je najobicnije sprdanje sa zdravim razumom. Usput je i bacanje para. I debilizam prve vrste. Pitam se sta se nalazi u glavi tog idiota koji je smisljao i mozgao: kako da onemogucimo naturalnu restituciju na Novom Beogradu, kad smo je vec zakonom onemogucili na 80% slobodnih lokacija? Kako a da se bas ne ponesemo prema zakonu kao toalet papiru? Lepo. POstavicemo tematski park Terazije iz tridesetih. Narod (verovatno misle da smo NLO) se nece setiti, a mnogi ce pomisliti: Boze kako divni ljudi sa osecajem za nostalgiju divnih tridetsetih, sa osecajem za tradiciju, za nesto lepo i staro, su se setili da na ovoj praznoj parceli (koju su njihovi prethodnici oteli od nekog, isteravsi ga motkom sa te iste parcele) postave jednu ovako divnu prezentaciju.

Nikada mi nece biti jasno zasto ljudi pristaju da, podrzavajuci ovakve ludosti, sami sebe diskredituju kao ozbiljne sagovornike uopste, pa i na ovom forumu.

Ja opet ponavljam, vi to zdravo za gotovo uzimate k' srcu. Ja to vidim kao zabavu i to privremenu. To je isto kad bi ste rekli nekome da je id*** samo zato sto ponekad vidi neku mainstream komediju, a voli Coen Brothers najvise od svega. Mozete li da se opustite ponekad ili je kod vas sve crno ili belo? Alo, malo zanimacije i oticice cirkus iz vaseg malog grada. Mislim, nadam se da ce otici.

O da wireless tramvaj iz 1930tih, vidis kako smo mi nekad bili ispred vremena. :D
Meni se najvise svidjaju tramvaji.
Moja ideja jos odavno je da ovakvi tramvaju idu od Slavije pa do Kalimegdana linija keca, a da se od londona zatvori Kralja Milana srede terazije i to bude pesacka zona. Skroz mi je je jadno na sta
danas terazije liche a to bih trebalo da bude sredjeno tip top a pogotovu podzemni prolazu uzas.

Staklena_Wool_nica":16e47ncf je napisao(la):
Ja opet ponavljam, vi to zdravo za gotovo uzimate k' srcu. Ja to vidim kao zabavu i to privremenu. To je isto kad bi ste rekli nekome da je id*** samo zato sto ponekad vidi neku mainstream komediju, a voli Coen Brothers najvise od svega. Mozete li da se opustite ponekad ili je kod vas sve crno ili belo? Alo, malo zanimacije i oticice cirkus iz vaseg malog grada. Mislim, nadam se da ce otici.

Samo da ne ispadne da smo partybreakeri, svrake nam popile mozak i ne umemo da se zezamo.

Pitam se sta se nalazi u glavi tog idiota koji je smisljao i mozgao: kako da onemogucimo naturalnu restituciju na Novom Beogradu, kad smo je vec zakonom onemogucili na 80% slobodnih lokacija? Kako a da se bas ne ponesemo prema zakonu kao toalet papiru? Lepo. POstavicemo tematski park Terazije iz tridesetih.

Ako to može biti vredno zabave i to privremene, onda Alo… nemamo više o čemu da pričamo.

Mozda stave i kontaktnu mrezu za tramvaje i naprave da mogu da se krecu kao onaj autobus.

Samo mi nije jasno da li svakog vikenda radi tematski park,svakog dala ili samo kada je beogradizacija?

u ovom slobodnom tumačenju terazija izostavljena je viktorovićeva palata.

mislim da bi pored moskve to trebala da bude glavna zgrada.

moja pretpostavka je zbog toga da ljudima ne bi palo na pamet da traže njenu rekonstrukciju.

Čini mi se da neki učesnici u raspravi i nisu najsvesniji u kolikoj dubiozi se trenutno zemlja nalazi, najviše finansijskoj, pa onda i svakoj drugoj što sve siromaštvo vuče za sobom. U ovo sam već 100% siguran, od kad znam za sebe nismo ovako loše stajali, čak ni u vreme hiperinflacije u vreme zadnjih balkanskih ratova.
U takvom okruženju, bilo kakvo javno trošenje bilo čijih para, a pogotovo budžetskih, na ovakve vrste 'zabave' i 'cirkusa', degutantno je, vrlo blago rečeno. Skup, preskup most mogu nekako da svarim, to je ipak nešto što je gradu neophodno, ali ovako blatantno traćenje više od pola miliona evara na nešto što će, ioako oni pričaju da će trajati 10 godina, za nekoliko meseci stajati zapušteno u ruševinama, to mi jedino liči na zlatno doba južnoameričkog kapitalizma. Čak i da sam do sada bio zakleti demokrata, samo ovo bi mi bilo dovoljno da im okrenem leđa.

belka":18sx9335 je napisao(la):
Pitam se sta se nalazi u glavi tog idiota koji je smisljao i mozgao: kako da onemogucimo naturalnu restituciju na Novom Beogradu, kad smo je vec zakonom onemogucili na 80% slobodnih lokacija?
Nisam primetio pre ovo u raspravi, sad sam tek video. Ako moze belka, ili neko drugi ko zna da mi kaze sta je na tom mestu bilo pre, zbog cega bi se to zemljiste vracalo? Pitam, s obzirom da je Novi Beograd bio pre jedno mocvarno podrucje, koje je jedino naselje imalo na Bezaniji. Mozda se i tu nesta nalazilo a za to nisam znao?

@vuko: trebalo bi da je otvorno svakodnevno, koliko skapirah iz izjava oni to smatraju novom kulturno turistickom atrakcijom

Sto se tice zemljista,to su kupovali izmedju ratova lokalni bogatasi koji su znali da ce tu jednog dana biti grad,pa hajde da dobiju leba bez motike.I sada treba da ih glorifikujemo i cenimo njihov izuzetan preduzetnicki smisao i to sto su imali tadasnje insajderske informacije od strane gradske vlasti da ce se tu graditi nesto pa ce im grad plaititi visestruko ekspropriaciju.

To glorifikovanje monarhistickih burzuja je otislo u krajnost.

Koja glorifikacija, gde, kad?

Red je red...i zakon je da se poštuje. Ne čuh glorifikaciju...

To i dalje nije odgovor na Milanchetovo pitanje. Ok, oteto je, ali od koga, koja je namena tog zemljišta bila u trenutku nacionalizacije? Da li zakonski naslednik dotičnih parcela namerava da podnese zahtev za restituciju? Bilo kakav podatak je bolji od prostog 'to je sve oteto'....

Naravno da nije, to ostalo može samo belka da odgovori.

nova":1bkmev5k je napisao(la):
Koja glorifikacija, gde, kad?

Red je red...i zakon je da se poštuje. Ne čuh glorifikaciju...

Pa da.Posto je trenutno takvo uredjenje.Neka mu se isplati procena za mocvarno zemljiste bez ikakve infrastrukture kao sto je i bila tada i gotovo.Kao sto su radili oko Kragujevca onima sto su se pravili pametni i trazili hiljade eura za mocvaru a na kraju nisu dobili nista.

Dok oni ocekuju milione eura a previdjaju koliko su grad i drzava ulozili za infrastrukturno ulaganje za NBG i specificno tu lokaciju.

Slažem se, dakle bez glorifikacije monarhističke buržoazije, reče "komunjara" :p

Hvala Nova :) Promaklo mi je to
belka":1pwp5ei6 je napisao(la):
Inace da vas obavestim da je ceo, apsolutno ceo Novi Beograd izgradjen na otetom zemljistu
Ne kapiram, cije je bilo?
Vucko kaze od bogatasa tadasnjih. Kojih? Da li se postavlja pitanje kako su oni stekli to? Kako moze da se izjednacava to zemljiste koje je bilo mocvarno, i sadasnje kompletno komunalno opremljeno? Koja je vrednost tog zemljista tada bilo a koja je sad? Sta su "oni" ili njihovi potomci ulozili da bi se komunalno opremilo? Ko je ulozio u komunalni opremanje? To je isto kao neko stalu da menja za stan. Nije nista crno-belo, postoje i druge nijanse.
Inace, malo sam pregledao posle postove.
belka":1pwp5ei6 je napisao(la):
Najinteresantnija pozicija na Novom Beoggradu su uglovi (ili coskovi) bloka na kome je izgradjena Arena i kompletan blok prekoputa Arene da li je 25 ili 26. To zemljiste je bez dinara dodeljeno pre 20 godina Energoprojektu i Napredu, celi blokovi 25 i 26.
Moram da odgovorim na ovo, jer sam malo upucen oko desavanja vezano za ovo. Naime, u vreme SFRJ, 1988, kada su i "doddeljeni" ti placevi, placevi se nisu prodavali. Kao ni stanovi, vec jednostavno dobijali od strane firmi. Energoprojekt i Napred su napravili konzorcijum EPNA za izgradnju centralne zone Novog Beograda i platili su sve komunalne, prikljucne takse, kao i naknade i to unapred kao da se sve tu vec izgradilo tj za planirani broj kvadrata. Sa druge strane, za vreme sankcija, Energoprojekt je od prodaje stanova u bloku 29, finansirao izgradnju Arene. To je bio dogovor sa tadasnjim vlastima. Medjutim jos postoji spor Energoprojekta i grada oko finansiranja Arene, jer je on od svojih cerki firmi koje su poslovale u inostrantvu povlacio novcna sredstva i ulagao u izgradnju Arene. To trazi da mu se plati, ali to je vec druga prica, i verovatno nikad nece ni biti placeno.

Takodje Energoprojekt je imao i Blok 12 cijii je deo kasnije prodat privatnom investitoru. Verovatno je na slican nacin i deo bloka 26 otisao u privatne ruke

Milanche je rekao bez ikakve ideologije i pozadine to sto ja htedoh reci,to jest cisto inzenjerski.

Zemljiste bi se moglo vratiti ako bi vlasnici doplatili razliku izmedju tadasnje trenutne cene i sadasnje.Ako ne mogu doplatiti onda im se isplacuje cena orginalnog zemljista u originalnom to jest mocvarnom stanju i gotovo.

Ok, ne znam dobro Zakon o restituciji, ali u ovom konkretnom slučaju, zar nije fora u tome što im nisu to isplatiti ranije, a onda nisu mogli da izbegnu da u Zakon stave vraćanje u nature, pa sad moraju da se vade zauzimanjem zemljišta?

Igor":38lub77q je napisao(la):
Takodje Energoprojekt je imao i Blok 12 cijii je deo kasnije prodat privatnom investitoru. Verovatno je na slican nacin i deo bloka 26 otisao u privatne ruke
Da, tacno. Prodat je da im ne bi grad to jednostavno oduzeo. Oduzeto im je deo zemljista u bloku 29 i dat Monteri da ona gradi po vec uradjenim projektima. Da se to ne bi dogodilo i sa delom bloka 12, on je prodat Delti uz klauzulu u ugovoru da jedino Energoprojetkt moze da izvodi radove. Kasnije je Delta, koliko sam upoznat, to preprodala nekom drugom. Sta se trenutno desava sa blokom 26, to ne znam.

Samo da podsetim, kada je trebalo da počne izgradnja Univerzitetskog naselja kasnije nazvanog Belvil, javila se u novinama neka bakica koja je tvrdila da je to zemljište pre rata njen otac kupio znajući da će mu jednog dana skočiti vrednost.
Do izgradnje Belvila to je bila pusta ledina, isto kao i ovo parče u bloku 42.

Belka će se verovatno i sam javiti, ali pošto je meni njegovo prozaično objašnjenje jedino logično, ponoviću:
ovo čudo se gradi da bi se parcela zauzela izgradnjom i "privela nameni" i tako sprečilo njeno vraćanje.

Vrh