Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Kako da nešto sprečiš, kad se sve radi u potpunoj tajnosti?

OK, možda je trebalo organizovati neki protest, ali - po prioritetu je "tematski park" prilično nisko prema npr. ceni hrane, odeće, komunalija, goriva, taksi... stanova, automobila, radničkih prava, kvalitet usluge u državnim institucijama, čekanju kod lekara....

Akumulirace se to u narodu... medjutim nije ni vreme ni mesto :) ...

meni jedino frka za taj tematski park sto cu morati da placam parking, ili da se parkiram u blokovima pa ljudma koji zive tamo uzimam mesto. I bice korisno samo preko veceri jer ovako kada upekne zvezda a nemas gde da se sklonis u hlad...ludilo :)

@Lebanon
Samo da te ispravim - "đubre" se nije ni nalazilo na toj parceli, vec samo zemlja i korov, i par parkiranih građevinskih masina i kontejnera...
Divlji buvljak (u nedostatku odgovarajućeg prostora za prodaju koji grad nije odvojio) se nalazio silom prilika po trotoarima oko te parcele, ali znači na toj parceli gde je sada nikla kvazi-imitacija Terazija "đubreta i zaraze" nije bilo...

relja":3mb7vwo0 je napisao(la):
Kako da nešto sprečiš, kad se sve radi u potpunoj tajnosti?

OK, možda je trebalo organizovati neki protest, ali - po prioritetu je "tematski park" prilično nisko prema npr. ceni hrane, odeće, komunalija, goriva, taksi... stanova, automobila, radničkih prava, kvalitet usluge u državnim institucijama, čekanju kod lekara....

Ту је кључ свега. У овој земљи неће бити боље док их не натерамо на ПОТПУНУ ТРАНСПАРЕНТНОСТ и ОТВАРАЊЕ КЊИГА. Сва јавна предузећа, све агенције, министарства, и установе. Да буде јавно и лако доступно за сваки уговор или набавку од преко 5 хиљада евра - КО је то добио, шта се тачно ради и за колико пара. А то КО да не сме да буде нека мутна фирма са неких фантомских острва него сваки власник именом и презименом или тачно које деоничарско друштво.

"Sunlight is said to be the best of disinfectants". Зато на овим изборима и није најбитније да ли ће да победи Пера или Жика него ко год да победи да га најзад мало зауздамо. Односно, да га натерамо да све што ради буде транспарентно. То би нам решило ОГРОМАН део проблема.

Sutra se otvara park ? Tako rekli sad na studio b izgleda

Ne mogu da verujem ako je to tačna vest. Treba da dobiju titulu 'kraljevi predizbornih smandrljavanja'. Ovakva kampanja može da ubedi samo glasače sa IQ-om ispod 60, a takvih je, nadam se, ipak malo. :/

Čuo sam samo kraj vesti, pošto je sutra Beogradizacija, kaže, dodjite sutra da uživate u terazijama 30ih..

Ali do kojih krajnosti se ide, to mene oduševljava:
sa jedne strane se otvara nadvožnjak kod Hipodroma, Mladenovčanima i ostalima se oprašta putarina do Bubanj potoka (što je sve super i pozitivno), pa čak i "otvaranje" onog kukavnog parčeta obilaznice, a onda se izblamiraju sa ovako kretenskim promašajem - počev od ideje, pa do tempiranog otvaranja.

Tačna je vest, bila u jutarnjem STB: na 4.5 hektara se prostire, replike razmere 1:1, videćete stare zanate, otvaranje sutra i beogradizacija Beograda se seli tamo ....

Prilog na studiju B juče,ne sećam se u kom teriminu,opet se ponavlja stara priča koju sam već čuo ali sam mislio da je samo previd,posetioci će moći da uživaju u vožnji(ili da vide,nisam siguran jer me je kraj vesti žešće iznervirao) tramvajima koje vuku KONJI.Ja već počinjem da mislim da nas neko sad stvarno namerno za...ava :mad:
Verovatno će moći da istovremeno proćaskaju i sa Karađorđem,knjazom Milošem,carom Dušanom i ostalim savremenicima iz te epohe Beograda 30-tih godina gde su ulice još pod turskom kaldrmom ili blatom, gradsko osvetljenje je na gas i pali se ručno,grad je još opasan Laudonovim šancem,a periferija počinje tik iza Terazija.Novinarski izveštaj u stilu,ma šta zna glupi narod,meni je lakše da kažem ovako kako ja mislim nego da se malo raspitam i da saznam da su konji zamenjeni nekih 30-ak godina pre toga.

2012":34qldbxn je napisao(la):
Vecina su ovce .. :)
Ja i dalje odbijam da verujem u to. Većina tih 'ovaca' nisu glupe u klasičnom smislu te reči, već jednostavno ne razmišljaju, što iz lenjosti, što zbog preokupiranosti svojim svakodnevnim problemima, tako da ovakve vesti tipa 'završeno ono, otvoreno ovo' do njih dopire samo do periferne svesti, bez iole dubljeg razmišljanja.
Trenutno nije još postignuta 'kritična masa' zainteresovanih da se nešto promeni, kao što se desilo 2000-te, inače bi verovatno i sad bagerima krenutli na 'Terazije'. Tad je bilo potrebno 10-tak godina, možda će i sad biti potrebno približno toliko, možda i više (ruku na srce prava kriza traje tek par godina) ali samo pod uslovom da izroni neko ko će biti u stanju da tu masu i politički usmeri. Tad smo imali Zokija, sad nemamo nikog.

Bonvivan":25jh1cd3 je napisao(la):
Prilog na studiju B juče,ne sećam se u kom teriminu,opet se ponavlja stara priča koju sam već čuo ali sam mislio da je samo previd,posetioci će moći da uživaju u vožnji(ili da vide,nisam siguran jer me je kraj vesti žešće iznervirao) tramvajima koje vuku KONJI.Ja već počinjem da mislim da nas neko sad stvarno namerno za...ava :mad:
Verovatno će moći da istovremeno proćaskaju i sa Karađorđem,knjazom Milošem,carom Dušanom i ostalim savremenicima iz te epohe Beograda 30-tih godina gde su ulice još pod turskom kaldrmom ili blatom, gradsko osvetljenje je na gas i pali se ručno,grad je još opasan Laudonovim šancem,a periferija počinje tik iza Terazija.Novinarski izveštaj u stilu,ma šta zna glupi narod,meni je lakše da kažem ovako kako ja mislim nego da se malo raspitam i da saznam da su konji zamenjeni nekih 30-ak godina pre toga.

Ako nekoga zanima, a pre svega posetioce koji samo čitaju forum:

http://www.gsp.rs/pocetak1.htm

Током 1904. године електрични трамваји потиснули су трамваје са коњском запрегом са линија Калемегдан - Славија и Жагубица - Електрична централа, а 1905. године и с последње линије Теразије - Ново гробље. “Коњски трамваји” су, поред обављања функције јавних превозних средстава, били и својеврсна атракција у ондашњем Београду и њихова живописна слика остала је дуго у сећању савременика.

Поред електификације постојећих, Белгијско анонимно друштво изградило је 1896. године нову трамвајску линију: Коларац (данашњи Трг Републике) – Ташмајдан кроз данашњу Ул. Лоле Рибара. Године 1906. на свим трамвајским линијама саобраћало је укупно 16 моторних трамвајских кола. То су била двоја двоосовинска кола с моторима од 35 и 45 КС. Први тип је назван “Теразијски”, зато што је саобрћао кроз варош, имао је каросерију са удобним “испуњеним” седиштима и наслонима обложеним плетеном морском трском. Други тип кола назван је “Топчидерски” и имао је дрвене клупе. После електрификације трамвајског собраћаја, трамваји на запрежну вучу служили су дуги низ година као приколице електричних трамвајских кола. Њих је такође било две врсте – с летњом отвореним и зимском затвореном каросеријом.

Током 1909. и 1910. године набављено је још 10 моторних кола, па је у Београду радило укупно 26 моторних кола с 12 приколица. Двадест година после увођења трамвајског саобраћаја и 7 година после електрификације последње линије, у Београду је 1912. године било 8 трамвајских линија, којима су саобраћала просечно дневно 24 трамвајска моторна кола и 12 приколица. Те године превезено је 7,5 милиона путника.

"Park" "Terazije 1930-tih" nema čak ni tu edukativnu crtu.

Bonvivan":33s74ogb je napisao(la):

Jbt, prvo sam se zgrozio vešću, a onda si me od srca nasmejao ovim knjazom Milošem i carom Dušanom.
Šta ti je Srbija, ovaj ironični smeh ti postane potpuno prirodan...

Evo i zvanične vesti. Nema nikakvih konja, pa valjda znaju, majka mu stara, da oni tramvaji koje su tamo dovukli nisu na konjsku vuču:

Петак, 04. мaj 2012.

„Београдизација Београда” у реплици Теразија

Мајска „Београдизација Београда” одржаће се сутра на Новом Београду у реплици Теразија из тридесетих година прошлог века. У сенкама хотела „Москва” и „Балкан” од 12 часова посетиоце ће забављати Belgrade Dixieland Orchestra, од 13.30 ђаци џез одсека Музичке школе „Станковић”, а од 18 сати бенд Јована Маљоковића. У 15 часова одржаће се генерална проба матурантског плеса –
„Плес са Европом”, у коме учествују матуранти београдских средњих школа.

Теразије из тридесетих година јединствен је туристичко-културни парк на 4.500 квадратних метара пословног простора и простора намењеног уметницима који ће стварати у аутентином амбијенту из прошлог века. Посетиоци ће моћи да уживају у аутентичним костимима, да упознају старе занате и виде како је Београд живео у време жирадо шешира.

„Београдизација Београда” је акција оживљавања културне сцене града и очувања традиционалних вредности коју град Београд, у извршној продукцији Позоришта „Дадов”, спроводи сваке последње суботе у месецу. Овај пројекат реализује се захваљујући стратешком споразуму у области културе који су потписали град Београд и НИС у оквиру свог корпоративног програма „Култура без граница”.

Izvor: Grad Beograd

Što se tiče tempiranja ovog "otvaranja", nije to zbog toga što će neko oduševljeno da pohrli u nedelju da zaokruži određeni broj na listiću jer mu se dojme "lažne Terazije", već se teži u poslednjoj nedelji kampanje da se stvori utisak da se u gradu uvek i svakodnevno nešto dešava, radi i gradi. Bombardovanje događajima.

Homer Jay":3ag9m2nj je napisao(la):
Evo i zvanične vesti. Nema nikakvih konja, pa valjda znaju, majka mu stara, da oni tramvaji koje su tamo dovukli nisu na konjsku vuču:

Петак, 04. мaj 2012.

„Београдизација Београда” у реплици Теразија

Мајска „Београдизација Београда” одржаће се сутра на Новом Београду у реплици Теразија из тридесетих година прошлог века. У сенкама хотела „Москва” и „Балкан” од 12 часова посетиоце ће забављати Belgrade Dixieland Orchestra, од 13.30 ђаци џез одсека Музичке школе „Станковић”, а од 18 сати бенд Јована Маљоковића. У 15 часова одржаће се генерална проба матурантског плеса –
„Плес са Европом”, у коме учествују матуранти београдских средњих школа.

Теразије из тридесетих година јединствен је туристичко-културни парк на 4.500 квадратних метара пословног простора и простора намењеног уметницима који ће стварати у аутентином амбијенту из прошлог века. Посетиоци ће моћи да уживају у аутентичним костимима, да упознају старе занате и виде како је Београд живео у време жирадо шешира.

„Београдизација Београда” је акција оживљавања културне сцене града и очувања традиционалних вредности коју град Београд, у извршној продукцији Позоришта „Дадов”, спроводи сваке последње суботе у месецу. Овај пројекат реализује се захваљујући стратешком споразуму у области културе који су потписали град Београд и НИС у оквиру свог корпоративног програма „Култура без граница”.

Izvor: Grad Beograd

Što se tiče tempiranja ovog "otvaranja", nije to zbog toga što će neko oduševljeno da pohrli u nedelju da zaokruži određeni broj na listiću jer mu se dojme "lažne Terazije", već se teži u poslednjoj nedelji kampanje da se stvori utisak da se u gradu uvek i svakodnevno nešto dešava, radi i gradi. Bombardovanje događajima.

Ma naravno da neće biti konja,ja sam samo hteo da naglasim da novinarska bahatost u potcenjivanju IQ građana ovoga grada nema granica.Pitam se da li je taj novinar uopšte razmislio kakvu je glupost pustio u etar( kao i njegov urednika) i da li je uopšte video te tramvaje.Da li se zapitao gde im je ruda za koju bi se konji privezali i gde će stajati kočijaš koji te konje treba da goni.Ja bih tu ili tog pametnjakovića malo upregao u dotične tramvaje pa ga malo kandžijom poterao da ih tegli lažnim Terazijama da Beograđani mogu da uživaju u vožnji :D

Kontam. To ti je kombinacija mladosti, neiskustva, male plate, rada preko omladinske zadruge, lenjosti, sujete, pametovanja, loših urednika i još par sitnica :D

Večeras sam obišao ,,Terazije".
Radi se užurbano sa velikom brojem ljudi. Prisatan je veći broj osoba iz gradske uprave i javnih preduzeća među kojima ima i direktora.

Lično sam slučajno, prolazeći pored dve osobe čuo tel. razgovor gde osoba koja je telefonirala izdaje naredbe pozivajući se na direktora koji stoji pored nje. Traženo je da se još neke stvari izrade i donesu uz komentar ,,NAREĐENO JE DA SVE MORA BITI GOTOVO SUTRA DO 10 SATI".

Danas je radila i fontana.
Starim tramvajima su bila otvorena vrata pa sam ušao unutra. Ne znam da li će tako biti i kasnije.

Opšti utisak je da ima još dosta da se radi na detaljima.

Uradio sam veći broj fotografija pa ću ih možda kasnije postaviti ako ima zainteresovanih iako će ih sigurno ovde postaviti i drugi članovi.

Bio je i drug direktor danas.Kaze da je otvaranje u 10 ili 12 sati i da je pricao sa predsednikom opstine novi beograd koji nije ni znao da li je ovo tematski park 1920tih ili 1930tih godina.Bice otvoren prvo jedan restoran i tako.Cirkus u najavi.Imaju srece pa na dan otvaranja bg voz ide na pola sata pa nece biti toliko ocigledno koliko je cela ideja sumanuta,ali vec od ponedeljka ce biti smesno.

Mislim da sam pored već pomenutih direktora, danas video i direktora - člana foruma koji je takođe fotografisao i sam za sebe glasno negodovao zbog kvaliteta urađenog.

Upadljiv je nesklad između veličine ulaganja u infrastrukturu ( vodovod i kanalizacija, struja, kaldrma, zelene površine sa odraslim stablima platanima, rasveta, fontana, . . ) i ulaganja u privremene kulise.

Ima li nekih saznanja o daljoj sudbini ovoga ,,parka"?
Da li je moguće da će kasnije na mestu sadašnjih kulisa, a na već urađenoj infrastrukturi biti izgrađeni trajni objekti?

E,da.Rece direktor to jest clan direktor da mu je predsednik opstine rekao da ce ovaj "park" trajati 10 godina na ovoj lokaciji.A posle ce graditi onu kulu od 150 metara ,i eventualno siriti zeleznicku stanicu Novi Beograd ka parku.

Stižu footografije snimnjene oko 15 sati pre najavljenog svečanog otvaranja.

Vrata za nigde

sam5420-1.jpg

sam5434-1.jpg

Zadnja strana kulisa

sam5436-1.jpg

sam5437-1.jpg

Vrh