Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Lingvisti iz SR i HR su se nedavno složili da se radi o istom jeziku,tako da koju god reč da koristite niste pogrešili.A ako vam se neka reč učini čudnom ,stranom ili iz prošlih vremena to su reči uzete iz Češkog,Poljskog i sl. ;)

Ok, on ili ništa ne kapira ili se pravi lud...

"Javni Prostori @javniprostori · Open
@nenadmilenkovic Hoće li biti dostupni planovi i dokumenta vezana za izgradnju na sajtu opštine?

Nenad Milenkovic @nenadmilenkovic Close
@javniprostori Mozda se ne razumemo, ne pravimo trg, zgrade i ulice, već tematski park. Bice ogradjen, nece se ulaziti kolima."

Tematski park!? Ozbiljno!? Otkud sad to!? OK, ako sam ga dobro razumeo, prema njegovim tweetovima, u Tematskom parku neće biti trga, ulica niti zgrada, već će on, Bjela i još neki lik da stoje ispred platna na kojem su nacrtane Terazije iz 30-ih. Avangarda :D

Sorry BadMane, ali mislim da te predsednik opštine malo ****.

Fotografije od 06. i 07. 03. 2012.

Ako budu gradili onako kako mislim da hoće, košava ove Terazije može da sravni sa zemljom vrlo brzo.
Biće ovo velika jedra na slabim jarbolima.

sam4755-1.jpg

sam4760-1.jpg

sam4759.jpg

sam4756-1.jpg

sam4754-1.jpg

vrlenija":3cw8yy89 je napisao(la):

Ako neće predsednik Opštine da otrkiva detalje, ja ću da pokušam:

sah20jx7.jpg

(Dexpess-ova kolekcija, 1934, ispraćaj ubijenog kralja Aleksandra)

Po konturama koje se naziru na fotografiji sa gradilišta, "Terazije" će obuhvatati prostor od hotela Balkan do Igumanove palate, s tim što su obe ove zgrade dobile današnji izgled pred kraj 1930-tih, a "Mpntevideo 2" se dešava 1930-te.

Homer Jay":q5j0f8aj je napisao(la):
Tematski park!? Ozbiljno!? Otkud sad to!? OK, ako sam ga dobro razumeo, prema njegovim tweetovima, u Tematskom parku neće biti trga, ulica niti zgrada, već će on, Bjela i još neki lik da stoje ispred platna na kojem su nacrtane Terazije iz 30-ih. Avangarda :D

Sorry BadMane, ali mislim da te predsednik opštine malo ****.

He, he, da je malo, bilo bi dobro. :lol: Ali neka, vreme radi za nas. ;)

Po polažaju tih redova šipki (kostura budućih "zgrada") deluje da će zgrade sa jedne strane Terazija biti preblizu u odnosu na one zgrade sa druge strane, tj. da će to biti umanjena i samim tim nerealna predstava Terazija. Šteta ako stvarno bude tako.

Mene ovo izgleda kao da se gradi tematski park divljeg zapada sa onim salunima sa onim povisenim dvokrilnim vratima kroz koja ulazi Klint Istvud i cuje se muzika iz filma dobar,los,zao :)

relja":3q85lhq9 je napisao(la):
vrlenija":3q85lhq9 je napisao(la):

Ako neće predsednik Opštine da otrkiva detalje, ja ću da pokušam:

sah20jx7.jpg

(Dexpess-ova kolekcija, 1934, ispraćaj ubijenog kralja Aleksandra)

Po konturama koje se naziru na fotografiji sa gradilišta, "Terazije" će obuhvatati prostor od hotela Balkan do Igumanove palate, s tim što su obe ove zgrade dobile današnji izgled pred kraj 1930-tih, a "Mpntevideo 2" se dešava 1930-te.

Svaki put kad vidim neku staru fotografiju sve mi vise ova stara zgrada kod "Moskve" nedostaje. Hvala za jos jednu perspektivu!

Evo sta odgovara predsednik:

"Otprilike ovakva tabla ce biti postavljena sledeće nedelje. Vidi se tlocrt u pozadini i par zgrada."

AnkHMlACAAEsgxj.jpg:large

BadMan":1v2wzn2c je napisao(la):
Evo sta odgovara predsednik:

"Otprilike ovakva tabla ce biti postavljena sledeće nedelje. Vidi se tlocrt u pozadini i par zgrada."

AnkHMlACAAEsgxj.jpg:large

Na crtežu je hotel Balkan iz circa 1930 - kada se igrao i Mundijal u Urugvaju.

'Oće te zrgade da grade, zidove, šta, ne razumem, što više znam o ovome tomi ružnije izgleda jao 'ajde predomislite se odmah molim vas i nemojte ništa da gradite ZAŠTO ZAŠTOfu0šsdgiuf9awuie9io

Vratio sam se iz Skoplja užasnut njihovim novim građevinama 19. veka i onda me ista stvar snađe u Beogradu čime sam to zaslužio čime

Tematski post o inspiraciji za Tematski park

Praistorija - epoha Obrenovića i česma kneza Miloša pre preseljenja u Topčider i rekonstrukcije ulice
pict6878.jpg

Pre fontane
60634315.jpg

96739652.jpg

Karađorđevići sklonili česmu u Topčider i napravili fontanu, zastava je bila formata 3x2 i nije ima grb postavljen kao na brodskim zastavama, kao danas
razglednicabeograd.jpg

Viktorovićeva pre rušenja
copy2ofdsc05931.jpg

1915 - Viktorovićeva zgrada gori prvi put, dok Austrougari i Nemci ulaze u Beograd (još je dospela na razglednicu!)
cf9b1.jpg

Viktorovićeva, 1. Svetski
slike817.jpg

slike1817.jpg

1919
viktorovicapotekaposlew.jpg

Zakrpljena nesrećnica
terazije1919.jpg

Osmah posle 1. rata
moskva.jpg

Da li ćemo ponovo videti ovaj prizor?

beograd1899.jpg

terazije30ihgodina.jpg

Javni WC - ponovo su ga "otkrili" kada se pravio podzemni prolaz
terazije1.jpg

terazije25235213mf.jpg

Verovatno 1936 i doček olimpijske bakle. Stari "Balkan" je srušen
mdocekolimpijskevatre19.jpg

Neparna strana na žalost nije dočekala da se izjednači po visini do početka rata.
Kada bi se skinule one sveteleće reklame i klima uređaji sa fasada, sasvim drugačije bi izgledalo
img8202e.jpg

Kasina - dok je dominirala, i pre nadogradnje
dhotelkasina9384.jpg

Žubori fontana, vodoskok, kovano gvožđe... imali su stila
resizeoffontananaterazi.jpg

resizeofterazije30tihgo.jpg

resizeofterazijekrajem3.jpg

terazije6.jpg

terazije20.jpg

1937
terazije1937.jpg

Kasne tridesete
bracakrsticipalataiguma.jpg

Ovo je period koji se "rekonstruiše"
bgd0151926ip2.jpg

bgd012li8.jpg

Pred rat
belgradeterazije1939.jpg

Bez ovog bircuza bolje i da ne rade rekonstruišu
321245299366696cdeb5o.jpg

E - ovo su igrači BSK-a ispred Albanije
bsko.jpg

Pred rat
316088734446453bbe44o.jpg

27. mart - ova dva vojnika su "isečena" posle 1945
25195968.jpg

27749471.jpg

April 1941, ispred razbucane Viktorovićeve zgrade i Moskve.
Da mu razbiješ glavu tom mašinom streljali bi 50 Srba, Jevreja, Cigana...
nemackucaispredmoskve19.jpg

April 1941, nedostaje im samo Lord Vejder
95978538.jpg

99403027.jpg

viktorovic1941aa.jpg

terazijedbf234f.jpg

terazije1941aa.jpg

Okupacija
nnnn3n.jpg

nnnn2r.jpg

Fenomenalna
Beograd, 20. oktobra 1944. - Ruski vojnici poziraju ispred Palate Albanija u Beogradu nakon oslobadjanja grada. FOTO TANJUG/ RISTA MARJANOVIC/
belgraddrvp.jpg

Fotograf je verovatno sam sebi bajonetom proverio da li je pločnik miniran :p
soviettroopssearchformi.jpg

Nakon oslobođenja
1945terazije.jpg

Nakon oslobođenja, možda i okupacija
1945terazije1.jpg

1945
69481276.jpg

Rekonstrukcija posle rata 1947
scan0042gz4.jpg

terazije19472.jpg

terazije19471.jpg

I na kraju - moje je mišljenje da je "Tematski park" nešto ispod nivoa jedne metropole kakvoj Beograd navodno teži.
Zbog ovakvih ideja je "Kriger" iz "Otpisanih" u pravu: "Hajte molim vas, kakav velegrad".
Nek poprave prvo onu zgradu, skinu svetleće reklame i klima uređaje sa fasada, vrate natpis na Moskvu, vrate bar one okrugle rešetke oko stabala, ni tzv. "komunistima" nisu smeteale...

relja":j08jumt5 je napisao(la):
I na kraju - moje je mišljenje da je "Tematski park" nešto ispod nivoa jedne metropole kakvoj Beograd navodno teži.
Zbog ovakvih ideja je "Kriger" iz "Otpisanih" u pravu: "Hajte molim vas, kakav velegrad".
Nek poprave prvo onu zgradu, skinu svetleće reklame i klima uređaje sa fasada, vrate natpis na Moskvu, vrate bar one okrugle rešetke oko stabala, ni tzv. "komunistima" nisu smeteale...

Pravljenje kulisa je odlican sazetak i simbol ucinka ove vlasti. Naravno nenameran i ironican, ali nisu oni te ironije ni svesni. Suvise su obuzeti PR-om, a kad si takav, kulise su ti vrhunski domet.

OK, Djiki je izgradio most, naravno uz veliko zaduzenje, ali ja ne vidim da se i nazire autobuska stanica, metro, uredjenje ili bar ciscenje priobalja, niti bilo sta drugo pozitivno. A ogromno vizuelno zagadjenje grada panoima je realno ogroman nazadak. OK, oprali su polovicno par fasada u Brankovoj u predizborne svrhe ali to mu dodje slicno kulisama. Vrlo tanko.

A tek na nivou drzave KATASTROFA, ni koridor 10, ni obilaznica, ni zeleznica, ni privreda koja nesto radi, niti neki sistem (zdravstvo, skolstvo, sudstvo) da je profunkcionisao mada su nas i na tom nivou isto posteno izzaduzivali. je*******ivetri i prevaranti, nece ovo na dobro.

PS Hocu da vidim rekonstrukciju ove fontane sa tri nivoa u sredini ispred crkve Sv. Marka! Cak ne bi bilo ni toliko skupo, a aktivirao bi se jedan lep prostor u gradu koji je sada jedno preruzno i prezapusteno polu-parkiraliste.

JohnyBgood":21x7b2gj je napisao(la):
Pravljenje kulisa je odlican sazetak i simbol ucinka ove vlasti. Naravno nenameran i ironican, ali nisu oni te ironije ni svesni. Suvise su obuzeti PR-om, a kad si takav, kulise su ti vrhunski domet
:kk:

Prvo Bjelogrlic je preko svojih veza i vezica izgurao ovo kako bi o trosku drzave dobio scenografiju za film .Dio sredstava ce se vratiti od izdavana tog prostora.Ovaj cirkus nam nije bio potreban jer se to moglo snimiti i bez ove gradnje.Relja+ hvala na detaljnoj retrospektivi . ;)

relja":32tlpb1s je napisao(la):
Tematski post o inspiraciji za Tematski park

Praistorija - epoha Obrenovića i česma kneza Miloša pre preseljenja u Topčider i rekonstrukcije ulice
pict6878.jpg

Pre fontane
60634315.jpg
Hvala za odlične fotke.

За ово Бјели да се испостави рачун!

Mani se Montevideo 1 dopada, serija me je prijatno iznenadila (u stvari su snimali seriju, a iz nje montrali film). Iza stoji ne samo Bjela, tu je i scenario Srđana Dragojevića, pa odlična glumačka podela...
Uopšte snimiti jedan film je jako teška stvar i to ne može bilo ko. Ni Nikita Mihaklov, ni Spilberg, Džon Hjuston...nisu naivne male mace...taj posao treba umeti izgurati. I t Bjelogrlićima skidamkapu.

Ali, ako će da film da sponzorišu gubitaška državna i javna preduzeća, ministarstva, razni sekretarijati i sl, e pa onda nemaju prava da progone ljude zato što postavljaju torente.

Da su ove kulise privatni projekat, ne bih imao razloga da se protivim. Ali nije, ide iz budžeta (koji se eto, neće puniti planiranom dinamikom)... čak su smislili pokriće da će pare da im se vrate kroz izdavanje prostora i ugostiteljstvo. Ali - to su samo usluge, a neko zaradi da ima para da troši na takvom mestu. Presipa se iz šupljeg u prazno, dok lafovi skidaju kajmak.

Сматрам да није фер да се Стари Град запостави па зато предлажем реплику једног од новобеоградских блокова подно Калемегдана на пример. :rolleyes:

jlaki":3jjc6zho je napisao(la):
'Oće te zrgade da grade, zidove, šta, ne razumem, što više znam o ovome tomi ružnije izgleda jao 'ajde predomislite se odmah molim vas i nemojte ništa da gradite ZAŠTO ZAŠTOfu0šsdgiuf9awuie9io

Vratio sam se iz Skoplja užasnut njihovim novim građevinama 19. veka i onda me ista stvar snađe u Beogradu čime sam to zaslužio čime

Polako Laki, samo je tematski park.Plus ta lokacija je ionako malo u u efe. Potrosice kintu, napravice nekakvu kopiju necega davnog, a ostalo ce da rentaju i da uzimaju kintu za to. Pri tom, ovi koji otvore tu ugostiteljke objekte ce zaposliti par stotina ljudi itd. To posle, a dok se gradi, radice neki drugi ljudi itd. Nije bas sve tako crno. Novi Beograd moze sve da istrpi, veliki je. :kk:

Vrh