Šta je novo?

Blok 42 - Tematski Park Terazije

Pa ovo je kao privremeno od par mjeseci sad izgleda da im je bjela dosao kao kec na 10 :notok:

Znaci ista ova prica vazi i za konkurs za izgradnju naucnog centra a mozda cak i za beton halu.

belka":dwjo8x38 je napisao(la):
Ljudi ja vas stvarno ne razumem. Jedini razlog zasto se postavlja tematski park na toj lokaciji tj zasto se tu uopste nesto postavlja jeste da bi se povrsina fizicki zauzela i time bila onemogucena restitucija u naturi te lokacije bivsim vlasnicima kojima je oduzeta. Kada oni podnesu zahtev, retroaktivno ce se lokacija pokriti nekakvima papirom da je zemljiste potrebno za javnu namenu i nema naturalne restitucije. To je jedini razlog. Pre toga su menjajuci radnu verziju zakona o restituciji pokrili i ostale prazne lokacije na Novom Beogradu postavivsi prepreke u samom zakonu za naturalnu restituciju, tj vracanje zemljista na datoj lokaciji. Sad se smisljaju inovativne svinjarije za zauzimanje i ostalih neizgradjenih lokacija kako bi i tu bila onemogucena naturalna restitucija. Koji crni tematski park, koje crne Terazije iz tridesetih, u pitanju je perverzna svinjarija aktuelne vlasti.

Inace da vas obavestim da je ceo, apsolutno ceo Novi Beograd izgradjen na otetom zemljistu. I sad je nastala panika jer nisu mogli potpuno da izostave naturalnu restituciju iz zakona, pa su je onako fol uneli u zakon, a na gradjevinskom zemljistu ne moze maltene uopste da se ostvari. A ako ima neko parcence kao ovo gde slucajno moze, e tu cemo da pokazemo kolika smo st*** i svinje. Tu cemo da postavimo tematski park Terazije tridesetih. A vi raspredate li, raspredate.

A da je gradska vlast odgovorna tu bi vec sagradila planiranu autobusku stanicu pa ne bi ni doslo do ovog tematskog parka...

I prostor između Beton hale i ulice pripadao nekome.
Verovatno su isti motivi iza naprasne gradnje u Starom mlinu, pa najava za Skadarsku, možemo očekivati opet neke mašine u Rajićevoj...

stf":2ssi2j3n je napisao(la):
Значи можемо очекивати у скоријој будућности још којешта да се зида на свим преосталим површинама НБГ-а?
Pa već smo imali park iz doba jure doduše gostujući na ušću..takvi projekti bi bilo osveženje... :kafa:

Na gradilištu se već naziru obrisi samog centra starih terazije, postavljaju ivičnjake u tom prepoznatljivom obliku. Koliko god ovo da je ovo isforsiran, u suštini ne potreban i po meni loše pozicijoniran i u suštini sumanut projekat, u meni budi neku nostalgiju i iskreno jedva čekam da obiđem stare Terazije na Novom Beogradu... Ma koliko bilo prečih stvari koje trebaju ovom gradu a koje su mogle za te pare i na toj lokaciji da se izgrade ja sam zbog ove ideje ushićen. Kada god gledam stare slike tog trga iz tridesetih godina u meni se budi neka nostalgija za tim vremenom i tim nekim drugačijim Beogradom, što u suštini nema neke logike pošto u to vreme ni moj deda nije bio u planu xD Često sam razmišljao o tome da bi Terazijama mogao da se vrati taj stari izgled, ali ovako je možda bolje, jer sve da su to uradili tamo u centru grada, mogli bi samo da urede saobraćajnicu i šetalište u tom stilu, a ovako dobijamo mogućnost da bude potpuno izlovana oblast gde bi doživljaj bio kompletan (novac iz tog vremena, ugostiteljski objekti pa čak i model tramvaja sa šinama) što je kako razumeh i predviđeno projektom. Samo se nadam da će radovi biti izvedini što kvalitetnije i da na kraju neće izgledati kao neka skarabudžena maketa u prirodnoj veličini. Dakle, moja podrška ovoj ideji!

P.S. Ovo je bila prilika da se neki od onih par tramvaja koji trunu u GSP-u restaurira i postavi na taj trg, neki su mogli biti spaseni od sečenja... Ovako ćemo praviti maketu samo za ovu svrhu a ono par originala će propasti i biti isečeno :-(

Relja, ja sam ubijen od posla i kroz forum samo proletim kad mogu. Ne mogu da davim ljude sa restitucijom, jer mnoge ta tema smara. Inace, ovo sto je neko napisao da to znaci da cemo videti jos svakakvih ludorija, to sigurno. Najinteresantnija pozicija na Novom Beoggradu su uglovi (ili coskovi) bloka na kome je izgradjena Arena i kompletan blok prekoputa Arene da li je 25 ili 26. To zemljiste je bez dinara dodeljeno pre 20 godina Energoprojektu i Napredu, celi blokovi 25 i 26. U prvobitnoj verziji zakona, na tom zemljistu je bila moguca naturalna restitucija iz keca u kec. Medjutim, oni su u zakon ubacili prepreku da nije moguca restitucija u naturi ako Energoprojekt i Napred pokrenu postupak konverzije prava koriscenja u pravo svojine uz naknadu i okoncaju ga u odredjenom roku.

Medjutim, ne mogu a da ne primetim da je stvarno bizarno smisljati ovakve ludorije samo da bi sprecio po svaku cenu bilo kakvu interesantniju i vredniju naturalnu restituciju gradjevinskog zemljista na teritoriji Novog Beograda. Ja cu ih ipak ganjati na vise inetersantnih mesta, pa ako nesto postignem, svakako cu napisati.

Inace, ovo oko Belvila je naravno tacno. Sad sve prazne lokacije se zurno daju u zakup po Srbiji, jer cim se zemljiste da u zakup, nema naturalne restitucije, a cuh nesto i da menjaju neku uredbu, mislim o konverziji, i to sad pred izbore, da lokalna samouprava moze da otudji zemljiste ispod trzisne cene, cak i da ga pokloni, ali samo do 25 ari. U svakom slucaju ludostima nikad kraja. Ovamo neka borba protiv korpucije, samo da se coveku slosi.

stf":1n1eosfl je napisao(la):
Значи можемо очекивати у скоријој будућности још којешта да се зида на свим преосталим површинама НБГ-а?

Etno selo ispred SIV-a pun pogodatak, valjda ce se neko setiti, a mozda i rekonstrukcija zlatiborskog ognjista sa prikladnim programom preko puta geneksa, da se razbije monotonija betona.
UZASI!!!

a sto je najgore kako je i receno vec, izazvace nostalgiju kod ljudi, kvazi gradjanske porodice ce da zaplacu, i mastanje o necemo sto smo nekad bili misleci da smo bili nesto a ustvari mozda i nismo...

Belka,hvala na informacijama.Sada kada razmislim polako i poceh razumeti zasto je i studija visokih objekata doenta.Pretpostavljam da je to da bi bas kao sto kazes se rasprodalo zemljiste jer se ide zahvaljujuci studiji u sirinu a ne visinu,to jest da objekti zauzmu sto vise prostora.

spatiotecte":6iglpmsz je napisao(la):
Bez panike, ovo je i onako privremena instlacija, ulozice 500 000, zaradice 1 500 000 pa ce posle da razmontiraju sve to.
Nisu oni toliko glupi, sve ima svoju racunicu

kada je ista izgradjeno, od nule, u Beogradu bilo privremeno, osim u imenu?

mradulovic":ok0khrw3 je napisao(la):
spatiotecte":ok0khrw3 je napisao(la):
Bez panike, ovo je i onako privremena instlacija, ulozice 500 000, zaradice 1 500 000 pa ce posle da razmontiraju sve to.
Nisu oni toliko glupi, sve ima svoju racunicu

kada je ista izgradjeno, od nule, u Beogradu bilo privremeno, osim u imenu?

Za taj fenomen je na ovom forumu skovana nova rec: PRITRAJNO.

Ja vec zamisljam sta ce tu da bude. Politicki povezani koji dobiju te lokale ce to da iza tih kulisa dogradjuju jer se ne mogu u kulisi otvoriti ugostiteljski objekti, treba tu i WC, i struja, i namestaj, i krov nad glavom. Komunalije im se ocigledno dovode, verovatno od nasih para, a onda ce oni tu da se ukorene i na kraju mozda cak i da postanu vlasnici tih parcela. Nista me ne bi iznenadilo. A izgledace kao hibrid romvila, divljeg zapada, i klasicne srpske stracare.

Ove danasnje partijske vojske (neko gazdama mora da nosi vodu da se predje cenzus) postaju isto sto i Janjicari nekada. Treba to uhlebiti, a kad teret postane nepodnosljiv ode imperija u 3...

http://www.nb.rs/collections/index.php?id=1913

Bob :laugh: samo da neko tu njihovu ludoriju neplati glavom inace tramvaj je vec napravljen i koriscen u filmu stoji u depou sava kad naddjem slike sa snimanja postavljam :rolleyes:

могли су и нешто јефтиније ако га већ заузимају ради заузимања.

Nije da hoću da se udaljim od teške teme, ali:
da li je u Beogradu ostao sačuvaj i jedan primerak nekog od predratnih tramvaja?
Znam da se "Belgijanac" vratio "kući" a da je "Čičica" zapravo nadogradnja na neku drugu šasiju.

Milenković tvituje - Terazije dvadesetih, slike s gradilista, centralno zeleno ostrvo.
AoCEPgGCMAASwvR.jpg

Potemkinovo selo od pre 1 sat

Preko ove ,,armature" će verovatno razapeti foto-platna ako smem da nagađam?

sam4785.jpg

sam4786.jpg

sam4787.jpg

sam4789.jpg

sam4790.jpg

Mada na prvi pogled možda ne deluje tako, ali, možda uz neka mala odstupanja, ovo jeste razmera 1:1.

Koliko sam video na onim "filmovima o snimanju filmova" na ove letve može da se montira verna fasada.

Lokali će valjda da budu smešteni u "prizemlju" ovih kulisa?

Tako i ja razumeh.Inace rade van propisa jer tabla nigde nije postavljena.

relja":qfe7zw1k je napisao(la):
Mada na prvi pogled možda ne deluje tako, ali, možda uz neka mala odstupanja, ovo jeste razmera 1:1.

Koliko sam video na onim "filmovima o snimanju filmova" na ove letve može da se montira verna fasada.

Lokali će valjda da budu smešteni u "prizemlju" ovih kulisa?

Sabanizam. Kulise iza kojih se kriju sklepani kafici romville-style. I to ce kao da bude neka atrakcija.

Koliko znam, u mnogim filmovima se kulise dodaju softverski, ali valjda ovim nasima to ne bi bilo TO. Mada bi se razvojem par studija i nekim pametnim ljudima koji bi to naucili da rade dao podstrek kinematografiji uopste (puno bi lakse i jeftinije postalo praviti filmove). Ali onda ne bi bilo kafica/poslovnog prostora i kulisa koje DSovci mogu da maznjavaju. Stranka u kojoj su toliko pametni i talentovani za neku tehnologiju da im i sistem glasanja pada na konferenciji. Ne cudi da im je najveci domet platiti Peru i Ziku da zakivaju neke daske pa onda prodavati pivo... Panoi, kafici, i gradnja ("neprofitni" stanovi, molovi), sve ostalo su spanska sela. Ili tramvaji.

Homer Jay":1h281boj je napisao(la):
^^^
Živiš u Americi, a nikada nisi bio u Diznilendu!?

U Diznilend me ni puskom ne bi naterali, ali sam bio u Univerzalovim studijima sto je blaza/manja verzija a i za malo odraslije. Ali ne vidim kakve veze sa ovim Diznilend uopste ima. Da li ovi nasi grade neki Terazije-lend u koji ce da se naplacuje ulaz? Diznilend je nesto sto je jedna ozbiljna i velika privatna kompanija izgradila na zemlji koju je kupila i izdrzava se od prodaje karata, placa redovan porez itd. Ja ovde nista od toga ne vidim, vidim ekipu je*******ivetara koja je odlucila da malo lovi u mutnom, i to naravno sa nasim parama i nasom zajednickom parcelom zemlje. I tu ce biti sta ko capi i sta ko sklepa na brzu ruku, i iz ovoga nista dobro ne moze da izadje, osim mozda jednog relativno pristojnog filma.

Mada se i tu postavlja pitanje, ako je vec bila serija i uspesan film, pa valjda bar ONI sami mogu da isfinansiraju nastavak. Ako drzava ikoga treba da dotira to su projekti koji su od kulturnog znacaja ali nemaju sansu da budu profitni sami po sebi. Uzgred, ko je kupio Avala film i druge filmske kuce i produkcije, i sta su sa njima uradili?

PS Ako je aluzija ciljala na to da li je i Diznilend sabanizam, apsolutno se slazem da jeste. Mada bi ga nazvao prosvecenim sabanizmom koji je kicastiji i ugladjeniji, za razliku od primitivnog sabanizma koji je manje kicast ali na kraju dobijas klasicnu stracaru. Distinkcija je u duhu one izmedju prosvecenog apsolutizma Marije Terezije i Sadamovog brutalnog apsolutizma.

Наслућује се да је узрок градње овога заправо спречавање Рома да се из Ромвила преместе овде. Када се све сабере и одузме, граду се ово итекако исплати.

To i ja zakljucih na prosloj strani STF.Samo sto nisu hteli da ispadnu ocigledni pa zauzese 3/4 bloka,a ostavise frtalj tamo ka hotelu in.Cisto da ne bi mogle NVO da pricaju kako prave koncentracioni logor i ostale floskule.

Vrh