Evo par novosti: Parking iza zgrade je maltene završen. Fali završni sloj asfalta i tako stoji već 2 meseca. Ceo parking nije za upotrebu jer je postavljena ona narandžasta mreža, ali na nekim mestima je probijena, pa se može parkirati.
Postavljena je rampa na ulazu, ali još nije aktivna. Svastika (koja živi tamo) kaže da ako stanari budu morali da plaćaju da odmah prijavim saobraćajnoj inspekciji.
Koliko znam teško je dobiti dozvolu da se ovoliki parking naplaćuje.
Svi stanari su dobili račune od Napreda za grejanje. Naime, zgrada još nije u okviru Infostana, pa Napred ima neki "dil" sa toplanama. Napredova logika je bila da naplaćuju grejanje duplo više nego Infostan u sezoni grejanja, a kad ne radi grejanje neće slati račune. Međutim neki stanari su rekli da neće da im plaćaju jer Napred gomilu stvari nije završio (parking, ulica uz zgradu je nezavršena, šištanje iz termo glava na radijatorima...), a i niko ne može da im garantuje da neće zgrada preći u Infostan čim prestane grejanje. Svastika je poslala zahtev za plaćanje penala u iznosu 1% od vrednosti stana (zbog kašnjenja primopredaje ključeva) pa će da plati grejanje, kad ovi budu platili penale
U svastikinom ulazu je useljeno oko 1/3 stanova.
Baš juče je ekološki inspektor završio slučaj po prijavi buke koju je Aroma (supermakrket) pravila u ulazu. U predmetnom stanu je buka bila u okviru granica, ali na prvom spratu je merenje pokazalo nedozvoljen nivo buke (doduše, merenje nije bilo potpuno merodavno zbog šitanja radijatora, ali ovi iz Arome su to prihvatili kao merodavno) U pitanju su bili neki aksijalni kompresori (tako nešto) i Aroma je to popravila. U međuvremenu je Aroma počela da prodaje kuvanu hranu, pa se miris širi. Ventilacija im urađena na prizemlju, pa sve ide gore i kad se otvore prozori oseti se jak miris kuhinje.
Pazite odgovor inspektora: 2010 je izmenjen zakon tako da takvi mirisi više ne predstavljaju pretnju za zdravlje građanja pa nema osnova za pokretanje postupka. Tako da sve pečenjare ništa ne sprečava da zadime ceo kraj.
Čuli smo još neke nebulozne slučajeve i tu sam došao do zaključka da inspektore "zabole" za neku logiku i gledaju samo zakon (što i jeste njihov posao), ali nekad jednostavno samo kažu - mi tu ne možemo ništa (iako je nešto u sukobu sa zakonom). No neću da širim temu...