Šta je novo?

Blok 26 - Crkva Sv. Simeona Mirotočivog - [ Religijski objekat ]

Bosko":xl4xpq86 je napisao(la):
Нисам,нећу и нити ћу икада поштовати америку... а ти ако си човек који има срце и душу довољно је да ти кажем НАТО и јасно ће ти бити зашто је не поштујем....видим да величаш америку....ако ти је лепа ти је поштуј
Црква је огледало Блока 26 :cool:

А како би било да кажеш "е ово у Америци поштујем а ово ми се не свиђа?" Рецимо даш им признање за Интелов чип који у рачунару користиш, за Гугл, итд., а онда опалиш по њима због бомбардовања и других ствари које раде по свету?

А и за Русију да кажеш "волим је и ценим због овога али би у овим стварима и Русија могла боље?" Уосталом и Путин тренутно покушава да ископира неке фазоне из Америке. Ваљда зато што је уочио неке ствари које су добре и корисне...

Срећа за Русију па Путин не размишља у фазону "Америку не поштујем и нећу од ње да ископирам баш ништа!" То је управо пример прагматичног национализма о коме сам причао горе. И од најгорег непријатеља ископирај оно што је добро и функционише. Националистичко јогуњење и дурење на цео свет или његове значајне делове заправо штети свом народу и нацији, но добро, ко је разумео схватиће.

Да се надовежем на Џонија, куд ћеш бољи актуелни пример од спорта. Нисмо измислили кошарку, ватерполо, рукомет, а камоли тенис, али имамо мноооого успеха у томе. Мој сан је Србија која се успешно такмичи са свима, у сваком животном пољу. За тако нешто је потребно и учити од тренутно успешнијих - што би се у спорту рекло: ''Трчати са шампионима''. Већ је поменуто, наши преци су доводили најбоље мајсторе да им зидају задужбине и утврђења, најбоље војнике за своју гарду, најбоље рударе, било им је битно само да су ти мајстори најбољи у том послу. Због тога, тадашњи владари нису били мање Срби, напротив. А то нам је и најбољи пут да сачувамо оно што је изворно наше, дефанзивом ћемо завршити као племена из Амазоније, нпр.

Могло би такође, да се мало охлади са нападима према цркви као институцији. Није ни време ни место да би се о томе расправљало, а понекад баш звучи лоше.

razgradjevinar":2rtlu5xi je napisao(la):
stf":2rtlu5xi je napisao(la):
Она на овом месту има већу сврху него на некој ливадетини, јер угурана у блок материјалистичког бизнис света показује неки други могући пут човека као бића...
prateci isti proncip da napravimo jednu poslovnu krmacu na svetoj gori npr?
То нимало, али нимало није исти принцип. Пословна крмача на Светој гори не би имала никакву функцију ни материјалну ни духовну ни филозофску...
ili da li se ti osecas bolje i blize bogu i prirodi ispred crkve svetog marka, tj parkingu ili npr u porti manastira rakovica?
Нема никакве везе где се црква налази. Када уђеш у њцркву Св. Марка, или у Грачаницу, осећаш се исто без обзира на црквену околину која је у том случају потпуно небитна.
Црква служи да се у њу уђе. АКо мислиш да се пријатније осећаш ако је црква у шуми то је само ако си у дворишту цркве. Ао се притом исто осећаш као и да си у обичној шуми.
Екстеријер нема везе са ентеријером.
gradi li se ta crkva kao objekat koji ce sluziti vernicima ili opominjati nevernike?
Конкретно, ова црква у блоку 26 је споља архитектонски таква да опомиње невернике, ако се већ тако банализовано изражавамо. Њен ентеријер је, насупрот томе, намењен верницима.
Drakche":2rtlu5xi je napisao(la):
Mnoga naselja nemaju ni dom kulture, ma ni kanalizaciju, a pare se bacaju u kicenje crkava kao u rupe bez dna.
Причаш напамет. Наведи ми једну једину цркву која је изграђена и завршена у годину дана. Све цркве које се у Србији граде, граде се јако споро и то траје деценијама.
Тешко нама ако се домови културе или канализација тако буде градила. Толико о бацању пара.
Commandant Carlos":2rtlu5xi je napisao(la):
Pogledaj sta je amerika napravila u auto industriji i industriji racunara, nauci tehnici, medicini. Zar to nije za postovanje, da od neke kolojije u zabiti doguras do tolike sile i tolike banke znanja i tehnologija.
Свака нација би могла то да постигне да је имала услове које сам ти споменуо. Они практично нису имали ниједан рат који би им разорио земљу. Колико је Србија пута почињала испочетка? Па како да ишта постигнемо. Кад год таман станемо на ноге, неко крене да нас гази.

Па замисли само Немачку да није изгубила Други светски рат. нпр....

@stf

Pa kud ces bolji primer od nemacke, izgubila dva rata u drugom potucena i razorena do temelja uspela je da se obnovi i tehnoloski unapredi da je lider u svetu.

Pogledaj tek japan sta je napravio.

A treca stvar vecinu tih ratova mi smo zapoceli, i to nam jos nije doslo iz dupeta u glavu.

Ne verujuceg coveka nece nizasta opominjati, samo ce ga utvrditi u svom uverenju da je religija kao danasnja institucija prevazidjena, a bogobojazljivim ljudima izbijace pare iz dzepa dok o hriscanskoj samilosti i ljubavi nece biti ni traga kako u porti tako i unutar same gradjevine.

Primetio sam da sto imas ludji i nazadniji plan u srbiji vazis za veceg patriotu.

Причајте шта хоћете.....ја имам свој став...

Не знам зашто вам баш толико смета та црква. Пре свега, тај централни новобеоградски блок НИКАДА није планиран као депонија стаклених контејнера (тј. офис-билдинга); ако нешто претендује на "централни" положај, треба да има јавни простор пријемчив људима. Богомоља се ту веома уклапа - и тако већ 2.000 година. Централни градски тргови углавном су - са црквом. И Драгиша Брашован је 1941. у центру новобеоградског CITY-ја (тако су писале новине) хтео да постави - цркву.

И на (епи)централном бечком тргу - Штефансплацу - доминира катедрала; а, у ултра-модерном UNO City-ју, бечком Ла дефансу, међу пословним зградама постоји - такође црква:

http://en.wikipedia.org/wiki/Donau_City_Church

Очигледно, архитрктура бечке цркве је знатно модернија од наше "Још једне Грачанице", али ништа зато - ми имао "атипичну" цркву на Бежанијској коси, а, како чујем, добићемо је и у Јајинцима. Постмодерна у подавалском селу - "Грачаница" међу пословним зградама... Типично београдски, надреално. И прилично у духу постмодерне. Мени не смета.

па наравно..што би некоме сметала црква :) то су само комплекси јер мисле да је НБГД резервисан за стаклене зграде налик купатилу и високим објектима!!! е па није...

I ja se slažem sa ovim.
Visoke, reprezentativne staklene zgrade treba zidati u Inđiji.

Da se zna ko je za deponiju staklenih kontejnera, a ko za predivnu i raspevanu simfoniju crkava, manastira i džamija. (Džamija nije slučajno pomenuta. Pored velikog broja vernika, jedan skroman objekat je nedovoljan a Novi Beograd pruža hektare mogućnosti i novih ideja)

brdjanin":3if6790v je napisao(la):
I ja se slažem sa ovim.
Visoke, reprezentativne staklene zgrade treba zidati u Inđiji.

Da se zna ko je za deponiju staklenih kontejnera, a ko za predivnu i raspevanu simfoniju crkava, manastira i džamija. (Džamija nije slučajno pomenuta. Pored velikog broja vernika, jedan skroman objekat je nedovoljan a Novi Beograd pruža hektare mogućnosti i novih ideja)

Волео бих да могу да кажем нешто саркастично на тему ироније, али не могу сад да се сетим...

Број муслиманских верника у Београду никад није тачно прецизиран...тако да приче које круже по медијима да у БГ-у има око 180 000 хиљада муслимана су апсолутно нетачне! није потребна нова џамија Београду јер и ова блеји празна осим кад аим је неки важнији празник :) ја искрено не би волео џамију у мом присуству јер ми једноставно не прија тај звук и јежим се од тога..између осталог имао сам прилике да боравим у местима де су џамије па д ами онај пева по 5 пута на дан ...то не бих издржао...ово сам морао да напоменем....ал да не скрећемо са теме....Цркву не желе зато што је у свом природном облику...а да они хоће цркву са ЛЦД телевизорима...модерне архитектуре у стаклу,квадратног или кутијастог облика као Ушће??? и тако то ... е па не ! и у 50. веку црква треба да остане иста!

Пантограф":9c7e42rn je napisao(la):
Не знам зашто вам баш толико смета та црква. Пре свега, тај централни новобеоградски блок НИКАДА није планиран као депонија стаклених контејнера (тј. офис-билдинга); ако нешто претендује на "централни" положај, треба да има јавни простор пријемчив људима. Богомоља се ту веома уклапа - и тако већ 2.000 година. Централни градски тргови углавном су - са црквом. И Драгиша Брашован је 1941. у центру новобеоградског CITY-ја (тако су писале новине) хтео да постави - цркву.

И на (епи)централном бечком тргу - Штефансплацу - доминира катедрала; а, у ултра-модерном UNO City-ју, бечком Ла дефансу, међу пословним зградама постоји - такође црква:

Очигледно, архитрктура бечке цркве је знатно модернија од наше "Још једне Грачанице", али ништа зато - ми имао "атипичну" цркву на Бежанијској коси, а, како чујем, добићемо је и у Јајинцима. Постмодерна у подавалском селу - "Грачаница" међу пословним зградама... Типично београдски, надреално. И прилично у духу постмодерне. Мени не смета.

Znaci i ti si protiv ogradjivanja crkava sto je ovde jedan od stavova! Mozda manjina i jeste protiv gradjenja crkava u novobeogradskim blokovima, ali nikako vecina, glavnina diskusije je o stilu gradnje. Nema dakle frke, crkve i crkva su daleko od opasnosti da ih neko proteruje sa bilo kog prostora, opusteno.

Bosko":2sw1f8nf je napisao(la):
Број муслиманских верника у Београду никад није тачно прецизиран...тако да приче које круже по медијима да у БГ-у има око 180 000 хиљада муслимана су апсолутно нетачне! није потребна нова џамија Београду јер и ова блеји празна осим кад аим је неки важнији празник :)

to je 10% populacije, zasto mislis da svaki deseti sugradjanin nije musliman. pri tome on uopste ne mora da se klanja ili da uopste veruje kao sto ja ne verujem a krasten sam (kao beba), kulturno se prekrstim kad i gde treba (iz postovanja prema domacinu na slavi, na groblju prema pokojniku ili kao kum na svadbi..) ali ja nisam vernik, naprotiv.

slucajno sam na tv video neko bdenje u hramu koji je bio tuzno prazan za grad od preko milion pravoslavaca tako da se ne lazemo kako je po pravoslavnim hramovima guzva (sem kad je neki praznik, kao sto si primetio za muslimane).

ja postujem crkvu i vernike i shvatam da je na nbg- potrebno jos pravoslavnih hramova i recimo jedna dzamija. voleo bih i da katolici dobiju neki lep objekat, da se sinagoge u zemunu daju jevrejima a ne da budu kafane... ali mislim da je crkva i parohijski dom u bloku 26 greska u svakom smislu

zao mi je za off, prestajem :)

razgradjevinar":3pkd8tdc je napisao(la):
Bosko":3pkd8tdc je napisao(la):
Број муслиманских верника у Београду никад није тачно прецизиран...тако да приче које круже по медијима да у БГ-у има око 180 000 хиљада муслимана су апсолутно нетачне! није потребна нова џамија Београду јер и ова блеји празна осим кад аим је неки важнији празник :)

to je 10% populacije, zasto mislis da svaki deseti sugradjanin nije musliman. pri tome on uopste ne mora da se klanja ili da uopste veruje kao sto ja ne verujem a krasten sam (kao beba), kulturno se prekrstim kad i gde treba (iz postovanja prema domacinu na slavi, na groblju prema pokojniku ili kao kum na svadbi..) ali ja nisam vernik, naprotiv.

slucajno sam na tv video neko bdenje u hramu koji je bio tuzno prazan za grad od preko milion pravoslavaca tako da se ne lazemo kako je po pravoslavnim hramovima guzva (sem kad je neki praznik, kao sto si primetio za muslimane).

ja postujem crkvu i vernike i shvatam da je na nbg- potrebno jos pravoslavnih hramova i recimo jedna dzamija. voleo bih i da katolici dobiju neki lep objekat, da se sinagoge u zemunu daju jevrejima a ne da budu kafane... ali mislim da je crkva i parohijski dom u bloku 26 greska u svakom smislu

zao mi je za off, prestajem :)
грешиш..у Београду сваки десети грађанин муслиман? у Рашкој области их има око 200 000 где је осталих 180 000 хиљада ако их у Србији нема преко 285 000 хиљада? та бројка је измишљена ради политичког интереса...ево у Пријепољу(место у долини реке Лим-област Стари Влах) имају 3 џамије и једна црква у граду!? а становништво је 50%-50%...то је само политичко доказивање и интерес! муслимани хоће да покушају да врате старе границе...а то ће радити подизањем џамија!!! то је проблем!

Пантограф":1w6y64nm je napisao(la):
Не знам зашто вам баш толико смета та црква. .... Богомоља се ту веома уклапа - и тако већ 2.000 година. Централни градски тргови углавном су - са црквом .....

Ne smeta crkva kao crkva (mada se diskutuje o njenom obliku), vec se govori o smislu postojanja iste i o tome da li je bas prekopotrebna; na ovom ili nekom drugom mestu na NBGD.
Ne mogu se uporediti crkve koje su gradjene pre 100, 200, 500 godina i ove koje se grade danas, druga vremena, drugi svetovi.

Plasim se da bi izgradnja 'moderne pravoslavne crkve' ( u Srbiji barem) za mnoge znacilo ujedno i neku vrstu reforme SPC do cega ce malo teze doci.

stf":1w6y64nm je napisao(la):
Drakche":1w6y64nm je napisao(la):
Mnoga naselja nemaju ni dom kulture, ma ni kanalizaciju, a pare se bacaju u kicenje crkava kao u rupe bez dna.
Причаш напамет. Наведи ми једну једину цркву која је изграђена и завршена у годину дана. Све цркве које се у Србији граде, граде се јако споро и то траје деценијама.
Тешко нама ако се домови културе или канализација тако буде градила. Толико о бацању пара.

O tome i govorim. Crkve se, i uz najbolju volju, ne grade za godinu dana, vec godinama, decenijama, pa se isto tako dugo ( s manje ili vise inteziteta) ulaze u iste, umesto da se sredstva razumnije rasporede.
Bilo bi (uslovno receno) dobro da crkva moze da se sagradi za godinu dana, te se onda zavrsi sa tom pricom i pare konacno preusmere u nesto korisnije za nas dok smo jos zivi.

Bosko":1w6y64nm je napisao(la):
ја искрено не би волео џамију у мом присуству јер ми једноставно не прија тај звук и јежим се од тога..између осталог имао сам прилике да боравим у местима де су џамије па д ами онај пева по 5 пута на дан ...то не бих издржао...ово сам морао да напоменем....ал да не скрећемо са теме....Цркву не желе зато што је у свом природном облику...а да они хоће цркву са ЛЦД телевизорима...модерне архитектуре у стаклу,квадратног или кутијастог облика као Ушће??? и тако то ... е па не ! и у 50. веку црква треба да остане иста!

sto volim kad kazes " e pa ne moze!" :laugh:

apsolutno delim tvoje misljenje o dzamijama, tacnije o "zvukovima" hodzinog poenja ìl kako se vec kaze.. (mada iz drugacijih razloga pretpostavljam). Ne verujem da bi to u Beogradu ikad bilo dozvoljeno, tako da nemas sta da se sekiras. :)

Ne znam sta je to "prirodan oblik" za crkvu, moze biti tradicionalan, recimo, ili uobicajan...
To kakao ce crkve izgledati u 50om veku (ako se budu i dalje gradile, mada sumnjam) nije na nama da o tome razmisljamo danas. Tj. mi mozemo da razmisljamo, ali ce to malo uticati na one koji ih budu gradili.

JohnyBgood":1fw88ohw je napisao(la):
Пантограф":1fw88ohw je napisao(la):

Znaci i ti si protiv ogradjivanja crkava sto je ovde jedan od stavova! Mozda manjina i jeste protiv gradjenja crkava u novobeogradskim blokovima, ali nikako vecina, glavnina diskusije je o stilu gradnje. Nema dakle frke, crkve i crkva su daleko od opasnosti da ih neko proteruje sa bilo kog prostora, opusteno.

Јесам против ограђивања цркава, наравно. Кад би Црква Светог Марка била ограђена, то би био ужас, као и Храм.

Drakche":35hw6iaz je napisao(la):
O tome i govorim. Crkve se, i uz najbolju volju, ne grade za godinu dana, vec godinama, decenijama, pa se isto tako dugo ( s manje ili vise inteziteta) ulaze u iste, umesto da se sredstva razumnije rasporede.
Bilo bi (uslovno receno) dobro da crkva moze da se sagradi za godinu dana, te se onda zavrsi sa tom pricom i pare konacno preusmere u nesto korisnije za nas dok smo jos zivi.
Нису укапирао шта сам хтео рећи. Ако се црква гради преко 30 година, то значи да су средства јако танка и ради се миц по миц. Црква нам је данас у истом стању као и народ који и своје куће гради миц по миц, како накапа нека пара.

А мене занима шта би се могло урадити на тај начин, тј. са таквим начином пристизања новца. Па дом културе би се такође градио 30 година....

Паре за дом културе једу локалне администрације. Рецимо, локални одборници који не служе ничему имају плате око 100 000 динара. ПА ти размисли која кинта се баца у неповрат.

Пантограф":3cq99aty je napisao(la):
JohnyBgood":3cq99aty je napisao(la):
Пантограф":3cq99aty je napisao(la):

Јесам против ограђивања цркава, наравно. Кад би Црква Светог Марка била ограђена, то би био ужас, као и Храм.

Onda se slazemo da ni ove po Novom Beogradu ne bi trebalo da budu ogradjene, tako da su neke od gornjih kritika upucene tome a ne crkvi kao takvoj ili gradnji crkava po Novom Beogradu. Ljudi se jednostavno plase da ne ograde i ovu.

Novi Beograd je sa ravničarske (da ne kažem vojvođanske) strane Save.
Ne bih da potežem Draška Ređepa ali se slažem da je raško-vizantijski stil vezan za jedno doba i geografsko podneblje a gotski stil je karakterističan za crkve po vojvođanskim selima.

Pogledajte Sabornu crkvu. I ona ima gotske elemente.

Insistiranje na jednom stilu nema elemente dogme, katehizisa ni verskih načela.
A ni racionalnosti.
To je jednostavno inat.

brdjanin":2c05lx7f je napisao(la):
Insistiranje na jednom stilu nema elemente dogme, katehizisa ni verskih načela.
A ni racionalnosti.
To je jednostavno inat.
Али, већ је постављеним примерима доказано да црква није запела са једним јединим стилом. Изграђене су, или се граде по Србији далеко модерније цркве, доста различите од српсо-византијског стила.

Предлажем уреднику теме да је затвори.
Преовлађује говор мржње, нема дискусије о архитектури, како то неко тврдоглаво тврди.

какав говор мржње...доста људи користи ту фразу...нема ту говора мржње, свако је изнео своје мишљење уопштено о религији..јесте, мало се скренуло са теме..али мислим да је јасно да је црква пун погодак баш због контраста у односу на НБГД :)

Рећи да је говор мржње ако постоји критика за цркву или још горе за позиционирање црквеног објекта у граду, је аналогно томе што Израел сваког критичара на рачун своје политике проглашава антисемитом и нацистом.
Потпуна замена теза и што је још горе умањивање опасности и карикирање правог говора мржње.

Mogu reci da im gotovo ne zameram. Kako u ekonomiji i politici, tako i u crkvi. Do vrhovnih polozaja stizu ambiciozni oportunisti zeljni moci i bogatstva. Oduvek je tako bilo. Krivi smo mi sto im to dopustismo.

Nego da se vratim na temu i nekim licnim utiscima.
Pravoslavne crkve po Vojvodini su mahom gradjene u pozno-baroknom / klasicistickom stilu po uzoru na katolicke crkve, odnosno po tadasnjim austro-ugarski 'kriterijumima' gde je izgradnja pravoslavnih crkava bila dozvoljena, ali pod uslovom da se u svojoj osnovi ne razlikuju puno od katolickih.
Po svojoj unutrasnjosti takodje (bez fresknih zivopisa, recimo, sa akcentom na ikonografiju oltara).
Nekim svestinicima i monasima je ostalo 'uvredljivo' to sto im ikone nisu slikane u vizanstijskom stilu.

Posto je prosvetiteljstvo dolazilo sa severa, posle oslobodjanja od turaka u centralnoj Srbiji su se crkve takdoje gradile po uzoru na vojvodjanske/austrijske. Saborna crkva je jedna od njih.

Moze se reci da je 'povratak' srpsko-vizajtijskom stilu jedna prilicno 'nova' pomodna stvar koja je pocela masovno da se siri tek krajem 20og veka i jos uvek je 'u trendu'. Danas se bukvalno sve pravoslavne crkve grade u ovom stilu.

Ovo moze biti jedna od najvecin zabluda.
Imam utisak da je taj 'povratak u srednji vek' zapravo povratak iz prosvetiteljstva u oriejent - tursku kulturu, a ne nekakvim srednevekovnim srpskim korenima. To se moze primetiti po porastu pravoslavnog fundamentalizma koji toliko slici nekim islamskim - sto nije bas u duhu onog sto nam je ostalo od Rastka Nemanjica.

Vrh