Šta je novo?

Blok 18 Novi Beograd

Prva nagrada je nastavak Vračarizacije Novog Beograda.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=844798#p844798:ow70n6cl je napisao(la):
vranac » 25 Apr 2021 04:17 pm[/url]":ow70n6cl]Koliko mi otvoreni blokovi u BNV ne pripadaju starom delu grada, toliko mi i ova ortogonalna matrica ulica ne pripada Novom Beogradu,,,,
Нови Београд је један од најпознатијих светских примера ортогоналне уличне матрице...

Једино што нема четвртастих "подблокова", као у овом плану Блока 18.

И, да - идеалан сценарио је да се ово "врачаризује", јер су друге опције нереалне. А тренутно је фавелизовано.
 
Није идеалан због нивелисања. Цео блок 18 је нижег нивоа од околних саобраћајница.
 
Ali ne i od Starog sajmišta. Što znači da možda i nije jeres ne vozdizati ga - u jednom slučaju biće u nivou sa Delta centrom ( :) ), u drugom, sa kompleksom na Sajmištu.
 
Мислим да је насеље Старо сајмиште (блок 18) доста ниже и од Делта (Сава) центра и од Владимира Поповића. Можда би први ред зграда до Владимира Поповића то мало испеглао мада су ту и улице проблематичне пошто нису баш паралелне са Владмира Поповића. Врачаризацијом би смо овде добили десет редова разноликих зграда које би биле уске на уличном фронту, а ишле би у дубину пошто су плацеви такви. То би било идентично Лекином брду, с тим што би било видљивије са Газеле и више накарадан призор него што је ово насеље сада. Плус, без нових саобраћајница, а са повећањем броја становника постојеће улице би биле често у колапсу, као и једине две саобраћајнице које воде у ово насеље, Бродарска из правца Бродоградилишта и искључење са Земунског пута, који води на Савски мост, што је у суштини прави друмски улаз у ово насеље из града, што би за последицу могло да има и закрчење Земунског пута и Савског моста, старог или новог.
 
Наравно да је ниже од тога, али као што рекох, није ниже од Старог сајмишта - које неће бити насипано.

Најреалније је да постојеће улице ("редови") остану, проширене, уз додавање попречних улица. То да ће зграде бити разнолике не треба да нас плаши, то и треба да буде тако. Свет до данас не зна за бољи град од историјског модела, а управо је тај описан. Правила градње су, наравно, услов да не буде расуло.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845058#p845058:1fsqgquh je napisao(la):
Пантограф » 26 Apr 2021 02:54 pm[/url]":1fsqgquh] :arrow:
И, да - идеалан сценарио је да се ово "врачаризује", јер су друге опције нереалне. А тренутно је фавелизовано.

Meni je favelizacija lepsa, jer je ona skrivena u sumi. Novo Lekino Brdo sa šestospratnicama (plus uvučeni sprat, pa koja nadogradnja) na tom mestu bi po meni bila urbanistička katastrofa.
 
Ипак су насеље Старо сајмиште (блок 18), и само Старо сајмиште (блок 17) одвојени Земунским путем скоро целом дужином, до приобаља где је једина комуникација ова два блока у истом нивоу. Притом ће насип на ком је тај пут бити проширен. A што се тиче Врачаризације, ево како ће то изгледати отприлике, нисам могао баш улице да потрефим, чисто да се види призор:
 

Prilozi

  • lekno brdo u bloku 18.jpg
    lekno brdo u bloku 18.jpg
    852,4 KB · Pregleda: 1.517
Pa ne izgleda ceo Vračar tako. Delovi u centru svakako ne. Uz Gornji Dorćol, to je zapravo sve što vredi od statog Beograda. To zavisi od urbanističkih uslova, a bez toga će svaki grad loše da izgleda. Na Pašinom brdu su dozvolili gradnju pogrešnog tipa zgrada, gde im nije mesto. To je sve.

Ovde staviš 6 spratova i strogo ravne krovove, i već ne možeš da imaš ovo sa slike.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845137#p845137:3qacpxrh je napisao(la):
Дошљак » Pon Apr 26, 2021 6:35 pm[/url]":3qacpxrh]
file.php

To! Samo tako. Kaluđerica prekoputa "Kule Belgrade(tm)". Pokažimo do maksimuma kolika sprdačina je naša trenutna država!
 
Ovako nešto sa fotomontaže se sigurno neće graditi, očekujte zgrade P+6
 
Pa 'Kaluđerica' je tu od 1932, državu vodio Aleksandar Karađorđević, a zvala se Kraljevina Jugoslavija...
 
То са фотомонтаже су махом зграде П+6 какве су 80% по Лекином брду. Ево сад и варијација са блоковима зграда иза Храма, улице Стојана Протића, Патријарха Варнаве, Мутапова и околне, већим делом класична врачарска новоградња мада има и предратних зграда и по која нижа кућа, свакако луксузније зграде него на Лекином брду. Нажалост, нисам успео да нађем погодан угао простирања улица, па је све још искошеније него што се улице у блоку 18 простиру.
 

Prilozi

  • vracar hram u bloku 18.jpg
    vracar hram u bloku 18.jpg
    796,2 KB · Pregleda: 1.443
Ово би било и најбоље решење, отприлике тако нешто и предвиђају планови који су објављивани на овој теми. Ако остане улична матрица каква јесте, без цепања парцела и спајања, онда нажалост можемо очекивати примере које сам не баш највештије монтирао горе, пошто је то реалност наше новоградње по мањим парцелама које иду у дубину.
 
Као најнеутралније решење, средити тј мало проширити улице и то спојити на околне булеваре лепо, а парцеле само спајати тако да једна буде минимум 5 ари, што је нека пристојна величина (имати у обзиру да би се пре тога разбиле велике узане заједничке парцеле)
 
То треба условити ПДРом, па онда инвеститори да откупљују више парцела. И наравно прво направити две-три попречне саобраћајнице.
 
To sto ste stavili je sprdačina, očigledno je da je blok rodjen za vece zgrade.

Treba pozvati urbaniste kao sto je Kees Christiaanse KCAP da urade novi koncept za blok 18.
 
Oвде је примарни проблем власништво. Ретко који инвеститор откупљује десетак плацева са кућама да би зидао крштену зграду.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=845409#p845409:28y0mvwd je napisao(la):
SRBO » Uto Apr 27, 2021 7:47 pm[/url]":28y0mvwd]Као најнеутралније решење, средити тј мало проширити улице и то спојити на околне булеваре лепо, а парцеле само спајати тако да једна буде минимум 5 ари, што је нека пристојна величина (имати у обзиру да би се пре тога разбиле велике узане заједничке парцеле)
Većina parcela je 12x80m, skoro 10 ari
 
Али су уске на уличном фронту и иду у дубину. Слично је и широм Врачара, Вождовца и Звездаре. Зато сам и качио пример Лекиног брда.
 
Као што написах, ПДР се ради према победничком конкурсном решењу које је победничко због економски најреалнијег концепта. Сад сам узео да упоредим новије (староградске) блокове Новог Београда са блоком 18. Испада да се у блоку 18, релативно лако може формирати матрица идентична блоку 29 (страна ка Арени). Растер уличне матрице одговара димензијама тамошњих зграда затвореним микроблокова.

Ево упоредног примера у истој размери. Зграде микроблокова из блока 29 пребачене у блок 18. На овај начин, за сваку зграду, инвеститор би морао да откупи 3-5 парцела.


facebook ban in png
 
То би већ било ок решење. Ни остала новоградња на НБГ није више са празним просторима као што је случај са зградама грађеним у доба социјализма. Мене највише брине да ли план може да примора инвеститора да откупи више парцела, пошто су примери широм града да се углавном гради по појединачним плацевима.
 
Да, наравно да може. Примера ради, зет има парцелу на "Крсту" где му се налази породична кућа и неколико објеката са локалима. Две физички и наменски одвојене целине. Инвеститотри наравно, салећу константно, они не желе да продају део са кућом већ само део са локалима, односно да поцепају парцелу на два дела па да продају само део са локалима, али им урбанисти не дозбољавају уситњавање већ мора да се гради или цела парцела или ништа.
 
Vrh