Pa vidi, za ovo što sam ja gledao jeste 70% za 3 godine. Ja sam te razumeo da porediš nominalne vrednosti i naravno da su pređeni i ti nivoi od pre 15 godina. O realnim bi zaista bilo fino napraviti računicu, sa sve kumulativnom inflacijom, promenom kursa i sl. Uopšte ne branim ja cene nekretnina, naprotiv, mislim da su porasle iznad neke proporcije i podržavam da se to progresivnim porezima na svaku sledeću reguliše, zbog nekih drugih razloga, demografije itd (mada i tu treba biti pažljiv da ne udaviš industriju). Nego prirodno je da ti sigurniji oblici ulaganja (sa
unutrašnjom vrednošću) imaju manje prinose, pa opet imamo ozbiljnu distorziju u nekom prethodnom periodu.
Da se razumemo, ništa protiv kripto nemam, to i jeste odgovor na monetarne politike od 2008. na ovamo, sam sam uzeo neku sitnu lovu i to nisam natempirao vrh i dno (okvirno sam ušao negde pre više godina na ath oko 17k, pa se spustilo na 3k, a izašao godinama posle na oko 40K posle tog prvog pika, ne sećam se više i krivo mi je što nisam uleteo pre malo više od godinu dana
, ali opet to ne bi bila ozbiljna suma). Opet se ne može porediti frakcioni deo vremena u drugim oblicima imovine i bukvalno ceo u kripto, od nastanka. Takođe nije za svakoga, uz svu tu volatilnost! Ljudi se uplaše i onda to sve više deluje kao kazino, pogotovo kad im ceo život od toga zavisi ili im hitno zatreba likvidnost, ne mogu da sačekaju. Baš su ogromne manipulacije moguće, pogotovo sad kad su izgleda veliki likvidirali svoje akcije i uleteli ovde u igru. Zato kažem, za one u mogućnosti 5-10% i sve super (to nije mali procenat net worth). Pa ljudi investirali u obveznice koje su provereno gubitak u ovom okruženju, samo da bi hedžovali pozicije, šta sad treba da nagovaramo ljude da prodaju zemlju i nekretnine i da uđu 100% u ovo?
Nikad sva jaja u jednu korpu.