Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

1726802456749.png

Jeste ja isto računam da će biti veliki rast u kriptu. Plus sa smanjenjem kamata i još dodatnim koji su najavili, mnogi koji su držali na štednji će se prebaciti u kripto zbog većeg prinosa i to će dodatno da stimuliše tržište. Naravno da ne mora da bude ali... Igram se pa ću da vidim.

Koliki bih morao da stavim stoploss da sam izašao na 3500 usd, a prethodno ušao na 17k? :)
Ovako sam izašao na 40k.

Primarno je očuvanje vrednosti long + odgovarajuća apresijacija koja je zbog rizika i veća od ostalih aseta. Dakle reakcija na poteze monetarnih vlasti od 2008. pa na ovamo.
Volatilno je zato što se gomila vas igra i gleda na to kao na kladžu, pa su i veliki ušli, što da ne otresu nas pilićare i dodatno zarade?

5-10% max i zaboravi da imaš, pa onda za 10 godina pogledaj, vidi trend i da li je dobar trenutak da se počastiš ili promeniš investiciju.

Koliki bih morao da stavim stoploss da sam izašao na 3500 usd, a prethodno ušao na 17k? :)
Ovako sam izašao na 40k.

Primarno je očuvanje vrednosti long + odgovarajuća apresijacija koja je zbog rizika i veća od ostalih aseta. Dakle reakcija na poteze monetarnih vlasti od 2008. pa na ovamo.
Volatilno je zato što se gomila vas igra i gleda na to kao na kladžu, pa su i veliki ušli, što da ne otresu nas pilićare i dodatno zarade?

5-10% max i zaboravi da imaš, pa onda za 10 godina pogledaj, vidi trend i da li je dobar trenutak da se počastiš ili promeniš investiciju.
Sve zavisi kakav je ko investitor i šta može da podnese. Ja lično ne bi dobro podneo taj pad. Ja sam u bitcoinu još max 2 meseca i paljba. Da se malo omastim od euforije i bežanija u safe assets, prvenstveno stan:) Tvoj način investiranja je dugoročno bolji ali za sad ja nemam te aspiracije. Short term i kraj. pokupim malo kajmaka i bežanija.

Naravno, zato i kažem da smo mi pilićari u odnosu na velike igrače. Ja nisam ni pratio, stvarno sam i zaboravio u nekom trenutku, ali to je zato što je apsolutna suma bila mala, suštinski ti ništa ne menja u životu, a opet bilo fino, sa tih 200% zarade sam finansirao jedno leeepo porodično putovanje. Da je veća suma bila, sigurno bi mi sevala muda i grafikoni bili prvo što pogledam ujutru.

Tako isto su nekome milioni pocket money, gleda na to ulaganje kao disperziju rizika...

Slazem se. Svako prema sebi ulaze. Nekom je 10% 10e a nekom su to milijarde. Nema dobro lose ali moras da udjes s onim s cim se ti osecas ok i da ne dovede do kraha porodice i lomova. Ovako ako uleti super. Ako ne opet zivis.

Naravno, mada nije za svakoga, baš zbog volatilnosti. Ko je rešio neke svoje stvari, ja sam uveren da neće pogrešiti sa 10% max strategijom i zaboravi da imaš. Siignal je opet poslat odozgo, kao i svaki put od 2008. Olakšavaju se finansijski uslovi i mnogo pre nego što je inflacija (koja se svakako zvanično potcenjuje u izveštajima) vraćena na školski poželjne nivoe. Videćemo, možda su i zakasnili, može da bude kratkoročno nezgodno za vas koji se igrate. Dugoročno nemam sumnje zaista sa ovakvim politikama.

Jel fizička lica mogu i dalje da rudare?
Koje su to mašine i koliko treba sada uložiti da bi moglo uopšte da se kopa BTC.
Ja sam rudario dokle sam mogao eth, jedno 1-1.5god, dok nije prestalo sa rudarenjem. Tada sam kopao skoro 1 eth mesečno.
Ušao sam kasno u ovu priču, za rudarenje, ali sam u pozitivnom, od zarade smo svi živeli i častili se(za mene je to bio neki eksperiment, da kažem organizacije)😂
Plan je bio da okupim mnogo ljudi i organizujemo ozbiljan rudnik u hali kod drugara, ali jednostavno je bilo kasno za takve poduhvate iako sam sve okupio i ulagače i halu izgradili 😂
Za BTC nikad se i nisam interesovao, nekako mi je to bilo nedostižno, to jest nisam toliko bio upućen, jer osim organizacije i shvatanja ne petljam se u nameštanja rigova za kopanje, to drugima prepuštam 😉

Kako si mislio za utrosak struje za vreme kopanja? Ili da zakupis plac van Beograda, s dosta solarnih panela koji bi bili povezani na rig-ove? Struja je skupa, treba misliti o toj stavci i alternativi.

Nisam mislio ništa sada, nemam vremena ni volje za tako veliku investiciju u koju se ne razumem.
Kada sam kopao eth tu su rigovi bili premešteni u kuću kod drugara na jugu Srbije i sve smo pratili sa kamerama i elektronski i ok neki rodjak je obilazio da očisti i promeni ventilatore.
Plaćali redovno struju koja je bila ozbiljan trošak, iako sam znao za raznorazne varijante oko smanjenja i tih troškova ali jednostavno nisam hteo.
Pa da to bi bila neka opcija kada bi se radilo baš na veliko možda solarna elektrana.
Svakako sam izašao iz te priče i ne bih se vraćao u to rudarenje.
A solarnu elektranu svakako vidim kao dobru investiciju 😉
I eto moguće udruživanje sa nekim ko rudari bi bilo odlično u tom slučaju.
Za jedan rudnik bitcoina sam znao u Srbiji jer mi je drugar radio izvodjenje, ali stvarno nemam predstavu oko toga.
U tom rudniku je taj naš čovek uvezao mašine iz Kine, ali ne znam detalje.

Zanima me ta varijanta kako da se ustedi struja? Ok, znamo da je jeftina tarifa od ponoci do 8, a kako pregrmeti citav dan?

Da li neko moze da mi pomogne, naime imam ethereum u vrednosti od nekih 70 eura na CRYPTO.COM. Kako mogu da ih povu povucem sa aplikacije?

Da li neko moze da mi pomogne, naime imam ethereum u vrednosti od nekih 70 eura na CRYPTO.COM. Kako mogu da ih povu povucem sa aplikacije?

kada kazes povuces? mislis da ih prodas, uzmes pare i prebacis na svoju banku ili da premestis u neki drugi wallet?

možeš to preko bitstamp.net, cex.io ili da ih prodaš nekome ko želi da kupi.

0-02-02-9f1d313cabac935e4744eb54c42b7d005cc184b9b65e7df889a61f01e50f0ef0_1c6dbc123ba3b5.jpg

Designed in Serbia. Uskoro i sam proizvod Made in Serbia.

Samo mi treba Litijum lokalni ;)

Vrh