[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=507993#p507993:owviuxg8 je napisao(la):
SRBO » Pet Jan 12, 2018 10:14 pm[/url]":owviuxg8]
А централне банке се усеравају јер не контролишу па пуне народу главе будалаштинама
Nešto od toga jesu budalaštine, ali ima i vrlo opravdanih strepnji i osnovanih kritika. Evo ja prvi sam uvek bio strog prema bankama tj. bankarima pa po ovom pitanju ipak donekle delim njihove stavove.
Prvo, kriptovalute jesu vrlo nestabilne i neizvesne. Sad, neko će reći da to isto važi i za oficijelne valute država. I to je tačno. Ali nije sve podjednako (ne)stabilno. Ako ceo svet veruje u 10ak valuta iza kojih stoje čitave države i nekakav kapital, onda tu ipak ima neke konkretne vrednosti, zar ne?
Čak i da odemo u krajnost i kažemo da je cela Američka valuta fiktivna jer se štampa bez pokrića, opet ostaje činjenica da iza te ''fiktivne'' valute stoji najjača ekonomija sveta, sa sve svojim kapitalom i radom + ekonomije svih ostalih zemalja koje je koriste i rade zarad nje. A kod kriptovaluta je sve na poverenju i idealima. Koji mogu da učine mnogo, al mogu i da nestanu ko oblak za tili čas ako izgube momentum što bi rekli Ameri.
A drugo, veliki je problem to što kriptovalute u originalu nisu pravljene da budu ušteđevina nego servis. A svi su uzeli da ih koriste kao ovo prvo. Što je em neodrživo, em rizično.
I treće, mislim da mnoge kreće da iritira to agresivno forsiranje i nametanje kriptovaluta. Realno, i ja da sam ekonomista, verovatno bih reagovao isto kao ovi što u medijima (argumentovano) kritikuju ili bar preispituju kriptovalute. Jer vekovima se sve bazira na par istih mehanizama i sistema (koji su daleeeeko od savršenog a još dalje od poštenog ali ipak za sad funkcionošu nekako) i onda dođe nekolicina ''inovatora'' i kažu kako ceo svet odma i bez razmišljanja da pređe na nešto što je, po pitanju svoje originalne namene, još uvek u fazi razvoja i testiranja (pričam o ulozi kriptovaluta kao servisima za plaćanje, ne za investiranje). Jednomrečju, ljudi se previše zaleću sa tim kriptovalutama i naravno da će se javiti i oni koji svemu tome pristupaju sa oprezom.