Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

Moj poznanik je kupio u januaru bitkoin po ceni od 2500 evra.
Pre desetak dana prodao je po ceni od 16000.

Ne znam koliko je kupio, ali nije više od 2 sigurno. Kupio je auto, opremio stan i otišao na zimovanje.

Njemu dovoljno.

Najinteresantniji momenat kriptovaluta je psiholoski. Toliko ljudi obozava da mrzi bitcoin da je to neverovatno.

Ne radi se o tome da obožavaju da ga mrze nego im je preko glave tog ludila. Ja sam još pre 6 meseci počeo da primećujem bukvalno cunamije marketing kampanja o Bitkoinu na stranim sajtovima i vestima. Koji su se onda preselili i na naše podneblje, odnosno preveli na srpski i počeli da ciljaju i naše ljude i da ih bombarduju time. I ma koliko čovek bio tolerantan, vremenom to postane iritantno. Pogotovu uzimajući u obzir da se većina tih marketing kampanja svodi na lažne vesti, recikliranje starih članaka, clickbaitove i slične kvarne fore. To znam pouzdano. Ceo taj sistem je u stvari zasnovan na tome što je neko ubedio određene ljude da ta valuta vredi i da će vredeti u budućnosti. I time je nešto skoro pa bezvredno pretvorio u raritet.

Ja lično ne mrzim bitkoin ali mrzim tu histeriju oko njega. I voleo bih da se istroši i završi već jednom. Da se ljudi izlude, nakupuju i naprodaju, da se dostigne neki plafon nakon koga će sve to da splasne i svi da olade i da mu se nakon toga vrednost skrasi. Jer ovo ludilo sve više i više podseća na 1929. Ceo svet se poslednjih tri meseca ponaša kao da smo u nekom američkom tržnom centru i kao da je upravo počeo Black friday. To više nije ni trend, to je jedna kolektivna histerija, a od nedavno i ekonomski fenomen koji može da ima ozbiljne posledice ako nastavi ovako da se naduvava u nedogled.
Bitkoin i kriptovalute treba da postoje da omoguće brze globalne transakcije, kao PayPal. One, barem u svom ogirinalnom i zvaničnom izdanju, su pravljene budu servis, da budu jedna alternativna valuta koja se troši i koristi. A ne da se razgrabljuju i čuvaju u kolekcijama bogatih. A ovaj hajp i ludilo koji su stvoreni oko njega su doveli upravo do toga. Sve manje ljudi ih koristi za ono što su pravljeni. Nego bi svi samo kako da kupe za dinar, čekaju pet godina, pa ga preprodaju za 100.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502869#p502869:3h0icgzx je napisao(la):
dragan » Sub Dec 23, 2017 4:44 pm[/url]":3h0icgzx]Dobro, ko je kreator ovog BTC sa kojim se trenutno trguje?. . . ili je to delo Evolucije. :)
A, posebno me interesuje ko je prvi izvadio dolare iz džepa i kupio neki kriptogram.
Neki anonimni haker koji sebe naziva Satoši Nakamoto. Napravio ga je 2009. i pustio u promet sledeće godine. Što se tiče prvih kupaca, to su bili uglavnom mladi Ameri u IT firmama koji su ih dobili (bilo besplatno bilo po smešnoj ceni). Imaš dokumentaraca o tome na netu, potraži ih.

Mada postoji mnoštvo teorija o nastanku i pravom autoru Bitkoina. Jedna od najpopularnijih alternativnih teorija je da je napravljen da bi služio za pranje novca i ilegalne finansijske tokove.

Da li se zna koliko je novčića taj anonimus S. N. sačuvao za sebe ?

Mogu da shvatim "zlatnu groznicu", jer je to metal, ali ovaj BTC teško.

O vi presvetli i prepametni!
:)

Da, i mi glupi procitasmo nesto i poznat nam je taj genijalni izum jako dugo.

Toliko poznat da se u to vreme lepo rudarilo sa masinom sa ako ne 512, a ono svakako sa 1G memorije i nekim x2 procesorom.

I da, lik koji me je uputio u pricu je bio u pravu kada me 2010 nagovarao da 'udjem u pricu'.
Jer svakako bih danas imao jako veliki iznos u odnosu na bedan ulog.

Pa?
I da sam sinoc imao pravu kombinaciju uzeo bih na lotou preko 4 miliona. ;)

I ajd realno vi meni prepametni kazite, koja je to podloga te virtuelne valute?
Ono, ne mora to biti zlatna poluga, od toga su svi odustali, ali nesto (ista), sto bi imalo opipljivu vrednost?
Koliko je to hektolitara rakije, vode, vina, koliko udara kosave, koliko buseva iz ikarbusa, koliko makar metara kubnih CO2?
Sent from my LG-D320 using Tapatalk

111110000011111000001111110000011111100000111111110000000000011111111010101011110000011110111011

I da dodam.
Lepa je ta prica "kupi jeftino, prodaj skupo" :D

Samo manite me nje.
Jer ako kupim veliku kolicinu kukuruza kome ce se strmoglaviti cena, ja jos uvek mogu da ga iskoristim za proizvodnju cecera, ulja, bioetanola, za hranjenje zivotinja, pa i za kokanje kokica ;)

Ako kupim drzavne obveznice, drzava mi garantuje naplatu svojom imovinom.

Pa eto i takva sto @tragac kaze jadna i unistena Srbija je konacno isplatila staru deviznu stednju, ali i one kockare koji su se kockali sa jezdom i dafinom (i to samo zbog toga sto je nije reagovala sto su obe radile suprotno vazecim zakonima)

Vole Srbi spekulacije, samo ih je_e sto nemaju dovoljno da bi se igrali (kockali) ;)
Pa posle placu i drugi im je kriv ;)

Svi vole laku lovu i mešetarenje. Ništa novo samo što na zapadu kad padnu u šake zakonu nadrljaju.

evo ovako posto vidim ovde dosta ljudi su neinformisani i spekulisu, nije mi cilj da sad ispadnem najpametniji nego da resim neke diskusije u startu

prvo: vrednost bitkoina nije bazirana ni na cemu, vrednost mu daju ponuda i potraznja

drugo: nije piramidalna sema, jer je to nemoguce, sistem je pusten, i to je to, neko moze da ga forkuje (menja nesto, ali tako pravi novi sistem npr bitcoin cash), ali ne moze da menja originalni sistem koji je samo niz matematickih formula, niko ne moze da "pokupi" sve bitkoine

trece se nadovezuje na ova dva: kao sto rekoh, vrednost mu daje potraznja, znaci i da neko moze da uzme sve bitkoine za sebe, on ce morati da ih nekom proda, a niko ih nece kupiti ako zna da taj ima sve kod sebe

cetvrto: ono sto moze da se desi je da velike menjacnice vestacki krenu da mu pumpaju cenu, ljudi krenu da kupuju, i na vrhuncu je vestacki spuste, pa ljudi kad krenu ocajnicki da prodaju, dobiju bednu cenu u odnosu na ono kolko su ulozili

ne postoji centrala koja odredjuje njegovu vrednost, jedna menjacnica kaze 12000, druga 12001, treca 11999... i zato menjacnice vrlo lako mogu da prevare ljude, al to nema veze sa likovima koji su bitkoin napisali jer oni (bar koliko znamo) ne drze te menjacnice

i da pojasnim kako sam sistem funkcionise

sistem je skup matematickih formula i nebrojeno mnogo kopija blockchaina sa kog nista ne moze da se brise, a za dodavanje je potrebna duga verifikacija transakcija

bicoin mineri verifikuju te transakcije, da nema njih, svako bi mogao da dopise nesto na blockchain

kako radi sam wallet:

postoji privatna adresa, koju samo vi znate, sa njom se pare skidaju sa racuna, od nje moze da se izracuna public adresa, koju svi vide, na koju mogu da salju pare, i koja pise u blockchainu, pise adresa ABCD (nije ovo format adrese, ovo je primer) je 11.3.2015. prmila 10 bitkoina od EFGH, 14.7.2016. poslala 5 bitkoina adresi IJKL, nigde ne pise ABCD ima 5 bitkoina, nego tvoj wallet program procita blockchain i sabere i oduzme sve vrednosti

ako izgubite privatnu adresu, ukratko, je*ali ste jeza u ledja, nema Boga koji moze da je vrati, ti bitcoini su zauvek izgubljeni, ne postoji backup te adrese, zato postoje online wallet provajderi koji ti daju username i password a u cloudu ti cuvaju adresu, ali tu postoje 2 problema:

1. neko moze da ih hakuje
2. oni mogu da pokupe sve bitkoine i zeznu te

u svakom slucaju, je*o si jeza, tako da ko hoce da ima posla sa bitkoinima mora da proceni da li mu je bolje da sam cuva adresu (u txt fajlu na flesu ili bilo gde drugde ili cak na papiru, sto je najbezbednija ali najneprakticnija opcija) i rizikuje da je zauvek izgubi ili da je da nekom uz rizik da ce biti pokraden

Prostim jezikom opisano: "kobajagi valuta".

Možda je i "kobojagi valuta", ali sve interesuje, pa i NBS koja daje tumačenje:

"Politika u vezi s bitkoinom" . . 3.11.2017

Pitanja: Prepoznaje li Narodna banka Srbije bitkoin kao valutu? Da li postoji zakonski okvir, tj. da li je trgovina bitkoinom pravno regulisana? Da li imate informacije o tome da li se u Srbiji uopšte trguje bitkoinom, kao i o tome, ukoliko se trguje, ko to radi? Vidimo da postoje čak i neke asocijacije koje se time bave. Da li Narodna banka Srbije ima neki savet za građane koji su spremni da se upuste u ovu avanturu?

Odgovor: Virtuelne valute (i bitkoin kao jednu od njih) ne izdaje centralna banka, pa stoga ni ne garantuje za njihovu vrednost. Narodna banka Srbije je više puta upozoravala javnost da virtuelne valute ne predstavljaju zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Srbiji. U tom smislu, Narodna banka Srbije ne može da garantuje za korišćenje virtuelnih valuta, ulaganje u njih, kao ni za njihovu vrednost, tako da svako ko se upušta u aktivnosti u vezi s virtuelnim valutama čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske i druge rizike koji proističu iz tih aktivnosti.

Ako se ima u vidu da još uvek nije reč o značajnijoj pojavi na našem tržištu, u ovom trenutku pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije ne uređuje pitanje virtuelnih valuta, a Narodna banka Srbije nema zakonska ovlašćenja da izdaje dozvole za trgovanje virtuelnim valutama, niti za postavljanje uređaja za kupovinu/prodaju virtuelnih valuta i sl.

Međutim, i te kako svesni činjenice da je na globalnom tržištu upotreba virtuelnih valuta sve značajnija, kao i toga da se u državama u kojima su uočene značajnije aktivnosti u vezi s tim valutama na različite načine pokušava regulisanje tržišta tim valutama, i uzimajući u obzir i to da se jedno od značajnih pitanja koje treba rešiti odnosi na bezbednosni aspekt i mogućnost zloupotreba (finansiranje kriminalnih aktivnosti, pranje novca i sl.), a koje proističe iz njihove anonimnosti kao jedne od njihovih osnovnih karakteristika, Narodna banka Srbije aktivno prati dešavanja po ovom pitanju ne samo u našoj zemlji već i na evropskom i svetskom nivou. U tom smislu, kada u analizi svih relevantnih faktora rezultat bude potreba regulatornog uređivanja ove oblasti, javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena. Naravno, u slučaju eventualnog donošenja propisa kojim će se regulisati upotreba virtuelnih valuta, veličina tržišta neće biti jedini faktor koji će se uzeti u obzir, već svakako i bezbednost korisnika i njihova zaštita, kao i odgovornost onih koji omogućavaju njihovo korišćenje.

Paralelno s praćenjem aktuelnih dešavanja na inostranim tržištima kriptovaluta, Narodna banka Srbije prati i aktuelna dešavanja na domaćem tržištu, na kojem do sada nije primećeno značajnije prisustvo virtuelnih valuta, odnosno tržište virtuelnim valutama u Srbiji još uvek ne možemo smatrati pojavom od sistemskog značaja.

Kako Narodna banka Srbije ne izdaje dozvole za trgovanje virtuelnim valutama, subjekti koji trguju bitkoinom i internet platforme koje se koriste za trgovinu virtuelnim valutama ne mogu se smatrati subjektom nadzora Narodne banke Srbije u smislu nekog od zakona kojima se uređuje poslovanje finansijskih institucija u Republici Srbiji i nadzor nad njihovim radom. Poslovanje ovih platformi nije regulisano u Republici Srbiji, a uglavnom ni u uporednom pravu, tako da njihovi korisnici ne uživaju pravnu zaštitu u slučaju da platforma izgubi novac ili propadne (npr. usled hakovanja), čak i kada je reč o internet platformi koja je registrovana kao privredni subjekt kod organa nadležnog za registraciju privrednih subjekata u određenoj zemlji.

Skrećemo pažnju na to da bi poslovanje subjekata koji se bave razmenom virtuelnih valuta trebalo posmatrati i u kontekstu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, u kojem je propisana obaveza preduzimanja radnji i mera za sprečavanje pranja novca, kao što su identifikacija stranaka (koje koriste uređaj ili trguju preko tih platformi) uzimanjem kopije ličnog dokumenta, odgovarajuće izveštavanje Uprave za sprečavanje pranja novca i određivanje ovlašćenog lica za izvršavanje ovih radnji. Kako Narodna banka Srbije nije nadležna za tumačenje odredaba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, poželjno je da pribavite i zvaničan stav Uprave za sprečavanje pranja novca o obavezi preduzimanja radnji i mera za sprečavanje i otkrivanje pranja novca i finansiranja terorizma prilikom vršenja transakcija i trgovanja virtuelnim valutama, a naročito u kontekstu identifikacije klijenta.

Kabinet guvernera https://www.nbs.rs/internet/latinica/sc ... erzija=yes

laki72":2k0e3d8o je napisao(la):
Ako kupim drzavne obveznice, drzava mi garantuje naplatu svojom imovinom.

Pa eto i takva sto @tragac kaze jadna i unistena Srbija je konacno isplatila staru deviznu stednju, ali i one kockare koji su se kockali sa jezdom i dafinom (i to samo zbog toga sto je nije reagovala sto su obe radile suprotno vazecim zakonima)

Ali ti ne garantuje da neće naštampati još tog dinara, evra, dolara, marki i tebi vratiti dug. Sad, što si ti sa tim dugom ranije mogao da kupiš stan a danas šibice to nikog nije briga. Desilo se i dešava se svuda u svetu.
Nije slučajno da su kriptovalute nastale nakon krize 2008. i odluka centralnih banaka da počnu da spašavaju propale banke štampanjem novca.
I danas ECB štampa 80 milijardi mesečno i nema naznake da će sa tim stati.

Toga kod bitcoina nema i zato tolika pomama za njim.

Što se tiče vode kod Tuarega, verovatno ne bi prihvatili 5 bitcoina za 1l vode. Još verovatnije ne bi prihvatili 1M dinara. To naravno ne treba da te spreči da svoju platu primaš u dinarima i ne znači da dinari i bitcoini nemaju svoju vrednost i da nju određuje pleme u Africi.

@duke23
Dobro, u pravu si da drzava, tj. centralna banka moze da pusti (i pusta) svoje monete, ali to radi kontrolisano, jer 'ozbiljne valute' ne fluktiraju toliko.
Pa iako kao sto sam kazes ECB stampa veliku kolicinu novca (tacnije bi bilo reci pusta u opticaj), pa ipak i pored toga sto nema najave da ce to stati pad vrednosti € u ovih 10 godina nije toliko znacajan i neuporediv je sa padom vrednosti vitkoina u samo jednom danu, zar ne?

A sto se tice Tuarega i vode, mozda mi ne bi prodali za dinare, ali za bitkoine ih svakako zabole. Isto kao i one koji prodaju naftu i druge energente, plemenite metale, hranu i gotovo sve drugo.
E pa to sve drugo sto mozes kupiti za dinare (na primer 10kg zitarica) ci bez problema trampiti za litar vode kod Tuarega :D

@laki72 @duke23

tacno, bitcoin je isto bezvredan koliko i dinar, za sve pametnjakovice koji kazu "kobajagi valuta", nek malo uporede BTC sa bilo kojom fiat valutom

ne mora da se radi o divljim civilizacijama, ajde idi u norvesku i probaj da kupis bilo sta za neku valutu iz mikronezije il tako nesto nepoznato, pre ces kupiti hranu, vodu, kola, stan, platiti racune... za bitkoine nego za dolar sa kiribata

Mešaš babe i žabe.
Izuzev u nekolicini, ni u jednoj zemlji ne možeš platiti bilo šta u stranoj valuti, ma koliko da je priznata. Ni u Srbiji ne možeš platiti račun za struju u devizama, ma koliko da su te devize jača valuta.
To što pojedine firme priznaju bitcoin kao sredstvo plaćanja je njihovo diskreciono pravo, baš kao što mogu odlučiti da priznaju i novac iz "Monopola". A sad, šta će sa njim, to je posebna priča.

Ergo:
https://www.njuz.net/kupci-bitkoina-pro ... a-zastiti/

Niko ne mrzi bitkoin. Ja licno volim sta bitcoin predstavlja, zamisao, realizaciju ali ovaj senzacionalizam ne podnosim.

BitCoin je trebao da predstavi BlockChain siroj javnosti kako bi ljudi uvidei njegove prednosti i to svakako jeste uradio.

Zasto svi jure na BitCoin? Zato sto svi jure BitCoin. Samo se to cuje svuda i ljudi misle pa hajde i ja da krenem.

Sto se mene tice ako u nesto treba ulagati to je onda Ethereum zato sto njegova svrha nije cisto postojanje vec moze da ima prakticnu primenu.

Kao što napisah gore, usled ovog ludila, niko više neće da koristi Bitkoin za ono za šta je napravljen. Svi bi samo da ga razgrabe, stave na čuvanje i onda unovče za tri godine. To je neodrživo.

Ko ima 50 000 BTC moze dalje da se kocka pa kupi jedan nov solitercic u Kini od cedrsetak spratova. Samo 1000 evra po m2. To nema ni u BnV :)

"Hakeri preko tuđih uređaja “rudare” bitkoine"

Hakeri našli način da iskoriste Messenger platformu kako bi naterali telefone korisnika da im rudare bitkoin novčiće.
Sajber kriminalci koriste Fejsbuk mesindžer (Facebook Messenger) aplikaciju kako bi žrtve napada – računare i telefone – primorali na rudarenje Bitcoin kriptovalute.

Trend Micro kompanija je otkrila i opisala “DIGIMINE” virus, koji kroz Facebook Messenger rudari Monero i u manjem broju slučajeva bitkoin, objavio je britanski The Independent.
Takođe, virus omogućava kriminalcima da potpuno preuzmu kontrolu nad Facebook i Messenger profilom zaraženog korisnika.

Za sada je potvrđeno da “DIGIMINE” funkcioniše na desktop Windows mašinama i kroz Messenger i Chrome aplikacije, ali su zabeleženi i pokušaji napada na mobilne platforme, mada nema preciznih i pouzdanih izveštaja o tome na koji način i kako virus prouzrokuje štetu.

Virus usporava rad računara, zauzimajući resurse sistema i dalje se širi putem Mesindžer i Hrom platformi ka prijateljima iz liste prijatelja zaraženog korisnika.

“DIGIMINE” virus je zakamufliran i izgleda kao video fajl, zbog čega neoprezni korisnici bivaju zaraženi ovim, kako ga je Trend Micro opisao, vrlo opasnim virusom.

Fejsbuk je upozoren na ovaj virus i propuste koje Fejsbuk i Mesindžer platforme imaju, a dodaje se da je virus detektovan već u zemljama Azije, Evrope, Severne i Južne Amerike i da se ubrzano širi, a u prvom talasu širenja bira zemlje visoke populacije.

Posle drastičnog pada vrednosti, sa više od 20.000 na manje od 13.000 dolara, trenutno najpopularnija kriptovaluta, bitkoin, stabilizovala se i počela da se oporavlja.
Bitkoinom se u ponedeljak trgovalo za oko 15.500 dolara, što je bio skok od devet odsto u odnosu na dan ranije.

Ukupna vrednost dostigla je 260 milijardi, što čini oko 44 odsto vrednosti tržišta kriptovaluta.

Preduzetnik za kriptovalute, Džulijan Hosp, rekao je za CNBC da predviđa da će bitkoin naredne godine premašiti rekord od 20.000 dolara, ali da će se pre toga desiti još jedan pad.
Hosp ističe da je tržištu dobrodošao taj pad, jer je omogućio investitorima da kupe još bitkojna po nižoj ceni.

Izvor: N1, RTS

Vrh