nikolas27
Higher intermediate
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516246#p516246:m780jd7a je napisao(la):Bender Rodriguez » Uto Feb 13, 2018 2:03 pm[/url]":m780jd7a]Sve si to lepo opisao i objasnio, ali koliko ja vidim, sve to bi bilo ostvarivo i bez ove kripto histerije. Ne vidim zašto je morao da se napravi ovaj pičvajz da bi se pokazao potencijal blockchaina. Ako blockchain postoji već više od 20 godina, i još uvek se nije toliko primio, znači da svet jednostavno još uvek nema potrebu za njim. Ili ima, ali nije spreman da plati cenu i promene koji idu uz implementaciju takvih sistema.
Uostalom, sve činjenice upućuju na to da je 99% tzv blockchain startupa obična prodaja magle. Ljudi vide laku zaradu i priliku pa hvataju voz. Ako izuzmemo takve, ostaje onaj 1%, koji su postojali još ranije, još pre svog ovog nepotrebnog ludila.
Startupi prodaju "whitepaper" a ne maglu. Činjenica jeste da sam ja gore pominjao samo 3 kriptovalute a da ih ima na hiljade. Investicija u neki od tih "alt-coina" je rizična i zahteva ekstremnu diversifikaciju (jer će 99 propasti a na 100. ćeš zaraditi veliki novac). Što bi jedan moj poznanik rekao - to je način da se od crowdsourcinga dođe do crowd-angel investitora. U svakom slučaju nije magla, nije ponzi, već jednostavno visoko rizično ulaganje.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516246#p516246:m780jd7a je napisao(la):Bender Rodriguez » Uto Feb 13, 2018 2:03 pm[/url]":m780jd7a]
Drugo, teza da će blockchain da eliminiše manipulacije je pogrešna. Sve se može izmanipulisati, pa i nešto što koristi blockchain. Sam njegov mehanizam je možda imun i nepromenjiv. Ali on je samo deo većeg sistema koji čine ljudi, papiri, materijalne stvari i svašta nešto što je ''izvan dometa'' eternet kabla, interneta i blockchain ''čuvara''. Na kraju krajeva, ni blockchain nije neuništiv kad je u malim brojkama.
Sve se može izmanipulisati, s tim što blockchain donosi za koplje sigurniji sistem od dosadašnjeg.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=516246#p516246:m780jd7a je napisao(la):Bender Rodriguez » Uto Feb 13, 2018 2:03 pm[/url]":m780jd7a]
Treće, cela ta priča sa blockchainom i povezivanjem svih kompova sveta u jednu veliku radnu akciju jako smrdi na pokušaj poturanja i privikavanja javnosti na eksperimentisanje sa hive mind sistemima i AI. Ja na svom kompu ne želim ništa što nije pod mojim nadzorom. A tek ne želim da mi hive mind i AI vršljaju po sistemu. I premda većina ljudi deli sličan stav, i KV su tek u povoju, tačno se vidi kako se s ovim kripto ludilima i blockchainom javnost ''smekšava'' da prihvati ideju da ćemo svi da budemo ''na prst u dupe''. Što je ne samo podmuklo, nego i apsolutno bespotrebno i opasno. Ako neko oće da razvija gigantske sisteme, hive mind i AI, nek radi to na svom superkompjuteru, kojih danas na svetu ionako ima u hiljadama. Moja mašina koju sam lično platio neće biti deo nikakvog ''Epic scale'', hive mind, blockchain i sličnog zaludnog projekta. Znam šta ćeš reći - pa niko te ne tera. Pa da, niko me ne tera sad. Ali za nekoliko godina, kad se javnost dovoljno ''smekša'', takve stvari će biti normalne.
Mislim da si otišao predaleko, dosta pametnih ljudi gleda taj kod koji je otvoren.
I za kraj, opet se vraćam na temu efikasnosti i praktičnosti. Ok, dakle jasno je da blockchain služi da, u konkretnom primeru, ako neko pokuša da na silu izmeni podatke u katastru, da postoji još kopija koje se automatski vrate na mesto. Znači, ako sistem ima 5 kompjutera, haker će morati da hakuje svih 5. To je za današnje hakere ništa. S druge strane, ako sistem ima 1000, hakeri će morati da hakuju svih 1000, a to je nemoguće. Znači, ako je sistem premali, ranjiv je. A ako je veliki, nedodirljiv je. Ali uz tu veličinu ide i cena u vidu toga da tamo negde mora danonoćno da radi 1000 kompjutera i da svi budu umreženi i da jedu struju, samo da bi se sprečilo da neko izmeni podatke na jednom? Pa sad, to možda jeste rešenje koje radi, ali izvini, po pitanju efikasnosti i praktičnosti to je rešenje na nivou - napravićemo banku koja je apsolutno sigurna tako što ćemo da stavimo sef unutar drugog sefa unutar trećeg sefa unutar četvrtog, i tako hiljadu puta dok se ne dobije bunkerčina veća od piramida. A za otvaranje svakih vrata teških 50 tona imaćemo po jednu mini elektranu. Pa da, to radi. Ali je nepraktično, skupo i destruktivno do bola. :roll:
Blockchain nije predviđen da se izvršava na 5 računara iz 2 razloga: 1) sigurnost (koju si naveo) i 2) previše limitirana baza za tako mali sistem. Privatni blockchain će dizati države i korporacije. Povećanja potrošnja struje u takvim sistemima je zanemarljiva u odnosu na sadašnje sisteme jer nema rudarenja.
Kao što rekoh, poenta nauke i tehnologija je da se nešto smisli ili unapredi tako da bude što efikasnije, što praktičnije i što jednostavnije, a uz što manji trošak i cimanje. A ovo kuda vodi blockchain je bukvalno gore i primitivnije rešenje nego štampanje miliona papira i njihovo skladištenje na nekoliko lokacija. Srpska birokratija koja je zatočena u polovini prošlog veka i koja je sinonim za disfunkcionalnost je opet u globalu efikasnija i praktičnija nego blockchain u ovom svom obliku.
To je tvoje mišljenje, ne vidiš viziju. I zbog toga nećeš uložiti ni u jedan coin. Savršeno OK. Niko te ne tera