Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

hehe slazem se, al gledaj to sa druge strane, BTC je za mesec dana porastao 55%, pored ovog pada koji je ima u zadnja dva, tri dana sa 19soma na 12soma :D, a sledece godine se predvidja da ce cena 1 BTC biti oko 100soma :)

To rudarenje ima svoju cenu, pre par godina si mogao da iskopas lagano BTC i da zaradis par dolara, naravno da sad za rudarenje traje duze i trebaju jace masine i sve ostalo al kad dobijes 1 BTC ti si u plusu 12soma :)

Inace sve vise i vise stvari na interenetu mozete da kupite preko BTC, pre nekih 6,7 godina prodata je prva stvar preko BTC i to pica za 19 BTC :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502706#p502706:256vqgjf je napisao(la):
srdjanprpa » 22 Dec 2017 05:27 pm[/url]":256vqgjf] . . porastao 55%, pored ovog pada koji je ima u zadnja dva, tri dana sa 19soma na 12soma ..
Pa, da li je to normalno. :)... Ima opravdanje za te oscilacije u ceni?

Neko ipak kontroliše tržište sa ponudom i potražnjom. Šta drugo ?

Pa baš suprotno, kod regulisanog tržišta imaš i ograničenje koliko može da raste ili padne cena neke robe, ovde toga nema. Ono što se verovatno desilo je to da je jako puno ljudi htelo pravi novac kako bi kupilo nešto za Novu godinu, i kad imaš veliku ponudu cena drastično pada, a kod ovakvih stvari imaš i taj jak uticaj gde čim krene da pada svi prodaju, velika lančana reakcija. sad će biti većih skokova i padova neko vreme.

Pa zapravo dosta liči na neka druga tržišta pre dosta godina. Pogledaj npr dokumentarac o pucanju američke berze
https://www.youtube.com/watch?v=kDRTf_hWnxY

samo što su oni zaveli druga pravila posle. I ovde imaš gomilu ljudi koji ulažu pravi novac u priču u nadi da će profitirati bez da se ikakva vrednost zapravo poveća.
a što se tiče kopanja, mislim da se više ne kopa ceo btc nego neki delić..

Nemoj da mi spominješ "pucanje berze", jer sam 2008. lično učestvovao. :)

Fascinira koliko se naivno ljudi uvek upecaju na "leba bez motike" :D

Elem, po meni porediti spekulacije na 'klasicnim berzama' i trgovinu kriptovalutom je nemoguce.

Hipoteticki, ako imate ekstra veliki novac, kupicete veliki broj akcija neke kompanije.
Samo u slucaju da ta kompanija bankrotira i propadne vi ste na nuli.
U svim ostalim slucajevima, vi imate nesto. Imate akcije firme, imate puno akcija, imate udeo u vlasnistvu.
Imate jako puno akcija, imate pravo glasa u upravnom odboru.
Imate vise od pola akcija, vi ste gazda kompanije.
Kompanije koja ima neki proizvod, ili pruza neku uslugu i ima neku realnu vrednost.

Bitkoin?
Ajd, i da nije pao toliko, probajte od Tuarega na jugu Sahare da kupite flasu vode makar i za 5 bitkoina?! ;)

Tek poredjenje sa pravim valutama pa i dinarom, sto je uradio @tragac , meni nemaju vezu.
Dinar jaca zahvaljujuci pozajmljenom kapitalu (kreditima) a ne novostvorenom kapitalu.
No kriptovalute jacaju na osnovu cega? ;)
Na osnovu ocekivanja porasta vrednosti.
I dok god broj ljudi koji kupuju vude veci od onih koji prodaju, one rastu.
Zvuci poznato?
Pa svaka piramida funkcionise na takav nacin.
Samo je ovo prva elektronska globalna piramidalna kocka, za razliku od dosadasnjih.

Neko ce iz tih spekulacija izaci srecan, no mnogi ce proklinjati dan kada su za nju prvi put culi...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

BC je neka "dogovorna valuta", kao nekad školjke ili lukovice lale.

Nema boljeg novca od naše Dojč Marke, to su bili dani. :)

@laki72 koliko si vesti procitao u Bitcoin-u pa iznosis ovako misljenje?

Procitaj malo o Bitcoin-u i o Blockchain-u, pa ces videti kako stvari funkcionisu.

Ja cu ti ukratko reci da je Blockchain jedan vid kupovine akcija neke firme, i da se sa njim otvara novo poglavlje u IT sektoru gde bilo ko moze da razvije svoj posao a nema pocetni kapital za to i da na lak nacin stigne do neke kinte da bi razvio svoj biznis ili ti ideju. I naravno ako mu uspe ideja, eto i tebi zarade :)

Laki, samo ću reći da su preteča današnjih fiat valuta bili zrna kakaoa, školjke i slični predmeti iz prirode koji imaju svojstvo da traju, tj da ne trule ili korodiraju, bar ne prebrzo, i da imaju makar neku praktičnu primenu ili podlogu u vrednosti.

U naše vreme slično se ponašaju narkodileri u USA koji kao svoju prikrivenu valutu koriste prašak za veš. Dakle, cena novca zavisi od njegove percipirane protivvrednosti. A problem prihvaćenosti koji ističeš kao nedostatak BTC je prisuta i kod svih manjih fiat valuta. Idi probaj da platiš srpskim dinarom u Švedskoj, ili da na vidikovačkoj pijaci nešto platiš u mongolskim tugricima. Bitcoin isto tako ima sve veći broj mesta koji ga prihvataju kao realni novac. Svakako i ja sam ubeđen da će BTC propasti, ali će pre toga pokazati koliki potencijal imaju kriptovalute kao koncept i izum. A propašće - ponavljam - jer njihov proof of work nema apsolutno nikakvu podlogu u realnoj ekonomiji.

Sa druge strane proof of work se može i drugačije koncipirati. Ako bi umesto "rudarenja" i sličnih gluposti imali efektivni ljudski rad, satnicu kao osnov za emitovanje jednog "tokena" neke kriptovalute u praksi bi se mogla razviti ekonomija zasnovana na teoriji radne vrednosti. Lanac vrednosti neke robe ili usluge bi bio određen isključivo količinom ljudskog rada na svim nivoima stvaranja. Bilo bi moguće isprobati i razne druge teorije i koncepte. Time bi uticaj špekulacija na cenu svega što je prihvaćeno kao novac bio makar smanjen.

Ma, ima da kupim taj BC jedno 200g za 20evrića, tek da budem u trendu. :)

Svašta sam kupovao : akcije, srebro, zlato, paladium, . . aj sad i kriptovalutu.

Citao sam da je za takozvano rudarenje nekada bio potreban skeniran pasos.

Zlato je vrlo nervozno i osetljivo što se tiče cene, ali sam uhvatio pik. :)
.

svaka kriptovaluta jeste kocka. I mogu da poredim to sa berzom jer je berza nekada davno isto bila čista kocka, a i sad dosta liči na to. Ali ne na našoj berzi, naša berza ne liči na berzu :)
BTC može da služi kao platno sredstvo i sad se koristi na dosta mesta, čak stripe čini mi se nudi plaćanje btc-om. Princip je doduše takav da ga odmah konvertuješ u dolare :D I kriptovalute definitivno imaju smisla, samo ovo sada nije ono što će se jednog dana zapravo koristiti. Mnogi kukaju na centralizaciju i priželjkuju nekakvu potpunu decentralizaciju a postoji debeo razlog zašto smo se tokom razvoja i evolucije odlučili za tu centralizaciju, propise, pravila...

KAKO SE U SRBIJI MOGU KORISTITI BITKOINI? . . . RTS

U Srbiji se može trgovati bitkoinima, ali treba nam izakon o trgovanju kriptovalutama, koji je
u Evropskoj uniji već na snazi. Da bi se to desilo, neophodno je najpre podučiti građane i zaposlene
u državnoj administraciji o značaju upotrebe novih valuta, takozvanih koina, rečeno je na skupu o
kriptovalutama u Privrednoj komori Srbije.

Juče ujutru je bitkoin vredeo oko 16.700$ ali se ne može sigurno predvideti koliko će vredeti sutra.
Procenjuje se da se bitkoin neće svakodnevno koristiti jer su transakcije skupe.
Stručnjaci kažu da je za velike transakcije isplativiji od standardnog bankarskog sistema.
Evropska unija je već donela regulativu o kriptovalutama, pa se očekuje da će i Srbija u narednih
pet godina dobiti takav zakon.
Postoje predrasude da je trgovanje kriptovalutama “finansijski balon” i da je u pitanju piramidalna prevara.

Bitkoinom se trguje kao i svakom drugom valutom, ali ne na berzama već preko “menjačnica”, kažu
u beogradskom Centru za ekonomska istraživanja.“Bitkoinom se trguje relativno lako, može se lako i
koristiti i već postoje debitne kartice za bitkoin.

Možete da platite bilo koju robu ili uslugu u Srbiji, a da trgovcu izađe račun u dinarima. Znači vrši se
momentalna konverzija iz bitkoina u dinare. Može se koristiti bilo gde, gde se prihvataju Viza i
Master Kard kartice“, kaže Nikola Korbar, direktor Centra za ekonomska istraživanja Beograd.
Više od 90% koina u svetu je u rukama četiri i po odsto bogataša. U Srbiji se bitkoin malo koristi.

U upotrebi kriptovaluta u svetu prednjače azijske i afričke zemlje i zemlje Južne Amerike u kojima
je bankarski sektor nerazvijen.Bitkoini su, prema oceni stručnjaka, najzaštićenije valute na planeti
jer ih je, kako kažu, nemoguće falsifikovati.

Koncept blockchain-a kao tehnologije nije "inovativan" postoji vec nekih 30tak godina ali je tek sada uhvatio maha zato sto je moderna tehnologija omogucila koriscenje blockchaina koji je veoma zahtevan u smislu procesorske snage.

BlockChain kao tehnologija ce jednog dana biti prisutan u svakodnevnom zivotu, a po meni najjednostavniji primer gde ce biti koriscen je kod glasanja zato sto ukoliko se pravilno implementira ne postoji mogucnost varanja, ne moze niko dva puta da glasa ili da se menja stanje nakon glasanja tako da ce nasa demokratija konacno to i postati.

EDIT:
Inace mislim da kriptovalute nikada nece zameniti pravi novac zato sto iza njih stoji samo ideja o vrednosti (popularnost), a iza prave valute stoje citave ekonomije jedne ili vise drzava.

Vrednost BitCoina, Etheriuma, LiteCoina i ostalih se menja u zavisnosti od kolicine google pretraga tako da nema neku podlogu za dugorocnu odrzivost.
MW-FS398_BTCGOO_20170815143702_NS.png

bl3y4 misliš da je blockchain jači od čovekove genetske želje da vara i potkrada? Po onome što sam do sada pročitao ispada da je tako. Ali mnoge su tehnologije to obećavale pa ih je čovek upropastio.

Dobro, ko je kreator ovog BTC sa kojim se trenutno trguje?. . . ili je to delo Evolucije. :)

A, posebno me interesuje ko je prvi izvadio dolare iz džepa i kupio neki kriptogram.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=502869#p502869:afezcbie je napisao(la):
dragan » 23.Dec.2017/5:44 pm[/url]":afezcbie]Dobro, ko je kreator ovog BTC sa kojim se trenutno trguje?. . . ili je to delo Evolucije. :)

A, posebno me interesuje ko je prvi izvadio dolare iz džepa i kupio neki kriptogram.

Ko je kreator BitCoina se ne zna tacno.

Vrh