@srdjanprpa
Za 4 godine koliko pratim dešavanja u kriptosvetu (kao što rekoh, jedno vreme mi je posao bio vezan za njih), naišao sam možda na 10ak ljudi koji najiskrenije veruju u kriptovalute i blockchain i rade u toj sferi jer žele da promene svet na bolje. Svi ostali su u toj priči samo zato što žele brzu i laku zaradu. Sad bi neko pitao ''pa dobro, ali što zameraš to ljudima?
Zameram im što se pretvaraju, što nemaju herca da priznaju ko su i šta rade. Nego većina priča kako su u tome zato što veruju u taj koncept. Zato što kao ne vole bankare (pa će jedne bankstere da zamene drugim gangsterima). Zato što kao ne žele da ih država nadzire (a nadziraće ih i ovako, dakle opet prazna priča).
Zameram im što otkako su njihove aktivnosti eksplodirale, potrošnja energije na planeti je porasla za onoliko koliko je do sada trošila jedna Poljska. A ništa od materijalne vrednosti i koristi nije pritom napravljeno. Nije čak napravljen ni neki intelektualni rad. Jer ništa nije smišljeno, ispisano, nacrtano, isprogramirano... Samo je pretvoreno u toplotu, u jednom već prezagađenom svetu. I dok nas preostalih 7,95 milijardi trpi posledice i razne restrikcije i stigme zbog zagađenja, njih 0,05 se bogati praveći zagađenje i ništa više osim zagađenja.
Zameram im što su u nekoliko talasa ugrožavali i ometali druge ljude u radu i funkcionisanju, kada su brže bolje pograbili sve jače komponente, i time doveli do toga da su prvi ''ispod njih'' (gejmeri i zaluđenici) pokupovali prve sledeće najjače, pa onda ovi ispod njih, pa tako sve dok ne bi došlo do opšte nestašice ili teških manipulacija i razbojništava sa cenama nečega što je dva meseca ranije koštalo duplo manje.
Zameram im što su
većinski bez stida i sve će da učine da navuku ljude da upumpaju prave pare i bogatstva u te njihove šeme, a na svako preispitivanje odgovaraju sa floskulama o ''ljubomori'' i ''neshvatanju budućnosti''. Ja sam njima već odgovorio na to ranije. Ukratko, imao sam priliku da kupim BTC kad je sa onog rekorda od 19.000 ljosnuo na 6-7 hiljada. Zašto nisam? Pa iz istog razloga što ne kupujem loto. Zato što sam shvatio da je to kockanje.
Ovi ovde impliciraju da mene i druge kritičare šatro grize savest što nismo i mi kupili BTC na vreme. Jeste, evo grize me savest i lupam glavu oko toga taman koliko lupam glavu što pre svega nedelju dana nisam uplatio Loto tiket
sa kombinacijom 4,5,11,17,28,30,34 i dobio 260.000 evra. :kafa: Eto, samo da sam tog dana otišao na kiosk, kupio tiket za par banki, označio tih 7 brojeva i uplatio... sad bih bio bogataš. E samo toliko. Eee evo baš me briga. Zato što znam u kakvim se sve oblicima krije kocka odnosno zavisnost od kockanja, i kuda takav život vodi kod većine ljudi.
Elem, čim oni priznaju da su većinski kockari, da su u ovoj priči radi brze i lake zarade, i da su svojim aktivnostima doneli određenu količinu štete planeti i društvu oko sebe, i ja ću prestati da im upućujem kritike. Jedino što se traži od njih je da se suoče sa istinom i priznaju. Ništa više od toga.