Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

Ovakvu lozanu odavno nisam video, mislis da si najpametniji zato sto si usao u piramidalnu semu.
Evo i babe pocele da kupuju coine, znaci uzelo je maha.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812355#p812355:2npo022l je napisao(la):
chiko » Pon Jan 11, 2021 6:31 pm[/url]":2npo022l]Ovakvu lozanu odavno nisam video, mislis da si najpametniji zato sto si usao u piramidalnu semu.
Evo i babe pocele da kupuju coine, znaci uzelo je maha.

brate znaci ovo ono mora da se lozi, vidis kakva zima. Znas kako brate loze cojinovi, pa to ko napalm zalozis i ne gasi se. Lozana brate lozana, izvini sto se vise razumem od tebe :) Nego da ti nisi kupio na 40k sad pa su ti sad sve ladje potonule? Nemoj brate, loznja brate kojinovi, zivot

spWr5XP.jpg

Nista ti nisi ukapirao, ovde nije problem vrednost, da li ce biti 1 $ ili 100k $.
Vise bi zaradio da si odigrao Vasco da Gama - Botafogo RJ , na 3+.
Al kad neces da slusas strucnjake.

ne znam brate ja to, neki tamo coveculjci sutiraju besmisleno nesto okruglo 2 sata smorim se ziv, a verovatno i oni, nit znam sta je taj vesko de palma i bosanogo. I kasicice mi se ne svidjaju da ih grickam nit kafu pijem. Bolje ovi moji lozana coinovi da odu na 100k+

,,Немачки програмер Стефан Томас изгубио је шифру за приступ рачуну који има 7.002 биткојна, вредних око 220 милиона долара и остала су му још само два покушаја да укуца праву пре него што рачун постане заувек закључан.”

https://www.rts.rs/page/magazine/ci/sto ... sifra.html

Znači na bitkoinu dobijaš, pod uslovom da ne izgubiš. Nema call centar kao kod banke da reše problem, mašine neumoljive :lol:

To je još jedna vest iz rubrike nije se desilo.
Uvek kad počne malo da pada lansiranju sličnu priču ...

^^ I to je vrlo moguce. Ima tu dosta izmisljotina i manipulacija. Kako cenama, tako i informacijama.

A sta ako kupite polugu zlata, da li imate tu call centar, da li je to piramidalna kupovina?
Ja na kupovinu zlata gledam isto kao i na bitcoin, i jedno i drugo je piramidalno, ako se kupuje njegova vrednost raste ako se ne kupuje njegova vrednost opada, imao zlato u recu mi isto kao imao bitcoin u telefonu :)

Ne znam zasto toliko napadate kriptovalute?
To neko vidi kao neki vid stednje, mozes da uzmes i zlato kao neki vid stednje i da cekas i da gleadas sta ce se desavati, mozes da dobijes na ceni a mozes i da izgubis.

Jevreji novac za stednju raspodele na tri dela, jednim delom kupuju zlato, drugim delom kupuju nekretnine i treci deo novca im je u bankama. Uvek imaju pokrice ako nesto ot toga pocne da opada.

PS: I Jevreji ulazu u kriptovalute :D

Što se izdaju za nešto što nisu i odbacuju svu odgovornost sa sebe a prebacuju je na druge.

Meni ideja kriptovaluta deluje dobro za plaćanje kao funkciju novca. Ali novac ima i druge funkcije poput štednje/zaliha, a bitkoin je po mom ukusu previše virtuelan/abstraktan/(v)etrovit/nevidljiv za to, pa u njemu sigurno neću štedeti već u zlatu/novcu/nekretninama. Zlato se koristi hiljadama godina i time je siguran čuvar vrednosti. Novac je likvidan jer ga najhitnije možeš upotrebiti. Nekretnina je mesto života ili izvor hrane. Bitkoin je dobar za plaćanje jer zaobilazi sistem: banke i državu.
Razmišljam o ovom oporezivanju frilensera, zašto oni ne naplaćuju u kriptovalutama, jer pošto ne ide preko banaka i platnog sistema, nego privatnim porukama, država nema uvid pa ne može naplaćivati porez.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=812955#p812955:27hqzg8v je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Jan 13, 2021 6:30 pm[/url]":27hqzg8v]Što se izdaju za nešto što nisu i odbacuju svu odgovornost sa sebe a prebacuju je na druge.

Jel mozes malo da pojasnis?

@Earthmoving ima freelancer-a koji i naplacuju usluge preko coin-a, a i potigla je se prica oko oporezivanja kriptovalute.
Nekada je zuta boja imala vrednost zlata a danas su sve boje iste vrednosti.

Sve ima svoje prednosti i mane, hocu samo da vam kazem da Bitcoin nije nista losiji od drugih valuta sa kojima mozes da trgujes ili ti stedis.

Kriptovalute su poslednjih par godina postale boom na sve to danas mozes da stignes mnogo brze do nekih informacija kako laznih tako i pravih.
Ako si ispratio u poslednjih godinu dana mozes da cujes razne price o 5G mrezama a onda se vratis nazad i iste takve price si mogao da cujes i o radio frekvenciji samo malo manje je tih vesti bilo jer nije bilo lako stici do takvih informacija... sve u svemu koliko ljudi toliko cudi :)

@srdjanprpa

Za 4 godine koliko pratim dešavanja u kriptosvetu (kao što rekoh, jedno vreme mi je posao bio vezan za njih), naišao sam možda na 10ak ljudi koji najiskrenije veruju u kriptovalute i blockchain i rade u toj sferi jer žele da promene svet na bolje. Svi ostali su u toj priči samo zato što žele brzu i laku zaradu. Sad bi neko pitao ''pa dobro, ali što zameraš to ljudima?

Zameram im što se pretvaraju, što nemaju herca da priznaju ko su i šta rade. Nego većina priča kako su u tome zato što veruju u taj koncept. Zato što kao ne vole bankare (pa će jedne bankstere da zamene drugim gangsterima). Zato što kao ne žele da ih država nadzire (a nadziraće ih i ovako, dakle opet prazna priča).

Zameram im što otkako su njihove aktivnosti eksplodirale, potrošnja energije na planeti je porasla za onoliko koliko je do sada trošila jedna Poljska. A ništa od materijalne vrednosti i koristi nije pritom napravljeno. Nije čak napravljen ni neki intelektualni rad. Jer ništa nije smišljeno, ispisano, nacrtano, isprogramirano... Samo je pretvoreno u toplotu, u jednom već prezagađenom svetu. I dok nas preostalih 7,95 milijardi trpi posledice i razne restrikcije i stigme zbog zagađenja, njih 0,05 se bogati praveći zagađenje i ništa više osim zagađenja.

Zameram im što su u nekoliko talasa ugrožavali i ometali druge ljude u radu i funkcionisanju, kada su brže bolje pograbili sve jače komponente, i time doveli do toga da su prvi ''ispod njih'' (gejmeri i zaluđenici) pokupovali prve sledeće najjače, pa onda ovi ispod njih, pa tako sve dok ne bi došlo do opšte nestašice ili teških manipulacija i razbojništava sa cenama nečega što je dva meseca ranije koštalo duplo manje.

Zameram im što su većinski bez stida i sve će da učine da navuku ljude da upumpaju prave pare i bogatstva u te njihove šeme, a na svako preispitivanje odgovaraju sa floskulama o ''ljubomori'' i ''neshvatanju budućnosti''. Ja sam njima već odgovorio na to ranije. Ukratko, imao sam priliku da kupim BTC kad je sa onog rekorda od 19.000 ljosnuo na 6-7 hiljada. Zašto nisam? Pa iz istog razloga što ne kupujem loto. Zato što sam shvatio da je to kockanje.

Ovi ovde impliciraju da mene i druge kritičare šatro grize savest što nismo i mi kupili BTC na vreme. Jeste, evo grize me savest i lupam glavu oko toga taman koliko lupam glavu što pre svega nedelju dana nisam uplatio Loto tiket sa kombinacijom 4,5,11,17,28,30,34 i dobio 260.000 evra. :kafa: Eto, samo da sam tog dana otišao na kiosk, kupio tiket za par banki, označio tih 7 brojeva i uplatio... sad bih bio bogataš. E samo toliko. Eee evo baš me briga. Zato što znam u kakvim se sve oblicima krije kocka odnosno zavisnost od kockanja, i kuda takav život vodi kod većine ljudi.

Elem, čim oni priznaju da su većinski kockari, da su u ovoj priči radi brze i lake zarade, i da su svojim aktivnostima doneli određenu količinu štete planeti i društvu oko sebe, i ja ću prestati da im upućujem kritike. Jedino što se traži od njih je da se suoče sa istinom i priznaju. Ništa više od toga.

Hvala na info Srđane. Ali kako je moguće oporezovati kriptovalute? Sama reč kripto je od sakriti. Koji je instrument države da zna za transakciju kriptovalutom između dve osobe? Da li to mogu uporediti kao razmenu privatne poruku emajlom gde se prenosi kod novca između dve privatne osobe? Ako je slično tome onda država ne zna šta ko šalje u mejlu da bi mogla oporezovati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813435#p813435:1zu9twi4 je napisao(la):
Earthmoving » Pet Jan 15, 2021 9:34 am[/url]":1zu9twi4]Hvala na info Srđane. Ali kako je moguće oporezovati kriptovalute? Sama reč kripto je od sakriti. Koji je instrument države da zna za transakciju kriptovalutom između dve osobe? Da li to mogu uporediti kao razmenu privatne poruku emajlom gde se prenosi kod novca između dve privatne osobe? Ako je slično tome onda država ne zna šta ko šalje u mejlu da bi mogla oporezovati.

Drzava moze i ne moze da ima uvid u kripto transakcije njenih gradjana(i to se odnosi kako na nasu, tako i na ozloglaseni americki IRS).

Od cega to zavisi?

Za razliku od potpuno anonimnih kriptovaluta poput Monera, Bitcoin je pseudo anoniman.

To znaci da su sve transakcije medju Bitcoin korisnicima vidljive, medjutim ono sto se vidi jesu adrese Bitcoin novcanika.

Ili ti:

897fdsfdjsfu9s8fds8f9d9sf89dsdf98s je poslao 0.1BTC na 0543mjkhf88uefru84843

Ovako gledano, iako drzava moze da vidi koja adresa je kojoj poslala novac, to njima nista ne znaci ukoliko ne znaju identitet gradjana koji se nalaze iza ova 2 novcanika.

Problem nastaje u trenutku kada zelis da novac sa Bitcoin racuna prebacis u dinare, evre, dolare itd.

U tom trenutku, gotovo nijedna menjacnica ti nece dozvoliti da prodas Bitcoin bez ostavljanja svojih licnih podataka, i to je trenutak kada tvoja Bitcoin adresa prestaje da bude anonimna.

Postoje 2 "resenja" za ovaj problem:

#1- Da kupujes samo od prodavaca koji prihvataju Bitcoin.
#2- Da "na ulici" promenis Bitcoin za kes na ruke.

Oba ova "resenja" su prihvatljiva za manje sume, ali kod vecih gube smisao.

#1- Dzaba ti puno novca ako si ogranicen u smislu sta njime mozes da kupis.
#2- Dzaba si izbego placanje poreza od 5-20% na 100000e, mnogo je rizicnije da na ulici razmenis 100000e...

-----------------------------------------------------

Mene interesuje da li neko majnuje kripto valute i kakvi su rezultati sada kada je trziste naraslo.

Proslog leta sam probao par crypto mining software-a sa ove stranice: https://bitcoinminingsoftware2019.com/windows/

medjutim zarada je bila u najbolju ruku "smesna".

Da li je sada situacija bolja, s obzirom da je Bitcoin skocio oko 1000% od marta ove godine?

Hvala na pojašnjenju :sesir:
Deluje da bi u slučaju trampe dva vlasnika robe i kriptonovčanika moglo ostati nevidljivo za državu, tj za najveći deo kupovine hrane od seljaka ili sitnije robe od zanatlija, tj 80-90% onoga ko živi na svom imanju van grada. Sledeći problem je energetika, tj struja, grejanje, benzin... gde bi se plaćanjem državi otkrilo. Tu vidim prevazilaženje u svojim solarnim panelima za struju i elektrovozila, svoju šumu za grejanje. Za kupovinu vozila, registraciju na žalost ne vidim mogućnost neotkrivanja. Znači svoj hektar zemlje, svoja hrana, svoji solarni paneli, rad na daljinu od kuće i moguće je smanjiti 80-90% zavisnost od države i njenih poreza. Mislim da je ključni potez izboriti se za ukidanje poreza na imovinu u kojoj se živi (npr do hektar), tj koja nije u prometu i koja ne prihoduje.

ja majnujem, zarada je sada extremna, u nivou 2017te

@bendere

kada ljudi koji pljuju kripto budu priznali da im je krivo sto nisu kupili tada ce i ovi "kripto vernici" priznati da su tu zbog novca. Ja sam rekao sta sam imao na tu temu, ko zagadi vise miner ili gamer (ja sam npr siguran ovaj drugi) je apsolutno nebitno. Opet spominjes neku vecinu koja uvlaci ljude da ulaze. Ja ne znam tu vecinu, znas li ti? Kao sto tebe niko ne vuce da uplatis loto tako niko nikoga ne vuce da kupi kripto. Tako da preispitivanje ne postoji i na mestu je da ti "kriptasi" kazu da si ljubomoran isto kao i ti sto imas pravo da im kazes da su prevaranti, a nemas dodira sa njima. Zao mi je sto nisi kupio btc na 7000 kada si mogao al dobro, nadam se da ces nekada dobiti na loto-u. Jedino se od tebe trazi da se suocis sa istinom i priznas, nista vise od toga, apsolutno isto sto i ti od njih trazis.

Moras da priznas da je kripto kao ekosistem i blockchain kao tehnologija odlicno zamisljena. Zasto bi davali bankarima i njima punili dzepove umesto peri koji majnuje kod kuce i primi neku nadoknadu za to? Svakako je bolje nego da sedi u gacama kod mame i tate i smrdi dok igra wow. Svaka transakcija je zabelezena i to je suprotno pranju novca. E sad to sto je zamisljeno kao decentralizovano je jedno, ali ljudi su drugo, pa kad neko izgubi svoje pare jer je kliknuo na "pronadji partnerku na 10km od tebe" dok je gledao neki eksplicitni video to je drugo. Zarazi svoj sistem i pokupe mu wallet pa se onda zali i trazi da mu se vrate pare. Tu onda ulazimo u proces centralizacije i kontrole kao bankarski sistem.

Znam ja da ti nikad nećeš priznati navedene stvari. Moj post je pisan kao odgovor Srđanu, ne post upućen tebi.

Grešiš da ja ili bilo ko drugi nema pravo da kritikuje kriptozaludnike. Imamo svako pravo. Zato što kao što sam već objasnio, vaše akcije i ponašanje imaju uticaja na sve nas na ovoj planeti. I to na više načina. I kroz zagađenje, i kroz pelješenje, i kroz manipulacije i probleme na tržištu komponenti i kroz dezinformisanje javnosti.

Ja nemam šta vama da priznajem, kao što sam rekao još ranije, mene kockanje ne zanima. Ni u kakvom obliku. Čak žalim ljude koji se bave njome i upadnu u njene kandže. Bio to kazino, kladionica, online poker, kriptovaluta ili neke ilegalne vrste klađenja i kockanja. Tako nema šta da ti bude žao, mene to ne zanima. Ja sam iz okruženja gde se imovina i ugled grade decenijama i generacijama, ne to tako preko noći.

Bankstere ne podnosim ni ja, a za modernu/sadašnju svetsku ekonomiju i finansije smatram da su kancer i gangrena. Ali to ne znači da ću zato što ne podnosim njih, da dam svoje bogatstvo grupici anonimusa sa interneta koji manipulišu i šteluju cene i pravila u svojoj kockarnici. Do te mere da BTC onomad dva meseca stoji na 6.000 i onda odjednom za pola sata skoči na 7.000 i nastavi da stoji, samo za 1.000 više.

A Pera koji sedi kući kod mame i tate igra wow i smrdi, uvek može da počne da koristi to vreme i alate da uči neke veštine ili stvara nešto. Uz toliko dostupnih kurseva i materijala, čovek danas za besplatno ili jako male cene može da nauči sve i svašta, od vajanja najprostije vaze pa sve do kompleksnog programiranja. I time će da ostavi nešto iza sebe, da napravi nešto svoje. I naučiće da, prvo: para i poslova ima, ALI... drugo: ne mogu da padnu s neba preko noći, i svakako ne u velikim količinama. A onda i kad padnu, obično budu stroćkane jako brzo. Kao što kaže čuvena anglosaksonska izreka: easy come, easy go.

Нема ти разлике између крипта и осталих хартија од вредности сем што криптовалуте имају много, много брже циклусе. Кретања у једном дану буду као рецимо неке обвезнице за годину. Е сад да ли је то неком добро или лоше зависи од особе до особе.

Свакако и једно и друго је буквално клађење, мада на криптовалутама је ризик рекао бих чак и мањи јер су кретања брза. Ако знаш у шта улажеш, чак и да пукне балон направиће се кроз годину две поново, и само држиш. Профит малтене загарантован.

Kako bre nema razilike ? Sem trgovine nemaju drugih dodirnih tačaka. Glupo je i porediti bilo sta sa ovom piramidalnom šemom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813581#p813581:3nhgc1y7 je napisao(la):
SRBO » Pet Jan 15, 2021 7:28 pm[/url]":3nhgc1y7]Нема ти разлике између крипта и осталих хартија од вредности сем што криптовалуте имају много, много брже циклусе. Кретања у једном дану буду као рецимо неке обвезнице за годину. Е сад да ли је то неком добро или лоше зависи од особе до особе.

Свакако и једно и друго је буквално клађење, мада на криптовалутама је ризик рекао бих чак и мањи јер су кретања брза. Ако знаш у шта улажеш, чак и да пукне балон направиће се кроз годину две поново, и само држиш. Профит малтене загарантован.
Grešiš, volatilnost je najveći rizik. Voleo bih da neko od poznavalca kripta kaže koji su to faktori rizika koji utiču na prinos.

Ako je tačno da je izrudareno 90% bitkoina, znači da ponuda ulazi u stabilnost/konstantnost, što znači da trenutno variranje zavisi od tražnje. Pri konstantnoj ponudi ako poraste tražnje, raste i cena i obratno. Takođe deo rasta može biti i od pada vrednosti valuta s kojima se poredi (ja tako gledam zlato, pre 3 godine sam kupio 32evra/gram, sada oko 50, ali više mi deluje da je pala vrednost papirnog novca nego porasla vrednost zlata). Svaka nestabilnost povećava ulaganje u sigurnu aktivu (zlato, nekretnine, srebro), a ako ljudi veruju i da je kriptovaluta sigurna aktiva, onda i u nju. Šta je moglo utiče na rast tražne prošle godine? Koronavirus, ekonomska nestabilnost uzrokovana njome, predsednički Izbori, nekontrolisano i eksponencijalno štampanje para, zabrinutost oko rasta zaduženosti (ako država krene oporezuje da vraća kredite, da se skloni imovina od državnog oporezivanja)...

Lepo si ovo napisao, ali ono što se pokazuje kao trend u trgovanju kriptom je upravo suprotno - povećana tražnja obara cenu.

Vrh