Imao sam dodira sa kriptovalutama od početka 2017. pa sve do jeseni 2018.
A ja bih tebe zamolio da se ne blamiras jer se odavno vidi razlog zasto si ljut na ceo kripto svet. Dakle ti si jedan od onih pored "da bog da komsiji crkla krava" i "da bog da meni crkla krava da ne bih morao da ti pozajmljujem mleko". To i jeste stav ljudi koji su ili propustili zaradu, ili su kupili dve grafike i očekivali penziju, ili su kupili na ATH jer su mislili da se obogate za mesec dana i nisu cekali. Pa pogledaj samo tvoje postove ovde koliko si ostetio ljude i koliko je njih izgubilo potencijalnu zaradu samo da je poslusalo vradovic-a, a ne tebe.
Frilenceri su jedine stetocine ove drzave, trose aposlutno iste resorse i glavni su za pitanje kako treba izbeci porez, pri cemu doprinose samo slabljenju drzave. Uzivaju, a nista ne placaju. Ne izvoze apsolutno nista potrebno vec samo, zato sto ne placaju nikom nista ali srecom to se sada menja, umanjuju cenu nekom drugom zaposlenom ili nekoj firmi koja bi svoj rad adekvatno naplatila vise. Ne znam ja u kakvom se ti okruzenju kreces kada su frilenceri bogovi, a rudari st.ka. Po meni je obrnuto, a krecem u se mnooogo velikom okruzenju punom IT radnika i svi, osim jednog, dele moje misljenje. Taj jedan isto misli da su frilenceri bogovi jer se on time ne bavi (on je knjigovodja) ali zato brat koji je dosao iz bosne ovde uziva kao frilencer i ne placa nikom nista pa eto da stane u njegovu stranu.
Frilenser kad od stranca naplati svoj rad, on pare prima preko servisa koji isplaćuju u stranim valutama. Što znači da kad obavi svoj posao, i iz Srbije izveze najčistiji oblik izvozne robe - intelektualni rad, i ode u banku da pokupi zaradu, on tamo diže evre i dolare. Koje će posle ovde da proda za dinare, i time da ojača dinar a takoreći uveze devize u zemlju. A kako se tu uklapa kriptorovator koji je proizveo samo toplotu a prodao svoju kriptovalutu nekome za dinare?
Eto vidis kako teras vodenicu na svoju stranu. Dakle nisi upucen u kripto, niti znas kako mining funkcionise ali zato su frilenceri bogovi, a rudari stetocine. Sve ovo isto rade i rudari, kao sto rekoh bolje i postenije. On prvo kupi opremu koju svakih par god mora da menja, zatim sklapa, uci, placa nekome te programe koje koristi (dakle i programeri imaju neku korist), placa struju, ucestvuje u transakcijama i resava algoritamske zadatke uz pomoc software-a i hardware-a, za taj svoj rad uzme veoma mali procenat koje bi inace banke pokupile, to sto dobije proda za evre ili dolare koje posle pretvori u dinare i time ojača dinar i takoreći uvozi devize u zemlju.
Što se tiče netrpeljivosti prema kriptorovatorima, ona uopšte nije vezana za frilensere ili za bilo koju grupu ljudi konkretno. Nego prosto većina običnih ljudi smatra kriptovalute piramidalnim šemama bez pokrića. Već godinama.
Opet netačno. Nikakva većina ne mrzi kriptovalute. Mrze ih oni samo koji su propustili zaradu ili očekivali penziju. Videti početak posta. Sa druge strane mineri ne mrze frilencere, cak im i placaju njihove software-e i ne kukaju kada treba da plate porez iako su u dosta nepovoljnijoj situaciji jer im cena rada zavisi od cene valuta, a troskovi se samo povecavaju.
Za kraj, živiš u debeloj zabludi da frilenseri vama duguju nekakvu zahvalnost. Frilenseri su u Srbiji postojali, radili i zarađivali još dok ste vi u kompjuterskim časopisima čitali kako iza Bitkoina stoji neki tamo misteriozni dobroćudni čika iz Japana pod nadimkom Satoši Nakamoto. Niko od frilensera koje ja znam se ne oslanja na kriptovalute za isplatu. Čak ni sad otkako su primanja preko Paypala dospela pod lupu.
A ako posecujes malo it forume videces da se sve vise frilencera okrece ka kriptu tako da ti zivis u nekoj zabludi. Verovatno iy rayloga na pocetku posta. A to od kad su frilenceri postojali znaci da su samo oni doprinosili propadanju drzave jer nista nisu placali.
Lepo ti je vradovic rekao da sve trosi neke resorse, izmedju ostalog i ti kao pojedinac. Kao sto sam rekao to oko resorsa nema apsolutno nikakvog smisla jer jedan pojedinac frilencer koji vozi elektricni trotinet moze vise da utice na resorse nego jedan miner.
I kao sto rekoh ako se pogleda ova tema od pocetka jasno je koga su ljudi trebali da slusaju ako su hteli neku zaradu, a to definitivno nisu tvoji postovi. I ne nisam ni ja poklonik kripto je bog. I ja kada sam usao u pricu 2014te sam mislio samo nesto da zaradim, da btc dostigne do 600$ i bataljujem. Medjutim prodje vise godina, a ja i dalje zaradjujem jer koristim mozak, a ne emocije. Znam takodje jos jednog it-ovca iz grcke, nas covek, koji je takodje na sva usta pljuvao kripto, cak i vise nego ti, sve do 2018 kada je i sam usao u njega i eno ga sada na tom istom forumu ucestvuje u predvidjanju cena kriptovaluta.