Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804685#p804685:3bvd5r6b je napisao(la):
mariks » Pet Dec 18, 2020 10:49 pm[/url]":3bvd5r6b]isto sto i ti frilenseri, samo kvalitetnije i postenije.
Uh, sad si baš odvalio. Ne, ni blizu.

kako kome, po meni su frilenceri vece stetocine od rudara ;)

zavisi koga pitas, ako pitas nekog fensi najpametnijeg na svetu (a takvi su svi) frilensera koji je zaje*******ao sistem pa ne "ne radi za gazdu", "da bude rob sistema", "neka motaci kablova plate porez" i te seme, koji kuka cim mora nesto da se plati jer on jelte "placa porez kad kupi neku krpicu", "oni odrzavaju celu srbiju", a ovamo su socijale koje koriste i skole i zdravstvo onda sam u manjini. A ako pitas rudare koji znaju sta znaci cimati se oko masina, podesavanja, istrazivanja, ucenja..., a vecini je to dodatni posao i na sve to ne kukaju kada im se uvodi porez onda zakljucak ti se namece sam :)

Sustina je da i jedni i drugi nesto proizvode, i jedni i drugi uvlace devize u zemlju tako da extremno razdvajanje jednih i drugih moze samo neko da tvrdi ko se nije bavio ili se ne bavi i jednim i drugim ili gaji neke antipatije prema kriptu iz samo njemu poznatih razloga (mada je taj razlog vecinom jasan). A inace frilenSeri treba da budu zahvalni kopacima jer sada imaju jos jednu alternativu.

PS: sve ovo pod navodnicima su izjavili pojedini "frilenceri" na jednom domacem IT forumu.

Ne, opet netačno.

Frilenseri proizvode razne vrste usluga. Programe, sajtove, audio, video, slike, dizajne, tekstove i još mnogo toga. Neki proizvode čak i stvari koje su pored intelektualnog rada, i materijalne. 3D štampani delovi, figurice, predmete... Časove jezika ili bilo koja druga podučavanja.
Kriptorovatori ne proizvode ništa od toga. Ni materijalno, ni opipljivo, ni intelektualni rad.

Idemo dalje. Frilenser kad od stranca naplati svoj rad, on pare prima preko servisa koji isplaćuju u stranim valutama. Što znači da kad obavi svoj posao, i iz Srbije izveze najčistiji oblik izvozne robe - intelektualni rad, i ode u banku da pokupi zaradu, on tamo diže evre i dolare. Koje će posle ovde da proda za dinare, i time da ojača dinar a takoreći uveze devize u zemlju. A kako se tu uklapa kriptorovator koji je proizveo samo toplotu a prodao svoju kriptovalutu nekome za dinare? Jedini način na koji kriptorovator doprinosi ekonomiji Srbije je tako što plaća EPSu račun za proždranu struju i tako što kupi komponente. Mada sve to radi i frilenser u skladu sa svojim potrebama i tražnjom, tako da ni tu argument opet ne stoji.

Što se tiče netrpeljivosti prema kriptorovatorima, ona uopšte nije vezana za frilensere ili za bilo koju grupu ljudi konkretno. Nego prosto većina običnih ljudi smatra kriptovalute piramidalnim šemama bez pokrića. Već godinama. A bes na kriptorovatore se intenzivirao poslednjih 3 godine kada zbog njihove pohlepe i džabalebarenja običan čovek nije mogao da kupi sebi normalan kompjuter jer su ovi doveli do porasta cena i nestašice svih komponenti. Taj bes se intenzivirao svakih par meseci kada bi se pojavili dokazi da dok kriptolebaroši rovare, troše električne energije koliko jedna Poljska. A ništa, ali baš ništa ni opipljivo ni korisno se pritom ne proizvodi.

Za kraj, živiš u debeloj zabludi da frilenseri vama duguju nekakvu zahvalnost. Frilenseri su u Srbiji postojali, radili i zarađivali još dok ste vi u kompjuterskim časopisima čitali kako iza Bitkoina stoji neki tamo misteriozni dobroćudni čika iz Japana pod nadimkom Satoši Nakamoto. Niko od frilensera koje ja znam se ne oslanja na kriptovalute za isplatu. Čak ni sad otkako su primanja preko Paypala dospela pod lupu. Frilenseri se sve manje oslanjaju na to jer njima trebaju pouzdani i prihvaćeni servisi i metode. A ko zna i koristio je Paypal zna i za te druge. A zna i za elektronska državljanstva. I još svašta nešto. Tako da molim te, ne blamiraj se više, jer vi ne samo što niste ni u ravni sa frilenserima, nego ne biste ni postojali da nije bilo njih. A potrebe za frilensingom će uvek biti. Dok će potrebe i cene za Bitkoin i Etrom biti dok ima slepaca koji veruju u njih. Što nije nikakvog trajnog i sigurnog karaktera.

Bendere, po tom tvom scenariju onda sve banke treba zatvoriti jer i one ne sluze nicemu.
Transakcije koje se obavljaju moraju na neki nacin da se obave. Ovde je pitanje hoces li ih obaviti preko banke ili ces da imas nezavisno telo koje obavlja transakcije.

Da li preko banke koja koristi neku vrstu baze podataka ili uz pomoc blockchaina nema neke razlike sem te sto Banka trosi vise struje po transakciji. Jer banci treba pored informacione bezbednosti jos i fizicka bezbednost pa na sve to disaster recovery lokacije i sad sve to puta 5 i na kraju posrednicke banke. Kastastrofa koliko su neefikasne. Zato jeste Bednere treba zatvoriti banke jer trose nenormalne kolicine i struje i resursa.

Na zalost potreba za transakcijama postoji. Sadasnji nacin gde ti PII podatke snimas u DB je neverovatno lose resenje. Problem nastaje zato sto su ti podaci u centralnoj bazi podataka. Kada ti intruder provali na operativni sistem tj na server gde drzis bazu podataka gotovo je on moze lako da eksploituje i da utice na transakcije i da ih menja kako hoces. To je zapravo najveca prednost blockchain tehnologije koja je neprobojna i niko ne moze da utice na ladger.

Ne samo to nego jos i postoji diversifikacija. Neko da ukrade 500 masina ili cak 50.000 masina iz nekog datacentra blockchain mreza to nece ni osetiti. Osiguranje plati stetu. Sto prakticno znaci ne treba nam fizicko obezbedjenje. Ako nestane struje isti djavo. Sto znaci ne treba ti ni UPS ni agregat a transakcije ce se nastaviti.

Sa druge strane Banke nemaju tu mogucnost (za sada dok ne predju na hyper-ledger resenje) vec moraju da snimaju, kopiraju, bekapuju i fizicki osiguravaju podatke jer steta moze da bude enormna.

Na sve to dolazi i TRUST u valute. S obzirom da su drzavne valute na neki nacin monopol tu nastaje najveci problem. Kada dodje nova vlast ona da bi se dodvorila glasacima moze da kaze od danas svima penzije 500.000 dinara a da odstampa dinara koliko joj se cefne. To se i radi sa Eurom i Dolarom. Ne moze se vise verovati drzavnim valutama jer to je klasicna prevara naroda.

Jedini nacin da verujes nekome je da imas software koji je garant toga da nece niko iz svog cefa povecati supply neke valute. Ako hoces da imas store of value to ti je Bitcoin sigurno nije US Dolar, Euro ili Dinar. Bezite iz FIAT valuta sto pre.

Ne računajući vesti i obaveštenja, ovo je prvi smislen post od tebe na ovoj temi koji znam. Prvo lepo sročeno obrazloženje nečega.

Elem, tačno je da i banke troše i razbacuju se svim i svačim ali to je sistem koji postoji već stotinama godina i koji funkcioniše. Problemi nastaju ne zbog manjkavosti takvog sistema nego drugih vezanih za njega.

Banka koristi backup servere, arhive, kopije i svašta nešto. I time jede resurse. Ali blockchain isto tako mora da koristi više hiljada računara da bi održavao svoje transakcije, sisteme i baze. I ti računari moraju konstantno da budu povezani. Kao što rekoh davno na ovoj temi, blockchain je revolucionaran kao tehnologija taman koliko i kad bih ja uzeo i vlasnički list nad zemljom iskopirao u 100 primeraka, stavio ih u 100 trezora širom zemlje sa svojim konstantnim obezbeđenjem koje non stop zahteva struju, nadzor i ljudstvo. Paa, da, time sam dobrano osigurao svoje vlasništvo. Ali po koju cenu? I šta je tu revolucionarno?

Takođe, banke backup-uju podatke na razne medije i lokacije. A jel znaš koja vrsta memorijskih uređaja i tehnologija se najviše koristi u te svrhe? Kako se ti podaci upisuju na te medije i od čega su ti memorijski prostori? A od čega su oni koje koriste blockchain servisi i tehnologije?

Da hakeri upadaju u banke i kradu pare i podatke ili nekad samo namerno sabotiraju podatke i rad, to stoji. Ali koliko je takvih napada godišnje? A koliko imamo banaka i transakcija po svetu? A i sve veći broj njih pre ili kasnije bude uhvaćen. Oni što ne budu su ili pod krilom neke službe ili su vrh vrhova u svom zanatu.

I dok na vrednosti državnih valuta utiče nekolicina jako moćnih igrača i moćnika, bar se većinski zna ko su oni i kako to rade. Dok se kod mnogih kripto ne zna ni ko im je autor, ni ko ih drži, ni kako im se određuje cena, ni za šta se koriste. Imao sam dodira sa kriptovalutama od početka 2017. pa sve do jeseni 2018. Ne, niti sam trgovao njima niti me je to zanimalo. Iako sam mogao. Prvo, jer nikad nisam ni verovao u to. A drugo, jer sam video šta su sve neki radili i kako su živeli iz dana u dan uz toliku neizvesnost i nesigurnost. Elem, da se vratim na temu - u proleće 2018. pratio sam kretanje BTC. To je bio period kad je BTC bio oko 7.200. Sećam se dobro da se nedeljama izuzetno stabilno držao baš oko te cifre. Dakle išao bi od 7.000 do 7.400. Onda je jednog popodneva, u roku od 30 minuta skočila sa tadašnjih 7.000 na 7.400. I nastavila je da ima iste amplitude i oscilacije kao i prethodnih nedelja. Sve isto, identično. Samo za 1000$ više. A apsolutno ništa se nije desilo, nije bilo nikakvih vesti ni događaja. I nastavila je istim tempom kao i prethodnih nedelja, samo za 1000 više.

Tad sam shvatio da je to bio veštački i natempiran potez, očigledno nekolicine nepoznatih moćnika koji drže primat na tom tržištu. I da tu nisu nimalo čista posla, čim se to tako tempira i menja u roku od jednog sata. Shvatio sam da je trgovina time jedna velika kocka. A zna se ko u kockanju uvek dobija.

vradovic i Bender Rodriguez :kk: bravo za diskusiju, civilizovano i argumentovano !

Thx!

Ja bi samo svima postavio pitanje koji imaju kakvu takvu stednju na racunu.
Da li bi ste pre verovali (u ovom mom slucaju Trumpu a Vasem Vucicu) da nece da stampa novac bespomucno i obezvredjuje stednju ili softverskom algoritmu koji je dokazano neprobojan od 2008. godine?

Drzavne valute su proslost a tamo gde idemo banke nam nece trebati.

Još uvek državne valute nisu prošlost. Države mogu lako da ugase bitcoin ako im se tako prohte, sada i one imaju neki interes. Gde idemo još uvek se ne zna. Malo je romantično maštati o tome da će banke nestati. Moje mišljenje je da još dugo neće nestati, možda čak i dobiju u snazi

Da, bitkoin dobro stoji. Ali ono što nije jasno je šta će u budućnosti sprečiti da svako otvori svoju virtuelnu valutu i da time bitkoin izgubi vrednost ako postane jedna od milion valuta.
Što se tiče nestanka državnih monopolskih valuta, lepa zamisao o kojoj svi maštamo ali ne vidim da je realna jer to bi značilo da se država dobrovoljno odrekne svoje sile. Naime, trgovinu i međusobne tranksakcije između ljudi država ne može da spreči da se odvijaju bitkoinom, zlatom, trampom itd, ali ono što daje realnu moć državnom novcu je što porez moraš plaćati u njihovoj valuti, dakle ne možeš ih izbeći. A iza potraživanja poreza, kao što rekoh stoji policijska i vojna sila države, jača od pojedinca, pa trenutno ne vidim logiku da će se jači dobrovoljno odreći svoje sile i prestati maltretirati slabijeg. Zamisli p..... Vučića da se tog zadovoljstva odrekne xaxaxa... Upravo je suprotan trend, on sad povećava tražnju dinara od građana rastom cene Infostana, poreza na imovinu +6%, akciza na gorivo... a ne da smanjuje, da ti manje treba državnog novca - dinara. Ljudi će moći izbegnu neke od ovih potraživanja npr prelaskom na svoje solarne panele i elektrokola će zaobići plaćanje akciza na gorivo i goriva, preseljenjem u kuće van grada mogu izbeći plaćanja Infostana i sl. Ali porez na imovinu gde god da su, ne mogu izbeći. Dakle, ključna borba mora biti da se ukine porez na imovinu u kojoj se živi, kao što je ibilo u prvom modernom srbskom Sretenjskpm Ustavu, da se Srbinu neće oporezovati ništa od čega živi.

Imao sam dodira sa kriptovalutama od početka 2017. pa sve do jeseni 2018.

A ja bih tebe zamolio da se ne blamiras jer se odavno vidi razlog zasto si ljut na ceo kripto svet. Dakle ti si jedan od onih pored "da bog da komsiji crkla krava" i "da bog da meni crkla krava da ne bih morao da ti pozajmljujem mleko". To i jeste stav ljudi koji su ili propustili zaradu, ili su kupili dve grafike i očekivali penziju, ili su kupili na ATH jer su mislili da se obogate za mesec dana i nisu cekali. Pa pogledaj samo tvoje postove ovde koliko si ostetio ljude i koliko je njih izgubilo potencijalnu zaradu samo da je poslusalo vradovic-a, a ne tebe.

:D

Frilenceri su jedine stetocine ove drzave, trose aposlutno iste resorse i glavni su za pitanje kako treba izbeci porez, pri cemu doprinose samo slabljenju drzave. Uzivaju, a nista ne placaju. Ne izvoze apsolutno nista potrebno vec samo, zato sto ne placaju nikom nista ali srecom to se sada menja, umanjuju cenu nekom drugom zaposlenom ili nekoj firmi koja bi svoj rad adekvatno naplatila vise. Ne znam ja u kakvom se ti okruzenju kreces kada su frilenceri bogovi, a rudari st.ka. Po meni je obrnuto, a krecem u se mnooogo velikom okruzenju punom IT radnika i svi, osim jednog, dele moje misljenje. Taj jedan isto misli da su frilenceri bogovi jer se on time ne bavi (on je knjigovodja) ali zato brat koji je dosao iz bosne ovde uziva kao frilencer i ne placa nikom nista pa eto da stane u njegovu stranu.

Frilenser kad od stranca naplati svoj rad, on pare prima preko servisa koji isplaćuju u stranim valutama. Što znači da kad obavi svoj posao, i iz Srbije izveze najčistiji oblik izvozne robe - intelektualni rad, i ode u banku da pokupi zaradu, on tamo diže evre i dolare. Koje će posle ovde da proda za dinare, i time da ojača dinar a takoreći uveze devize u zemlju. A kako se tu uklapa kriptorovator koji je proizveo samo toplotu a prodao svoju kriptovalutu nekome za dinare?

Eto vidis kako teras vodenicu na svoju stranu. Dakle nisi upucen u kripto, niti znas kako mining funkcionise ali zato su frilenceri bogovi, a rudari stetocine. Sve ovo isto rade i rudari, kao sto rekoh bolje i postenije. On prvo kupi opremu koju svakih par god mora da menja, zatim sklapa, uci, placa nekome te programe koje koristi (dakle i programeri imaju neku korist), placa struju, ucestvuje u transakcijama i resava algoritamske zadatke uz pomoc software-a i hardware-a, za taj svoj rad uzme veoma mali procenat koje bi inace banke pokupile, to sto dobije proda za evre ili dolare koje posle pretvori u dinare i time ojača dinar i takoreći uvozi devize u zemlju.

Što se tiče netrpeljivosti prema kriptorovatorima, ona uopšte nije vezana za frilensere ili za bilo koju grupu ljudi konkretno. Nego prosto većina običnih ljudi smatra kriptovalute piramidalnim šemama bez pokrića. Već godinama.

Opet netačno. Nikakva većina ne mrzi kriptovalute. Mrze ih oni samo koji su propustili zaradu ili očekivali penziju. Videti početak posta. Sa druge strane mineri ne mrze frilencere, cak im i placaju njihove software-e i ne kukaju kada treba da plate porez iako su u dosta nepovoljnijoj situaciji jer im cena rada zavisi od cene valuta, a troskovi se samo povecavaju.

Za kraj, živiš u debeloj zabludi da frilenseri vama duguju nekakvu zahvalnost. Frilenseri su u Srbiji postojali, radili i zarađivali još dok ste vi u kompjuterskim časopisima čitali kako iza Bitkoina stoji neki tamo misteriozni dobroćudni čika iz Japana pod nadimkom Satoši Nakamoto. Niko od frilensera koje ja znam se ne oslanja na kriptovalute za isplatu. Čak ni sad otkako su primanja preko Paypala dospela pod lupu.

A ako posecujes malo it forume videces da se sve vise frilencera okrece ka kriptu tako da ti zivis u nekoj zabludi. Verovatno iy rayloga na pocetku posta. A to od kad su frilenceri postojali znaci da su samo oni doprinosili propadanju drzave jer nista nisu placali.

Lepo ti je vradovic rekao da sve trosi neke resorse, izmedju ostalog i ti kao pojedinac. Kao sto sam rekao to oko resorsa nema apsolutno nikakvog smisla jer jedan pojedinac frilencer koji vozi elektricni trotinet moze vise da utice na resorse nego jedan miner.

I kao sto rekoh ako se pogleda ova tema od pocetka jasno je koga su ljudi trebali da slusaju ako su hteli neku zaradu, a to definitivno nisu tvoji postovi. I ne nisam ni ja poklonik kripto je bog. I ja kada sam usao u pricu 2014te sam mislio samo nesto da zaradim, da btc dostigne do 600$ i bataljujem. Medjutim prodje vise godina, a ja i dalje zaradjujem jer koristim mozak, a ne emocije. Znam takodje jos jednog it-ovca iz grcke, nas covek, koji je takodje na sva usta pljuvao kripto, cak i vise nego ti, sve do 2018 kada je i sam usao u njega i eno ga sada na tom istom forumu ucestvuje u predvidjanju cena kriptovaluta.

Jok, to ostavljam vama kockarima. Rekoh ti, kad sam video da je to kocka i šta su sve ljudi radili za te gluposti, definitivno sam rešio da se klonim toga. Možeš ti sebe da tešiš i samozavaravaš do sutra, ali svi ste vi kockari u tome.

Kao što rekoh, frilenseri izvoze intelektualni rad i konkretne, korisne stvari. Obavljaju najčistiji oblik izvoza a u zemlju donose pare i to strane valute, jačajući dinar. Te državnoslužbeničke priče o porezima prodaj nekome ko ne zna stanje i zakone. Jer frilenser samo dok kupi sebi opremu potrebnu za rad, naplaća se XY poreza, ''ekoloških taksi na električni otpad'', struje, interneta i drugih kufera palaca.

Briga me u kakvim krugovima se krećeš. Relevantan si mi za stav i tematiku taman koliko i Mirko Cvetković nekada u Vladi Srbije.

Javi se dalje kad budeš imao nešto smisleno i konkretno da napišeš a ne samo izanđale ''nije tako, nije tako, i mi kriptolebaroši moramo da (za)radimo!'' pričice za malu decu.
Znam takodje jos jednog it-ovca iz grcke, nas covek, koji je takodje na sva usta pljuvao kripto, cak i vise nego ti, sve do 2018 kada je i sam usao u njega i eno ga sada na tom istom forumu ucestvuje u predvidjanju cena kriptovaluta.
Da pogodim - uložio je u Bitkoin tad i tad i onda je usledio skok taj i taj, i on je zaradio petostruko, pa je uložio još i opet zaradio i sad vozi Ferari i živi u palati? :laugh: Eeee sinko, kad bi ti samo znao na koliko sam takvih izmišljenih tekstova i priča ja naleteo... :laugh:

P.S.
I kao sto rekoh ako se pogleda ova tema od pocetka jasno je koga su ljudi trebali da slusaju ako su hteli neku zaradu, a to definitivno nisu tvoji postovi.
Pa kupi mu bombonjeru, oduži se čoveku. Sad bi trebalo da je tu u Beogradu. Nađite se, izađite na kafu, razmenite iskustva. Vidiš kako ste se super pogodili. :wink:

I dok na vrednosti državnih valuta utiče nekolicina jako moćnih igrača i moćnika, bar se većinski zna ko su oni i kako to rade. Dok se kod mnogih kripto ne zna ni ko im je autor, ni ko ih drži, ni kako im se određuje cena, ni za šta se koriste. Imao sam dodira sa kriptovalutama od početka 2017. pa sve do jeseni 2018. Ne, niti sam trgovao njima niti me je to zanimalo. Iako sam mogao. Prvo, jer nikad nisam ni verovao u to. A drugo, jer sam video šta su sve neki radili i kako su živeli iz dana u dan uz toliku neizvesnost i nesigurnost. Elem, da se vratim na temu - u proleće 2018. pratio sam kretanje BTC. To je bio period kad je BTC bio oko 7.200. Sećam se dobro da se nedeljama izuzetno stabilno držao baš oko te cifre. Dakle išao bi od 7.000 do 7.400. Onda je jednog popodneva, u roku od 30 minuta skočila sa tadašnjih 7.000 na 7.400. I nastavila je da ima iste amplitude i oscilacije kao i prethodnih nedelja. Sve isto, identično. Samo za 1000$ više. A apsolutno ništa se nije desilo, nije bilo nikakvih vesti ni događaja. I nastavila je istim tempom kao i prethodnih nedelja, samo za 1000 više.

Zaboravih na ovo. U pravu si. Zato na svakoj trgovinskoj platformi kada se registrujes dobijes info da su kriptovalute jako volatilne i da trgujes na svoj rizik. Dakle slazem se, moze se smatrati kockom ali opet boljom nego da igras iz keca u dva, visis u kladionici i grickas kasicicu uz kafu dok gledas utakmicu. Kriptovalute funkcionisu kao akcije, dakle cena akcija raste i pada tako da je i to kocka. Pa sta je wall street nego velika kockarnica. I oni takodje steluju vesti kada treba vrednost neke akcije da skace ili pada. Ono sta kripto izdvaja je neregulacija pa moze da ima vece oscilacije otvarajuci put kad extremnoj zaradi ili gubitku. Samo treba znati proceniti ulazak. Mene da neko sada pita da li da ulozi u kripto ja bih rekao ne, da saceka pad oko januara februara i tu proceni gde je dobar ulaz. Isto bih i tebi savetovao ako malo iskljucis emocije o propustenoj zaradi i poslusas savete iskusnijih koji su duze u ovome.

Pa kupi mu bombonjeru, oduži se čoveku. Sad bi trebalo da je tu u Beogradu. Nađite se, izađite na kafu, razmenite iskustva. Vidiš kako ste se super našli.

Pa iskreno kada bude u Beogradu sto da ne. Volim da poslusam uspesnije od sebe pa makar imali pojedine razlicite stavove. Inace nemam potrebe da se odužujem jer ako si pročitao post video bi od kada sam ja u kriptu.

[Javi se dalje kad budeš imao nešto smisleno i konkretno da napišeš a ne samo izanđale ''nije tako, nije tako, i mi kriptolebaroši moramo da (za)radimo!'' pričice za malu decu.

Ovo je takodje upuceno i tebi. Dakle batali svi ste vi kockari i stetocine jer ja nisam zaradio i kreni malo dalje od svog misljenja

Da pogodim - uložio je u Bitkoin tad i tad i onda je usledio skok taj i taj, i on je zaradio petostruko, pa je uložio još i opet zaradio i sad vozi Ferari i živi u palati? :laugh: Eeee sinko, kad bi ti samo znao na koliko sam takvih izmišljenih tekstova i priča ja naleteo...

Ne, negde je izgubio, negde je dobio ali ga i dalje prozivaju zbog tog pljuvanja, a sada je prorok cene, mozes i link da dobijes ako hoces. A to "sinko" samo govori o tvojoj licnosti i osobama koje nemaju argument vec idu ciljem protiv sebe i drugih samo da bi isterali svoje, vecinom pogresno.

Svi ste vi kockari i svi ste u tome da biste pravili leba bez motike. To je cela nauka iza toga.
Isti ste ko banksteri i oni sa Vol Strita koje prozivate. Samo koristite drukčije metode pa se pravite da ste iznad njih.

tako je :pob:

Isti taj leba bez motike koju frilenceri koriste. Samo je ovde motika skuplja :twisted:

Svi slobodni ljudi trebaju podržati i frilensere i sve ostale da ne plaćaju državi porez. Koji normalan čovek može biti za to da svoj novac daje silom Vučićevcima? Ili koji normalan čovek može biti da umesto da plati uslugu, put... 100 nečega, plati 150 jer se oni ugrađuju i jer su monopolizovali te oblasti licencama zakonima svom novcem i sl. Treba što više bojkotovati plaćanja državi i njenim firmama, kako bi država kao organizacija što pre propala, kako bi se čovek što pre njijovog robstva oslobodio. Zajednica može bez države da organizuje i bezbednost (naoružati građane) i zdravstvo, i gradnju puteva, i sredstva plaćanja... Treba podržati kriptovalute kao gerilsko sredstvo oslobođenja ljudi nazad u rodovsku zajednicu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805237#p805237:3rm9vit4 je napisao(la):
Earthmoving » 20 Dec 2020 02:19 pm[/url]":3rm9vit4]Svi slobodni ljudi trebaju podržati i frilensere i sve ostale da ne plaćaju državi porez. Koji normalan čovek može biti za to da svoj novac daje silom Vučićevcima? Ili koji normalan čovek može biti da umesto da plati uslugu, put... 100 nečega, plati 150 jer se oni ugrađuju i jer su monopolizovali te oblasti licencama zakonima svom novcem i sl. Treba što više bojkotovati plaćanja državi i njenim firmama, kako bi država kao organizacija što pre propala, kako bi se čovek što pre njijovog robstva oslobodio. Zajednica može bez države da organizuje i bezbednost (naoružati građane) i zdravstvo, i gradnju puteva, i sredstva plaćanja... Treba podržati kriptovalute kao gerilsko sredstvo oslobođenja ljudi nazad u rodovsku zajednicu.

Ja se ne slazem. Ako zivis u Srbiji vise od 6 meseci, koristis infrastrukturu, hoces bezbednost, hoces zdravstveno, hoces penziono pa moras i da platis. Takodje svako ko voli Srbiju svakako ce se zalagati da svi zivi placaju sto vise poreza. Naravno da sam za to da se placa osim toga ovaj Zakon je donet jos odavno samo sto imamo neke koji ga nepostuju. Drzava treba da sprovodi Zakon i da hapsi sve koji ne postuju Zakon namerno.

Placanje poreza je dobro za Srbiju jer ce biti vise naoruzanja, boljih puteva, bolje zdravstvo i samim tim bolji kvalitet zivota!

Ја не желим ништа од тога и сматрам дубоко неморалним што ме ико присиљава да то финансирам

pa ti se odseli ako ti ne odgovara ali dok zivis u Srb treba da postujes Ustav i Zakone RS.

Pa Vradoviću, ja se složih s tobom da bi državne valute trebale postati prošlost, a ti sad okrete priču. Jer jasno je da bi bez državnih valuta država naplaćivala manje poreza. Ako ja i ti dogovorimo trgovinu kriptovalutom preko telefona, kako će država znati za tu kupovinu i oporezovati je pdv-om? Nema fiskalni račun niti traga preko banaka. Drugo, i ako vidi transakciju u kriptovalutama, kako će je oporezovati? U kriptovalutama? Onda se budžet Srbije puni kriptovalutama kojih može biti milion različitih i istiskuje se državni dinar. Zar onda to što ti radiš nije slabljenje države? Ja mislim da jeste i podržavam te u tome :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=805484#p805484:1swnd0ri je napisao(la):
Kailan » Pon Dec 21, 2020 4:04 am[/url]":1swnd0ri]Ја не желим ништа од тога и сматрам дубоко неморалним што ме ико присиљава да то финансирам
Moze i tako, ali onda da ti naplatimo:
- putarinu kad koristis drzavne puteve svih nivoa.
- ako te neko opljacka, sta da ti radimo policija nije placena da se bavi tvojim slucajem
- ako ne daj boze moras na lecenje, da ti se naplati po trzisnim cenama
- skolovanje dece takodje po trzisnim cenama
- dodaj sam po volji...

- Putarinu već plaća i za autoputeve i za ostale puteve kroz pdv, registraciju, akcizu na gorivo... vrhunska pljačka sa svih strana
- Ako ukinemo policiju i neko ga opljačka dobiće metak od naoružanih građana; kriminalci koje čuva policija će nestati jer su hrabri kad su samo oni naoružani, a drugi nenaoružani.
- Lečenje se sad plaća duplo (zdravstveno i privatno poput lab analiza), skidanjem jednog od ta dva sa grbače bi poštenom građaninu bilo jeftinije, a skuplje onima koji se šlepuju (npr Romi, migranti itd)
- Skolovanje preko interneta od najboljih svetskih profesora, ne zatupljujućeg Vučićevog školstva. Lekarstvo i zanatstvo šegrtstvom kod majstora (sigurno ne političara)
...

Vrh