Šta je novo?

BITCOIN kriptovaluta (?!)

Nego, kakva je likvidnost tih coina, npr imam 100 bc, i hocu da prodam (to je 2.065.578,1 $), gde to mogu da uradim i kolike su provizije i porezi, tj koliko dobijem na ruke i kada ?

Likvidnost je trenutna. 100 BTC-a je mnogo malo da se ne bi likvidiralo instant. Mozes na CoinBase-u ili CEX-u ili u domacoj menjacnici ECD. Posto me optuzuju da reklamiram sve sam
navio sem sebe. :) Fees su od 0.1% do 5% zavisi kako gde.

Radoviću evo Palma se interesuje za Bitcoin i rudarenje...kupuj što više što pre osećam da cena skače...samo da proda žirafu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Eto Radoviću, čuo si čoveka. Idi gnjavi Palmu, od njega bar možda i dobiješ nešto. A od mene mož' samo ljubav, al od toga slaba vajda. :?

ja sam ovde iz ljubavi prema BB :)

Bukvalno ozbiljna adaptacija krenula. Postoji hosting provider koji sadrzaj prebacuje na “mrezu” koja je minable. Ne treba mu datacentar vec samo kaze rudarite mi ove “sajtove” da ne bi morao covek da ima ups, agregat, cloud a plus ledger ne dozvoljava da menjas sadrzaj bez private keyja.

Ovo postaje mass adapatcija. Izgleda da ce biti ono ko poslednji udje magarac.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803917#p803917:2zti530h je napisao(la):
vradovic » Sre Dec 16, 2020 8:21 pm[/url]":2zti530h]ja sam ovde iz ljubavi prema BB :)
Prema meni ili prema Bitkoinu?

:D

Prilozi

• palma.jpg
    palma.jpg
    43,6 KB · Pregleda: 1.309
Otisao na CoinBase, odmah na prvoj strani nude samo da kupim bc :)

Nego, kad prodajes BC i uzimas cash, jel se placa neki porez ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803917#p803917:u9bg3mjx je napisao(la):
vradovic » Sre Dec 16, 2020 9:21 pm[/url]":u9bg3mjx]Bukvalno ozbiljna adaptacija krenula. Postoji hosting provider koji sadrzaj prebacuje na “mrezu” koja je minable. Ne treba mu datacentar vec samo kaze rudarite mi ove “sajtove” da ne bi morao covek da ima ups, agregat, cloud a plus ledger ne dozvoljava da menjas sadrzaj bez private keyja.
Ovo nisam razumeo, verovatno je neki majnerski recnik.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804026#p804026:2gcf0jmq je napisao(la):
chiko » 17 Dec 2020 12:35 am[/url]":2gcf0jmq]Otisao na CoinBase, odmah na prvoj strani nude samo da kupim bc :)

Nego, kad prodajes BC i uzimas cash, jel se placa neki porez ?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=803917#p803917:2gcf0jmq je napisao(la):
vradovic » Sre Dec 16, 2020 9:21 pm[/url]":2gcf0jmq]Bukvalno ozbiljna adaptacija krenula. Postoji hosting provider koji sadrzaj prebacuje na “mrezu” koja je minable. Ne treba mu datacentar vec samo kaze rudarite mi ove “sajtove” da ne bi morao covek da ima ups, agregat, cloud a plus ledger ne dozvoljava da menjas sadrzaj bez private keyja.
Ovo nisam razumeo, verovatno je neki majnerski recnik.

Ovo za porez moras da se obratis Ministru finansija posto ja ne znam tacno.
https://naslovi.net/search.php?q=zakon+ ... oj+imovini

Deluje da jos uvek nije uveden Zakon i da je upravo u toku.

Verovatno ces % od razlike u ceni da platis drzavi Srbiji :)

Naravno legalno opet mozes preko interneta da otvoris racun na kajmanskim ostrvima i da ti dobit legne na taj racun
https://startit.rs/dobili-ste-bitkoin-n ... aca-porez/
Tako da ce biti gotovo nemoguce pratiti sve te ljude pri tome nije ni ilegalno da ti dobit legne na kajmanska ostrva samo je pitanje kako se onda oporezuje. Ispada da je coine najbolje kupiti kao firma sa Kajmana i prodati kao firma sa Kajmana.

Postoji hardware wallet koji mozes da nosis sa sobom.
Ja na primer kriptovalute ne cuvam na online menjacnici vec na hardware walletu kod sebe a backup "security phrase" u sefu.

Ono sto znam u USA kada prodas coine ide ti u ordinary income.
Prakticno vode ga kao da primas na primer rentu i onda na to placas federal i state income tax. (na razliku u ceni)

Sada sam pročitao da su doneli zakon, ili da će ga doneti, koji reguliše trgovinu kriptovalutama. Znači sada bitkoinkupovinaprodaja ide u legalne tokove?
Da li po svetu isto tako donose ovakve zakone ili smo mi lideri?

Ispade vradovic u pravu, ovo je budućnost i to ne tako daleka.

Inače pitanje za vradovića šta je to bitcoin cash? NEšto vezano za bitcoin ili posebna valuta?

Ono sto hocu da kazem, mnogo je lakse kupiti BC nego ga prodati, to pokazuje i CoinBase sajt.
Da ne bude, dala baba dinar u kolo da udje, daje 3 da izadje.

Koliko znam ne postoji nacin da se proda BTC u Srbiji za novac osim jedan na jedan tj. u kaficu. Poznanik je pre npr. dve godine hteo da proda 1BTC, i to realno ne moze da se zarvsi. Pomenuta domaca berza radi sa manjim iznosima i prevelike su provizije pa se ne isplati. Ako prodate na nekoj stranoj berzi, npr. na Bitstampu to moze ali vi taj novac ne mozete da povucete u Srbiju. Tj. nije moglo, jer vecina banaka odbija transfer od berzi za kripto. Pogledajte po redditu i drugim forumima, tako je svuda u svetu i vecina banaka ne dozvoljava te transfere. Zamena btc za kes valutu je skoro pa nemoguc, osim kazem nadjete kupca pa resite sve trange frange. Svakako to nije moguce za 100btc kako je neko gore pitao. Da, vi odnesete 100 btc ovima na berzu ecd a oni vam daju u koferu 2 miliona dolara :lol:
Inace me tema veoma zanima i ako ima neko drugacije informacije molim da podeli ovde.

Ne mora u koferu, moze i na racun u banci, kao sve normalne valute.
Sve mi se cini, da svi "misle" da imaju te pare, kad bi neki baja prodao veci broj BC, vrednost bi dramaticno pala.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804115#p804115:102u58y8 je napisao(la):
chiko » Čet Dec 17, 2020 11:36 am[/url]":102u58y8]Ne mora u koferu, moze i na racun u banci, kao sve normalne valute.
Sve mi se cini, da svi "misle" da imaju te pare, kad bi neki baja prodao veci broj BC, vrednost bi dramaticno pala.
To nije moglo, devizni wire transfer sa strane berze su banke glatko odbijale. Da li se tu nesto promenilo? Osim toga, posto oblast nije uredjena, retko ko bi se odlucio za ovo da mu legne veca svota na bankovni racun. A opet kad je urede, opet niko nece prodavati btc i drzavi ostavljati 50%. Problema ima dosta u praksi.

"Da li po svetu isto tako donose ovakve zakone ili smo mi lideri?"
Nensav, pa kakvo je ovo pitanje? :shock:
PA NARAVNO DA SMO LIDERI! :roll: Niko pre Srbije nije ni pomislio da donese zakon za kripto valute :wink:
Oni ćeto uraditi tek par godina posle Srbije i to tako što će prepisati naša rešenja.Naš uvaženi poslanik Đuka moler će to sve lepo da sroči ništa ne brinite! :mrgreen:

Uživo izveštavanje iz skupštine:
Poslanik Đuka je danas indisponiran :( (prejeo se pasulja) pa je vodeću reč u raspravi o novom zakonu o kripto valutama preuzeo poslanik Palma iz Jagodine :lool: upravo je postavio pitanje predsedavajućem da li može da kupi žirafu sa bitkoinima?

Vec su radjene velike transakcije u menjacnicama u Srbiji ali ipak ide ono najavis pa ti tad skupe i gleda se u tom neposrednom trenutku.

A sto se tice CB ja sam licno prisustvovao ogromnom transferu odjednom i uradjeno je instant.

Ono sto ipak treba imati na umu nije nikakav problem likvidnost za tako velike transakcije nego broj potvrda. Posto su to transakcije koje se obavljaju "on the chain" treba vise potvrda da prodje pa se to ceka da dobijes transfer.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804127#p804127:3uayzl7x je napisao(la):
Milos76 » Čet Dec 17, 2020 12:08 pm[/url]":3uayzl7x]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804115#p804115:3uayzl7x je napisao(la):
chiko » Čet Dec 17, 2020 11:36 am[/url]":3uayzl7x]Ne mora u koferu, moze i na racun u banci, kao sve normalne valute.
To nije moglo, devizni wire transfer sa strane berze su banke glatko odbijale. Da li se tu nesto promenilo? Osim toga, posto oblast nije uredjena, retko ko bi se odlucio za ovo da mu legne veca svota na bankovni racun. A opet kad je urede, opet niko nece prodavati btc i drzavi ostavljati 50%. Problema ima dosta u praksi.
Na ovakva dva posta jedino sto mi pada na pamet je, ima ljudi koji za svaki problem nadju resenje, a ima ih i koji za svako resenje nadju problem.
Ukratko, desi se tu i tamo problem sa wire transferom koji se ubrzo i resi, nisam jos cuo da su nekome propali coini ili pare, ali u novije vreme nisam cuo za to sto ti pricas.

Sto se poreza tice, videcemo sta nosi taj novi zakon ali u medjuvremenu mozes da ides 1) na blef, pa sta bude ili 2) preko firme. Svi idu pod 1) i nisu imali problem, sto ne znaci da nece, znas gde zivis.
Maksimum(ali bez placanja poreza) koji mozes da puknes, na neke malo ozbiljnije cifre, nista posebno velike, je tih 4.5% u domacim menjacnicama. 5% je za najsitnije transakcije.

Naravno da su mogle uplate na ovaj ili onaj nacin ali onaj koji je samo primao uplate iz inostranstva na domaci devizni racun sad moze da ocekuje da bude obradjen kao frilenser.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804262#p804262:p52u10jp je napisao(la):
AleksandarGrf » Čet Dec 17, 2020 7:44 pm[/url]":p52u10jp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804127#p804127:p52u10jp je napisao(la):
Milos76 » Čet Dec 17, 2020 12:08 pm[/url]":p52u10jp]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804115#p804115:p52u10jp je napisao(la):
chiko » Čet Dec 17, 2020 11:36 am[/url]":p52u10jp]Ne mora u koferu, moze i na racun u banci, kao sve normalne valute.
Na ovakva dva posta jedino sto mi pada na pamet je, ima ljudi koji za svaki problem nadju resenje, a ima ih i koji za svako resenje nadju problem.
Tako su mislili i frilenseri, da imaju resenje kako da ne plate porez, ali sad je problem nasao njih.

Imaju frilenseri i dalje resenje i alternative, nego ljudi postaju umorni od toga. Inace, frilenseri za razliku od ovih zapravo proizvode nesto. Zato i jesu toliko snalazljiviji i sposobniji.

Pa i rudari proizvode nesto :) mozda cak i postenije nego frilenceri...

@nensav

bitcoin cash ili BCH je alternativna valuta, nastala delenjem BTC-a kada su se ekipe posvadjale i razisle, najvise ga guraju i imaju Roger Ver i Jihan Wu tako da nije uopste za podcenivanje. A sta ce biti od njega videcemo.

@Milos76
Veoma lako ces zameniti 100 btc-a :) Kada budes imao tu cifru mogucnosti ce ti se same otvoriti.

Hvala mariks

primećuje se veći interes generalne publike prema bitcoinu kako je krenuo rast iznad 20000 dolara. A nešto i naši mediji su puni tekstova o njemu

Ovde se spominju neka bitcoin menjačniva Beograd. Da li to stvarno postoji?

PRODAJA BITCOINA

Bankomat za bitcoin

Srbija je među prvim zemljama u okruženju prepoznala prednosti ATM aparata za kupoprodaju bitcoina. Takođe, bitcoin menjačnica Beograd je jedna od prepoznatljivijih u regionu.

Pozitivno

Ovi bankomati su jednostavni za upotrebu. Uz nekoliko koraka obavlja se cela transakcija.

Mane

Bankomati traže različit sistem verifikacije identiteta i kod mnogih ne postoji mogućnost za čuvanje anonimnosti. Takođe, treba proveriti da li odabrani bankomat ima i prodaju bitcoina, a ne samo opciju kupovine.

Ako niste stanovnik naših najvećih gradova, potrebno je da fizički odete do mesta koje ima bankomat za kriptonovac da bi obavili transakciju. Dakle, nije pogodan za svakodnevne transakcije ako niste u blizini jednog od bankomata.

Menjačnice kriptovaluta

Naša zemlja ima predstavnike i u ovom sektoru usluga.

Pozitivno

Menjačnice su posrednici u kupoprodaji. Vaš zadatak je da otvorite svojevrstan račun kod menjačnice i iskažete želju koliko bi BTC valute prodali i za koju cenu. Onda menjačnica za kriptonovac trguje u vaše ime i po vašim uslovima. Ako se pitate kako kupiti bitcoin guglajte i dobićete više korisnih informacija na tu temu.

Sve možete odraditi iz svog doma, bez mnogo problema. Lako trgujete koliko god to puta želite tako što se „ulogujete“ na svoj nalog i zadate instrukcije.

Mane

Kao posrednici, menjačnice uzimaju proviziju pa je potrebno pažljivo ispitati pod kojim uslovima posluju i šta sve nude za taj iznos.

Vrlo često je potrebno ostaviti lične podatke i vezu ka bankarskim računima pa se gubi privatnost koju ste imali samo kao vlasnik BTC valute.

Web sajtovi za kupoprodaju bitcoina

Reč je takođe o posrednicima koji putem internet platformi trguju vašom valutom.

Prednosti

Oni koji su odgovorni u svom poslu nude niže provizije za svoje usluge, ali i isplatu u dinarskoj protivvrednosti. Na taj način ne gubite na kursnoj razlici i odmah raspolažete sa novcem.

Mane

Rizik od hakerskih napada je realna opasnost tamo gde se transakcije obavljaju preko interneta. Ipak, on se može svesti na minimum ako se izaberu oni web sajtovi koji rade na platformama koje postoje dugo godina jer su takve stvorile dobru zaštitu svog poslovanja.

Direktna prodaja

Putem specijalizovanih sajtova (bitcoinkupovinaprodaja.rs) i trgovaca bitcoina se zakazuje direktan sastanak, ali to takođe ima i prednosti i nedostatke.

Prednosti

Ne plaća se provizija posredniku čime se više zaradi. Sva organizacija je stvar internog dogovora bez uplitanja treće strane.

Mana

Nesiguran način trgovine. Od samog zakazivanja sastanka, preko njegove realizacije…sve nosi rizik od namerne krađe i zloupotrebe. Postoji čitav niz smernica koje upućuju da se, na primer, ne koristi gradski prevoz nakon isplate, da se sastanak obavlja na javnom mestu, da se pažljivo iznose lični podaci…

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=804437#p804437:3iz5mp6d je napisao(la):
mariks » Pet Dec 18, 2020 10:05 am[/url]":3iz5mp6d]Pa i rudari proizvode nesto :) mozda cak i postenije nego frilenceri...
Jel? Šta proizvode?

isto sto i ti frilenseri, samo kvalitetnije i postenije.

@nensav

nisam do sada cuo za tu menjacnicu. ECD ima bankomate po beogradu. Ono na sta treba obratiti paznju je da cim su puni tekstovi o bitcoinu (mada je ovo tek pocetak) treba prodati i spremati se za sledeci run, ako gledamo ciklusno sada ide zimski san pa akcija oko aprila opet i novi hight do kraja sledece godine.

Vrh