Па ево драги пријатељи послао сам данас предлог сарпанђи Александру Шапићу за постављање "обавештајних табли", бар сам их ја тако назвао, у свим блоковима у Новом Београду. Послао сам електронску пошту директно на сарпанђија и ево текста мог дописа:
----------------------------------------------------------------
Поштовани господине Шапићу,
Вероватно Вам је познато, као становнику општине Нови Београд, да је понекад и нама који станујемо и живимо у Новом Београду, тешко да се снађемо око неких бројева зграда у Новобеоградским блоковима, а камоли некоме из другог дела града или странцима. Да би се колико-толико помогло око сналажења људи да пронађу жељени број неке зграде или неки објекат у неком од блокова, предложио бих Вам да Општина буде носилац пројекта израде и постављања обавештајних табли за сваки блок у Новом Београду.
На овим таблама би биле исцртане контуре сваке зграде у неком блоку, где би свака зграда била означена бројевима од 1 до ... у зависности колико зграда има у неком блоку. Такође на свакој уцртаној контури зграде били би исписани и бројеви улаза и којој улици припадају зграде.
Поред контура зграда на овим таблама би требало обавезно уцртати и сваки јавни објекат који је у неком од блокова, вртиће, школе, факултете, комуналне објекте; здравствене установе; културно-уметничке објекте, музеје, позоришта, биоскопе; веће тржно-пословне објекте; хотеле, амбасаде и слично. Табле би требало да имају и неки вид заштите, односно да имају настрешницу са осветљењем.
С обзиром да су блокови различитих површина и облика, али углавном квадратно-правоугаоног, потребно би било за сваки блок поставити онолики број табли у зависности од величине и облика блока, а углавном четири табле, на сваком ћошку по једна. Ако је блок троугластог облика, онда би било довољно и три обавештајне табле.
Још давне 1969. године слична табла је била у блоку 38, у коме сам некада живео. Та табла је била једина табла у блоку и била је постављена у „улаз“ блока из улице Омладинских бригада, и све зграде су биле означене бројевима од 1 до 9 (има девет зграда у блоку) и на свакој контури зграде је био број улаза. Биле су уцртане и улице са именима (а аутопут се још градио !) које су окруживале блок 38. Ову таблу је поставило грађевинско предузеће „Ратко Митровић“, које је и градило овај блок, али на жалост негде 1971. године, ова табла је украдена од стране „сакупљача секундарних сировина“(!). Овакве сличне табле постоје у насељу Белвил, а слику једне од њих Вам достављам у прилогу.
Ова два наведена прилога су ме навела да Вам горње предложим, и надам се да ће овај предлог наићи на Ваше лично одобравање и Вашег тима. Са овим би ми становници Новог Београда, наши гости и остали становници других општина Београда, добили корисна и драгоцена обавештења, не би се лутало у тражењу неког броја или објекта.
Пошто Нови Београд има и доста гостију из иностранства, највише пословних, ове обавештајне табле би поред обавештења на српском, наравно на ћирилици, требало да буду и на енглеском језику, слично као што је и на туристичким путоказима у самом граду.
Надајући се горњем, односно прихватању предлога и реализацији истог, срдачно Вас поздрављам и желим Вам пуно успеха у даљем раду.
С поштовањем,
(моје име, презиме, адреса, телефон, е-адреса)
----------------------------------------------------------------------------------------
После непуних два минута добио сам потврду односно аутоматски одговор од општинског сервисног центра:
Добродошли!
У најкраћем року добићете одговор.
Хвала што сте нас контактирали.
Ваш Сервисни центар
Искрено се надам да ће одреаговати, а за сад остаје да се мало стрпимо и видимо реакцију.